Lista działów » Pielęgnacja » Zwierzęta

Obsada do akwarium 72l

Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

17 lis 2023, 14:54 Obsada do akwarium 72l  (#1)  

Hej,

Posiadam akwarium 72l, akwarium "działa" już bez obsady ponad miesiąc i powoli przymierzam się do zaopatrzenia akwarium w jakieś życie :D
Temperatura w akwarium to ok 25 stopni bez grzałki. Całe tło akwarium będzie w roślinkach, które narazie się rozrastają.

Chciałbym jak najmniejsze rybki a więc:
-"Na dno" chciałbym kiryski (karłowaty, pigmej lub malutki) + otoski.
-Jako rybę ławicową chciałbym Neona zielonego lub innesa (czytałem że z tą ławicą u Neonek to już tylko na papierze, więc może coś zamiast neonków?)
-Jakieś rybki które będą pływać przy powierzchni wody, ale kompletnie nie mam pojęcia jakie miałyby to być?

Można mieć 2 ławice w tak małym akwarium ?

Proszę o weryfikację i propozycję co mogłoby się znaleźć w moim akwarium. Dodam że to moje pierwsze podejście do akwarystyki więc fajnie jakby rybki były w stanie wybaczyć małe niedociągnięcia.

nafrieel
Początkujący

18 lis 2023, 13:44 Re: Obsada do akwarium 72l  (#2)  

hej;-)
zależy ile tych Nenonek wpuścisz, ja mam około 20 a i tak ławicy nie tworzą. Mam też kiryski pigmeje i są to bardzo fajne i kochane rybki. Do całej obsady dorzuciła bym jeszcze trochę Amano co by nad glonami miał kto panować. Co do ryb zarówno stadnych i pływających przy powierzchni można pomyśleć o Razborach Klinowych ;-)

olczyk
Początkujący

18 lis 2023, 20:12 Re: Obsada do akwarium 72l  (#3)  

w takim małym akwarium praktycznie żadne ryby nie zrobią "ławicy" - za mało miejsca na to, co nie znaczy że nie ma fajnych rybek które są stadne i będą ładnie pływać. A neony zawsze jak miałem, to się rozpływały każdy w swoją stronę.
Ja mogę polecić:
- bystrzyki amandy - ładne małe rybki, trzymają się w grupie
- modrooki gertrudy - dość ciekawe zachowania, mniej stadne od amandy, ale często pływają w małych grupkach
- danio margaritatus zwany potocznie razborą galaxy, albo podobny danio erythromicron = chociaż one też każdy w swoją stronę płynie
- różne razbory: klinowa, borneańska, hengela
fajną propozycją może też być Drobnoustek obrzeżony - on pływa przy powierzchni wody, aczkolwiek nie widziałem za często go w sprzedaży
kiryski które wymieniłeś też są super, ja mam malutkie (hasbrosus) i sa super, pigmeje moga być jeszcze fajniejsze - chociaż one bardziej w toni pływają.
Jak wybierzesz takie małe rybki to spokojnie możesz mieć 2 stadka plus kiryski

Totik
Stały bywalec

Miasto: Kryspinów

Powiązane tematy
  • Obsada 340l

Witam założyłem ostatnio swoję pierwsze akwarium po długiej przerwie , powoli zbieram obsadę. Na chwilę obecną mam: -5 molinezji (kupiłem bo miałem wysyp glonów nitkowych,pięknie wyczyściły wszystko) ...

Wyświetlenia: 693 | Odpowiedzi: 12 czytaj więcej...

• Obsada 72l z sumikami

Witam, Mam dojrzewające akwarium 72 litry. Syn wybrał takie rybki (koniecznie chce jakies sumiki - okonia udało mi si wybić mu z głowy ;) ) https://photos.app.goo.gl/fqi5iqxytdce8oNx7 - pielęgnice...

Wyświetlenia: 188 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

• Niezidentyfikowane stworzenia w akwarium

Witam! Zaobserwowałem w akwarium dziwne stworzenia (widoczne na zdjęciach w załączniku). Owe stworzenia są przyklejone do ścianki, lekko falują i się przemieszczają. W akwarium obecnie są tylko dwa oz...

Wyświetlenia: 294 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Identyfikacja - robaki w akwarium

Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...

Wyświetlenia: 124090 | Odpowiedzi: 103 czytaj więcej...

• Obsada 240 l

Cześć. Potrzebuję porady/inspiracji. Obsada do akwarium 90x60x45(h) Z mojej strony to 30 x zwinnik blechera I pytanie co jeszcze. Warunki w akwa to podłoże aktywne, woda ro na podmiany (minera...

Wyświetlenia: 623 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

• Obsada akwarium 70x35x25

Cześć mam zamiar zalozyc zbiornik 70 długosci 35 szerokości 25 wysokosci i zastanawiałem się nad obsada harem pretnika trojbarwnego 1/2 ,10 razbor boreanskich ,5 piskorkow i trochę krewetek neocardina...

Wyświetlenia: 787 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

• Dyskowce w akwarium roślinnym

Myślałem że ze względu na rozmiar tych ryb niewielu jest roślinniarzy trzymających dyski w akwarium, jak się okazuje trochę jednak nas tutaj jest. :D Teoretycznie parametry wody dla dysków i roślin ...

Wyświetlenia: 1325 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

• Obsada zbiornika 90x45x45

Część, Zbiornik dojrzewa, a ja się zastanawiam nad obsadą do mojego baniaka, wiem, wiem sprawa indywidualna, ale mam kilka typów i może kogoś wypowiedz mnie przekona do danego gatunku. Styl jaki star...

Wyświetlenia: 1226 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

• Ile neonów czerwonych do akwarium 240 l

Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20 Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość Mam 20 neonów czerwonych 6 żałowników 3 piskorki 10 ampularii 5 kiryskó...

Wyświetlenia: 1061 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

• Czy akwarium nie będzie za małe

Planuje założyć akwarium, kostkę 30x30x30. Chcę tam trzymać bojownika i krewetki. Moje pytanie brzmi czy mogę do niego jeszcze dobrać kilka bystrzyków amandy czy to już będzie za dużo? Wysłane z M2...

Wyświetlenia: 451 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 127 gości

Copyright © 2001-2023 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.