Lista działów » Galeria » Galeria naszych akwariów

045l - Gruzowisko Harvey'a

Galeria naszych roślinnych. Szczegółowe opisy i dzienniki prowadzenia zbiorników.

30 cze 2023, 08:59 045l - Gruzowisko Harvey'a  (#1)  

Wymiary akwarium: 50x30x30 OptiWhite 45L.
Oświetlenie: Chihiros WRGB II Slim 45 35W 1800 lm
Filtracja: Tetra EX 500 Plus wypełniony QualDrop PrimePore i cearamiką tetry
CO2: Butla 5kg + dyfuzor JBL Proflora CO2 Taifun Inline.
Podłoże: Master Soil
Nawożenie: QualDrop N Green + P Grow + K Clarity + Fe Hybrid + Micro
Parametry wody:
Temperatura: 22 stopnie
Rośliny: Eleocharis parvulus / minima, Rotala rotundifolia, Hemianthus callitrichoides, Staurogyne repens, Anubias barteri var. nana 'Petite'
Gatunki ryb: Bystrzyk Amandy

Inne: Skały Dragon Stone Light, Grzałka przepływowa Hydor 200W, szklany wlot i wylot Aqua Nova.

Cześć,
Po dłuuugiej przerwie, na starość wracam do moczenia łapek. Wymyśliłem sobie hardscape jak poniżej, a ponieważ nigdy nie hodowałem roślinek "na poważnie" przychodzę do Was zanim narobię bajzlu. Trochę wiedzy w głowie zostało, ale jak wiadomo lepiej zapobiegać, niż leczyć.

Baniak myślę zalać w najbliższy weekend i mam kilka pytań
Światło: 7h pierwszy tydzień, 8 kolejny ,a później docelowo 9h/dzień będzie ok ? Czy od razy 9h ?
Nawożenie: w podłoże planuje dać 2 tabletki Tetra PlantaStart na start i do tego 2-3 bąbelki/sec CO2. Po 2-3 dniach porobić testy i wlewać 1 ml/dzień Feroxu i/lub 1ml/ dzień. Macro w zależności co wyjdzie. Proszę o przyniesienie oświaty kaganka i nawrócenie na prawidłową drogę, jeśli jest błędna.
Filtracja: do filtra mogę wrzucić QualDrop Hexpure, ale mam dylemat. Akwarium na razie puste więc nadprodukcji NO3 nie będzie, Amoniak do zainicjowania cyklu azotowego potrzebny, a roślinki coś jeść muszą. Odpuścić ? Dojrzewanie pewnie zrobię "na ślimaka". Do fltra wleci tabletka Batcozymu, a druga do wody.

Obsada do ustalenia. Wszystkie uwagi mile widziane.
Ostatnio edytowano 04 sie 2023, 14:59 przez HarveyDent, łącznie edytowano 7 razy

HarveyDent
Początkujący

30 cze 2023, 14:20 Re: 45L - Gruzowisko Harvey'a  (#2)  

Cześć :) Jeżeli nie masz doświadczenia w roślinnym HT, proponuję rozpocząć świecenie od 6 godzin na maksymalnie 70% mocy lampy. Potem stopniowo wydłużasz aż do 8 godzin. Moc świecenia proponuję zwiększać stopniowo o 5% po trzecim tygodniu (być może nie będziesz musiał świecić docelowo na 100 i wystarczy 80, max 90- trzeba obserwować). Oczywiście nie jest to jedyna droga, bo można startować na zasadzie „full power” ale jest to uzależnione od kilku czynników i obycia.

Co do nawożenia, nie wiem jaką wodą będziesz zalewał. Kran (jakie parametry? Przede wszystkim Ca/Mg) czy zmineralizowana RO (jaki mineralizator). Nie znam także tych nawozów invitala. Z hexpura bym zrezygnował.

…i jedna z rzeczy najważniejszych na starcie, czyli masa roślinna (bez tego możemy sobie gdybać do woli o metodach startu zbiornika). Wymieniłeś gatunki, ale nie wiadomo ile sadzonek tam zaserwujesz oraz w jakiej formie (in vitro/emersy/rośliny w formie podwodnej z przycinki). Im więcej, tym lepiej. Poza tym zbiornik możesz wystartować też bez światła, roślin i obsady (tzw. ciemny start).

