AnnaKa napisał(a):Chetnie posłucham jak używać carbo. Mamy w płynie dokładnie ten ze zdjęcia. I dozujemy raz dziennie po dwa psikniecia - staramy sie w poblizu najbardziej poszkodowanego anubiasa. Ten wkład weglowy w końcu i tak wymienimy. I też od razu moze zapytam czy zamiast tego taka gabka jak ze zdjęcia bedzie OK? I wtedy od dołu będą takie warstwy: ceramika, bioballsy i na samej górze gabka. Testy zrobię dzisiaj ( o ile zdążę zanim zrobi się ciemno) ale mamy tylko NO2, NO3, PH, KH i GH.
Arczi podaje świetny przepis. Jeśli chodzi o carbo, czyli rozcieńczony aldehyd glutarowy, to jest trucizna, oczywiście w odpowiednim stężeniu. Z mojego przykładu, krasnorostów pozbyłem się przede wszystkim tym, co opisał Arczi, czyli ustabilizowana biologia. Jednak carbo może pomóc. Ja dawałem 20 ml tego preparatu na 100 l wody, czyli jakieś 10 razy więcej niż zaleca producent. Równocześnie epifity wyciągałem z wody i przemywałem miejsca z ktasnorostami carbo. Dawkowalem carbo strzykawka dokładnie w miejsca krasnorostów. Filtr wyłączałem, żeby się woda nie mieszała. Owszem, rośliny trochę to odchorowały, ale akwa jest już git.
-
marcinfe
●
- Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Podaje wyniki testów, które mamy. Które warto jeszcze dokupić żeby pomogły ustalić gdzie jest pies pogrzebany z glonami. Czy warto zmniejszyć oświetlenie? Teraz są dwa ledy po 15W. PH - 8 No2 - 0 No3 - 10 a może troszkę mniej, na pewno nie zero - kolor pomiędzy 0 a 10 GH - 9 KH - 5 marcinfe napisał(a):AnnaKa napisał(a):Chetnie posłucham jak używać carbo. Mamy w płynie dokładnie ten ze zdjęcia. I dozujemy raz dziennie po dwa psikniecia - staramy sie w poblizu najbardziej poszkodowanego anubiasa. Ten wkład weglowy w końcu i tak wymienimy. I też od razu moze zapytam czy zamiast tego taka gabka jak ze zdjęcia bedzie OK? I wtedy od dołu będą takie warstwy: ceramika, bioballsy i na samej górze gabka. Testy zrobię dzisiaj ( o ile zdążę zanim zrobi się ciemno) ale mamy tylko NO2, NO3, PH, KH i GH.
Arczi podaje świetny przepis. Jeśli chodzi o carbo, czyli rozcieńczony aldehyd glutarowy, to jest trucizna, oczywiście w odpowiednim stężeniu. Z mojego przykładu, krasnorostów pozbyłem się przede wszystkim tym, co opisał Arczi, czyli ustabilizowana biologia. Jednak carbo może pomóc. Ja dawałem 20 ml tego preparatu na 100 l wody, czyli jakieś 10 razy więcej niż zaleca producent. Równocześnie epifity wyciągałem z wody i przemywałem miejsca z ktasnorostami carbo. Dawkowalem carbo strzykawka dokładnie w miejsca krasnorostów. Filtr wyłączałem, żeby się woda nie mieszała. Owszem, rośliny trochę to odchorowały, ale akwa jest już git.
-
AnnaKa
●
- Początkujący
AnnaKa napisał(a):Chetnie posłucham jak używać carbo. Mamy w płynie dokładnie ten ze zdjęcia. I dozujemy raz dziennie po dwa psikniecia - staramy sie w poblizu najbardziej poszkodowanego anubiasa. Ten wkład weglowy w końcu i tak wymienimy. I też od razu moze zapytam czy zamiast tego taka gabka jak ze zdjęcia bedzie OK? I wtedy od dołu będą takie warstwy: ceramika, bioballsy i na samej górze gabka. Testy zrobię dzisiaj ( o ile zdążę zanim zrobi się ciemno) ale mamy tylko NO2, NO3, PH, KH i GH.
