Przepraszam, pewnie już miliony były tego typu pytań. Ale może ktoś znajdzie chęć żeby pomóc  Akwarium od 4 mscy. Jak w temacie 112l. Obsada to: 8 neonów czerwonych, 5 kiryskow Julii, 4 otoski, 5 krewetek Amano, 5 Helenek. Pytanie czy cos moglibyśmy dodać? Myślę a malutkiej ławicy razbor galaxy albo klinowych. Czy raczej pozostać przy obecnej obsadzie ? Nie wiem czy potrzebujecie więcej szczegół, parametrów wody czy opisu sprzętu ?? Z góry serdecznie dziękuję 
-
AnnaKa
●
- Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hej! Zaserwuj proszę „regulaminowy opis akwarium”. Na pewno coś doradzimy. Być może nawet w kwestiach o które nie pytałaś  Jeśli chcesz odpowiedzi „na szybko” brzmi ona: prawdopodobnie można dodać obsadę  Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
- Znający temat
1) Akwarium 112 l założone 4 msce temu 2) oświetlenie: led 2x 15W. Od godz 10:30 do 20:30 3) Rodzaj podłoża: drobny żwirek 4. Rodzaj systemu CO2 - brak 5. Rodzaj filtracji - Aquael Turbo Filter 500 6. Jakie stosujesz wkłady filtracyjne - nie stosuje 7. Czy filtr chodzi non-stop przez 24h? TAK 8. Temperatura wody - 23 stopnie; zmniejszyliśmy z 24,5 9. Parametry chemiczne wody (podaj te, które znasz): - twardość ogólna GH - 9 - twardość węglanowa KH - 6 - pH wody - 8 - poziom NO3 - 10 - poziom PO4 - brak testów - poziom CO2 (jesli posiadasz indykator CO2 - podaj nam kolor cieszy we wskaźniku) - poziom NO2 - 0 - poziom Fe - brak testów - poziom Mg - brak testów 10. Jakie nawozy stosujesz obecnie - kulki nawozowe 11. Czy używasz wody z filtra RO lub zmiękczane żywicą jonowymienną? Nie 12. Czy używam środków uzdatniających wodę? (Antychlor, odkażacz itp). Tak Aquatan 13. Jak często podmieniasz wodę (ile na raz? Czy są to regularne podmiany) - 20 l raz na 3 tyg 14. Czy w akwarium są korzenie lub kamienie (jakie?) Tak: korzeń i kokos 15. Jak często manipulujesz we wnętrzu akwarium (raz dziennie, raz na kilka dni, raz w tygodniu?) - raz na 3 tyg 16. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie preparatów antyglonowych? -nie 17. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie leków dla ryb lub? Tak Protosol w listopadzie 18. Czy używasz lampy UV? nie 19. Jak często karmisz ryby? Czy istnieje ryzyko, że ktoś dokarmia je podczas Twojej nieobecności? raz dziennie- na pewno nikt nie dokarmia 20. Ile sztuk ryb i krewetek posiadasz w swoim zbiorniku? (podaj przybliżoną liczbę) podane w 1 wpisie 21. Jak długo funkcjonuje akwarium 4 msce Obecne problemy: ogromna ilość ślimaków i zielenic
-
AnnaKa
●
- Początkujący
Co do obsady, to się nie wypowiem. Ale proponuję przejść na cotygodniowe podmiany wody minimum 20-25% + Bakterie co podmianę i to pozwoli ci ustabilizować zbiornik. Pomoże w walce z glonem i na pewno będzie dobre jeśli chcesz zwiększyć obsadę.
-

BATERIA
●
- Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Poznań
BATERIA napisał(a):Co do obsady, to się nie wypowiem. Ale proponuję przejść na cotygodniowe podmiany wody minimum 20-25% + Bakterie co podmianę i to pozwoli ci ustabilizować zbiornik. Pomoże w walce z glonem i na pewno będzie dobre jeśli chcesz zwiększyć obsadę.
Ale czy odmulanie również co tydzień? Czy co tydzień tylko podmiana a odmulanie możemy robić raz na 3 tyg?
