Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach. Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinnego - jeszcze nie wiem jaka końcowa obsada. Zbiornik będzie dość mały jak na razie bo takie mam na stanie - 100x40x50 do tego żona mi zakupiła dwie lampy nicrew classicled g2 - brakuje w nich czerwonych ledów, ale na początek może wystarczą. Jedna potrzebuję podpowiedzi Waszej - co na dno ? Chciałbym ciemne dno. Miałem kiedyś kostkę na podłożu Pro-Soli (chyba tak się to nazywało) i tam pięknie to wyglądało, plusem woda kryształ Jednak jak poczytałem o aktywnych podłożach to nie wiem już sam, czy iść w drogie podłoże aktywne, czy lepiej w ziemię ogrodową i jakiś ciemny żwirek? A może jest możliwość połączenia pół na pół ?
- Załączniki
-
-
-
-
-
-
-
adamon
●
- Początkujący
- Miasto: Pajęczno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wszystko zależy od tego jakie ryby planujesz oraz jak zbudowana będzie aranżacja (nie wszędzie trzeba dawać aktywne, stosuje się podbudowy z lawy lub keramzytu lub nawet zwykłego żwiru w woreczkach na wkłady filtracyjne). Z wersji ekonomicznych wolałbym jednak substrat (nawet własnoręcznie wykonany na bazie piasku) + żwir zamiast ziemi ogrodowej, gdzie z czasem zaczną się procesy gnilne. Ziemia się sprawdze dobrze w warunkach szklarniowych (jako domieszka) ale pod wodą...cóż niewiele jest akwariów które przetrwały dłużej niż rok-2 lata (ale może to też być kwestia zaniedbań w pielęgnacji).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-
Piotr Baszucki
●
- roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków
- Wspieram stronę kontem Premium
Pewnie końcowa obsada to będą jakieś skalary, na początek myślę o pandach i L144, może do tego jakieś neony, ale z czasem wejdą jakieś skalary. Aranżacja jakaś prosta, żadnych skałek, jakiś duży korzeń i rośliny. Chyba, że znów iść w cienką warstwę podłoża, a roślinki w doniczkach.
-
adamon
●
- Początkujący
Czy mogę zastosować żwirek AQUA DELLA GRAVEL BLACK i pomieszać go z podłożem aktywnym ?
-
adamon
●
- Początkujący
A może klasycznie jałowe i kapsułki nawozowe, w miejsca w które będą potrzebne?
-
BATERIA
●
- Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Poznań
adamon napisał(a):Czy mogę zastosować żwirek AQUA DELLA GRAVEL BLACK i pomieszać go z podłożem aktywnym ?
Jak dla mnie bez sensu... Chcesz mieć ciekawy, ciemny żwir, a jednocześnie niezupełnie jałowe podłoże z substratem podżwirowym? OK, ale nie mieszaj żwiru z aktywnym, będzie głupio wyglądać. A w ogóle to jeśli chcesz ciemny/czarny żwir, szukaj Black Sambia (może gdzieś jeszcze na rynku jest) i nie bierz tych barwionych, brrrr...
-
FoCuS_PL
●
- Z dużym doświadczeniem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
FoCuS_PL napisał(a):adamon napisał(a):Czy mogę zastosować żwirek AQUA DELLA GRAVEL BLACK i pomieszać go z podłożem aktywnym ?
Jak dla mnie bez sensu... Chcesz mieć ciekawy, ciemny żwir, a jednocześnie niezupełnie jałowe podłoże z substratem podżwirowym? OK, ale nie mieszaj żwiru z aktywnym, będzie głupio wyglądać. A w ogóle to jeśli chcesz ciemny/czarny żwir, szukaj Black Sambia (może gdzieś jeszcze na rynku jest) i nie bierz tych barwionych, brrrr...
byłem pewny, że ten AQUA DELLA GRAVEL BLACK jest nie barwiony BATERIA napisał(a):A może klasycznie jałowe i kapsułki nawozowe, w miejsca w które będą potrzebne?
chyba tak będzie :), lub dam jakiś substrat pod żwir.
