Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Zakładanie akwarium


Nasze szafki - prezentujemy wnętrza naszych szafek



Pomoc w konfiguracji zestawu akwariowego. Pytania techniczne początkujących. + nowy temat
Niczym. Okleina jest jak amelinium tego nie pomalujesz...
Lakier będzie odłaził z okleiny bo jest gładka, jak ją przeszlifujesz to porobisz rysy które będą widoczne pod lakierem. Okleine się dobrze maluje tylko farbami/lakierami kryjącymi.

Okleina jest wodoodporna, więc po co ? Możesz co najwyżej na dole w szafce rogi przejechać silikonem jakby się polało z kubła to żeby nie wsiąkło w łączenia.

Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4989
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

28 maja 2020, 11:56   (#277)  

Z silikonem to wiem, dzięki za odzew i radę.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9008
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

U mnie wygląda to tak.Planuje zmienić tetry na ultramaxa 2000 w najbliższym czasie :)Jednak zły pomysł żeby dawać 2 filtry w jedno miejsce później jest problem z serwisem bo mało miejsca .Pochwalę się drugim stojakiem na butlę do mniejszego akwarium ;)



usambara14
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 03 lis 2019, 17:35

29 maja 2020, 12:47   (#279)  

Fajne te stojaki, robiłeś samemu?

Avatar użytkownika

kolodzierr
Początkujący
 
Posty: 25
Dołączył: 15 lis 2018, 15:15

Ja wymyśliłem,brat pospawał :)



usambara14
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 03 lis 2019, 17:35

24 cze 2020, 12:27   (#281)  

Potrzebuję porady odnośnie szafki 50x50x80cm. Czy do takiej szafki pod akwarium 125l potrzebny jest metalowy stelaż ? Szafka będzie z płyty 18, blat 36. Jak to wygląda u Was ?



SkIlLaZ
Początkujący
 
Posty: 40
Dołączył: 05 lip 2017, 18:16
Miasto: Częstochowa

24 cze 2020, 12:41 Re:  (#282)  

SkIlLaZ napisał(a):Potrzebuję porady odnośnie szafki 50x50x80cm. Czy do takiej szafki pod akwarium 125l potrzebny jest metalowy stelaż ? Szafka będzie z płyty 18, blat 36. Jak to wygląda u Was ?


Ja mam szafkę o podobnych wymiarach: przegroda przez środek z płyty 18, plecy z płyty 18 (ale nie na całej długości) po prostu zrobiłem takie T i przykręciłem do blatu i dolnej płyty, "podłoga" szafki jako, że jest przykręcona do bocznych płyt na wysokości 10 cm. od paneli to została wzmocniona dziewięcioma regulowanymi nóżkami. Blat oczywiście wspiera się na bocznych płytach. Dodatkowo wkręciłem kątowniki pomiędzy blatem, a płytami pionowymi, ale to chyba nie jest potrzebne. Stoi na tym akwarium 150l 75x40x50. Polecam popatrzeć na markowe szafki jak są skonstruowane i zaczerpnąć inspiracji ;)

Avatar użytkownika

Marduk666
Zainteresowany tematem
 
Posty: 289
Dołączył: 29 paź 2019, 13:22
Miasto: Jarosław

SkIlLaZ napisał(a):Potrzebuję porady odnośnie szafki 50x50x80cm. Czy do takiej szafki pod akwarium 125l potrzebny jest metalowy stelaż ? Szafka będzie z płyty 18, blat 36. Jak to wygląda u Was ?
Jam szafkę 130*50*50 z płyty 18mm solidne jak diabli.

Stelaż to pod zbiorniki +150cm długości .

Ale jak chcesz to możesz dać stelaż i obudować płyta.




akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1608
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

24 cze 2020, 13:22   (#284)  

Jeden z kilku stolarzy tak mi doradził, żeby było stabilne przy 80cm wysokości. Dlatego wolałem dopytać na forum, może ktoś ma akurat szafkę w podobnym rozmiarze.



SkIlLaZ
Początkujący
 
Posty: 40
Dołączył: 05 lip 2017, 18:16
Miasto: Częstochowa

Skoro się chwalimy, to i ja swój grajdołek pokażę.
Ostatnio edytowano 22 lis 2020, 23:37 przez Krzysztof Radziszewski, łącznie edytowano 1 raz


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9008
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

/prościej jak w kabarecie :) heh. Każdy myśli, że to tylko szkło, filtr, oświetlenie i to co wewnątrz zbiornika... jednak nie do końca ;)

Avatar użytkownika

87Brad87
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2159
Dołączył: 10 wrz 2010, 19:07
Miasto: Ruda Śląska

87Brad87 napisał(a):/prościej jak w kabarecie :) heh. Każdy myśli, że to tylko szkło, filtr, oświetlenie i to co wewnątrz zbiornika... jednak nie do końca ;)
Nie mam porządku i się z tym nie kryję, jak co poniektórzy. ;) Wymuskane, ładnie poukładane.
A co do zaplecza, to nigdy nie jest tak, że gotowy wyrób to wszystko. Często, gęsto kryje się za tym wiele elementów, czas, w jakimś stopniu poświęcenie. Każdy z nas żeby coś uzyskać poświęca część siebie.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9008
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

A tak po za tym to szafka powyżej to tylko "malutka" część tego co mam.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9008
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Ja ostatnio bardziej się jaram częścią techniczną niż to co we szkle Mogę powiedzieć na swoim przykładzie jedno, że odpowiednio wcześniej pomyślenie o serwisie akwarium i sprzętu i ułatwienie sobie tego na przyszłość na prawdę owocuje i sprawia, że jest to przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem.
Do kostki zrobiłem filtrację w ten sposób, wraz trójnikiem i odejściem na podmiany. Efekt jest taki, że bez uronienia kropli wody od kilku miesięcy robię podmianki i sprawia mi to przyjemność :)
Nowe akwarium 250l i jego część techniczną też chcę tak zrobić, żeby maksymalnie ułatwiało mi to przyszłą konserwację sprzętu.

