Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Oświetlenie


TC420 - Problem



Dobór oświetlenia do akwarium. Lampy, świetlówki, diody LED. + nowy temat

30 lis 2021, 18:02 TC420 - Problem  (#1)  

Czy, któryś z kolegów miał następujący problem:

1. Utworzyłem kilka modów i wgrałem na TC,
2. Czasami TC samoczynnie zmieniał mod z jednego na drugi,
3. Usunąłem wszystkie mody i wgrałem tylko JEDEN - żeby uniemożliwić ewentualne przeskakiwanie,
4. Odłączyłem zasilanie - po ponownym uruchomieniu włącza się jeden z modów, które wcześniej usunąłem, ale pod nazwą tego, który wgrywałem później.

Macie jakieś pomysły, co z tym gównem zrobić?
Usunąć baterię i zobaczyć, czy pamięć się całkowicie zresetuje?



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

30 lis 2021, 19:08 Re: TC420 - Problem  (#2)  

"reset" nie pomógł?



Hultaj
Zainteresowany tematem
 
Posty: 243
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

30 lis 2021, 19:25 Re: TC420 - Problem  (#3)  

Niestety nie ,ale jest ciekawiej, niż myślałem... :-o :-)
Otóż miałem w szafce drugą sztukę, kupioną razem z tą pierwszą na Ali.
Podpiąłem, wgrałem tylko JEDEN docelowy mode, lampa działa...
Wyłączyłem, odpiąłem zasilanie, poczekałem, włączyłem i...
...i znów to samo, co przy pierwszej sztuce. Lampa świeci modem, którego wcale nie wgrywałem...
Odnoszę wrażenie, że ten pieprzony software pozostawia jakieś śmieci w pamięci sterownika...



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

30 lis 2021, 19:54 Re: TC420 - Problem  (#4)  

W pewnym sensie masz rację.
jeśli wgrasz mod1 mod2 mod3 a potem wgrasz nowe ustawienia i nazwiesz np full , min , standard to w pamięci będziesz miał 6 programów.
Chyba bym spróbował wyjąc baterię



Hultaj
Zainteresowany tematem
 
Posty: 243
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

30 lis 2021, 20:22 Re: TC420 - Problem  (#5)  

Już spróbowałem, nie jest dobrze, problem nie zniknął..
Oczywiście używałem opcji "ClearAll", pamięć niby czysta, ale delikatnie rzecz ujmując, i tak DUPA...
I teraz nie wiem, software, czy jakieś podróby...
Tym softwarem programowałem już kilka urządzeń i było OK, a teraz krzaczy.
Jak wgram mode i robię fast play, wszystkie kanały pięknie działają. Jak włączę tryb bieżący, jeden z kanałów nie gada...
No rzesz kurka wodna!
:-(



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

30 lis 2021, 22:15 Re: TC420 - Problem  (#6)  

Ha, chyba jest rozwiązanie!!!
Utworzyłem od początku "Package" i "Mode" i wydaje się, że gada :-D
Potestuję jeszcze i jutro napiszę, czy wypaliło...



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

01 gru 2021, 22:17 Re: TC420 - Problem  (#7)  

Inwestygacji ciąg dalszy i poprawki...
TC420 nadal robi, co chce.
Szczegóły:
Wyczyszczone wszystkie mody z urządzenia.
Urządzenie pozostawione bez prądu.
Wgrany nowy mod - wydaje się, że wszystko działa.
Poprawki w modzie i ponowny upload (tak kilka razy i wszystko działa)
Kilka godzin to trwało, a potem nagle "zwisło". Godzina na urządzeniu aktualna, a to co wyświetla lampa ma się nijak do tego co powinna. Zupełnie jakby odtwarzanie programu się zatrzymało.
Wyłączam zasilanie, czekam, włączam, urządzenie wraca do tego, co było przed wyłączeniem.
Naciskam "reset", urządzenie wraca do pierwszej linijki modu....
Zastanawia mnie, dlaczego zwisa program, a zegar TC-ka idzie normalnie...
Zgłupiałem.