-
AnnaKa
●
- Początkujący
Na pewno nie masz na tą chwilę przerybionego akwarium. W takim zbiorniku spokojnie da się trzymać więcej niż 1 nieduży gatunek pływający w toni + co to wymieniłaś ze sprzątaczy, a nawet uzupełnić również tę część obsady, gdyż otosy i kirysy też są rybami stadnymi (z tym, że kirysy wymagają miękkiego podłoża). Trochę jednak szkoda że filtr wewnętrzny bo ma zdecydowanie słabszą wydajność w porównaniu do kubełków. W Twoim wypadku będą istotne podmiany i podawanie bakterii jak wspomniał kolega wyżej, no i oczywiście rośliny, które pobierają z wody związki azotowe, w tym również te niepożądane dla ryb. Jak gęsto masz obsadzone akwarium? Czy mogłabyś wstawić jakieś zdjęcie?
-
jacekp1
●
- Poznaje temat
jacekp1 napisał(a):Na pewno nie masz na tą chwilę przerybionego akwarium. W takim zbiorniku spokojnie da się trzymać więcej niż 1 nieduży gatunek pływający w toni + co to wymieniłaś ze sprzątaczy, a nawet uzupełnić również tę część obsady, gdyż otosy i kirysy też są rybami stadnymi (z tym, że kirysy wymagają miękkiego podłoża). Trochę jednak szkoda że filtr wewnętrzny bo ma zdecydowanie słabszą wydajność w porównaniu do kubełków. W Twoim wypadku będą istotne podmiany i podawanie bakterii jak wspomniał kolega wyżej, no i oczywiście rośliny, które pobierają z wody związki azotowe, w tym również te niepożądane dla ryb. Jak gęsto masz obsadzone akwarium? Czy mogłabyś wstawić jakieś zdjęcie?
- Załączniki
-
-
-
AnnaKa
●
- Początkujący
AnnaKa napisał(a):jacekp1 napisał(a):Na pewno nie masz na tą chwilę przerybionego akwarium. W takim zbiorniku spokojnie da się trzymać więcej niż 1 nieduży gatunek pływający w toni + co to wymieniłaś ze sprzątaczy, a nawet uzupełnić również tę część obsady, gdyż otosy i kirysy też są rybami stadnymi (z tym, że kirysy wymagają miękkiego podłoża). Trochę jednak szkoda że filtr wewnętrzny bo ma zdecydowanie słabszą wydajność w porównaniu do kubełków. W Twoim wypadku będą istotne podmiany i podawanie bakterii jak wspomniał kolega wyżej, no i oczywiście rośliny, które pobierają z wody związki azotowe, w tym również te niepożądane dla ryb. Jak gęsto masz obsadzone akwarium? Czy mogłabyś wstawić jakieś zdjęcie?
Roślinki jak patrzę na zdjęcie to zdecydowanie lepiej wyglądają na żywo. Są dwie kryptokoryny. Na korzeniu anubias. Duży echinodorus. Drugi echinodorus zupełnie skarlowacial  i moczarka która miała rosnąć jak szalona i nie rośnie wcale … Podmiany w takim razie częściej . Pomyślę nad filtrem kubełkowym  z obecnym mamy ogromny problem bo zacina się. Po prostu nagle wyłącza się. Na szczęście zawsze kiedy jest ktoś w domu. Może kwestia zbyt rzadkiego czyszczenia. Nie wiem.
-
AnnaKa
●
- Początkujący
Filtr gąbkowy wewnętrzny pamiętaj, aby płukać tą gąbkę w wodzie pobranej z akwarium podczas podmiany. Nigdy pod kranem, jeśli to twoje jedyne urządzenie filtrujące. A jeśli chodzi o kubełek, to warto do takiego litrażu już pomyśleć o filtrze kubełkowym. Jeśli chodzi o odmulanie, to podczas podmiany zawsze warto to zrobić.
-

BATERIA
●
AnnaKa napisał(a):jacekp1 napisał(a):Na pewno nie masz na tą chwilę przerybionego akwarium. W takim zbiorniku spokojnie da się trzymać więcej niż 1 nieduży gatunek pływający w toni + co to wymieniłaś ze sprzątaczy, a nawet uzupełnić również tę część obsady, gdyż otosy i kirysy też są rybami stadnymi (z tym, że kirysy wymagają miękkiego podłoża). Trochę jednak szkoda że filtr wewnętrzny bo ma zdecydowanie słabszą wydajność w porównaniu do kubełków. W Twoim wypadku będą istotne podmiany i podawanie bakterii jak wspomniał kolega wyżej, no i oczywiście rośliny, które pobierają z wody związki azotowe, w tym również te niepożądane dla ryb. Jak gęsto masz obsadzone akwarium? Czy mogłabyś wstawić jakieś zdjęcie?
