Promocja - darmowa dostawa od 149      ZOBACZ SKLEP

Lista działów » Forum ogólne

Paraliż u ryby

Dyskusje ogólnotematyczne nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.. Omówienie akwarystycznej sceny Youtube.

26 lis 2024, 22:59 Paraliż u ryby  (#1)  

Witam, piszę z nietypowym pytaniem. Otóż mam problem z jedną z moich tetr. Od razu zaznaczę że naprawdę nie chcę wdawać się w długie jak u Szekspira opisy i szczególiki.

Akwarium jest duże, w stylu naturalnym, z roślinami. Parametry są regularnie mierzone i są praktycznie identyczne od lat.

W tym baniaku jeszcze nigdy żadna ryba na nic nie zachorowała nawet na pospolitą ospę albo puchlinę.

Dopiero teraz ta wspomniana tetra dziwnie się zachowuje.

Pływa lekko w pionie i nie może pływać prosto tylko tak jakby wyginała się lekko w kształt U. Wygląda to trochę tak jakby miała skórcz albo paraliż jednej strony ciała. Na początku przestała przyjmować pokarm ale teraz już stara się jeść (tylko przeszkadza jej to że znosi ją na jedną stronę).

Rybie wcześniej nic nie było, nie ma zaczerwienionych skrzeli, nie ma wytrzeszczu oczu, nie ma ospy, nie ma pleśni, nie ma ran, nie gniją jej płetwy, nie ma wytrzeszczu oczu, nie schudła nienaturalnie, jest dobrze wybarwiona. Fizycznie wygląda jakby nic jej nie było.

Wszystkie inne ryby w akwarium są zdrowe i nic im nie dolega.

Czy ktoś kiedykolwiek coś takiego widział albo słyszał o takich objawach? Bo póki co do żadnej choroby mi to nie pasuje.

ben357
Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

26 lis 2024, 23:21 Re: Paraliż u ryby  (#2)  

A ile ta ryba ma lat?

FoCuS_PL
Z dużym doświadczeniem

04 gru 2024, 17:21 Re: Paraliż u ryby  (#3)  

Nie więcej niż ze 2 lata bo kupiłem stado młodych tetr jakieś 1,5 roku temu. Zastanawiałem się czy jej po prostu humanitarnie nie poddać eutanazji żeby się nie zagłodziła na śmierć ale się wstrzymałem i już prawie dwa tygodnie minęły a ona nadal żyje, zaczęła przyjmować pokarm choć w mniejszych ilościach. Nie widać żeby wychudła. Nadal nie może normalnie pływać (znosi ją na jedną stronę i czasem nie może wycelować w dobre miejsce np podczas karmienia) ale tak jakby o drobinę się jej w tej kwestii polepszyło.

ben357
Początkujący

05 gru 2024, 02:42 Re: Paraliż u ryby  (#4)  

Moim zdaniem to jest po prostu zaburzenie/choroba pęcherza pławnego. Skoro ryba pobiera pokarm i sobie radzi , nie uśmiercałbym jej. Wątpliwe żeby ta dolegliwość przeniosła się na inne ryby.
"Just use your imagination." Filipe Oliveira

Bernhard Roth
Zainteresowany tematem

Miasto: Lusówko k. Poznania

Wspieram stronę kontem Premium

05 gru 2024, 03:12 Re: Paraliż u ryby  (#5)  

Też obstawiałem pęcherz pławny. Zastanawiałem się czy to np nie jest skutek przekarmienia bo z tego co wyczytałem to czasem zdarza się że ryba którą się przekarmi łapie problem z pęcherzem ze względu na nagromadzenie gazów wewnątrz ciała. To fragment:

"Nadmierne karmienie ryb – jak to było wspomniane wcześniej – może doprowadzić do chorób i śmierci ryb. Przykładem jest problem z pęcherzem pławnym. Przekarmione ryby nie nadążają z metabolizmem. W rezultacie ryba traci koordynację ruchową, gazy unoszą ją ku górze i pływa brzuchem do góry. Najczęściej taka dolegliwość kończy się jej śmiercią."

No ale mojej to aż na brzuch nie wywraca. Poza tym z tego co widzę na tamten świat też się nie wybiera. Nie wiem, zobaczymy. Może jej przejdzie z czasem całkowicie, a może to jakaś choroba neurologiczna. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi ;)

ben357
Początkujący

Powiązane tematy
  • Mało minerałow w akwarium i padają ryby

Witam Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. Posiadam filtr ro i właściwie jade w akwarium tylko na samej wodzie ro. Jako że stosuje tylko wode ro więc mineralizuje ją. Dawniej korzystałem z prepara...

Wyświetlenia: 1723 | Odpowiedzi: 16 czytaj więcej...

• Fluval FX6 zabił mi ryby

Witam W grudniu po powrocie do domu z wizyty w szpitalu, odkryłem że filtr Fluval FX6 się zepsuł. Silnik działał pulsacyjnie czyli sekundę działał po czym wyłączał się na 2 sekundy. Całe akwarium szl...

Wyświetlenia: 1129 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

• Jakie ryby do akwarium 60l?

Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo

Wyświetlenia: 1419 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

• Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://im...

Wyświetlenia: 148033 | Odpowiedzi: 144 czytaj więcej...

• Zdychające ryby

Witam założyłem watek bo nie wiem co się dzieje z rybami a raczej na co chorują. Co jakiś czas wyławiam martwa rybę. Obsada to 30 danio różno kolorowe. 10 neonów innesia, 9 razbora klinowa. 2 kosiarki...

Wyświetlenia: 10505 | Odpowiedzi: 40 czytaj więcej...

• Ryby nie rosną - Gdzie tkwi problem?

Cześć. Parametry wody: Kran Ph 7,2 Kh 14 Gh 25 Fe 0 Cu 0 Sio2 6.0< NH4 <0,05 NO2 0,025 NO3 10 PO4 0 TDS 497 Us 1010 Akwarium Ph 7,5 Kh 10 Gh 26 Fe 0 Cu 0 Sio2 6.0< NH4 >0,05 NO2 0,3 NO3 ...

Wyświetlenia: 4583 | Odpowiedzi: 18 czytaj więcej...

• Skalary i moje ryby

Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20 Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość Mam 20 neonów czerwonych 6 żałowników 3 piskorki 10 ampularii 5 kiryskó...

Wyświetlenia: 866 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Ryby i krewetki-problem

Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20 Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość Mam 20 neonów czerwonych 6 żałowników 3 piskorki 10 ampularii 5 kiryskó...

Wyświetlenia: 953 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Ryby niszczą rosliny

Witam. Moje rośliny są niszczone przez ryby tylko nie wiem ktore :((( mam bocje skalary i zyworodne. Jakieś podejrzenia?

Wyświetlenia: 3397 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

• Ryby się podiadają

Witam od niedawna widzę że ryby się podjadają w akwarium wysyłam też zdjecie i proszę powiedzieć co mam zrobić i jaka ryby może to być nie pamiętam jak one się nazywają.

Wyświetlenia: 4094 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian rośliin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 256 gości

Copyright © 2001-2024 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.