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

02 gru 2021, 10:24 Re: TC420 - Problem  (#8)  

Na 2 egzemplarzach masz to samo (?). Jkaoś nie chce mi się wierzyć że padły Ci obydwa sterowniki jednocześnie. Wspólnym mianownikiem tej sytuacji jest oprogramowanie/Twój komputer



Hultaj
Zainteresowany tematem
 
Posty: 243
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

02 gru 2021, 18:15 Re: TC420 - Problem  (#9)  

No i tutaj pojawiają się pytania, ponieważ próbowałem dwiema wersjami oprogramowania PLed, na dwóch komputerach...
Odnoszę wrażenie, że te sprzęty musiały zostać w jakiś sposób zmodyfikowane przez producenta, ale oprogramowanie nie dostosowane. Inaczej tego nie widzę...
PS
Na szybko kupiłem jeszcze jedną sztukę w kraju i dziś ją już męczyłem...
Objawy identyczne, więc kurka wodna pewnie wewnętrzny soft tego gówna lub jakiś komponent nie gada...



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

03 gru 2021, 14:29 Re: TC420 - Problem  (#10)  

FoCuS_PL napisał(a):kupiłem jeszcze jedną sztukę w kraju
Ile? Pytam, gdyż parę miechów temu ściągnąłem eBayem, ale zmieniła mi się koncepcja i 420 leży w szafie.




j666
Stały bywalec
 
Posty: 459
Dołączył: 12 gru 2007, 17:07
Miasto: W-wa [NW]

03 gru 2021, 20:39 Re: TC420 - Problem  (#11)  

Za TC420 zapłaciłem 159PLN (to chyba najniższa cena jaką znalazłem) i po niedzieli będę zwracał...
Zdecydowałem się kupić LedDimmerPro V5 9V-38V. W najnowszej wersji ma 7 kanałów i polską gwarancję, bo "wytwarzany" w kraju.
Na Allegro kosztuje 146PLN, a w sklepie człowieka, który to robi, 132PLN.
A jak obejrzałem możliwości programowe tego sprzętu i poszukałem informacji w necie to stwierdziłem, że z TC420 pożegnaliśmy się już na dobre...

https://sklep.palabras.pl/sterownik/59- ... erpro.html



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

03 gru 2021, 21:11 Re: Palabras  (#12)  

FoCuS_PL napisał(a):możliwości programowe
Świt, południe i zmierzch to sinusoida czy trójkąt?




j666
Stały bywalec
 
Posty: 459
Dołączył: 12 gru 2007, 17:07
Miasto: W-wa [NW]

03 gru 2021, 21:51 Re: TC420 - Problem  (#13)  

Ciekawe pytanie...
Wydaje się, że zarówno świt, jak i zmierzch powinny mieć formę trójkątną, ale...
Myślę, że najlepszym sposobem byłoby wystawienie luksomierza z zapisem parametrów, tylko po co? :-)
Parametry ustawić "na oko" i niech hula.



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

05 gru 2021, 23:06 Re: TC420 - Problem  (#14)  

Uwaga, uwaga!
Odpiąłem moje "stare" TC420 (kupione w 2019) od akwarium, podłączyłem do kompa, wgrałem te packi/mody, których nie chciał właściwie przetwarzać TC420 kupiony w lipcu tego roku w ChRL.
I wszystko działa, jak powinno.
Nie znajduję innego wytłumaczenia jak to, że w TC420 obecnie sprzedawanych coś jest popierwiastkowane.
Być może zmienili któryś z komponentów, który miał być kompatybilny, a nie jest.
Być może wewnętrzny soft jest zmieniony i nie chce prawidłowo gadać z PLed, niezależnie od wersji.
Shame on you Mr. Producer!!!



