Jesteś tutaj: Serwis Forum Galeria Galeria akwariów

105l - Low Tech bez prądu

Galeria naszych roślinnych. Szczegółowe opisy i dzienniki prowadzenia zbiorników. + nowy temat

06 mar 2023, 17:52 105l - Low Tech bez prądu  (#1)  

Witam wszystkich serdecznie, chciałem przedstawić mój projekt pod nazwą Low Tech bez prądu.

Baniak H88 x 47 x 59.5

Podkład:
-Tetra Complete Substrate 5 kg
W tym podłożu zastosowałem dodatkowe:
-Tetra InitialSticks
Na to:
-Tetra Active Aquarium Substrate 6 L
-sam piasek rozsypany w rogu akwarium

Korzeń i kamienie dragon stone.

Spis roślin:
Ceratophyllum demersum (staw)
Hair Grass (eleocharis acicularis)
Moss on Mesh (fissidens fontanus)
Elodea Densa
Riccia Fluitans
Anubias (barteri var nana)
Java Moss (taxiphyllum barbieri)
eleocharis parvula (dwarf hairgrass)
Cryptocoryne beckettii
Hydrocotyle Tripartita
Ceratophyllum Demersum (Hornwort)
Sagittaria subulata (Grass)
Micranthemum Monte Carlo Hemianthus
Micranthemum tweediei 'Monte Carlo'

Nasiona z trawnikiem (double leaf) które zasiałem na samym początku.

Jarman0
Początkujący

06 mar 2023, 19:00 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#2)  

No cóż....
Nie, jednak brakło mi weny twórczej by wyrazić swoje zdanie.

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik
Z dużym doświadczeniem

06 mar 2023, 20:50 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#3)  

gazownik napisał(a):No cóż....
Nie, jednak brakło mi weny twórczej by wyrazić swoje zdanie.

Dobrze że sił ci starczyło aby napisać ten komentarz 😄

Jarman0
Początkujący

06 mar 2023, 21:01 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#4)  

Spójrz sam na zdjęcie, które zamieściłeś. Nie wiem jak inni to odbiorą ale jak dla mnie to przypomina zagloniałe akwarium, którego właściciel miesiąc temu zapadł w śpiączkę i nie ma nikogo kto zajął by się akwarium...
Nie tak dawno #AkwaAmator skomentował tutaj na forum zdjęcie aby właściciel na przyszłość wyczyscił wylot do zdjęcia. Ciekaw jestem Jego opini...

Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik
Z dużym doświadczeniem

06 mar 2023, 21:19 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#5)  

Cyt: Baniak H88 x 47 x 59.5 - ja bym to przerobił na bagniak :D
Ale za publikację tego czegoś na zdjęciu +100 do odwagi :lol: :lol:
Cała lista roślin a ledwo widać jakiś kamień i korzeń.

Akaruz
Znający temat

Miasto: Kraków

06 mar 2023, 21:33 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#6)  

@gazownik .. powstrzymuje się od komentarza .. bo co tu komentować :roll: .
Raz ze foto robione patelnią ,dwa akwarium ....eh :shock:

akwaAmator
Z dużym doświadczeniem

06 mar 2023, 22:18 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#7)  

Jarman - dzięki za to zdjęcie .
Jak podszedłem do swojego akwarium w którym pojawiły mi sie glony to przeżyłem orgazm. Kurcze -jakie mam fajne akwarium :)

Hultaj
Aktywny użytkownik

06 mar 2023, 22:21 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#8)  

Dolej wody. Sporo roślin w tym akwarium bez sztucznego oświetlenia Ci padnie. Ale w przeciwieństwie do przedmówców jestem ciekawy dalszych losów tego eksperymentu. Widziałem w Internecie tego typu zbiorniki, ale zawsze były one na zewnątrz, ustawione w klimacie cieplejszym od naszego i o większym nasłonecznieniu. I prawie zawsze kończyły się wysypem glonów, nawet w tych w których była filtracja.

Ale zobaczymy co będzie. Tylko ryb tam raczej nie wpuszczaj.

PS. Jak ma być kompletnie bez prądu to możesz o bimbrowni pomyśleć.

szarlej
Zaawansowany użytkownik

Miasto: Tarnów

06 mar 2023, 23:00 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#9)  

Glonów nie ma, zbiornik dojrzewa, ma dopiero tydzień. Zdjęcie robione patelnią stąd taki efekt,.. musicie mi wybaczyć, jak tylko będę mógł dodam lepszej jakości zdjęcia.