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor
Znający temat

01 lip 2023, 20:33 Re: 45L - Gruzowisko Harvey'a  (#3)  

Cześć, akwa wystartowało wczoraj, update foto w pierwszym poście.
AquaMolitor napisał(a): proponuję rozpocząć świecenie od 6 godzin na maksymalnie 70% mocy lampy. Potem stopniowo wydłużasz aż do 8 godzin. Moc świecenia proponuję zwiększać stopniowo o 5% po trzecim tygodniu (być może nie będziesz musiał świecić docelowo na 100 i wystarczy 80, max 90- trzeba obserwować).

Wdrożone

AquaMolitor napisał(a): zasadzie „full power” ale jest to uzależnione od kilku czynników i obycia.

Co do nawożenia, nie wiem jaką wodą będziesz zalewał. Kran (jakie parametry? Przede wszystkim Ca/Mg) czy zmineralizowana RO (jaki mineralizator). Nie znam także tych nawozów invitala. Z hexpura bym zrezygnował.

…i jedna z rzeczy najważniejszych na starcie, czyli masa roślinna (bez tego możemy sobie gdybać do woli o metodach startu zbiornika). Wymieniłeś gatunki, ale nie wiadomo ile sadzonek tam zaserwujesz oraz w jakiej formie (in vitro/emersy/rośliny w formie podwodnej z przycinki). .\

Roślinki in vitro poszło po dwa opakowania każdego, oprócz anubiasa w wełnie - 1 opakowanie.
Akwa jest zalane kranówą, porobiłem dziś morfologie wody
PH- 6,8
KH - 8
GH - 9,8
CO2 - 40
NO3 - 5
PO4 - 0
K - <3
Ca - 55
Mg - 9
Fe - 0
Obniżyłem nieco bąbelkowanie CO2 i zacząłem nawozić Ferox 1ml/dzień i Marco 0,5 ml/dzień żeby wyrównać niedobory. Będę testował w najbliższym czasie żeby nie przedobrzyć. Jak można było się spodziewać KH i GH w kosmosie i daleko do optymalnego stosunku Ca\Mg. Jak rozumiem najprostszym i najbardziej optymalnym rozwiązaniem to kupić filtr RO i mineralizować np. MINERAL RO CZERWONY http://www.akwanawozy.com.pl/towar/225/mineral-ro-czerwony-2000-litrow.html ?
Załatwiło by to temat twardości i macro. Zostało by ewentualne lekkie skorygowanie nawożeniem. Sukcesywnie kilkoma podmianami udało by się podmienić całą, obecną wodę. Dobrze kminie ?
Ostatnio edytowano 02 lip 2023, 09:13 przez HarveyDent, łącznie edytowano 1 raz

HarveyDent
Początkujący

02 lip 2023, 08:53 45L - Gruzowisko Harvey'a  (#4)  

Nie wiem jakie wyniki pomiarów parametrów wyszły (czy jakieś zdjęcie tam wkleiłeś? Nie wyświetla się). Ten mineralizator to jakiś dziw. Zawiera sód,wapń w postaci węglanu (podnosi KH), azot, potas…

Daj sobie z tym spokój. Qualdrop GH plant. Mineralizuje tylko Ca/Mg i nie podnosi KH. Tak, KH możesz mieć 0.

Przy Ca/Mg „w kosmosie” będziesz potrzebował dodatkowej, pokaźnej suplementacji potasu. Także tematu twardości nie załatwisz tak po prostu. Zresztą zobaczysz.

AquaMolitor
Znający temat

02 lip 2023, 09:14 Re: 45L - Gruzowisko Harvey'a  (#5)  

AquaMolitor napisał(a):Nie wiem jakie wyniki pomiarów parametrów wyszły (czy jakieś zdjęcie tam wkleiłeś? Nie wyświetla się)

Wkleiłem w znacznikach Code. Widocznie iPhone nie ogarnia :) Teraz już powinno się wyświetlać

HarveyDent
Początkujący

02 lip 2023, 09:25 45L - Gruzowisko Harvey'a  (#6)  

Twój kran nie jest tak twardy. Jeżeli jego parametry nie zmieniają się co tydzień, powinieneś móc prowadzić ten zbiornik z powodzeniem. Tutaj wystarczy załadować potas do 18-20ppm na start. Najlepiej z siarczanów. Pytanie jak wygląda mikro skoro nie ma żelaza. Być może na dzień dobry (oprócz potasu) wystarczyłby jeden klik pomarańczowej tropiki przy podmianie i stopniowe dostosowanie dawek (pomarańczowej i zielonej) wraz ze wzrostem masy roślinnej. Nie wiem jak z tym Invitalem.

Dlaczego obniżyłeś co2? Indykator był żółty? Póki nie ma obsady, nie zaszkodzisz.

