Lista działów » Sprzęt, technika i akcesoria » Oświetlenie

Lampa sinkor led II i zasilacz

Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.

02 lut 2025, 22:51 Lampa sinkor led II i zasilacz  (#1)  

Cześć, parę dni temu założyłem akwarium nowe 50x30x30. Lampę kupiłem jak w tytule sinkor led II 45cm i nie jest ona górnolotna ale już jest i mam mały problem ponieważ zasilacz piszczy delikatnie jak odepnę ten sterownik WiFi jest dobrze i czy ktoś ma pomysł co może być nie tak? Chyba że to normalne

I drugie pytanie świece aktualnie 6 godzin z mocą 40% i nie wiem czy zwiększyć moc czy narazie zostawić?
Rośliny to rotala rotundifolia, ludwigia repens, Anubias nana, staurogyne repens, lobelia cerdinalis i do tego mech a i jako trawnik na próbę eleocharis parvula praktycznie wszystko z invitro więc trochę trzeba poczekać aż się bujnie
Poniżej wrzucam zdjęcie
Załączniki
IMG_7533.jpeg

Mateo525
Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moim zdaniem co najmniej 50% tej lampki powinno świecić, bo nie liczył bym w 100% na deklarowaną ilość generowanych lumenów przy maksymalnej mocy.
Wiem, że to nowy zbiornik, ale pamiętaj, że rośliny potrzebują do prawidłowego wzrostu minimum 6h odpowiednio mocnego światła do fotosyntezy. Ja żeby nie sugerować podkręcania przesadnie mocy, to proponuję dać 50% na 8h i później w miarę potrzeby wydłużać czas świecenia, lub podnosić moc :)

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Miasto: Poznań

BATERIA napisał(a):Moim zdaniem co najmniej 50% tej lampki powinno świecić, bo nie liczył bym w 100% na deklarowaną ilość generowanych lumenów przy maksymalnej mocy.
Wiem, że to nowy zbiornik, ale pamiętaj, że rośliny potrzebują do prawidłowego wzrostu minimum 6h odpowiednio mocnego światła do fotosyntezy. Ja żeby nie sugerować podkręcania przesadnie mocy, to proponuję dać 50% na 8h i później w miarę potrzeby wydłużać czas świecenia, lub podnosić moc :)

Właśnie bałem się więcej dać żeby nie mieć jakiegoś wybuchu plagi glonów

Mateo525
Początkujący

Jak nie zapewnisz odpowiednio dużo światła do wzrostu roślin to nie będą efektywnie pobierały składników odżywczych. A glony przy minimalnym świetle docierającym z okna mieszkania do akwarium sobie nawet zaczną życie, gdzie jednocześnie bardziej złożone rośliny potrzebują tego światła znacznie więcej.
Nie bez powodu przy zaciemnianiu akwarium, zaciemniamy je całkowicie np. jakimś grubym kocem, a nie tylko nie włączamy naszego oświetlenia. Bo właśnie to niewielkie docierające światło do zbiornika choćby właśnie z okna w pokoju wystarczy, aby podtrzymać życie glonów, a nie wystarczy do zdrowego i bujnego wzrostu roślin złożonych. To oczywiście tak w skrócie i pisane dużymi skrótami myślowymi, ale nie o to tu chodzi by wyjaśniać sobie procesy zachodzące w roślinach, tylko o ty by akwarium prowadziło się dobrze i zdrowo :)

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Miasto: Poznań

Przesyłam zdjęcie zasilacza Sinkor u kolegi. U niego piszczała kiedy lampa NIE świeciła. Ścisnął zasilacz i przestało.

Pytanko jeszcze: Dlaczego nie przesadziłeś roślin z koszyka bezpośrednio do podłoża?

jacekp1
Poznaje temat

jacekp1 napisał(a):Przesyłam zdjęcie zasilacza Sinkor u kolegi. U niego piszczała kiedy lampa NIE świeciła. Ścisnął zasilacz i przestało.
zasilacz sinkor.jpeg

Pytanko jeszcze: Dlaczego nie przesadziłeś roślin z koszyka bezpośrednio do podłoża?