- Załączniki
-
-
-
AnnaKa
●
- Początkujący
BATERIA napisał(a):Filtr gąbkowy wewnętrzny pamiętaj, aby płukać tą gąbkę w wodzie pobranej z akwarium podczas podmiany. Nigdy pod kranem, jeśli to twoje jedyne urządzenie filtrujące. A jeśli chodzi o kubełek, to warto do takiego litrażu już pomyśleć o filtrze kubełkowym. Jeśli chodzi o odmulanie, to podczas podmiany zawsze warto to zrobić.
Przepraszam za pewnie tragiczne pytanie ale moja znajomość akwarystyki jeszcze słaba  czy przy filtrze kubełkowym i tak potrzebuje wewnątrzego do napowietrzania ?? Bo filtr kubełkowy tylko filtruje tak? Gabke zawsze płuczę w wodzie odlanej z akwarium .
-
AnnaKa
●
- Początkujący
Zwykle w akwariach które nie są przerybione i mają nasadzenia z roślin nie potrzeba dodatkowego napowietrzania. Wystarczy delikatny ruch tafli wody. W dzień rośliny wytwarzają tlen, który rozpuszcza się w wodzie i spokojnie wystarczy na noc 
-

BATERIA
●
Wylot filtra zewnętrznego umieszcza się dość wysoko, a jeśli jest taka w zestawie, to obraca się końcówkę kierującą ku górze. Woda wyrzucana z filtra porusza taflą i wtedy dochodzi do wymiany gazowej. Żadne "bąbelki" nie są potrzebne. Filtr wewnętrzny też można już usunąć. Jeżeli rzeczywiście zdecydujesz się za zakup takiego urządzenia nie sugeruj się tylko tym co producent napisał na pudełku, że pasuje do danej pojemności akwarium. Na tym forum na pewno znajdziesz wątki dot. kubełków w 112, sporo, doświadczeń informacji i sugestii, a jeżeli dalej będą wątpliwości to napisz.
-
jacekp1
●
- Poznaje temat
Aniu - jak na osobę startującą, akwarium jest świetne. To jest low-tech, więc moim zdaniem nie jest potrzebny kubełek (ale na pewno nie zaszkodzi-może tylko pomóc). Plagą ślimaków się nie martw. Są pożyteczne. Jeżeli szybko się rozmnażają, świadczy to o tym, że mają co jeść. Idąc dalej - za dużo materii organicznej (resztki niezjedzonego pokarmu, rozkładające się liście itd.). Jest to też powód, dla którego pojawił się glon. Moje propozycje: 1) podmiany wody raz na tydzień 25L 2) w pozbyciu się nadmiaru produktów przemiany materii pomogą szybko rosnące rośliny łodygowe (np. Limnophila Sessiliflora). Przy tej okazji zadbałbym też o dodatkowe nawożenie podłoża. Doskonale sprawdzą się tabletki Tetry planta min (łamiesz na pół i cyk pęsetą w podłoże). Pod echinodorusa zaserwowałbym całą. 3) Jeżeli rozważasz kubełek-nie bój się. Komfort obsługi jest wspaniały w porównaniu z wewnętrzną gąbką. Zerknij sobie np. na Tetrę EX1000, ewentualnie EX700. 4) Po 4 miesiącach dodawanie bakterii mija się z celem. Wiem, że niektórzy rekomendują ich serwowanie przy każdej podmianie, ale one nie tak funkcjonują  Stanowi to jednak doskonałe placebo dla akwarysty  5) obsadę możesz śmiało dodać, jednak proponuję to zrobić po unormowaniu podmian i dosadzeniu roślin. 6) Podłoża nie odmulaj. Za kilka miesięcy stanie się dobrym substratem. 7) Jeżeli chcesz podawać cokolwiek przy podmianach wody, najlepszą opcją będzie potas Rośliny podziękują  Edit: jeżeli zdecydujesz się na zmianę filtracji, wyciśnij cały syf z gąbki do wnętrza kubła (na dno) przed jego włączeniem) a resztę wypłucz w akwarium (tak!)  Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
- Znający temat