Czekaj doprecyzujmy jedną rzecz aby nie było nieporozumień. Podajesz CO2 pod postacią gazu czy carbo w płynie bo wcześniej pisałaś o CO2 a nie o carbo a to kolosalna różnica Co do filtra to Ci powiem co się najlepiej u mnie sprawdza i sama podejmiesz decyzję. Pierwsza sprawa to upewnij się jak wygląda przepływ wody w Twoim filtrze przez poszczególne koszyki. Co producent to inaczej może to wyglądać. Im rzadziej szperasz w filtrze tym lepiej dla roślin a tym bardziej dla zwierząt. Aby unikać otwierania i czyszczenia co chwilę pierwszych gąbek w filtrze zawsze stosowałem "prefiltr" (można kupić za parę złotych prefiltry, które nakładasz na rurkę wlotu filtra), pewnie producent Twojego filtra też coś Ci tam podobnego wrzucił ale sądzę, że nie zbyt jest tam dużo miejsca (jak podrzucisz fotkę to Ci powiem czy się nada). Do takiego prefiltra wkładałem watę filtracyjną aby największy syf się zatrzymywał na niej a nie wpadał do środka. W zależności od zabrudzenia wymieniasz go nie rzadziej jak raz w tygodniu. Jeśli jest konieczność to nawet 2 razy w tygodniu. Następnie masz do wyboru gąbki o różnych gradacjach (kupuje kawałek takiej gąbki i docinasz ją pod wymiar, który Ciebie interesuje). Niestety na tym co podesłałaś nie widać ile ma ppi (gęstość oczek) a to jest ważne bo im większe oczka tym mniej zanieczyszczeń zatrzyma na sobie i w drugą stronę im mniejsze oczka tym więcej zatrzyma zanieczyszczeń przez co szybciej się zapcha. Dlatego są dwie szkoły i każdy wybiera to co dla niego jest najbardziej wygodne w serwisowaniu: 1. prefiltr/1komora - wata filtracyjna - gąbka 15ppi - gąbka 30ppi - gąbka 40ppi - wkłady biologiczne - wkłady chemiczne - ewentualnie wata 2. prefiltr/1komora - wata filtracyjna - gąbka 30ppi - wkłady biologiczne - wkłady chemiczne - ewentualnie wata Z założenia nie chcesz aby syf z akwarium zapychał Ci filtr, ponieważ zmniejszysz przez to przepływ wody. Jeśli tak się wydarzy to wydajność filtra spada przez co filtrujesz mniejszą ilość wody. Idąc tym tokiem chcesz to co "najgrubsze" usuwać podczas podmiany. Zamiast zapychać kubeł lepiej zapychać prefiltr i jemu robić serwis niż co chwilę otwierać filtr kubełkowy. U góry opcja 2 jest bardziej uniwersalna i jest jak najbardziej ok. Pierwszą możesz się wzorować jeśli kiedyś stwierdzisz, że chciałabyś coś zmienić. Pamiętaj, że z czasem Twoje gąbki (tak samo jak tą co miałaś w akwarium) zamienią się z filtracji mechanicznej w biologiczną, więc miej to na uwadze robiąc w przyszłości na nich serwis abyś znowu nie zdestabilizowała sobie biologii 
-

Arczi
●
- Poznaje temat
No tak mało precyzyjna byłam. Szczerze to myślałam że działanie zbliżone …. Mam Carbo w płynie . Dokładnie ten ze zdjęcia . Arczi napisał(a):AnnaKa napisał(a):Chetnie posłucham jak używać carbo. Mamy w płynie dokładnie ten ze zdjęcia. I dozujemy raz dziennie po dwa psikniecia - staramy sie w poblizu najbardziej poszkodowanego anubiasa. Ten wkład weglowy w końcu i tak wymienimy. I też od razu moze zapytam czy zamiast tego taka gabka jak ze zdjęcia bedzie OK? I wtedy od dołu będą takie warstwy: ceramika, bioballsy i na samej górze gabka. Testy zrobię dzisiaj ( o ile zdążę zanim zrobi się ciemno) ale mamy tylko NO2, NO3, PH, KH i GH.
