Do godziny 22:00 w niedzielę przyjmujemy zamówienia na rośliny i ryby z dostawą na wtorek         ZOBACZ KATALOG

Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Stałe parametry wody a podloze aktywne



Dyskusje ogólne oraz posty nie pasujące do innych działów + nowy temat
Cześć
Zakładam właśnie swoje pierwsze akwarium high tech i mam wątpliwości co do stabilności parametrów przy podłożu aktywnym.
Opis akwarium
-kostka 49l
-oswietlenie chichiros wrgb2 30
-co2 z butli z elektrozaworem (i sondą?)
-filtr unimax 150
-podłoże Ada amazonia/platinum soil/może inne-jalowe
-woda ro
Nie chce nawozić metodą ei. Akwarium ma być typowo roślinne. Z fauny planuje jedynie red cherry. Chcialbym w akwarium uzyskać następujące parametry:
PH 6.6-6.7
Kh 3
Gh 6
Co2 20
Jako że akwarium ma stać na 100% ro zamierzam kupic preparat typu gh+ i kh+. Mam parę pytań:
Czy warto zainwestować w sondę pH?
Chcący uzyskać kh3 gh6 w zbiorniku podmieniać taką wodą czy twardszą biorąc pod uwagę fakt że podłoże zmiękcza wodę?
Jakie podłoże aktywne polecacie? Skłaniam się ku platinum soil.
Dziękuję za pomoc i miłego dnia 😉



piotr0234
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 15 sty 2016, 22:59

Nie nie warto inwestować w sade Ph.

Podmieniasz wodę zmknerizowana do takich oarematriw jakie chcesz mieć w zbiorniku.

Podłoże jakie ci pasuje i na jakie cie stać.
Platinim soil jest ok zawiera dużo potasu, na stronie qualdrop jest tutorial , instrukcja jak postępować z tym podłożem na starcie.




akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1840
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

Tu zgadzam się z przedmówcą w 100%.
Komputery pH to zbędny wydatek.
Zamiast tego zainwestowałbym w porządny, dwukomorowy reduktor.



FoCuS_PL
Znający temat
 
Posty: 1490
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12








Powiązane tematy
  • 027l - Kostka - Podłoże aktywne

    Witam to kolejna moja kostka założona dziś na podłożu aktywnym. Wymiary - 30x30x30h 27L Oświetlenie - Aquael Smart Plant 2 Nawożenie – po podmianie mikro , makro , carbo Podłoże – Piasek i ziemia Te...

    Wyświetlenia: 1441 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Podloze aktywne ile czasu do zalania wody

    Witam ile czasu może być podloze aktywne w akwarium beż zalania wodą ? Chodzi mi o czas jaki mam do ułożenia aranżacji Czy dwa dni może tak leżeć w akwarium?

    Wyświetlenia: 368 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Podłoże aktywne ControSoil

    Witam. Za niedługo robie restart akwarium 300l. Wcześniej miałem podłoże aktywne Cal Aqua Labs i byłem zachwycony, ale już tego podłoża nie da się kupić. W oko wpadło mi podłoże ControSoil, ale nigdzi...

    Wyświetlenia: 1341 | Odpowiedzi: 15 czytaj więcej...

  • Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

    Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...

    Wyświetlenia: 116232 | Odpowiedzi: 251 czytaj więcej...

  • Testy wody ACQUALab - opinie

    Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...

    Wyświetlenia: 5400 | Odpowiedzi: 35 czytaj więcej...



Rośliny

Ładowanie...

Zwierzęta

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: marcinox i 112 gości

Copyright © 2001-2022 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.