Cześć, Założyłem akwarium w stylu Iwagumi na podłożu aktywnym Master Soil w gramaturze powder. Posadziłem rośliny trawnikowe Eleocharis Parvula i Micranthemum Monte Carlo. Akwarium prowadzę na wodzie osmotycznej mineralizowanej produktami Qualdrop GH+ Plants i KH Builder. Parametry wody to GH 8 dH i KH 1,4 dH. Po zalaniu mojej 112 zrobiłem podmianę 40% wody po 4 dniach, kolejne podmiany wody planuje po kolejnych 7 dniach od ostatniej podmiany wody. Używam komputera do dozowania CO2, pH Bot firmy Aqua Trend. Po podmianie wody pH wody jest na poziomie pH osmozy 6.6, ale zaczyna drastycznie spadać. Stąd ciężko jest ustawić dozowanie CO2, bo wiadomo komputer włącza elektrozawór po przekroczeniu ustalonego progu pH. Natomiast pH w moim zbiorniku z każdą godziną spada i stabilizuje się na poziomie 5.2. Potem zaczyna delikatnie rosnąć. Mam do Was pytanie jak jest w waszych zbiornikach, które są na podłożu aktywnym Master Soil. Czy ph zacznie się stabilizować na wyższym poziomie pH? Czy raczej będzie się utrzymywać na lekko kwaśnym poziomie? Jeden ze sprzedawców odczynników do mineralizacji zalecił ustawienie CO2 na niższym poziomie np. 5.2-5,5 i nie przejmowanie się wskazaniami komputera. Przez to cały czas będzie się utrzymywał poziom CO2 na właściwym poziomie. Jestem ciekawy waszego zdania w tej sprawie
-
brunonatura
●
- Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja tam za bardzo się nie znam ale zobacz na tabele stosunków ph-kh- co2. Może za dużo dajesz tego co2. Masz tam jeszcze jakieś ryby?
-
Arrawn
●
- Początkujący
Na razie ryb brak. Czekam aż zakończy się cykl azotowy.
-
brunonatura
●
- Zainteresowany tematem
a jak mierzysz kh, że wyszło 1,4 ?
-
Arrawn
●
- Początkujący
20 ppm przy mineralizacji wody. Potem nie mierzyłem, możliwe że spadło. Zrobię test kropelkowy jak wrócę do domu.
-
brunonatura
●
- Zainteresowany tematem
KH bliskie zeru lub zero. Po jednej kropli probówka od razu była żółta.
-
brunonatura
●
- Zainteresowany tematem
To co się dziwisz z Ph tak leci.
Ustaw sobie kh na 2-4 jako bufor o takich spadków nie będzie
-
akwaAmator
●
- Z dużym doświadczeniem
Podbiłem trochę kh, niby nie można bezpośrednio do zbiornika wlewać, ale obsady nie ma to nic się nie stanie. Dziękuję
-
brunonatura
●
- Zainteresowany tematem
Wszystko można tylko z głową, a jak nie ma obsady to Roślinom jeden kończy kh 0 czy 12
-
akwaAmator
●
- Z dużym doświadczeniem
U mnie na master soil (przy gazowaniu oczywiście) ph oscylowało w okolicach widełek 5-6. KH oczywiście 0.
Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-
AquaMolitor
●
- Znający temat
Ok, to będę testować. Tylko jest jeden problem z KH Builderem, podnosi potas. Więc się zastanawiam czy utrzymywanie w trakcie podmian wody KH na wyższym poziomie nie podbije znacznie potasu. Bo przecież będę musiał go uzupełniać. Teraz na 90 netto wody dodałem 15 ml KH Builder, może ciut za dużo jak na jeden raz, ale pH podskoczyło do 6.9
-
brunonatura
●
- Zainteresowany tematem
Wróciłem do domu w niedziele w nocy i pH spadło jeszcze niżej, do poziomu 4.51. Miałem nadzieję, że buffor utrzyma się dłużej. Mam parę produktów Seachem Alkaline Buffer i Acid Buffer, którymi ratowałem się przy poprzednim akwarium jak mi znacznie pH spadało. Muszę doczytać lub zapytać amerykanów, którzy są producentem tych preparatów czy te specyfiki nie wyjałowią podłoża Master Soil. Na szczęście moje podłoże jest popularne to powinni wiedzieć. Chyba, że Macie jakiś inny pomysł jak ustabilizować podłoże na wyższym pH. Pozdrawiam
-
brunonatura
●
- Zainteresowany tematem
Nie gazuj tyle. Zadbaj za to o lepszą dystrybucję co2. Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-
AquaMolitor
●
- Znający temat
Nie gazuje, po dolaniu KH w piątek, ustawiłem CO2 na 6.5 ph, a spadło do tak niskiej wartości. Zrobię dziś nowy płyn do kalibracji buforów i skalibruje elektrodę. Może to jest jakiś zafałszowany wynik.