Czekaj doprecyzujmy jedną rzecz aby nie było nieporozumień. Podajesz CO2 pod postacią gazu czy carbo w płynie bo wcześniej pisałaś o CO2 a nie o carbo a to kolosalna różnica Co do filtra to Ci powiem co się najlepiej u mnie sprawdza i sama podejmiesz decyzję. Pierwsza sprawa to upewnij się jak wygląda przepływ wody w Twoim filtrze przez poszczególne koszyki. Co producent to inaczej może to wyglądać. Im rzadziej szperasz w filtrze tym lepiej dla roślin a tym bardziej dla zwierząt. Aby unikać otwierania i czyszczenia co chwilę pierwszych gąbek w filtrze zawsze stosowałem "prefiltr" (można kupić za parę złotych prefiltry, które nakładasz na rurkę wlotu filtra), pewnie producent Twojego filtra też coś Ci tam podobnego wrzucił ale sądzę, że nie zbyt jest tam dużo miejsca (jak podrzucisz fotkę to Ci powiem czy się nada). Do takiego prefiltra wkładałem watę filtracyjną aby największy syf się zatrzymywał na niej a nie wpadał do środka. W zależności od zabrudzenia wymieniasz go nie rzadziej jak raz w tygodniu. Jeśli jest konieczność to nawet 2 razy w tygodniu. Następnie masz do wyboru gąbki o różnych gradacjach (kupuje kawałek takiej gąbki i docinasz ją pod wymiar, który Ciebie interesuje). Niestety na tym co podesłałaś nie widać ile ma ppi (gęstość oczek) a to jest ważne bo im większe oczka tym mniej zanieczyszczeń zatrzyma na sobie i w drugą stronę im mniejsze oczka tym więcej zatrzyma zanieczyszczeń przez co szybciej się zapcha. Dlatego są dwie szkoły i każdy wybiera to co dla niego jest najbardziej wygodne w serwisowaniu: 1. prefiltr/1komora - wata filtracyjna - gąbka 15ppi - gąbka 30ppi - gąbka 40ppi - wkłady biologiczne - wkłady chemiczne - ewentualnie wata 2. prefiltr/1komora - wata filtracyjna - gąbka 30ppi - wkłady biologiczne - wkłady chemiczne - ewentualnie wata Z założenia nie chcesz aby syf z akwarium zapychał Ci filtr, ponieważ zmniejszysz przez to przepływ wody. Jeśli tak się wydarzy to wydajność filtra spada przez co filtrujesz mniejszą ilość wody. Idąc tym tokiem chcesz to co "najgrubsze" usuwać podczas podmiany. Zamiast zapychać kubeł lepiej zapychać prefiltr i jemu robić serwis niż co chwilę otwierać filtr kubełkowy. U góry opcja 2 jest bardziej uniwersalna i jest jak najbardziej ok. Pierwszą możesz się wzorować jeśli kiedyś stwierdzisz, że chciałabyś coś zmienić. Pamiętaj, że z czasem Twoje gąbki (tak samo jak tą co miałaś w akwarium) zamienią się z filtracji mechanicznej w biologiczną, więc miej to na uwadze robiąc w przyszłości na nich serwis abyś znowu nie zdestabilizowała sobie biologii 
-
AnnaKa
●
- Początkujący
AnnaKa napisał(a):No tak mało precyzyjna byłam. Szczerze to myślałam że działanie zbliżone …. Mam Carbo w płynie . Dokładnie ten ze zdjęcia .
To carbo używaj tylko do walki z krasnalami tak jak kolega wyżej opisał. Co do większej garści porad bez reszty wyników ciężko więcej napisać. Na pewno co możesz/powinnaś robić to: 1. Carbo miejscowo na krasnorosty (większa dawka, strzykawką przy wyłączonym filtrze). 2. Mechaniczne usuwanie glonów. 3. Dbaj o czystość w akwarium. 4. Doprowadź filtr do porządku i już tam nie zaglądaj. 5. Zwiększ podawanie bakterii dwukrotnie przy podmianach. 6. Karm ryby oszczędnie. 7. Nie dokonuj żadnych zmian w akwarium ( rośliny/ryby). Jak się sytuacja zacznie poprawiać to można myśleć dalej nad tym. 8. Jak podrzucisz więcej testów to pomyślimy jak temat można dalej poprowadzić. 9. Zacznij się zastanawiać nad metodą obniżenia PH bo 8 w dalszej perspektywie nie wygląda zbyt dobrze ale nie mówię, że się nie da. 10. Daj dobre 2-3 tygodnie aby się wszystko zaczęło stabilizować. 11. Zwróć uwagę na czy masz prawidłową cyrkulację wody w akwarium. Na YT znajdziesz wiele fajnych poradników z tym zagadnieniem. 12. Nie kupuj magicznych preparatów do walki z glonami bo z łatwością się ich pozbędziesz. 13. Głowa do góry  Pytanko: ile godzin świecisz w akwarium ? Pomocne byłoby również zdjęcie całego akwarium. Jeśli nie chcesz tutaj wrzucać to możesz mi na priv.
