Lista działów » Galeria » Galeria naszych akwariów

240l - O Holender - Totik

Galeria naszych roślinnych. Szczegółowe opisy i dzienniki prowadzenia zbiorników.

14 cze 2023, 17:54 240l - O Holender - Totik  (#1)  

Wreszcie udało mi się zrobić zdjęcia mojego zbiornika, więc pokazuję. Nie jestem do końca zadowolony ze stanu zbiornika ani z jakości zdjęć. Mam nadzieję, że wybaczycie i dacie jakieś dobre rady jak coś poprawić.
W zamyśle ma to być klasyczny holender, borykam się ciągle z plagami glonów, najbardziej cierpią rośliny niskie pierwszego planu - Staurogyne atakują mi krasnorosty, lobelię atakują zielenice punktowe, a Alternathea nie chce rosnąc

Dane akwarium:
120x45x45 240 litrów
Oświetlenie: Chihiros WRGB 60cm + 45cm zawieszone na stelażu z profili aluminiowych
Nawożenie: MasterLine AllInOne (ok 7ml/dzień) + potas przy podmianach
CO2: dyfuzor w sumpie + butla z elektrozaworem, wyłączane na noc,
Podłoże: Tropica
Parametry wody:
Gh ok 6-8 (zależy którym testem mierzone), Kh chyba podobnie. Woda mniej więcej pół na pół kranówa (po zmiękczaczu) + RO mineralizowane QualDropem
Temperatura: 23
Filtracja: sump za akwarium, woda przelewa się grawitacyjnie rurkami, w filtrze gąbki i ceramika

Gatunki roślin:
Rotala H'ra,
Staurogyne repens,
Lobellia Cardinalis mini,
Limnophila aromatica,
Limnophila sessiliflora,
Hygrophila polysperma 'Sunset',
Hygrophila difformis,
Ludwigia repens rubin,
Alternanthera reinecki rosanervig,
Vallisneria asiatica,
Hydrocotyle Japan,
Hydrocotyle leucocephala,
Heteranthera zosterifolia,
Nymphoides hydrophylla

Gatunki ryb:
Bystrzyki Amandy,
Modrooki gertrudy,
Kiryski malutkie,
Otoski,
jeden proporczykowiec z Kap lopez
Krewetki amano

Totik
Stały bywalec

Miasto: Kryspinów

14 cze 2023, 20:30 Re: 240L - O Holender - Totik  (#2)  

Świetny zbiornik, podoba mi się! :) :oops:

Marcin Cichosz
Poznaje temat

Miasto: Łódź

19 cze 2023, 13:11 Re: 240L - O Holender - Totik  (#3)  

Marcin Cichosz napisał(a):Świetny zbiornik, podoba mi się! :) :oops:

Dzięki, jeszcze nie jest tak dobrze jakbym chciał ale i tak jestem zadowolony.
Wcześniej stosowałem Masterline Golden - ale chyba brakowało potasu, zacząłem dodawać, a później zmieniłem na Masterline AllInOne, który ma więcej K i widzę poprawę.
Dodam jeszcze kilka informacji, o których zapomniałem:
zbiornik mam już jakieś 2 lata, ale w lutym robiłem restart, żeby się pozbyć krasnorostów (nie zupełnie się udało). Akwarium wystartowało bezproblemowo, teraz widać już pewną stabilizację. Wydaje mi się, że pasowałoby zwiększyć trochę oświetlenie, obecnie mam ustawione na 70/45/50, 6h pełna moc, godzina przed i po zmiana z/do 5% i te kilka % przez 2h przed i po. Mam stare lampy. 60cm jest jedną z pierwszych WRGB i o ile wykonanie i światło jest super, to sterownik jest wyjątkowo kiepski. Ta nowsza 45cm działa troszkę lepiej. Ciekawe czy dałoby się zmienić sam sterownik na jakiś nowszy?
Akwarium steruje i monitoruje leciwy Skalar - niestety ostatnio był zanik zasilania i popsuł mi się w nim wyświetlacz. Timery działają ale nie ma wyświetlacza czyli nie wiem jakie są parametry i nie mogę nic zmienić. Kupiłem podobny wyświetlacz i spróbuję go wymienić, jak nie pomoże to będzie kiepsko.