-
brunonatura
●
- Zainteresowany tematem
brunonatura napisał(a):Nie gazuje, po dolaniu KH w piątek, ustawiłem CO2 na 6.5 ph, a spadło do tak niskiej wartości.
Ale na pewno wyłączyło co2 gdy spadło poniżej 6.5 ph? brunonatura napisał(a):Zrobię dziś nowy płyn do kalibracji buforów i skalibruje elektrodę. Może to jest jakiś zafałszowany wynik.
sam robisz te płyny?
-
Arrawn
●
- Początkujący
Arrawn napisał(a):brunonatura napisał(a):Nie gazuje, po dolaniu KH w piątek, ustawiłem CO2 na 6.5 ph, a spadło do tak niskiej wartości.
Ale na pewno wyłączyło co2 gdy spadło poniżej 6.5 ph? brunonatura napisał(a):Zrobię dziś nowy płyn do kalibracji buforów i skalibruje elektrodę. Może to jest jakiś zafałszowany wynik.
sam robisz te płyny?
1. Kupiłem saszetki do rozpuszczania. Mieszam z wodą RO. Wiem, że niektórzy stosują gotowe płyny. 2. Nie było mnie w domu, ale raczej komputer działał jak trzeba, gazowanie wyłącza zaraz po przekroczeniu zadanego progu pH.
-
brunonatura
●
- Zainteresowany tematem
Kalibruję elektrodę. Pisałem do USA do Seachem'a. Napisali, że nie powinno być żadnych interakcji Master Soil vs Alkaline Buffer i Acid Buffer. Przynajmniej takich nie odnotowali. Ustawie sobie pH na poziomie 6.5 pH. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
brunonatura
●
- Zainteresowany tematem
WTF?! 🤦 No nie…nie ma takiej możliwości, żeby była interakcja pomiędzy podłożem aktywnym a np. węglanami. Bo przecież podłoże reguluje ph za pomocą myśli. Seachem jest królem marketingowego bełkotu. Nie znam drugiej marki, która osiągnęła w tym tak wysoki poziom. Kupujesz drogą sodę…Zamów do tego jeszcze Matrixa. Jeśli nie próbujesz zrozumieć tego co dzieje się w zbiorniku, tylko szukasz metody super fix, to upchnij sobie gdzieś w niewidocznym miejscu skałkę scenery stone. Bufor ph za 5zł. Być może zechcesz też rozważyć sens komputera ph w tym zbiorniku. brunonatura napisał(a):Kalibruję elektrodę. Pisałem do USA do Seachem'a. Napisali, że nie powinno być żadnych interakcji Master Soil vs Alkaline Buffer i Acid Buffer. Przynajmniej takich nie odnotowali. Ustawie sobie pH na poziomie 6.5 pH. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
AquaMolitor
●
- Znający temat
Napisz lepiej co zrobić, aby podnieść pH do poziomu 6.5 i na tym poziomie utrzymać.
Próbowałem podnieść trochę KH, ale bufor nie utrzymał się długo. Dziś minął kolejny tydzień, zrobiłem podmianę wody RO +8dH i 1.4KH. Na razie jest stabilnie 6,7 ph, ale pewnie do rana spadnie do 6.0.
-
brunonatura
●
- Zainteresowany tematem
-
jbl-proscape-plant-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podło...
Wyświetlenia: 304 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
podloze-oase-scaperline-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane ...
Wyświetlenia: 308 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane...
Wyświetlenia: 301 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
podloze-yokuchi-jiban-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane po...
Wyświetlenia: 319 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane po...
Wyświetlenia: 249 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane...
Wyświetlenia: 263 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
podloze-platinum-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
Wyświetlenia: 228 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
podloze-master-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże k...
Wyświetlenia: 251 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
prodibio-aquagrowth-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
Wyświetlenia: 199 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
podloze-neo-soil-plant.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoż...
Wyświetlenia: 206 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
|
|