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

17 gru 2021, 18:15 Re: TC420 - Problem  (#15)  

Witam. Ja też kupiłem teraz na dniach nowy TC420 i nie chciał świecić. Myślałem, że tylko zamienię sterowniki stary na nowy ale nic z tego. Nowy sterownik (otworzyłem: data produkcji 03.2021) nie chciał działać na programie na którym działał starszy model TC420 z 2018 roku. Dużo się napociłem z tym, wgrywałem kilka razy program, modyfikowałem i nic to nie dawało. W końcu zrobiłem reset i zrobiłem na nowo ustawienia z płytką którą dostałem. Nowa płytka jakby ma inny kolor narysowanego na niej znaczka. Zadziałało. Dodam jeszcze, że ten nowszy sterownik według mnie jest gorszy jakościowo, niby oryginał ale klawisze tak latają bardzo i co jakiś czas w trakcie świecenia lamp zapala się w nim wyświetlacz. W starym TC klawisze dosyć sztywno siedzą i nie zapala się w trakcie pracy.



Arkady77
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 18 sie 2019, 02:21
Miasto: Nowa Sól

17 gru 2021, 18:20 Re: TC420 - Problem  (#16)  

Jeszcze dodam ,że wcześniejszy program na starszym TC miałem w 28 krokach, teraz zrobiłem w 10. Nie wiem czy to ważne ale teraz działa bez problemu. Trzeba po prostu poprawnie zaprogramować.



Arkady77
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 18 sie 2019, 02:21
Miasto: Nowa Sól

17 gru 2021, 21:44 Re: TC420 - Problem  (#17)  

@Arkady77
Super, ze temat się rozwija.
Spróbuję z płytką dostarczoną wraz z TC, ale mam niewielką nadzieję, że to pomoże.
Też odnosiłem wrażenie (może mylne), że na krótkich programach TC działał, ale skoro mogę zaprogramować 50 punktów na dobę, dlaczego miałbym programować np. 15, czy coś koło tego?
Anyway, będę próbował, a Ty jak będziesz miał następne spostrzeżenia, pisz...
:-)



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

18 gru 2021, 00:45 Re: TC420 - Problem  (#18)  

Ja swój TC420 sprowadziłem z Ali. Niby płytki podobne ale jednak inne. Na tej starej wszystkie znaczki są na niebiesko, a na nowej na niebiesko jest napis Disc i A++ i czarny miś. Spróbuj zrobić reset i program cały od nowa.

Na nowej płytce jak wejdę w komputerze i odczytam to w folderze TC420-PC software znajduje się plik Pled z datą modyfikacji 12.12.2018.

Pierwszy krok i ostatnie dwa kroki ustaw na 0 zero.



Arkady77
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 18 sie 2019, 02:21
Miasto: Nowa Sól

18 gru 2021, 11:48 Re: TC420 - Problem  (#19)  

Arkady77 napisał(a):na niebiesko jest napis Disc i A++ i czarny miś.
Mam właśnie taką płytkę, ale do TC421 - zrobić ISO i podesłać?




j666
Stały bywalec
 
Posty: 459
Dołączył: 12 gru 2007, 17:07
Miasto: W-wa [NW]

18 gru 2021, 16:18 Re: TC420 - Problem  (#20)  

jak do 421 to może nie działać na 420. W 421 kroki są co pół godziny, a w 420 co minutę.



Arkady77
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 18 sie 2019, 02:21
Miasto: Nowa Sól

18 gru 2021, 21:10 Re: TC420 - Problem  (#21)  

Fakt, Arkady77 ma rację. Na sofcie do modelu 421, 420 nie pójdzie. Próbowałem, soft nie wykrywał podłączonego urządzenia.
A płytki wraz z tą nową chińszczyzną też dostałem...
Sprawdzę, chociaż dopiero po świętach, wcześniej nie ma szans...



