Świeża dostawa Roślin z wysyłką w 24h     ZOBACZ KATALOG

Lista działów » Sprzęt, technika i akcesoria » Filtracja i ogrzewanie

Wybór filtra do akwarium 160l

Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.

15 wrz 2024, 21:49 Wybór filtra do akwarium 160l  (#1)  

Witam
Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów posiadam Eheima 2213 z przefiltrem Sunsun .

tomasz bracki
Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Na 160l spokojnie zastanowił bym się nad ultramaxem2000. Jeśli chcesz używać nadal tego prefiltra, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby podłączyć go do ultramaxa i wtedy wszystkie kosze w kuble zasypujesz ceramiką. A prefiltr robi typowo jako mechanik z gąbkami i możesz go śmiał wtedy płukać pod bierzącą wodą.

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Miasto: Poznań

Za mocny będzie, Ultramax 1500 to max moim zdaniem.

Pomyślałbym od razu o grzałce przepływowej w zestawie:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advan ... _bundles=0
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

29 wrz 2024, 10:46   (#4)  

Nie chce aby była pralka i chyba postawię na 1500

tomasz bracki
Początkujący

Przeciez te filtry maja regulacje niewiem w czym problem [zawsze mozna dokupic zawor ale tu nie trzeba bo ma osobno na wlot i wylot] lepiej filtr z wieksza powierzchnia na media .

zdybu
Zainteresowany tematem

Miasto: Sandomierz/Łódz

Powiązane tematy
  • Brzęczenie głowicy filtra Eheim 2228

Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK. Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...

Wyświetlenia: 292 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Rozbudowa filtra RO INVITAL ADVANCED

Witam, Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Invital RO ADVANCED Wszystko jest ok,ale niestety ze względu na dużą ilość krzemianów w wodzie wodociągowej ich nie eliminuje. Według testów JBL woda z akw...

Wyświetlenia: 2604 | Odpowiedzi: 26 czytaj więcej...

• Wybór wlotów i wylotów do filtra.

Witam, jestem nowy na forum. Chciałem prosić o małą pomoc i opinie na temat wlotów i wylotów do akwarium. Najistotniejsze informacje: zbiornik o rozmiarze 80x40x40 = 128l (grubość szkła 8mm) + filtr A...

Wyświetlenia: 437 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

• Filtr zewnętrzny do akwarium max 30 litrow

Cześć wszystkim, obecnie posiadam małą kostkę 20x20x20, ale przymierzam się powoli na coś troszkę większego od 21 l do max 30 litrów. Proszę o doradzenie jakiegoś porządnego filtra zewnętrznego, któr...

Wyświetlenia: 2659 | Odpowiedzi: 28 czytaj więcej...

• Ile zeolitu na 112 litrów wody w akwarium?

Witam Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...

Wyświetlenia: 820 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

• Dozownik nawozów Aqua NOVA NMDP-3 + przyłącze do filtra zewn

Cześć. Posiadam dozownik Aqua NOVA NMDP-3 oraz filtr zewnętrzny. Chciałbym dozowanie nawozów podpiąć pod wąż wylotowy filtra zewnętrznego w taki sposób: - dozownik nawozów - wężyk dozujący - zaworek...

Wyświetlenia: 654 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

• Zabezpieczenie filtra kubełkowego nieużywanego

Dzień dobry, Planuje zlikwidować w akwarium filtr fluval 207. Będzie stać dłuższy czas nieużywany. W jaki sposób zabezpieczyć go na ten czas może kilku lat? Czym posmarować uszczelki aby nie sparcia...

Wyświetlenia: 1206 | Odpowiedzi: 12 czytaj więcej...

• (Film) Cyrkulacja wody w akwarium (J. niemiecki)

Cześć Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. https://www.youtube.com/watch?v=p-xStPkTgvI&t= &t=?si=dd0papmD1itR6gNP...

Wyświetlenia: 360 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Jaka pompa do napelniania akwarium

Chcialbym nieco usprawnic proces podmiany wody. Spuszczanie wody z akwarium robie wezem prosto do sedesu, i tutaj to rozwiazanie mi pasuje (szybko i czysto). Teraz chcialbym nieco usprawnic proces nap...

Wyświetlenia: 19450 | Odpowiedzi: 42 czytaj więcej...

• Akwarium 300l 120x50x50 -filtracja

hej, zakładam akwarium 120x50x50, szukam filtra zewnętrznego i mam absolutny mętlik w głowie, za duży wybór ;) Do tej pory w 200 miałem Tetrę 700, ale jest teraz tyle nowości, że nie wiem sam. Z recen...

Wyświetlenia: 1126 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian rośliin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 154 gości

Copyright © 2001-2024 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.