Akwarium typu roślinne bez ryb i innych form życia, może w przyszłości się to zmieni.

Światło pozyskiwane od słońca, + zwierciadło aby było go więcej.
Nie używam sztucznych świateł do stymulacji, ten biotop ma mieć naturalny cykl.

Czekam za dalszymi komentarzami, aż miło czytać 🙂

Jarman0
Początkujący

06 mar 2023, 23:27 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#10)  

Trzymam kciuki :) Jak dobrze zgrasz światło (mój „słoik” przenoszę z jednego okna na drugie w zależności od pory roku) i nie będzie go za dużo (słońce może rozgrzać w lato taki zbiornik do 35 stopni na luzie), to rośliny oszaleją i żadne co2 nie będzie potrzebne (nie wiem jak to jest możliwe - słońce czyni cuda). We wspomnianym słoiku nie ma grama glona i ślimaki głodują. Heniek bąbluje jak muszynianka.

Fajnie będzie obejrzeć zdjęcie, na którym coś widać :)

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor
Znający temat

07 mar 2023, 07:23 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#11)  

Ciekawe... Interesujące... Do odważnych świat należy. Niecodzienne pomysły potrafią mile zaskoczyć. Zobaczymy czy natura się obroni i wyciągnie z tego coś fajnego. Osobiście nie dramatyzowałbym jakie to brzydkie akwarium, dalekie od standardów zamieszczanych tutaj baniaków. Widywałem gorsze, choćby z landrykowatym żwirkiem, plastikowymi roślinami i zameczkiem.

NeonCzarny5
Początkujący

Miasto: Kraków/Wieliczka

07 mar 2023, 12:14 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#12)  

Wciąż słaba jakość

Jarman0
Początkujący

07 mar 2023, 13:54 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#13)  

Zrob zdjecie wieczorem.
Przyswiec czyms z gory i pstryk :D

marikfox
Aktywny użytkownik

07 mar 2023, 14:13 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#14)  

marikfox napisał(a):Zrob zdjecie wieczorem.
Przyswiec czyms z gory i pstryk :D

Nie chcę straszyć roślin, wieczorem kładą się spać. One nie mogą wiedzieć co to sztuczne światło bo się przyzwyczają 😄

Jarman0
Początkujący

07 mar 2023, 15:14 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#15)  

szarlej napisał(a):Dolej wody. Sporo roślin w tym akwarium bez sztucznego oświetlenia Ci padnie. Ale w przeciwieństwie do przedmówców jestem ciekawy dalszych losów tego eksperymentu. Widziałem w Internecie tego typu zbiorniki, ale zawsze były one na zewnątrz, ustawione w klimacie cieplejszym od naszego i o większym nasłonecznieniu. I prawie zawsze kończyły się wysypem glonów, nawet w tych w których była filtracja.

Ale zobaczymy co będzie. Tylko ryb tam raczej nie wpuszczaj.

PS. Jak ma być kompletnie bez prądu to możesz o bimbrowni pomyśleć.

Dziękuję, pomyślę🤔 o wlaniu więcej wody jak i o bimbrowni 👍🏻🙂

Jarman0
Początkujący

07 mar 2023, 22:31 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#16)  

Zapraszam do mojego dziennika.

http://akwaforum.pl/viewtopic.php?t=27983

Robię wpisy na bieżąco, więcej szczegółów i zdjęć.

Pozdrawiam

Jarman0
Początkujący

07 mar 2023, 22:40 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#17)  

Przeczytałem dwie strony.
Nie wiem dlaczego panikujesz gdy NO3=10 ???
Nie wiem dlaczego boisz się gdy Ph jest poniżej 7-7,5 ??
Nie wiem dlaczego sugerujesz się współczynnikiem NO3-PO4 10-1 ??
Robisz testy paskami.....
Szczerze myślę, że tych kilku forumowiczów, którzy w jakimś stopniu liczą na rozwój tego akwarium będzie srogo zawiedzionych.

gazownik
Z dużym doświadczeniem

07 mar 2023, 23:48 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#18)  

gazownik napisał(a):Przeczytałem dwie strony.

Szkoda że nie dokładnie, wszystko jest tam wyjaśnione.

gazownik napisał(a):Nie wiem dlaczego panikujesz gdy NO3=10 ???