-

Arczi
●
- Poznaje temat
Aktualne zdjęcie. Świece 10h. Dwa ledy każdy po 15W. Arczi napisał(a):AnnaKa napisał(a):No tak mało precyzyjna byłam. Szczerze to myślałam że działanie zbliżone …. Mam Carbo w płynie . Dokładnie ten ze zdjęcia .
To carbo używaj tylko do walki z krasnalami tak jak kolega wyżej opisał. Co do większej garści porad bez reszty wyników ciężko więcej napisać. Na pewno co możesz/powinnaś robić to: 1. Carbo miejscowo na krasnorosty (większa dawka, strzykawką przy wyłączonym filtrze). 2. Mechaniczne usuwanie glonów. 3. Dbaj o czystość w akwarium. 4. Doprowadź filtr do porządku i już tam nie zaglądaj. 5. Zwiększ podawanie bakterii dwukrotnie przy podmianach. 6. Karm ryby oszczędnie. 7. Nie dokonuj żadnych zmian w akwarium ( rośliny/ryby). Jak się sytuacja zacznie poprawiać to można myśleć dalej nad tym. 8. Jak podrzucisz więcej testów to pomyślimy jak temat można dalej poprowadzić. 9. Zacznij się zastanawiać nad metodą obniżenia PH bo 8 w dalszej perspektywie nie wygląda zbyt dobrze ale nie mówię, że się nie da. 10. Daj dobre 2-3 tygodnie aby się wszystko zaczęło stabilizować. 11. Zwróć uwagę na czy masz prawidłową cyrkulację wody w akwarium. Na YT znajdziesz wiele fajnych poradników z tym zagadnieniem. 12. Nie kupuj magicznych preparatów do walki z glonami bo z łatwością się ich pozbędziesz. 13. Głowa do góry  Pytanko: ile godzin świecisz w akwarium ? Pomocne byłoby również zdjęcie całego akwarium. Jeśli nie chcesz tutaj wrzucać to możesz mi na priv.
- Załączniki
-
-
-
AnnaKa
●
- Początkujący
PH próbowaliśmy na samym początku zbijać tym ale mało konsekwentnie
- Załączniki
-
-
-
AnnaKa
●
- Początkujący
AnnaKa napisał(a):PH próbowaliśmy na samym początku zbijać tym ale mało konsekwentnie
Nie tędy droga chyba, że lubisz herbaciany kolor w akwrium. Co do akwarium. Ja tu się spodziewałem armagedonu w akwarium a nie jest źle. Jeśli nie popełnisz jakiegoś głupiego błędu to szybko wyjdziesz na prostą. Z korzeni najlepszym sposobem, na usuwanie glonów jest szczoteczka do zębów + cienki wąż. Przymocuj sobie szczoteczkę do węża za pomocą opaski i w momencie gdy szczoteczką usuwasz glon to wąż Ci zasysa brudną wodę. Możesz spróbować z tymi kamykami i kokosem też tak zrobić. Twoje podłoże jest jakby to powiedzieć - bardziej dekoracyjne niżeli miałoby coś pozytywnego wnieść do akwarium. Jak kiedyś będziesz miała ochotę zmienić aranżację to Cię pokieruje jak to zrobić prawidłowo na innych podłożach. Na prefiltrze masz gąbkę - zostaw tak, wygląda dobrze ! Tylko czyść regularnie przy podmianach.
