Lista działów » Opieka nad akwarium, zabiegi pielęgnacyjne » Zabiegi pielęgnacyjne

Flipper Cleaner czy warto ?

Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe w akwarium i sposoby radzenia sobie z nimi.

13 sty 2025, 19:57 Flipper Cleaner czy warto ?  (#1)  

Odechciało mi się czyścić co kilka dni katą bankomatową szyby, chętnie bym zakupił https://sklep.roslinyakwariowe.pl/czyscik-magnetyczny-flipper-float-nano-szyba-p-40428.html.
Ktoś używa ? Grubość szkła 6mm czy ten starczy, a może lepiej wziąć ten do 12 mm ?
Mam szkło Opti White i trochę obawiam się, że może porysować, a mam już 2 lata i ZERO rysek.

Badman
Aktywny użytkownik

Miasto: Góra

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie używałem tego konkretnie, ale słyszałem, że jest fajny. Używałem za to dwóch innych i owszem fajnie się czyści. Ale powiem szczerze, że jak przeszedłem na kosteczkę 35x35x40, to wygodniej mi się czyści najtańszym skrobakiem na żyletki, niż tym czyścikiem. Pytanie jakie duże masz akwarium, jak większe niż 60cm długie, to warto myśleć o czyścikach na magnes, jak mniejsze, to moim zdaniem ten skrobak czy karta wystarczają i nie sprawiają problemu przy takich niewielkich powierzchniach.

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Miasto: Poznań

200 l netto. 100x40x50 cm więc jest już co czyścić.

Badman
Aktywny użytkownik

Ja nie przepadam za magnetycznymi czyścikami i zainwestowałem w taki skrobak na karty kredytowe (też Flipper):
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/akces ... 34617.html
nie trzeba rąk moczyć, a czyści praktycznie tak samo jak karta bez rączki

Totik
Aktywny użytkownik

Miasto: Kryspinów

Ja korzystam z tego za 8PLN i jestem zadowolony, dobra żyletka i sprawdza się świetnie. Nie ma co wydawać milionów na proste gadżety. Choć jak ten się skończy to może kupię jakiś ładniejszy, żeby przy otwieraniu szafki nie rzucał się w oczy ten kiczowaty zielony plastik. Ale co do działania jestem bardzo zadowolony i magnetyczny czyścik schowałem do szafy bo używam właśnie tego skrobaczka.

Nie znalazłem u nas w sklepie dlatego link z obcej strony
https://www.invital.pl/skrobak-z-zyletka

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Miasto: Poznań

Totik napisał(a):Ja nie przepadam za magnetycznymi czyścikami i zainwestowałem w taki skrobak na karty kredytowe (też Flipper):
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/akces ... 34617.html
nie trzeba rąk moczyć, a czyści praktycznie tak samo jak karta bez rączki

Mam go i potwierdzam że jest super, jednak mam pewne przestrzenie gdzie się nie da im podejść, więc muszę podwijać rękawy i karta do ręki.

P.S. Zamówiłem, przekonam się czy taki flipper jest lepszy niż zwykły czyści magnetyczny.

Badman
Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 sty 2025, 12:39   (#7)  

Jednak zbyt delikatny, kiepsko radzi sobie z zieleniami punktowymi powiedzmy tydzień wzwyż. Natomiast jest idealny po podmianie sporej ilości wody, gdzie występuje wahnięcie parametrów wody co skutkuje w następnym dniu zielononą szybą, wtedy czyszczenie nim idealne.

Badman
Aktywny użytkownik

a jak się sprawdza to odwracanie czyścika na drugą stronę? Ma to sens?

Totik
Aktywny użytkownik

Miasto: Kryspinów

Totik napisał(a):a jak się sprawdza to odwracanie czyścika na drugą stronę? Ma to sens?

Staram się bardzo mało czyścić tą stroną gdzie jest ostrze bo obawiam się rys, tylko grubsze zieleniec, głównie lecę drugą stroną.
Mam szyby 6 mm, kupiłem filpper nano a mogłem większy. Większy sądzę, że lepiej by zbierał glony.

Badman
Aktywny użytkownik

Powiązane tematy
  • Mineralizacja RO w akwarium czy przed podmianą wody

Zapraszam do podpatrzenia kilku wskazówek na najnowszym filmie ekipy Green Aqua z Węgier: https://www.youtube.com/watch?v=xgaMd-Dl8zE

Wyświetlenia: 31220 | Odpowiedzi: 48 czytaj więcej...

• Myjka kuchenna czy gąbka Seachem?

https://www.youtube.com/watch?v=ooi-uZ_kN7Y& Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała Kozery z Akwa Gadki.

Wyświetlenia: 3922 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Chihiros Magnet Cleaner [NANO] - grubosc w akwarium

Cześć, Zastanawiam sie, ile ma grubosci czesc, ktora powinna znajdowac sie od wewnatrz akwarium? Chcialbym zostawic wystarczajaco duzo miejsca miedzy szyba a aranzacja, zeby uniknac problemow z czysz...

Wyświetlenia: 2065 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• Sole czy konkretna linia nawozowa?

Witam Wracam do akwarystyki po kilkuletniej przerwie. Będę zakładał nowy zbiornik i chcę mieć w nim mchy i rośliny trawnikowe. Zastanawiam się jak podejść dobrze do tematu nawożenia od samego początku...

Wyświetlenia: 2187 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• Czy to pierwotniaki?

Od kilku miesięcy mam problem z klarownością wody. W wodzie pływa dużo czegoś co przypomina kurz/pył. Filtracja nie może tego wyłapać nawet z watą. Te drobinki da się zauważyć gołym okiem. Nie jest to...

Wyświetlenia: 5063 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

• Czy mchy lubią dużo światła

Wszystko ładnie rośnie poza mchami, pełno w nich nitek i są takie pociemniałe. Zbiornik 300L. Świecę 0,9W/L i sporo nawoże solami, do tego sporo Co2, wygląda to tak:

Wyświetlenia: 13504 | Odpowiedzi: 26 czytaj więcej...

• Czy czas na pełne mikro?

Witam Jakie są obiawy niedoboru mikro, pytam bo zbiornik 200l ma dwa miesiące, nie ma większych problemów tylko LUDWIGIA MINI RED dostaje małe zniekształcone liście tak jak - coś podobnego do papalony...

Wyświetlenia: 1791 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Czerniejące liście - czy to coś poważnego?

Zamówiłem w jednym sklepie przez internet trochę roślin.Na kilku z nich są jakieś ciemne ,czarne narośla a na innych końcówki liści czarnieją.Akwarium trzeci dzień od założenia.Na trzeci dzień dodałem...

Wyświetlenia: 1561 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

• Czyścik magnetyczny Flipper

https://www.youtube.com/watch?v=rC9mtdTObAY Kto powiedział, że w akwarystyce brak nowinek technologicznych? Rewolucyjne czyściki magnetyczne Flipper ze stalowym ostrzem 2w1 z funkcją Flip! są dost...

Wyświetlenia: 8194 | Odpowiedzi: 20 czytaj więcej...

• Czy to normalne....?

Witam. W mym akwarium dolne partia roślin często marnieją i odpadają im liście. Górne partie są ok wyglądają ładnie. Pytałem o to pana w sklepie akwarystycznym. Pan powiedział, że to jest normalne, ...

Wyświetlenia: 2999 | Odpowiedzi: 13 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 71 gości

Copyright © 2001-2025 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.