Cześć proszę o pomoc kupiłem indykator 30mg do mojego akwarium i pokazuje on zielony kolor - czyli niby co2 jest OK - przy czym nie podaje żadnego co2. Chciałem kupić butle - a teraz zgłupiałem… jak to możliwe? Zdjęcie indykatora w załączniku - może złe czytam . Jaśniejszy zielony powinien być czy taki zielony już oznacza ze jest git? Nie jest to kolor niebieski - tez zamierzam zdjęcie jaki był zaraz po dodaniu 35 kropli.
- Załączniki
-
-
-
-
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
Nie to nie jest kolor zielony to po pierwsze. Optymalny poziom co2 to indykator jest jasno zielony /oliwkowy.
-

akwaAmator
- Z dużym doświadczeniem
-
Hehe, tak to jest my faceci w większości rozróżniamy trzy kolory biały, czarny i szary... Nie to na pewno nie jest zielony a oliwkowy to nawet koło tego nie stał.... Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-

gazownik
- Z dużym doświadczeniem
-
Ten zaworek precyzyjny jakiś taki nie markowy. A zestaw z zaworkiem camozzi chyba lepszy. Nie ma problemów ze skręceniem nypla z dwoma elementami.
-

Przepol
- Zainteresowany tematem
-
Ostatnio edytowano 01 lut 2023, 19:48 przez Dejv95, łącznie edytowano 1 raz
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
To ile będzie bąbelków na sek to zależy od dyfuzora jaki będzie Ci rozpuszczał gaz.. Daruj sobie ten zestaw, kup butle 2l do tego osobno reduktor , wężyk zaworek zwrotny, licznik bąbelków i dyfuzor... Dyzfuzkr tylko neo z brązowym spiekiem . żaden inny. Ewentualnie kup reduktor combo z elektrozaworem i licznikiem
-

akwaAmator
- Z dużym doświadczeniem
-
akwaAmator napisał(a):To ile będzie bąbelków na sek to zależy od dyfuzora jaki będzie Ci rozpuszczał gaz.. Daruj sobie ten zestaw, kup butle 2l do tego osobno reduktor , wężyk zaworek zwrotny, licznik bąbelków i dyfuzor... Dyzfuzkr tylko neo z brązowym spiekiem . żaden inny. Ewentualnie kup reduktor combo z elektrozaworem i licznikiem
Coś takiego? https://allegro.pl/oferta/reduktor-z-el ... 3203924303
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
Dejv95 napisał(a):akwaAmator napisał(a):To ile będzie bąbelków na sek to zależy od dyfuzora jaki będzie Ci rozpuszczał gaz.. Daruj sobie ten zestaw, kup butle 2l do tego osobno reduktor , wężyk zaworek zwrotny, licznik bąbelków i dyfuzor... Dyzfuzkr tylko neo z brązowym spiekiem . żaden inny. Ewentualnie kup reduktor combo z elektrozaworem i licznikiem
Coś takiego? https://allegro.pl/oferta/reduktor-z-el ... 3203924303
Do tego tylko wężyk i dyfuzor neo.
-

Karol P
- Zainteresowany tematem
-
Daruj sobie ten zestaw, kup butle 2l do tego osobno reduktor wężyk zaworek zwrotny licznik bąbelków i dyfuzor... Dyzfuzkr tylko neo z brązowym spiekiem . żaden inny. Ewentualnie kup reduktor combo z elektrozaworem i licznikiem[/quote] Coś takiego? https://allegro.pl/oferta/reduktor-z-el ... 3203924303[/quote]Do tego tylko wężyk i dyfuzor neo.[/quote] O jakim dyfuzorze mówisz? Pod 200l Baniak myślałem nad chihiros Neo lepszy ?
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
Przepol napisał(a):Ten zaworek precyzyjny jakiś taki nie markowy. A zestaw z zaworkiem camozzi chyba lepszy. Nie ma problemów ze skręceniem nypla z dwoma elementami.
Po wszystkich moich doświadczeniach z zachwalanym camozzi powiem tyle - progrow bije go na głowę. Od dwóch lat żadnych regulacji na zaworkach a butle były już chyba po 3 razy nabijane.
-

Akaruz
- Znający temat
-
- Miasto: Kraków
Nie ma czegoś takiego jak dobre ustawienie co2, każde akwarium jest inne, inny ruch wody, inne wkłady czy miejsce położenia wylotu filtra. Zmierz ph podłącz butlę i tak ustaw by ph spadło o stopień. Oczywiście zwierzaki mają być w całym zbiorniku a nie pod lustrem wody. Regulacja co2 to dobre dwa dni. Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-

gazownik
- Z dużym doświadczeniem
-
gazownik napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak dobre ustawienie co2, każde akwarium jest inne, inny ruch wody, inne wkłady czy miejsce położenia wylotu filtra. Zmierz ph podłącz butlę i tak ustaw by ph spadło o stopień. Oczywiście zwierzaki mają być w całym zbiorniku a nie pod lustrem wody. Regulacja co2 to dobre dwa dni. Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Patrzeć na indykator żeby wieczorem był maksymalnie jasno zielony, ? Elektrozawor ustawić w godzinach oświetlenia?
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
Mówisz o 1Ph w dół - nie zagrozi to rybom skoro już jest 6.6?
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
Elektrozawór pod timer podłącz i ustawa aby włączał się 2-3 h przed zapaleniem światła, a wyłączała razem ze światłem. Poziom co2 ustaw sobie tak aby indykator była oliwkowo zielony przez cały czas podawania gazu. NEO bardzondobrze rozpuszcza gaz także na start zacznij od tych 2 bąbelków na sek. Po 2-3 h powinieneś już mieć indykator zielony. Korektę to tak po 5-6 h od startu , ale to musisz sobie obserwować akwarium przez najbliższe 2-3 dni jak ten indykator reaguje i Obsada.
-

akwaAmator
- Z dużym doświadczeniem
-
Z ważnych rzeczy należy także wspomnieć, że efekt minimalnego przestawienia zaworka precyzyjnego będzie widoczny po wcale nie krótkim czasie. Także wskazana jest cierpliwość i nie regulowanie od razu po pół obrotu.
-