Ponieważ zawsze myślałem że NO3 jest nie wskazane i powinno wynosić 0.

gazownik napisał(a):Nie wiem dlaczego boisz się gdy Ph jest poniżej 7-7,5 ??

Jak wyżej, podobne twierdzenie i myślenie (które miałem), nie myślałem że niższe stężenie pH jest dobre.

gazownik napisał(a):Nie wiem dlaczego sugerujesz się współczynnikiem NO3-PO4 10-1 ??

Chociażby na pogląd tabeli riedfielda.

gazownik napisał(a):Robisz testy paskami.....

Zajrzyj jeszcze raz do tego dziennika, widocznie coś ci umkło.

gazownik napisał(a):Szczerze myślę, że tych kilku forumowiczów, którzy w jakimś stopniu liczą na rozwój tego akwarium będzie srogo zawiedzionych.

Cóż, więc zatem od razu wyleje wodę, wyrzucę wszystko i puste szkło zwrócę do sklepu.

Jarman0
Początkujący

07 mar 2023, 23:58 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#19)  

Hmm..czyli o tabeli Retfielda wiesz tyle co wcześniej o NO3 równym 10 czy ph mniejszym niż 7.5....
Tabela odnosi się do wody słonej i mówi o zależnościach pomiędzy N a P. Ty masz wodę słodką i sprawdzasz NO3 i PO4.
Edit.
I nie lej na starcie tego profito gdyż to jest mikro. Masz świeży substrat to po pierwsze a po drugie mikro zaczynamy dozować jako ostatnie a w LT wcale.

gazownik
Z dużym doświadczeniem

08 mar 2023, 00:28 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#20)  

gazownik napisał(a):Hmm..czyli o tabeli Retfielda wiesz tyle co wcześniej o NO3 równym 10 czy ph mniejszym niż 7.5....

Cały czas się uczę.

gazownik napisał(a):Tabela odnosi się do wody słonej i mówi o zależnościach pomiędzy N a P. Ty masz wodę słodką i sprawdzasz NO3 i PO4.

Hmm... Tabela nie odnosi się tylko do słonej wody, gdyby tak było, to by nie sprzedawali testów na PO4 dla słodkiej wody.

NO3 i PO4 występuje też w 'fresh water/cold water' czyt. słodkiej wodzie.

gazownik napisał(a):Edit.
I nie lej na starcie tego profito gdyż to jest mikro. Masz świeży substrat to po pierwsze a po drugie mikro zaczynamy dozować jako ostatnie a w LT wcale.

Jakbyś mógł napisać coś więcej na ten temat, bym był wdzięczny.

-Dlaczego nie powinno się lać profito na starcie, co się wtedy stanie?

-Cytuję: "mikro zaczynamy dozować jako ostatnie"

Ostatnie? Nie bardzo rozumiem o co chodzi, więc co zalecasz aby było pierwsze a co ostatnie i kiedy to ostatnie dozować i dlaczego nie w Low-tech.

Dziękuję i pozdrawiam.

Jarman0
Początkujący

08 mar 2023, 01:52 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#21)  

Jarman0 napisał(a):]

Ostatnie? Nie bardzo rozumiem o co chodzi, więc co zalecasz aby było pierwsze a co ostatnie i kiedy to ostatnie dozować i dlaczego nie w Low-tech.

Dziękuję i pozdrawiam.

A czytałeś skład profito jaki to nawóz.... Mikroelementowy

Braki mikro w akwarium są bardzo rzadkie , a nadmiar mikro prowadzi do glonow.

Według mnie to Ty chcesz wyważyć otwarte drzwi, nie wiem co chcesz udowodnić....

Wiesz co to akwarium LT jaki funkcjonuje, jak się je prowadzi?
Polecam książkę Diany Walstad
Rośliny w akwarium : ekologia roślin wodnych dla akwarystów.

Zbiornik LT taki prawdziwy się sam, żywi i utrzymuje a ingerencja akwarysty sprowadza się do dolania wody odparowanej, karmienia ryb i podziwiania całości.
Aby tak było to całość musi być odpowiednio skomponowana.
Podłoże bogate na bazie gliny , ziemi .
Odpowiednia ilość roślin i rodzaj , szybko rosnące gatunki odpadają.
Odpowiednia Obsada która nie będzie obciążać zbiornika swoją przemiana materii, ale będzie go nawozić...