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

18 gru 2021, 21:32   (#22)  

Co ciekawe płytka jest z lipca 2020, ale same pliki z grudnia 2018, czyli 3-letnie:

[TC421 PC端件软] 7766253 2020-07-23 11:59
[TC421 Android APP] 955037 2020-07-23 11:59
IOS APP QR code.png 2313 2018-12-12 08:30
TC421_ins_en.doc 1006592 2018-12-12 08:30
TC421_ins_cn.doc 992399 2018-12-12 08:30
TC421 PC端件使用明软说-cn.doc 386048 2018-12-15 03:57
TC421 PC software instructions-en.doc 387584 2018-12-15 03:58




j666
Stały bywalec
 
Posty: 459
Dołączył: 12 gru 2007, 17:07
Miasto: W-wa [NW]

18 gru 2021, 22:40 Re: TC420 - Problem  (#23)  

No właśnie.
Chinole wypuścili ładnych kilka lat temu sprzęt, zrobili do niego dość siermiężny soft i jak widać, nie mają zamiaru go rozwijać...
Dlatego, niezależnie od dalszych testów TC, przerzucam się w perspektywie na wyroby krajowe :-)



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

19 gru 2021, 23:55 Re: TC420 - Problem  (#24)  

niekoniecznie. Moje TC kupione teraz w grudniu ma datę produkcji marzec 2021r. Oprogramowanie jest tylko starsze. Sterownik świeżutki ;)



Arkady77
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 18 sie 2019, 02:21
Miasto: Nowa Sól

20 gru 2021, 00:05 Re: TC420 - Problem  (#25)  

@Arkady77
Może wyraziłem się niezbyt jasno, postaram się uściślić.
TC420 to konstrukcja sprzed ładnych kilku lat. Być może w pudełku dokonano jakichś modyfikacji, ale software jest stary. Ostatnia wersja do TC420 z jaką się spotkałem to wersja 3.1 z 2013 roku...
Załączniki
pled_software_date.JPG



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 973
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12








Powiązane tematy
  • Problem with aquael leddy link. HELP

    I have 3 leddy slim link. Two are working great. The third is turning on and off as it pleases. The green wifi connection light turns of very often. If you tap the light slightly it turns back on. Can...

    Wyświetlenia: 3857 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

  • Chihiros e601 i sterownik tc420.

    Witam. Mam problem z tc420 i lampą chihiros e601, a mianowicie przy spadku i wzroście natężenia ok 85% lampa mruga i po chwili się wyłącza. Nie wiem czym jest to spowodowane. Bardzo proszę o pomoc....

    Wyświetlenia: 335 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Świt/zmierzch z tc420 i powerled

    Dzień Dobry, Wertując tematy odnośnie sterownika tc420 umożliwiającego symulację świtu/zmierzchu mam duży mętlik w głowie odnośnie podpięcia go pod power ledy... Czy mogę zrobić takie podpięcie jak ...

    Wyświetlenia: 8920 | Odpowiedzi: 33 czytaj więcej...

  • Świetlówka Diversa led -w czym problem- świeci 2 s

    Witam. Pytanie do elektryków. Jakiś czas temu , kupiłem w 2016 https://sklep.roslinyakwariowe.pl/expert-modernizacja-pokrywy-130cm-p-27849.html Od jakiegoś czasu, belka zapalała się na 1 s , i gasł...

    Wyświetlenia: 442 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Podłączenie wentylatorów 12v do TC420

    Witam . Wymyśliłem sobie nową belkę power LED z chłodzeniem wentylatorami.Po podłączeniu 4 wentylatorów w układzie szeregowo równoległym wentylatory działają ale wytwarza się głośny pisk z wszystkich ...

    Wyświetlenia: 945 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...



Rośliny

Ładowanie...

Zwierzęta

Ładowanie...

Recenzje

Ładowanie...

Recenzje

Ładowanie...


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 100 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2022 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.