Ślicznie dziękuję wszystkim za cenne porady. Dodatkowej obsady co prawda nie ustaliłam ha ha ale przynajmniej wiem że zanim to zrobię to trzeba wyprostować kilka rzeczy. Więc wprowadzam cotygodniowe podmiany wody. Odmulanie może rzadziej. Dokupię roślin. I poważnie przemyśle zakup filtra kubelkowego. Jeszcze raz dzięki serdeczne za poświęcony czas 
-
AnnaKa
●
- Początkujący
AquaMolitor napisał(a):Aniu - jak na osobę startującą, akwarium jest świetne. To jest low-tech, więc moim zdaniem nie jest potrzebny kubełek (ale na pewno nie zaszkodzi-może tylko pomóc). Plagą ślimaków się nie martw. Są pożyteczne. Jeżeli szybko się rozmnażają, świadczy to o tym, że mają co jeść. Idąc dalej - za dużo materii organicznej (resztki niezjedzonego pokarmu, rozkładające się liście itd.). Jest to też powód, dla którego pojawił się glon. Moje propozycje: 1) podmiany wody raz na tydzień 25L 2) w pozbyciu się nadmiaru produktów przemiany materii pomogą szybko rosnące rośliny łodygowe (np. Limnophila Sessiliflora). Przy tej okazji zadbałbym też o dodatkowe nawożenie podłoża. Doskonale sprawdzą się tabletki Tetry planta min (łamiesz na pół i cyk pęsetą w podłoże). Pod echinodorusa zaserwowałbym całą. 3) Jeżeli rozważasz kubełek-nie bój się. Komfort obsługi jest wspaniały w porównaniu z wewnętrzną gąbką. Zerknij sobie np. na Tetrę EX1000, ewentualnie EX700. 4) Po 4 miesiącach dodawanie bakterii mija się z celem. Wiem, że niektórzy rekomendują ich serwowanie przy każdej podmianie, ale one nie tak funkcjonują  Stanowi to jednak doskonałe placebo dla akwarysty  5) obsadę możesz śmiało dodać, jednak proponuję to zrobić po unormowaniu podmian i dosadzeniu roślin. 6) Podłoża nie odmulaj. Za kilka miesięcy stanie się dobrym substratem. 7) Jeżeli chcesz podawać cokolwiek przy podmianach wody, najlepszą opcją będzie potas Rośliny podziękują  Edit: jeżeli zdecydujesz się na zmianę filtracji, wyciśnij cały syf z gąbki do wnętrza kubła (na dno) przed jego włączeniem) a resztę wypłucz w akwarium (tak!)  Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
Witam  z filtrem poszło dość szybko Tetra EX700 już w drodze. Mam jeszcze dodatkowe pytanko w związku z nowym nabytkiem. W opisie jest jak niżej: „Kubełek o pojemności 4,9 l pomieści różnorodne media filtracyjne. Na wyposażeniu filtra znajdują się wysokiej jakości wkłady gąbkowe, włóknina, ceramika i węgiel”. Czytam różne opinie na temat węgla aktywnego. Czy on powinien być w kubełku na stałe czy tylko doraźnie?
-
AnnaKa
●
- Początkujący
Brawo  Przeczytaj instrukcję obsługi kubła. To podstawa. Węgiel wymienia się co dwa tygodnie. W Twoim przypadku nie jest potrzebny, ale na pewno poprawi nieco transparentność wody. Podsumowując: jeśli chcesz go użyć, wyciągnij go po dwóch tygodniach i zastąp jakąś ceramiką czy gąbką. Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
- Znający temat
Bardzo nieudana wymiana filtra. Jeden neon padł  . Reszta neonów blada. Kirysy pochowane. Nie wiem co zrobiliśmy nie tak  zaczynam żałować tej wymiany filtracji .
-
AnnaKa
●
- Początkujący
Nie wiązałbym tego z wymianą filtracji. Serio.
Wymień proszę procedury, które miały miejsce od ostatniego posta.
Instrukcja przeczytana? Wkłady wypłukane?
Gąbeczka ze starego filtra wyciśnięta do kubła i akwa?