Totik
Stały bywalec

05 sie 2023, 10:32 Re: 240l - O Holender - Totik  (#4)  

Chyba muszę więcej krewetki amano karmić, bo przerzuciły się na rośliny :(
amano_2998.png

amano_2999.png

Totik
Stały bywalec

27 sie 2023, 20:54 Re: 240l - O Holender - Totik  (#5)  

Dziś dzień czyszczenia filtra.
Zajrzałem do sumpa a tu niespodzianka - małe rybki. Znalazłem 7 kirysków oraz jedna inną rybkę, podejrzewam że to może być Modrook, ale za mały żeby zidentyfikować na 100%. I tu zagwozdka, bo ten modrook był w ostatniej komorze sumpa - za gąbkami i innymi wkładami. Jak się tam znalazła? Nie mam pojęcia. Druga zagadka to taka, że do sumpa wpuściłem 5 krewetek amano z innego zbiornika, a dziś wyjąłem tylko 3. Czary.
Taka zaleta sumpa - spora szansa na przechwycenie narybku i odchowanie. Wcześniej już odchowałem 2 modrooki, później była posucha - możliwe że proporczykowiec młode wyjadał. I dziś taka niespodzianka.
Kiryski mają ok 0.5cm, Modrook trochę większy ~1cm

IMG_3047.JPG

IMG_3058.JPG

IMG_3049.JPG

IMG_3057.JPG

Totik
Stały bywalec

28 sie 2023, 05:04 Re: 240l - O Holender - Totik  (#6)  

Fajny zbiornik! Gratulacje potomstwa! :)

salava8
Z dużym doświadczeniem

Miasto: Kraków

05 wrz 2023, 14:08 Re: 240l - O Holender - Totik  (#7)  

Widać, że włożyłeś w to bardzo dużo pracy i czasu. Brawo, bo efekty są świetne :)

julaa80
Początkujący

22 wrz 2023, 10:45 Re: 240l - O Holender - Totik  (#8)  

Super zbiornik. Gratrulacje.

KamilG
Poznaje temat

Miasto: Olsztyn

Powiązane tematy
  • 240l - BN/T - Badi120394

Image1674936514.482531.jpg 240 l Ultramax 2000 Położe jałowe z kulkami gt Chichiros a1201 Dzisiaj dołożona lampa diy 56 w. Co2 z butli wysokocisnieniowej Roślinek narazie pare, staram się k...

Wyświetlenia: 1514 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• 063l - Ziemniaczany Holender - dariuszmachander

Witam wszystkich , bardzo dawno mnie tu nie było. Postanowiłem wrócić z kolejną aranżacja tym razem Low Tech na piasku i ziemi ogrodowej. A tak prezentuje się od specyfikacji technicznej Dane Technic...

Wyświetlenia: 5038 | Odpowiedzi: 12 czytaj więcej...

• 240l - Powrót po latach - pafcio80

Witam, postanowiłem odświeżyć przygody z akwarystyką, ostatnie moje akwarium było małe z 30 l, jakieś 25lat temu. Dzisiaj nowe technologie, dostęp do internetu i informacji pozwolił na reanimowanie ak...

Wyświetlenia: 3196 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

• 240l - Ogólne - Bartek

Witam, Założyłem wątek z moim akwarium po trosze dlatego żeby mieć coś w rodzaju archiwum od A do Z oraz po to żeby dać na forum szybki wgląd w razie narodzenia się pytań a te, jak wiadomo się mnożą i...

Wyświetlenia: 8387 | Odpowiedzi: 26 czytaj więcej...

• 240l - Holenderskie aspiracje - Radiowiec

Po półrocznej przerwie wracam do akwarystyki. Dawnemu zbiornikowi 500 l z pielęgnicami udało się znaleźć nowy dom, a ja przygarnąłem roczną 240 wraz z całym osprzętem. Zamarzyło mi się szkiełko na obr...

Wyświetlenia: 3043 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 314 gości

Copyright © 2001-2023 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.