Bo są całe w korzeniach wodnych i uciąłem tylko te szczyty i je posadziłem a te w koszyczku dałem zeby narazie wyciągały nadmiar minerałów z wody a zaczęły puszczać boczne pędy wiec może później jak podrosną też utnę i wsadzę a resztę wyrzucę

Mateo525
Początkujący

Powiązane tematy
  • Belka LED DIY do kostki 50x50x50

Cześć W końcu zdecydowałem się za to zabrać, ale potrzebuję trochę pomocy, bo prąd to dla mnie czarna magia. Ale właśnie po to ten projekt, żeby nadrabiać braki. Teorię czytam, ale dużo tego na start,...

Wyświetlenia: 450 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...

• Budowa lamp LED do nietypowego zasosowania - prośba o poradę

Witam! Jest to mój pierwszy post; jestem pełen uznania dla Waszej wiedzy. Stąd też mam konkretne pytania - jak się okazuje, najwięcej wiedzy praktycznej przy budowie customowych lamp LED mają akwaryś...

Wyświetlenia: 195 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Lampa Power Led 40 cm

Cześć, mam w planach wykonanie lampy na diodach power led 1W na profilu aluminiowym 40cm x 16cm. Lampa ma służyć do oświetlenie akwarium 40x25x35 w którym znajdują się rybki oraz rośliny. Nie mam dośw...

Wyświetlenia: 1446 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

• Belka led - ktora wybrać?

Chciałbym wymienić belkę LED w moim zbiorniku 720l (200x60x60). Są dostępne dwie belki w oparciu o powerled: Parametry belki led 1: Pobór mocy: 168 W » Moc oświetlenia: 17640 lm » Zastosowane diody:...

Wyświetlenia: 2345 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

• Sinkor LED II 10W do kostki 30x30

Cześć, Po długiej walce z glonami, brakiem wzrostu roślin, gnijącymi liścmi przygotowuję się do restartu zbiornika (kostka 30x30x35). Chcę tym razem podejść metodycznie i upewnić się, że podstawy są ...

Wyświetlenia: 1196 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

• Film Test Zenona - Lampa Diversa BT

Hej Nowa lampa firmy Diversa. https://www.youtube.com/watch?v=71m7RZp-QkQ&t= &t=?si=9nw40-sS8azy5Gge

Wyświetlenia: 696 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Tło LED do akwarium wi-fi WRGB

Chciałbym pokazać swój projekt tła Led co o tym myślicie? Z funkcjonalności: -Sterowanie przez aplikację. - dowolne kombinacje kolorów. - możliwość ustawień 2 kanałów osobno( góra, dół) - sterowanie ...

Wyświetlenia: 1327 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• Oświetlenie LED do akwarium 300 litrów

Szalom Jestem świeżym posiadaczem zbiornika 300 litrów (120x50x50) chciałbym aby było roślinne ale bardziej low tech z łatwiejszymi w hodowli roślinami. Obecnie jako oświetlenie mam Sinkor WRB II led...

Wyświetlenia: 2487 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

• Power LED WFS...

Witam wszystkich. Złożyłem już 3 lampy w swoim życiu i generalnie wszystko działa jak należy. Kiedyś było na sterowniku tc421, a teraz na juwel heliaspectrum (czy jakoś tak)... ale do rzeczy. Składają...

Wyświetlenia: 900 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Zasilacz do lamy Led.

Witam. Buduje lampę Led-120szt Power LED 3w najmocniejsze mają 700mA 3.6V. Będzie sterowana przez sterownik zmierzchu. Proszę o pomoc w doborze zasilacza jaki mam kupić.

Wyświetlenia: 945 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 108 gości

Copyright © 2001-2025 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.