Darmowa dostawa od 299zł. |  Nawet 20 rat 0%.  |  Rabaty dla stałych Klientów     ZOBACZ

Lista działów » Pielęgnacja » Glony

Zielenice - pył na szybach

Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.

31 sie 2024, 11:44 Zielenice - pył na szybach  (#1)  

Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć.
Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu aktywnym, duże na ziemi ogrodowej. Do wyjazdu majówkowego wszystko było okej, rośliny rosły bezproblemowo, brak większych problemów z glonami, czasami w dużym akwarium pojawiały się zielenice punktowe. Po powrocie z majówki zastałem w obu akwariach szyby całe pokryte pyłem i od tego czasu nie mogę w żaden sposób sobie poradzić.
Poniżej opiszę oba akwaria (M-małe D-duże)
1. M-64l 40x40x40cm; D-200l 100x40x50cm
2. Oświetlenie M- Skylight Hyperbar FS 70% 8h świecenia; D- belka DIY 8h świecenia
3. Podłoże M- Master Soil Powder; D- ziemia ogrodowa przykryta żwirem
4. CO2 w obu akwariach z butli podawane 24h
5. Filtracja M- JBL CrystalProfi E702, D- Aquael ultramax 1500
6. Wkłady w M- matrix, gąbka, wata, w D- ceramika aquael, gąbki, wata
7. Temperatura M- 24 stopnie, D- 26 stopni
8. Parametry M
- twardość ogólna GH 6-7
- twardość węglanowa KH 1-2
- pH wody 6,2
- poziom NO3 2
- poziom PO4 z podłoża wyszło 0
- poziom CO2 indykator w kolorze jasnozielonym, oliwkowym
- poziom Fe 0,1
- poziom Mg 9
- poziom Ca 30
- poziom K 18
9. Parametry D
- twardość ogólna GH 8-9
- twardość węglanowa KH 4-5
- pH wody 6,6
- poziom NO3 10
- poziom PO4 0,8
- poziom CO2 indykator w kolorze jasnozielonym
- poziom Fe mniej niż 0,1
- poziom Mg 12
- poziom Ca 45
- poziom K 20
10. W obu przypadkach linia nawozowa QualDrop
Mineralizator GH+ Plant, K Clarity, NGren, Pgrow, Fe Hybrid, Micro Plant
11. W obu przypadkach stosuje wodę RO
12. Podmianki ze względu na ograniczony czas w małym raz na tydzień, w dużym raz na tydzień lub dwa tygodnie
13. W małym aranżacja z dragon stone
14. Grzebanie w podłożu ograniczam do minimum, raz kilka tygodni jeśli przesadzam trochę roślin
15. Nie stosuje żadnej chemii na glony
16. W dużym mam podłączoną lampę UV na wężach filtra
17. Ryby karmione raz dziennie, w czasie wyjazdu majówkowego nie były karmione przez tydzień.
18. W dużym około 40 szt. ryb, rodostomusy, kiryski, kilka kosiarek. W małym 30szt. krewetek PRL i 15szt. Razbory Galaxy
19. Małe akwarium stoi od lutego, duże żyje już 2,5roku.

Próbowałem działać rozsądnie według tego co znalazłem, ale nic nie pomogło. Ograniczone mikro i żelazo bez zmian w innych nawozach. Ograniczenie wszystkich nawozów. Ograniczenie fosforu. Podniesienie fosforu, w stosunku do azotu. Wszystkie próby obserwowane po jakieś 2 tygodnie i żadnych efektów.

Doradźcie jak zadziałać, bo już brak sił, wczoraj w małym czyszczenie szyb i podmianka, dziś zielono. Rośliny też dostają niestety po tyłku. W czasie tygodniowej nieobecności została zachwiana równowaga i teraz nie potrafię do niej wrócić.
Nawożę według zaleceń qualdrop. Codziennie dawkowanie azotu 0,5mg/l, fosforu 0,05mg/l, Fe 0,05mg/l, mikro 2 razy w tygodniu, potas i mineralizacja przy podmianach.
Ostatni wygląd małego akwarium przed czyszczeniem, rośliny kiepsko wyglądają
Małe miesiąc wcześniej, już gorzej wyglądały rośliny

Duże po sprzątaniu

Małe przed majówką, najlepiej wyglądało i praktycznie zero glonów

Qwasir
Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przede wszystkim przestań kręcić wszystkimi "pokrętłami regulacji" na raz!
Zmniejsz micro i żelazo i trzymaj tak przez 3-4 tygodnie.
Zaobserwuj, czy szyby robią się bardziej zielone w miejscach, w których nie są zacienione przez jakiekolwiek rośliny. Jeśli tak, zmniejszyłbym oświetlenie.

FoCuS_PL
Z dużym doświadczeniem

Ameryki nie odkryję że problem jest chyba z mikro .
Próbowałeś prawie wszystko więc może spróbuj wyczyścić szyby i podaj jednorazowa dawkę fosforu w ilości 3 mg
Podaj wieczorem po zgaszeniu światła abyśmy wiedzieli co będzie się działo na drugi dzień od chwili zapalenia światła
Nie twierdzę że na 100 % to ci pomoże ale warto spróbować

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Z dużym doświadczeniem

01 wrz 2024, 08:22 Zielenice - pył na szybach  (#4)  

W jakim stosunku podajesz micro plant i fe hybrid? Jeśli dobrze pamiętam, qualdrop zaleca 3:1 w dawkach dziennych.