AquaMolitor
Znający temat

02 lip 2023, 10:06 Re: 45L - Gruzowisko Harvey'a  (#7)  

Ok, pewnie masz racje z tym mineralizatorem. Jeśli za pomoca Qualdrop GH plant ustale w wodzie z RO GH np. na 7 to Ca:Mg będe miał odpowiednio 36:9 czyli git. I teraz jak będę nawoził polecanym Tropic'ą to nię będzie przedawkowania ? Nie grozi to niczym szczególnym ?Cieżko mi się połapać bo w Tropice skład podają w %

HarveyDent
Początkujący

02 lip 2023, 16:08 Re: 45L - Gruzowisko Harvey'a  (#8)  

Jakiego przedawkowania? Tropica nie jest mocno stężonym nawozem. Poza tym jak już pisałem, Twój kran nie jest zły. Z tym konkretnym mineralizatorem jest luksus o tyle, że rusza tylko wapń i magnez, zatem masz pewność co lejesz i łatwo jest dobrać nawożenie. Nawiązałem do Tropica, bo m.in. z tym nawozem mam doświadczenie a nie jestem w stanie powiedzieć nic o invitalu. Proporcje pomiędzy pierwiastkami owszem-są ważne, ale pogoń za nimi jest całkowicie bez sensu (jeśli coś działa, to pomimo nieksiążkowych parametrów zostawia się to w spokoju).

AquaMolitor
Znający temat

02 lip 2023, 19:54 Re: 45L - Gruzowisko Harvey'a  (#9)  

Ja tylko tak zapytam: a co może działać przy dwudniowym akwarium?
Nawożenie jak masa roślinna zbliżona do 0?
Dla mnie kolejny temat jak nie zaczynać przygody z akwarystyką roślinną.

Akaruz
Znający temat

Miasto: Kraków

10 lip 2023, 19:58 Re: 45L - Gruzowisko Harvey'a  (#10)  

Dzień 10ty. Zanabyłem RO i sukcesywnie robię podmiany bez minerakizacji żeby zejść do docelowej twardości. Jeszcze jedna i będzie git. Delikatnie nawożę macro+potas i obserwuję parametry. Wszystko w normie, tylko Fe nadal 0. Klik pomarańczowej Tropic'i nic nie zmienił. Czy to już czas myśleć o micro + ewentualnie żelazo?

HarveyDent
Początkujący

Akwarium ma miesiąc. Dwa tygodnie temu wymieniłem całe podłoże na Master Soil. Z substratem JBL popełniłem jeden błąd. Nasypałem go tyle ile zaleca producent (czyli jak doczytałem później za dużo) i dodatkowo przykryłem go zbyt cienką warstwą żwirku. W efekcie, w akwarium było pełno brązowego pyłu. Po wymianie podłoża wlana woda RO, mineralizowana qualdropem Gh Plant + KH builder. Parametry wody po zalaniu i do podmian: GH:8, KH:1,4, Ph:8, Ca:40, Mg:10 K:20. Dwa dni po zalaniu dolewałem K Clarity żeby było 20 mg/l. Innych nawozów brak.
Pojawił się też problem z watą na dnie i zielonym pyleniem na szybach i kamieniach. Carbo średnio pomogło więc dałem sobie spokój i zająłem się ustawieniem oświetlenia i CO2 jako główną przyczyną problemów. Sytuacja wydaje się opanowana. Co tydzień były wpuszczane po 2 bystrzyki(obecnie jest ich 8) , a parametry wody są stabilne. Pomiędzy podmianami: Ph: 5,5-6, KH: 1, Gh: 8-8,4, NH3/NH4 i NO2 spadło do 0, PO4:niewykrywalne (również w wodzie z podłoża) K: 13-20 (po uzupełnieniu) Ca: 35-45, Mg: 9-12, Fe: 0

Proszę rzućcie okiem na poniższe zdjęcia i oceńcie stan roślin. Nie jestem jeszcze w stanie tego jeszcze ocenić, ale czy to już jakieś niedobory ? Czy na razie "jeździć obserwować"

HarveyDent
Początkujący

Hm...
Ogólnie nie jest źle :-)
Na zdjęciach czwartym i piątym widać, że liście wzdłuż użyłkowania są zielone, reszta blaszki blednie.
To może być niedostatek azotu, żelaza, boru...