TenOdTego
- Zainteresowany tematem
-
akwaAmator napisał(a):Elektrozawór pod timer podłącz i ustawa aby włączał się 2-3 h przed zapaleniem światła, a wyłączała razem ze światłem. Poziom co2 ustaw sobie tak aby indykator była oliwkowo zielony przez cały czas podawania gazu. NEO bardzondobrze rozpuszcza gaz także na start zacznij od tych 2 bąbelków na sek. Po 2-3 h powinieneś już mieć indykator zielony. Korektę to tak po 5-6 h od startu , ale to musisz sobie obserwować akwarium przez najbliższe 2-3 dni jak ten indykator reaguje i Obsada.
Teraz tak - z której strony umieścić dyfuzor . Pod wylotem? Przy wlocie? Filtr kubełkowy. Jak liczyć bombelki? Policzyć ile daje w ciągu minuty i podzielić na 60 czy jest jakiś fachowy sposób? 1 raz będę mieć co2 stad takie pewnie głupie pytania z mojej strony
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
TenOdTego napisał(a):Z ważnych rzeczy należy także wspomnieć, że efekt minimalnego przestawienia zaworka precyzyjnego będzie widoczny po wcale nie krótkim czasie. Także wskazana jest cierpliwość i nie regulowanie od razu po pół obrotu.
Dobrze wiedzieć , przykręcając bym oczekiwał zmiany natychmiastowej. Powinienem wymoczyć dyfuzor przed użyciem?
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
Dejv95 napisał(a):akwaAmator napisał(a):Elektrozawór pod timer podłącz i ustawa aby włączał się 2-3 h przed zapaleniem światła, a wyłączała razem ze światłem. Poziom co2 ustaw sobie tak aby indykator była oliwkowo zielony przez cały czas podawania gazu. NEO bardzondobrze rozpuszcza gaz także na start zacznij od tych 2 bąbelków na sek. Po 2-3 h powinieneś już mieć indykator zielony. Korektę to tak po 5-6 h od startu , ale to musisz sobie obserwować akwarium przez najbliższe 2-3 dni jak ten indykator reaguje i Obsada.
Teraz tak - z której strony umieścić dyfuzor . Pod wylotem? Przy wlocie? Filtr kubełkowy. Jak liczyć bombelki? Policzyć ile daje w ciągu minuty i podzielić na 60 czy jest jakiś fachowy sposób? 1 raz będę mieć co2 stad takie pewnie głupie pytania z mojej strony
Tak dyfuzor namocz przed użyciem Dyfuzor umieść przy samym dnie pod wylotem. Z tym liczeniem bombelkow to tak półserio to ma powoli lecieć a kierunki się i dykatorem i Obsada.
-

akwaAmator
- Z dużym doświadczeniem
-
Myśle ze dosyć ładnie to się rozpyla. Dzis odpalone. 1 bombel na sekundę
- Załączniki
-
-
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
Ortografia na wesoło 
- Załączniki
-
-
-

FoCuS_PL
- Znający temat
-
FoCuS_PL napisał(a):Ortografia na wesoło 
Ale wtopa 😅😂
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
Proszę o poradę - podkręcić jeszcze co2 czy już indykator git? 30mg Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-

Dejv95
- Poznaje temat
-
-
Dzień dobry.
Mam ostatnio problem z ustawieniem ilości CO2 - po ustawieniu ok. 1b/s przepływ gazu stopniowo zaczyna zwalniać i już po kilku minutach prawie w ogóle nie leci :( W czym może tkwić probl...
Wyświetlenia: 2478 | Odpowiedzi: 50
czytaj więcej...
-
28-160323.jpeg
Miło nam przedstawić nową linie dyfuzorów do CO2 marki NEO. Nowe modele posiadają funkcję licznika bąbelków przez co nie musimy się martwić dodatkowym gadżetem ułatwiającym dozowanie...
Wyświetlenia: 217 | Odpowiedzi: 1
czytaj więcej...
-
Mam problem z dyfuzja CO2 - z butli leci do 3 źródeł - 2x dyfuzor 50mm 1x reaktor, wygląda to tak:
https://www.youtube.com/watch?v=MWJIY83rTw4
I jak zmieniłem dyfuzory na nowe, to CO2 ładnie schod...
Wyświetlenia: 277 | Odpowiedzi: 8
czytaj więcej...
-
Używam u siebie w akwarium dyfuzora CO2, który kupiłem bardzo dawno temu w sklepie RA. Był on produkcji RA i jest całkiem spoko bo daje bardzo ładną mgiełkę z gazu. Niestety ma jedną wadę - strasznie ...
Wyświetlenia: 230 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
-
Witam!
Mam reaktor co2 z korpusu, chciałem zapytać czy jak zasypie go biobalami lub ceramiką to czy rurka zasysającą wodę nie zassie tego?
Czy włożyć to do jakiegoś woreczka siateczkowego?
Wysłane...
Wyświetlenia: 456 | Odpowiedzi: 10
czytaj więcej...
|
|
|