Zdjęcie filtracji mojej kostki na ladzie kuchennej i to co pod nią jest. Oczywiście trochę gratów przybyło, ale chodzi mi o filtr.



derag0n
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 816
Dołączył: 07 paź 2019, 19:36
Miasto: Zgierz

Całkiem zgrabnie to wykombinowałeś, gratulacje.
Eheim 2211 daje radę na taką wysokość?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9008
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):Całkiem zgrabnie to wykombinowałeś, gratulacje.
Eheim 2211 daje radę na taką wysokość?
Dziękuję, jest tu zwiększony wylot 9/12 na 12/16. Do tego wysokość i drobne media i wata. Po linii prostej od najniższego punktu filtra do wylotu jest 120cm.
Tak, daje radę i jest spokojnie w akwa. A o to chodziło, ponieważ jest to akwa dla bojka głównie i chodziło mi o jak najmniejszy przepływ :) Akwarium pracuje od września.



derag0n
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 816
Dołączył: 07 paź 2019, 19:36
Miasto: Zgierz

U mnie szafka wygląda tak.





Pozdrawiam,
Marek


Avatar użytkownika

cob_ra
Stały bywalec
 
Posty: 333
Dołączył: 01 sie 2013, 23:21
Miasto: Skierniewice

@cob_ra

Sorry ale ta "kabeloza" to brrrr... :shock:
I jeszcze te programatory mechaniczne... Każdy zanik prądu, trzeba od nowa ustawiać.



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 821
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

Takie to sobie :)

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Stały bywalec
 
Posty: 320
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

W szczególności, że u mnie zaników prądu nie ma, oprócz planowych wyłączeń. Miałem jedno w tym roku 7h. Więc to raczej nie jest problem. A kebeloza cóż zrobić jak jest tyle stateczników. Kabli musi być a że nie ma czasu na zabawę w korytka, zabezpieczeń dodatkowych nie potrzeba, zasilanie akwa ma swój obwód i bezpiecznik z różnicówką w rozdzielni.
Zamiast programatorów już lepsza supla.
Pozdrawiam,
Marek


Avatar użytkownika

cob_ra
Stały bywalec
 
Posty: 333
Dołączył: 01 sie 2013, 23:21
Miasto: Skierniewice

cob_ra napisał(a):...
Zamiast programatorów już lepsza supla.


A jeszcze lepsza listwa wifi



bjoan
Stały bywalec
 
Posty: 359
Dołączył: 30 wrz 2018, 22:55

Za stary jestem, wychodzę z założenia, że rzeczy najprostsze są najlepsze. Im mniej automatyki tym lepiej.
Pozdrawiam,
Marek


Avatar użytkownika

cob_ra
Stały bywalec
 
Posty: 333
Dołączył: 01 sie 2013, 23:21
Miasto: Skierniewice

No i przypomniało mi się jedno z praw Murphy'ego...
Dotyczyło kabla, który przycięty na miarę okaże się za krótki.
Przekładając to na akwarystykę, nieważne jak dużą masz szafkę, zawsze będzie za mała, żeby tam wszystko upchnąć :-)



FoCuS_PL
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 821
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

Wracając do tematu, miałem kilka dni wolnego więc popełniłem to.
Załączniki
IMG_20211106_082120 (1).jpg
Pozdrawiam,
Marek


Avatar użytkownika

cob_ra
Stały bywalec
 
Posty: 333
Dołączył: 01 sie 2013, 23:21
Miasto: Skierniewice

No to Cię FoCuS_PL zmotywował



bjoan
Stały bywalec
 
Posty: 359
Dołączył: 30 wrz 2018, 22:55








Powiązane tematy
  • Wymiary szafki AquaEl NanoReef

    Cześć, Posiada ktoś z Was może Aquael Szafka Shrimp Set 30L Nanoreef 31X31X111Cm i zna jej wymiary w środku? Jestem ciekawy czy jakie filtry zewnętrzne zmieszczą mi się do tej szafki. Dzięki z góry za...

    Wyświetlenia: 629 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Wnętrze szafki

    Cześć, właśnie instaluje sprzęt do akwsrium i mam problem z wężami. Strasznie oporne. Ogólnie mam wysoki filtr w porównaniu do filtra narurowego i ciężko Mi to podłączyć. Możecie Mi pokazać swoje rozw...

    Wyświetlenia: 2869 | Odpowiedzi: 30 czytaj więcej...

  • Budowa pokrywy do akwarium i szafki

    Zakładam akwarium - 170 cm na 60 cm na 50 cm h Do tego chciałbym zbudować samodzielnie szafkę i pokrywę - dla satysfakcji Szafkę nie zdecydowałem jeszcze tylko czy ze sklejki czy z płyty jednak. Ma...

    Wyświetlenia: 1027 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Poziomowanie szafki...

    Tak, to już było wielokrotnie, ale od razu zaznaczam, że nie chcę zmieniać nóżek. Poza tym zastosowanie klinów raczej odpada, bo różnica na narożnikach wynosi tylko 1 - 2 mm. Co można zastosować jak...

    Wyświetlenia: 1289 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

  • Projekt szafki

    Cześć, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć szafki zgodnej z moimi oczekiwaniami, postanowiłem przygotować projekt indywidualny. Szafka ma wymiar: 100 cm x 50 cm x 70cm (szerokość x głębokość x wysokość...

    Wyświetlenia: 727 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 98 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.