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor
Znający temat

Przede wszystkim przestań kręcić wszystkimi "pokrętłami regulacji" na raz!
Zmniejsz micro i żelazo i trzymaj tak przez 3-4 tygodnie.
Zaobserwuj, czy szyby robią się bardziej zielone w miejscach, w których nie są zacienione przez jakiekolwiek rośliny. Jeśli tak, zmniejszyłbym oświetlenie.

Na raz nie kręciłem, natomiast jeśli po dwóch tygodniach widziałem tylko pogorszenie sytuacji, to próbowałem czegoś innego. Szyby są zielone praktycznie wszędzie, ale fakt, za nieruszaną grzałką i kamieniem są prawie czyste, więc zmniejszę trochę oświetlenie.

Ameryki nie odkryję że problem jest chyba z mikro .
Próbowałeś prawie wszystko więc może spróbuj wyczyścić szyby i podaj jednorazowa dawkę fosforu w ilości 3 mg
Podaj wieczorem po zgaszeniu światła abyśmy wiedzieli co będzie się działo na drugi dzień od chwili zapalenia światła
Nie twierdzę że na 100 % to ci pomoże ale warto spróbować

Próbowałem tego już w tygodniu przy podmianie wody. Dziś po kilku dniach obserwacji efekt jest następujący:
- w dużym akwarium, faktycznie dziś zaobserwowałem, że zwiększenie dawki fosforu względem azotu przyhamowało pylenie. Jeszcze się pojawia, ale minimalnie mniej. Więc tutaj może być winowajcą zbyt niski fosfor do azotu.
- w małym akwarium efekt jest odwrotny. Z podłoża fosfor wyszedł 0, przy podmianie zwiększyłem analogicznie dawkę fosforu względem azotu. Rano szyby były zapylone gorzej niż w ciągu 3-4 dni przed podmianą.

W jakim stosunku podajesz micro plant i fe hybrid? Jeśli dobrze pamiętam, qualdrop zaleca 3:1 w dawkach dziennych.

Od początku zakładania akwarium dawkowałem zgodnie z zaleceniami qualdrop. Efekt po 1-2miesiącach był taki, że walczyłem z zielenicami punktowymi. Po zredukowaniu mikro, sytuacja się uspokoiła więc do tej pory tak dawkowałem. Fe ok. 0,05mg/l codziennie, mikro 2x w tygodniu po 2ml

Qwasir
Poznaje temat

Powiązane tematy
  • Zielenice / krótkie nitki i parametry w akwa

Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...

Wyświetlenia: 872 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

• Podejrzany: „ pyłosinica brązowa” zielenice narastające.

Witam, od jakiegoś czasu mam problemy w akwarium, zbiornik 240l, woda RO ,mineralizator QD One plant ustawiany na GH 6, podmiany co tydzień 30-40 %,podłoże master soil, CO2 do oliwkowego koloru indyka...

Wyświetlenia: 1038 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

• Zielenice i czy za silne światło?

Witam Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. I mam problem z glonami. Konkretnie z tymi zielonymi zielenicami. Bo dwa tygodnie temu zmieniłem oświetlenie z 25 wat led sinkora na aż 75 wat led też si...

Wyświetlenia: 2411 | Odpowiedzi: 27 czytaj więcej...

• Zielenice punktowe

Witam. Mam problem z zielenicami punktowymi jest ich sporo na liścich roślin które na bierząco usuwam. Są też codziennie na szybach, tu już działam skrobakiem. Mój baniak to standard 240l oświetlany 8...

Wyświetlenia: 2506 | Odpowiedzi: 15 czytaj więcej...

• Czarne glony, których nie da się pokonać (zielenice?)

Witam. Nie mogę pozbyć się z akwarium czarno - brunatnego osadu, który wyniszcza mi rośliny. Zakładam że są to zielenice. Co mógłbym zrobić żeby się tego pozbyć, biorąc pod uwagę, że próbowałem już ...

Wyświetlenia: 12971 | Odpowiedzi: 28 czytaj więcej...

• Akwarium 200L zielenice

Witam serdecznie Prowadze sobie od 3 msc akwarium rosline praktycznie do 2 msc było bez problemów od msc mam problem z zielenicami punktowymi, akwarium jest prowadzone ala lowtech beż co2 i nawozów j...

Wyświetlenia: 5257 | Odpowiedzi: 35 czytaj więcej...

• Zielenice punktowe i krótkie nitki - uporczywy problem

Od ok dwóch miesięcy nie mogę ustabilizować kwestii zielonych glonów w zbiorniku. Nie mam na szczęście żadnej plagi, ale zielenice upierdliwie pojawiają się i ustępują, chociaż z grubsza nic nie zmien...

Wyświetlenia: 4191 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...

• Zielenice na Anubiasie

Witam. Mam zielenice punktowe na anubiasie i w małych ilościach na szybie, do tego zauważyłem na 2 liściach u bucephalandy jak by połowa liścia wchodziła w odcień żółtawy jak by im czegoś brakowało. D...

Wyświetlenia: 2238 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Zielenice czy inne dziadostwo?

Do tej pory nie panikowałem.Myślę: zbiornik świeży, tak musi być. Ale czy na pewno musi? Problem pojawił się po 1) pierwszym podaniu mikro lub 2) zarybieniu zbiornika. Niestety zbiegło się to w czasie...

Wyświetlenia: 2304 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

• Zielenice punktowe

Witam, Od jakiegoś czasu toczę walkę z zielenicami i już na nie nie mam siły poniżej parametry wody. Może ktoś miał by jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić [emoji30] Akwarium 64L Fe 0,4 PH 7,5 Mg 12 ...

Wyświetlenia: 4470 | Odpowiedzi: 16 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian rośliin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 221 gości

Copyright © 2001-2024 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.