-
adamon
●
- Początkujący
to może ten nie jest barwiony: Aqua della gravel vulcano
-
adamon
●
- Początkujący
AQUA DELLA GRAVEL BLACK, o którym piszesz wygląda zbyt jednolicie, jak na produkt naturalny, chociaż oczywiście mogę się mylić. Niestety znalezienie pełnej informacji, w tym czegokolwiek o producencie i pochodzeniu produktu jest niemożliwe. Trzeba by to dotknąć, żeby ocenić.
-
FoCuS_PL
●
- Z dużym doświadczeniem
-
Cześć,
Dawno nic nie wstawiałem, eksperymentowałem z baniakiem, wychodziło różnie. Postanowiłem jednak zmienić szkło na większe i oto takie cudo popełniłem:
Dane techniczne:
Akwarium robione na wymi...
Wyświetlenia: 1768 | Odpowiedzi: 3
czytaj więcej...
-
Cześć,
przedstawiam swój pierwszy zbiornik po wielu latach przerwy:
Litraż(rozmiar): 50x30x40 60L
Oświetlenie: Aqualed SMD 5630 50cm
Filtracja: Filtr Kaskadowy HBl-701 Gąbka, węgiel, BioCeramika
Naw...
Wyświetlenia: 2011 | Odpowiedzi: 4
czytaj więcej...
-
Cześć,
zdecydowałem się założyć ten temat bo mam kilka problemów i potrzebuję porad ekspertów ;-)
Zbiornik ma 3 miesiące od półrestartu.
Podłoże: piach i na wierzchu 0,5 cm żwirku
Woda kranówka, pod...
Wyświetlenia: 3020 | Odpowiedzi: 8
czytaj więcej...
-
200 litrów -- Rajska Sadzawka-- prot
120x40x40
Oświetlenie--Fluval LED
Nawożenie Mikro --- Intermag+
Seachem trace
Makro sole własne
Butla CO2
Podloże aktywne z lawą wulkaniczną
Filtracja to ...
Wyświetlenia: 7484 | Odpowiedzi: 11
czytaj więcej...
-
Druga próba z akwarium roślinnym. Poprzednie umarło najprawdopodobniej przez błędy w nawożeniu i zepsuty substrat podżwirowy.
Start: 23.02.2021
Wymiary akwarium: 100x40x50 - 200L, netto: 170L
Oświ...
Wyświetlenia: 9758 | Odpowiedzi: 19
czytaj więcej...
-
Zbiornik 120x40x40
Lampa hihiros led
2 x eheim 2222 , filtr narurowy + co2
Okończyk moczarowy, krewetki
Paprocie, mchy, filodendrony
Korzenie, lawa wulkanicznaP
Podloże - żwir
Wyświetlenia: 3696 | Odpowiedzi: 5
czytaj więcej...
-
120x45x45, 243l
Lampa: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-akwarium/120cm-dlugosci/lampa-chihiros-a1201-120cm-bluetooth-p-42339.html
Docelowo jeszcze:
https://sklep.roslinyakwariowe.p...
Wyświetlenia: 2839 | Odpowiedzi: 4
czytaj więcej...
-
Chciałem się podzielić z Wami tym co osiągnąłem głównie dzięki wiedzy i inspiracji do dalszego pogłębiania różnych tematów dostępnych na tym forum.
Jeśli ktoś nie lubi esejów to nie ma co czytać, inn...
Wyświetlenia: 4655 | Odpowiedzi: 5
czytaj więcej...
-
100x40x50, 200l
Wymiary akwarium: 100x40x50, 200l
Oświetlenie: Twinstar e-line
Nawożenie: Ferka
CO2: tak
Podłoże: Tropica
Filtracja: Eheim 650
Gatunki roślin: rotala rotundifolia red, rotala rotundifo...
Wyświetlenia: 3878 | Odpowiedzi: 4
czytaj więcej...
-
Update 01.05.2021
Skasowane zostały wszystkie zdjęcia więc wrzucam update od początku jak to wyglądało od założenia, przez walkę z brakiem co2, następnie walkę z krasnalami i kilkugodzinne skrobanie s...
Wyświetlenia: 12914 | Odpowiedzi: 25
czytaj więcej...
|
|