Jakie wkłady w kubełku?
Woda podmieniona na odstaną?
Nie ma tam przypadkiem pralki? Pytam, czy filtr odkręcony na pełną moc nie robi efektu Dunajca w porze deszczowej?
-

AquaMolitor
●
- Znający temat
A więc po kolei. Po kolei włożone (i przepłukane): Ceramika Bioballs Węgiel aktywny - wymoczony i będzie wyjęty za 2tyg. Gąbki włożone według instrukcji. Do filtra wyciśnięta została gąbka starego filtra a reszta do akwarium. Filtr zalany wodą z akwarium. Po 3h podmieniona woda - 10 l. Co moim zdaniem było niewłaściwe to to ze ryby w tej mętnej wodzie były około 20 min bo trochę walczyliśmy z zamontowaniem filtra. Ryby miały ogromny problem z pływaniem . Ze względu na pokrywę deszczownica zamontowana jakieś 10 cm pod powierzchnią. Skierowana była ku tafli i robiła pralkę więc teraz skierowaliśmy ją na szybę. Tafla faluje więc chyba napowietrzanie jest. Ale moim zdaniem (mąż się nie zgadza) - prąd jest nadal za silny bo ryby pływają z wysiłkiem . Ta co padła była słabiutka już wcześniej- najgorzej przeszła chorobę 2 msce temu.
-
AnnaKa
●
- Początkujący
-
Witam, przychodzę z zapytaniem dot. obsady mojego zbirnika 200 l o wymiarach 100 x 40 x 50 cm.
Znalazłem coś takiego, lecz nie wiem czy będzie to ze sobą współgrać...
- Gurami Mozaikowe (1+1)
- Prętni...
Wyświetlenia: 210 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Wyświetlenia: 694 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
Dzień dobry, od niedawna posiadam zbiornik 112 L po pewnej osobie z paroma rybami ( 3 Danio lamparcie, 2 zbrojniki pospolite). Akwarium jest gęsto zarośnięte posiada kilka skrytek dla ryb, temperatura...
Wyświetlenia: 903 | Odpowiedzi: 0
czytaj więcej...
-
Posiadam akwarium 63l.
Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...
Wyświetlenia: 1632 | Odpowiedzi: 3
czytaj więcej...
-
Chciałbym obsadzić akwarium 180-200l spokojnymi rybami, głównie gurami mozaikowa ale nie wiem jakie ryby do nich i ile sztuk. Może ktoś podpowie kilka wariantów?.
Wyświetlenia: 1393 | Odpowiedzi: 6
czytaj więcej...
-
Witam założyłem ostatnio swoję pierwsze akwarium po długiej przerwie , powoli zbieram obsadę. Na chwilę obecną mam:
-5 molinezji (kupiłem bo miałem wysyp glonów nitkowych,pięknie wyczyściły wszystko)
...
Wyświetlenia: 1823 | Odpowiedzi: 12
czytaj więcej...
-
Witam,
Mam dojrzewające akwarium 72 litry. Syn wybrał takie rybki (koniecznie chce jakies sumiki - okonia udało mi si wybić mu z głowy ;) )
https://photos.app.goo.gl/fqi5iqxytdce8oNx7
- pielęgnice...
Wyświetlenia: 712 | Odpowiedzi: 3
czytaj więcej...
-
Hej,
Posiadam akwarium 72l, akwarium "działa" już bez obsady ponad miesiąc i powoli przymierzam się do zaopatrzenia akwarium w jakieś życie :D
Temperatura w akwarium to ok 25 stopni bez gr...
Wyświetlenia: 1614 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
-
Wystartowałem akwarium 112l dla odmiany nie będzie to typowy roślinniak, choc roślin będzie dość dużo, ale tych łatwiejszych, planuję tam dać grupkę Neonów (15-20), myślałem o Neonie zielonym (simulan...
Wyświetlenia: 701 | Odpowiedzi: 1
czytaj więcej...
-
Cześć,
Chciałbym do nowego zbiornika 112L wpuścić ślimaki Clinton Corona. Obecnie mam jednego Helmeta, które już czyści przednią szybę, ale fajnie jakby miał towarzystwo. Rośliny tylko trawnikowe Micr...
Wyświetlenia: 1761 | Odpowiedzi: 6
czytaj więcej...
|
|