To tak pokrótce..
A co do redfielda to też doczytaj kto to był, czego tyczyły się prowadzone badania i jak powstała ta tabela.

akwaAmator
Z dużym doświadczeniem

08 mar 2023, 02:21 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#22)  

akwaAmator napisał(a):
Jarman0 napisał(a):]

Dziękuję i pozdrawiam.

A czytałeś skład profito jaki to nawóz.... Mikroelementowy

Braki mikro w akwarium są bardzo rzadkie , a nadmiar mikro prowadzi do glonow.

Według mnie to Ty chcesz wyważyć otwarte drzwi, nie wiem co chcesz udowodnić....

Wiesz co to akwarium LT jaki funkcjonuje, jak się je prowadzi?
Polecam książkę Diany Walstad
Rośliny w akwarium : ekologia roślin wodnych dla akwarystów.

Zbiornik LT taki prawdziwy się sam, żywi i utrzymuje a ingerencja akwarysty sprowadza się do dolania wody odparowanej, karmienia ryb i podziwiania całości.
Aby tak było to całość musi być odpowiednio skomponowana.
Podłoże bogate na bazie gliny , ziemi .
Odpowiednia ilość roślin i rodzaj , szybko rosnące gatunki odpadają.
Odpowiednia Obsada która nie będzie obciążać zbiornika swoją przemiana materii, ale będzie go nawozić...

To tak pokrótce..
A co do redfielda to też doczytaj kto to był, czego tyczyły się prowadzone badania i jak powstała ta tabela.

Nie chcę dłużej ciągnąć tej dyskusji bo najwyraźniej nie ma sensu.
Wszystko o czym piszesz, pisałem w dzienniku że to mój pierwszy taki typ zbiornika i że nie jestem zadowolony z mojego podłoża bo w planach było co innego. Nawet pisałem że właśnie chce dążyć do tego aby sam zbiornik mógł samoistnie być sam w sobie zrównoważonym systemem biologicznym.

Twój komentarz nic nie wnosi.

Wywazam drzwi, swoim podkładem w zbiorniku jako low Tech i sposobem prowadzenia. Zwłaszcza że to projekt edukacyjny i praktyczny.

Nie wiem co Ty probujesz udowodnić?

Jeśli nie rozumiesz mojego zamiaru powstania tego zbiornika, jak i popełnianych błędów, to przykro mi ale na dalsze potyczki z Tobą nie mam ochoty.

Skoro mam taki podkład a nie inny, to po co piszesz o czymś co już wiem i było to napisane przeze mnie w dzienniku. (czytanie ze zrozumieniem się kłania)

Książka Diany Walstad też jest zawarta w dzienniku... #@$& eh... Szkoda słów.

Też straciłem cierpliwość aby co chwilę się usprawiedliwiać, z tego co jest zawarte w dzienniku. Powiem więcej zbrzydło mi to...

Temat uważam za zamknięty.

Edit. Proszę moderatora o zamknięcie wątku.

Jarman0
Początkujący

08 mar 2023, 03:15 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#23)  

Nie nie czytałem tego dziennika bo..... Tak samo ciężko się go czyta jak ciężko ogląda się te zdjęcia.
Sorry bez zlosliwosci .

Ja się już trochę pogubiłem czytając ten temat, ale mi dopisujesz że o wszystkim wiesz , a komu innemu odpisujesz że nie miałeś pojęcia że no3 jest potrzebne itp itd....

Nikt tu cie za nic nie gani a tym bardziej nie rząd jakoś usprawiedliwień .
Także nie rozumiem o co ci chodzi.

Zakładasz temat na forum dyskusyjnym , to jest dyskusja jak nie umiesz jej prowadzić to nie zakładaj tematu....
Rozumiem że dyskusja i opinie nie takie na jakie liczyłeś , że wszyscy będą zachwyceni bili brawo jaki to innwoacyjny projekt prowadzisz.

Ale bez przesady trochę dystansu...

akwaAmator
Z dużym doświadczeniem

08 mar 2023, 03:59 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#24)  

akwaAmator napisał(a):Nie nie czytałem tego dziennika bo..... Tak samo ciężko się go czyta jak ciężko ogląda się te zdjęcia.
Sorry bez zlosliwosci .

👍🏻 Więc o czym dalej dyskusję prowadzić? Dlatego temat uważam za zamknięty.

akwaAmator napisał(a):Ja się już trochę pogubiłem czytając ten temat, ale mi dopisujesz że o wszystkim wiesz , a komu innemu odpisujesz że nie miałeś pojęcia że no3 jest potrzebne itp itd....