-

Arczi
●
- Poznaje temat
To jeszcze dodam, że carbo w niedojrzałym zbiorniku może spowodować nadmierne uśmiercenie bakterii. I znów biologia zachwiana. Preparatem torfowym kiedyś zafundowałem sobie plagę glonów. Wyciąg z materii organicznej zawiera bardzo dużo fosforu. Trzeba z tym uważać. Warto też zrobić test na fosforany.
-
marcinfe
●
- Początkujący
Chchcialam ślicznie podziękować za rady a głównie za polecenie Limnophila Sessiliflora. To chyba jedna z niewielu rzeczy które nam wyszły w akwarium ostatnio ha ha Roślinka rosnie po 3 cm dziennie a troszkę było sadzonek więc myślę że za 2-3 tyg będzie fajnie obrośnięty zbiornik. Teraz wyrównujemy poziom fosforu w stosunku do No3  Ale z roslinki jestem baaaardzo zadowolona ! Także jeszcze raz dzięki!!! AquaMolitor napisał(a):Aniu - jak na osobę startującą, akwarium jest świetne. To jest low-tech, więc moim zdaniem nie jest potrzebny kubełek (ale na pewno nie zaszkodzi-może tylko pomóc). Plagą ślimaków się nie martw. Są pożyteczne. Jeżeli szybko się rozmnażają, świadczy to o tym, że mają co jeść. Idąc dalej - za dużo materii organicznej (resztki niezjedzonego pokarmu, rozkładające się liście itd.). Jest to też powód, dla którego pojawił się glon. Moje propozycje: 1) podmiany wody raz na tydzień 25L 2) w pozbyciu się nadmiaru produktów przemiany materii pomogą szybko rosnące rośliny łodygowe (np. Limnophila Sessiliflora). Przy tej okazji zadbałbym też o dodatkowe nawożenie podłoża. Doskonale sprawdzą się tabletki Tetry planta min (łamiesz na pół i cyk pęsetą w podłoże). Pod echinodorusa zaserwowałbym całą. 3) Jeżeli rozważasz kubełek-nie bój się. Komfort obsługi jest wspaniały w porównaniu z wewnętrzną gąbką. Zerknij sobie np. na Tetrę EX1000, ewentualnie EX700. 4) Po 4 miesiącach dodawanie bakterii mija się z celem. Wiem, że niektórzy rekomendują ich serwowanie przy każdej podmianie, ale one nie tak funkcjonują  Stanowi to jednak doskonałe placebo dla akwarysty  5) obsadę możesz śmiało dodać, jednak proponuję to zrobić po unormowaniu podmian i dosadzeniu roślin. 6) Podłoża nie odmulaj. Za kilka miesięcy stanie się dobrym substratem. 7) Jeżeli chcesz podawać cokolwiek przy podmianach wody, najlepszą opcją będzie potas Rośliny podziękują  Edit: jeżeli zdecydujesz się na zmianę filtracji, wyciśnij cały syf z gąbki do wnętrza kubła (na dno) przed jego włączeniem) a resztę wypłucz w akwarium (tak!)  Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-
AnnaKa
●
- Początkujący
Niestety za szybko pochwaliłam  roslinki kompletnie wyhamowały a stozki wzrostu Limnophila Sessiliflora zrobiły się zupełnie białe. Wszystkich testów jeszcze nie mam. Kompletnie zerowy był fosfor ale dodajemy codziennie małe dawki i jest już 0,5. Wytrącony jest Co2 ale od 2 tyg podawane jest carbo. Z pozytywów- prawie już nie ma krasnorostow.
-
AnnaKa
●
- Początkujący
Roślina pewnie korzystała z pierwiastków, które miała zmagazynowane już wcześniej (przed zakupem), a teraz kiedy się wyczerpały, stanęła. Przydałyby się pozostałe testy.
-
jacekp1
●
- Poznaje temat
Na ten moment znamy tylko No3, Ph, KH, GH, Po4. W sobotę zrobimy Ca, Mg i K. Coś jeszcze warto? jacekp1 napisał(a):Roślina pewnie korzystała z pierwiastków, które miała zmagazynowane już wcześniej (przed zakupem), a teraz kiedy się wyczerpały, stanęła. Przydałyby się pozostałe testy.