FoCuS_PL
Z dużym doświadczeniem

W mojej ocenie trawnik wymaga lekkiego golenia (tnij jak leci, żeby uformować porządany kształt). Zarówno monte carlo jak i eleocharis. Na rotali i staurogyne widać już niedobory. Anubiasy jeszcze nie ruszyły. Podejrzewam, że w słupie wody nie ma już nic. Z pewnością jest już czas na rozpoczęcie nawożenia. Tropica? W pierwszym tygodniu trzymaj dawkę producenta. W kolejnych stopniowo zwiększaj (np. o klik więcej). Trzeba obserwować sytuację.

Być może spotkam się z krytyką (czemu nie? Uczmy się.), ale ja bym tam jednak kilka kapsułek nawozowych dołożył. Jedną pod rotale, jedną pod staurogyne i jedną w trawnik (to znaczy, gdybym to był naprawdę ja, to kapsuł byłoby dwa razy tyle ;) ). Moje doświadczenia z Master Soil są bardzo pozytywne, ale w mojej ocenie wymaga wsparcia wspomnianymi tabletami względnie szybko. Polecam zakup na portalu aukcyjnym nawozu Osmocote Exact High K oraz osobno kapsułek żelatynowych. Są bardziej wydajne niż osmocote "dedykowane do akwarystyki". Upychasz kuleczki w kapsułkach i cyk w podłoże. Kupując litr, masz zapas na rok.

AquaMolitor
Znający temat

Dzięki panowie. Z tego co piszecie to może zaczynać brakować macro i micro. Zrobiłem na szybko test NO3 (10 mg/l) i P04 z podłoża (0 mg/l). Wychodzi więc na to że produkcja NO3 jest na bieżąco konsumowana przez rośliny. Fosforu jak nie było tak nie ma. Albo inaczej - test go nie pokazuje. Wydaje mi się że braków akurat fosforu jeszcze nie widać.
Jeśli chodzi o nawozy to Tropicę wymieniłam na Qualdropa. Oddzielnie N,P,K, Fe + Micro żeby mieć większą kontrolę i czegoś się naumieć :)

Pomysł: Podnieść NO3 do 15 mg/l, PO4 do 0,5 mg/l, K tak jak do tej pory (okolice 20 mg/l), do tego połowę zalecanej dawki micro + żelazo. Podzielę to na 1-2 dniowe dawki. I tak przez tydzień. Po tygodniu weryfikacja. Będzie ok ?

No i te kapsułki ... @AguaMonitor sugerujesz nawożenie w podłoże i do wody ? Boje się :mrgreen:
Jaki rozmiar kapsułek używasz do tych granulek ? Ze zdjęcia ciężko wywnioskować jaki rozmiar ma ten granulat

HarveyDent
Początkujący

Powiązane tematy
  • 045L - Mój LT - Marcin Cichosz

Wymiary akwarium + objętość -> 50x30x30 45l. Oświetlenie -> Chihiros A501 II na 55% mocy, aktualnie 8h z 0,5h świtu i 0,5h zmierzchu. Nawożenie -> na tą chwilę tylko K z Qual Drop. CO2 -> ...

Wyświetlenia: 8327 | Odpowiedzi: 79 czytaj więcej...

• 045l - Behind the mountains - Mateusz Salawa

Nareszcie udało mi się wystartować nowe akwarium 45L. Założenia są proste HT z CO2 i oświetleniem LED, do którego podchodzę trochę z dystansem. Tak naprawdę nie wiem czego mogę się spodziewać po tej b...

Wyświetlenia: 36359 | Odpowiedzi: 168 czytaj więcej...

• 045l - Time to stop - Mateusz Salawa

W miarę możliwości lubię stosować całe systemy prowadzenia zbiorników zaprojektowane przez producentów. Nie mam za bardzo czasu i chęci kombinować z solami, chociaż sporadycznie też zdarzało mi się ic...

Wyświetlenia: 13469 | Odpowiedzi: 49 czytaj więcej...

• 045l - You can do better - Mateusz Salawa

Akwarium ma wymiary 50 x 30 x 35h cm (45L). Oświetlenie to belka Chihiros a501. Lampa jest ustawiona na 3 poziomie na 7 możliwych. Zbiornik oświetlamy jest przez 8 h na dobę (14:00-22:00). Tło akwariu...

Wyświetlenia: 3813 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

• 045l - Iwagumi - MaciejŁukasz

Wymiary: 50cmx30cmx30cm Oświetlenie: Chichiros RGB 45, przez 8 godzin Filtracja: Kubeł Jbl e902, wlot stalowy Chichiros, wylot szklany spin pipe. Wcześniej Lily ale spin lepiej się sprawdza w małym...

Wyświetlenia: 2250 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 310 gości

Copyright © 2001-2023 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.