O 'wszystkim' może nie wiem, natomiast wiem o tym co zostało sprostowane w dzienniku i czego się dowiedziałem, bo tak jak już napisałem wcześniej " nie wiedziałem o NO3 " to czas przeszły i nie wiem po co to jeszcze drążyć.

akwaAmator napisał(a):Nikt tu cie za nic nie gani a tym bardziej nie rząd jakoś usprawiedliwień .
Także nie rozumiem o co ci chodzi.

Poprostu dyskusja dla mnie stała się jałowa ze względu że przestała wnosić 'cos nowego' do dyskusji, zważywszy że dołączyłem dziennik aby nie wałkować tego co już było omawiane.

akwaAmator napisał(a):Zakładasz temat na forum dyskusyjnym , to jest dyskusja jak nie umiesz jej prowadzić to nie zakładaj tematu....
Rozumiem że dyskusja i opinie nie takie na jakie liczyłeś , że wszyscy będą zachwyceni bili brawo jaki to innwoacyjny projekt prowadzisz.

Założyłem temat do dyskusji która coś powinna wnosić, jakieś przykłady, uzasadnienia, merytoryka, argumenty, przedstawienia, wyjaśnienia itd.itp. Jeśli tego nie ma, to owszem masz rację, nie potrafię prowadzić takiej dyskusji.

To tak jakby prowadzić dyskusję low techa na innym podłożu, albo jeszcze zupełnie innym zbiorniku co mija się z docelowym wątkiem. Więc i ja się gubię w tym.

akwaAmator napisał(a):Ale bez przesady trochę dystansu...

Miałem dystans, wciąż go mam, tylko tu jest inna para kaloszy, a moja cierpliwość dobiegła końca, stąd taka decyzja o zamknięciu wątku.

Jarman0
Początkujący

08 mar 2023, 07:57 Re: 105l Low Tech bez prądu  (#25)  

Jestem ciekaw tego projektu. Sam mam akwarium przy dwóch oknach. Od wiosny do późnego lata wpada mi do akwarium bardzo dużo światła słonecznego. Z rana oświetla całą lewą stronę, a popołudniu oświetla cały zbiornik. to co się dzieje z roślinami wtedy, jest niesamowite. Akwarium wygląda jakby się woda w nim gotowała, takie bąblowanie.
Powodzenia z projektem, dbaj o tego ślimaka co się pojawił :)

Krzysiek Wawa
Początkujący

Powiązane tematy
  • 025l - Low tech - Paulina 33

Witam. Przedstawie wam moje akwarium 25l. ZAŁOŻENIA Akwarium miało być małe. Chciałam żeby było roślinne. Chciałam zrobić je jak najtaniej. PARAMETRY Ph(jbl) - 7 Gh(jbl)-10 No3(jbl)-10 Reszty nie m...

Wyświetlenia: 2663 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...

• 015l - Mid Tech - dariuszmachander

Witam to kolejne miniaturowe akwarium w moim wydaniu , powstało jakies 3 tygodnie temu . Akwarium - 25x25x25 15L Filtr - Chińczyk 300l Oświetlenie - Aquael Smart Sunny Podłoże - Piasek i ziemia Ha...

Wyświetlenia: 3534 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

• 072l - Low Tech - lenieeek

Cześć, chciałem wam zaprezentować moje akwarium. Jest to zbiornik po całkowitym restarcie i zmianie aranżacji. Co będzie z tego dalej czas pokaże. Akwarium: 60x30x40 z pokrywą Aquael'a Oświetlenie:...

Wyświetlenia: 2725 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• 027l - Ziemniak MiD tech - dariuszmachander

Witam to mój nowy projekt który powstał miesiąc temu. Zlikwidowałem większe akwarium ale powstało to w łazience. Bo jakieś musi być :) Akwarium - 30x30x30 27L Filtr - FZN1 , Gąbka , ceramika Oświ...

Wyświetlenia: 2375 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

• 112l - Roślinniak bez CO2 - Sylwek

Witam Moje akwarium: 80x35x40 - 112l Oświetlenie 18W LED DIY Filtracja: Eheim Experience 350 (Seachem Matrix + gąbki) Węgiel w płynie: Aquanetta Liquid Carbonium Nawożenie: Sole (KNO3, KH2PO4, K2SO4...

Wyświetlenia: 1902 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktĂłw dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 215 gości

Copyright © 2001-2023 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.