-
AnnaKa
●
- Początkujący
To jakie są stężenia tego co już znacie? I kiedy były robione te testy?
-
jacekp1
●
- Poznaje temat
PH - 7,5 No2 - 0 No3 - 10 GH - 9 KH - 5 Po4 - 0,5 Testy robione dzisiaj. jacekp1 napisał(a):To jakie są stężenia tego co już znacie? I kiedy były robione te testy?
-
AnnaKa
●
- Początkujący
No i dobra. Luźna guma. Zróbcie w sobotę resztę testów na spokojnie. To że sessiflora stanęła nie oznacza jeszcze żadnej nagłej potrzeby korekty. PH spadło o 0,5 w porównaniu do poprzednich pomiarów. To dobrze. Podajcie w sobotę stężenia reszty. Pewnie przy proporcjach Ca:Mg:K będzie można coś poprawić. Na razie nie ma co psuć 
-
jacekp1
●
- Poznaje temat
AnnaKa napisał(a):Niestety za szybko pochwaliłam  roslinki kompletnie wyhamowały a stozki wzrostu Limnophila Sessiliflora zrobiły się zupełnie białe.
Wstępnie problem z wapniem. Testy powiedzą więcej.
-

Arczi
●
- Poznaje temat
-
Witam, przychodzę z zapytaniem dot. obsady mojego zbirnika 200 l o wymiarach 100 x 40 x 50 cm.
Znalazłem coś takiego, lecz nie wiem czy będzie to ze sobą współgrać...
- Gurami Mozaikowe (1+1)
- Prętni...
Wyświetlenia: 209 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Wyświetlenia: 694 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
Dzień dobry, od niedawna posiadam zbiornik 112 L po pewnej osobie z paroma rybami ( 3 Danio lamparcie, 2 zbrojniki pospolite). Akwarium jest gęsto zarośnięte posiada kilka skrytek dla ryb, temperatura...
Wyświetlenia: 902 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
Posiadam akwarium 63l.
Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...
Wyświetlenia: 1626 | Odpowiedzi: 3
czytaj więcej...
-
Chciałbym obsadzić akwarium 180-200l spokojnymi rybami, głównie gurami mozaikowa ale nie wiem jakie ryby do nich i ile sztuk. Może ktoś podpowie kilka wariantów?.
Wyświetlenia: 1386 | Odpowiedzi: 6
czytaj więcej...
-
Witam założyłem ostatnio swoję pierwsze akwarium po długiej przerwie , powoli zbieram obsadę. Na chwilę obecną mam:
-5 molinezji (kupiłem bo miałem wysyp glonów nitkowych,pięknie wyczyściły wszystko)
...
Wyświetlenia: 1823 | Odpowiedzi: 12
czytaj więcej...
-
Witam,
Mam dojrzewające akwarium 72 litry. Syn wybrał takie rybki (koniecznie chce jakies sumiki - okonia udało mi si wybić mu z głowy ;) )
https://photos.app.goo.gl/fqi5iqxytdce8oNx7
- pielęgnice...
Wyświetlenia: 712 | Odpowiedzi: 3
czytaj więcej...
-
Hej,
Posiadam akwarium 72l, akwarium "działa" już bez obsady ponad miesiąc i powoli przymierzam się do zaopatrzenia akwarium w jakieś życie :D
Temperatura w akwarium to ok 25 stopni bez gr...
Wyświetlenia: 1607 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
-
Wystartowałem akwarium 112l dla odmiany nie będzie to typowy roślinniak, choc roślin będzie dość dużo, ale tych łatwiejszych, planuję tam dać grupkę Neonów (15-20), myślałem o Neonie zielonym (simulan...
Wyświetlenia: 697 | Odpowiedzi: 1
czytaj więcej...
-
Cześć,
Chciałbym do nowego zbiornika 112L wpuścić ślimaki Clinton Corona. Obecnie mam jednego Helmeta, które już czyści przednią szybę, ale fajnie jakby miał towarzystwo. Rośliny tylko trawnikowe Micr...
Wyświetlenia: 1754 | Odpowiedzi: 6
czytaj więcej...
|
|