|
Lista działów
» Forum ogólne
Dyskusje ogólnotematyczne nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.. Omówienie akwarystycznej sceny Youtube.
|
Witam. Przymierzam sie do zakupu systemu co2,znalazlem na marketplace uzywany system co2 jbl proflora m500 wraz z kontrolerem ph. Wszystko bylo uzywane przez dwa lata,sprzedawca mowi ze wszystko nadal dziala. myslicie ze warto kupic cos takiego uzywane czy to troche ryzyko.? Posiadam akwarium rio 180. butelka co2 to tylko 500mg, wiec troche za mala ale cena wydaje sie tez atrakcyjna bo 450zl za wszystko. Jezeli takie systemy nadal po dwoch latach oplaca sie odkupic to na co powinienem zwrocic uwage przy kupnie,slyszalem rowniez ze takie sterowniki ph po czasie trzeba wymienic sonde,jak to wyglada w praktyce.?
-
jaztorunia
●
- Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Na pewno po 2latach wypadało by wymienić sondę pH, chyba że jest taka z możliwością wymiany elektrolitu, to wtedy wykonać tą czynność. Choć osobiście wolę raz na rok kupić trochę tańszą sondę bez możliwości wymiany elektrolitu i traktować ją jako jednorazówkę z około rocznym cyklem życia. Choćobecnie mam sondę 1,5r i zauważam, że zaczyna już trochę świrować na histerezie.
Jest duża szansa, że po 2latach elektrozawór może być już trochę zużyty(nie chodzi mi o szczelność, tylko o zużycie elementów mechanicznych odpowiedzialnych za podnoszenie "kotwicy"), więc może przyjść na niego niedługo czas. Ja mam swój ponad 2 lata i nic złego się nie dzieje. Ale piszę o tym, bo pytasz na co zwrócić uwagę w razie czego. Reszta raczej nie powinna ulec zniszczeniu czy wysłużeniu, no chyba że reduktor jakiś gówniany za parę groszy, to może jeszcze ten element. A tak to jeśli jest okazja to moim zdaniem warto brać.
-
BATERIA
●
- Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Poznań
A co dokładnie jest w zestawie? Moim zdaniem butla 0,5kg jest za mała na takie akwarium. Jaki tam jest komputerek? Jaki reduktor?
-
Totik
●
- Stały bywalec
- Miasto: Kryspinów
Jeżeli reduktor, elektrozawór, komputer są sprawne, warto brać. Wspomniana powyżej sonda pH to ważny i drogi element, ale jeśli jeszcze działa i nie kłamie, brałbym ten komplet. Aha, brałbym pod warunkiem, że sprzedający pokaże, a potem przekaże wszystkie papiery stanowiące dowód zakupu.
-
FoCuS_PL
●
- Z dużym doświadczeniem
Dwu letnia sonda może nadawać się już do wymiany... wszystko zależy od tego czy da się jeszcze skalibrować... reszta raczej powinna działać bo nie bardzo ma się tam co zepsuć... butle zawsze możesz wymienić na większą... jakiś czas temu używałem 480g butle z zestawu sodastream i taka butle starczała na ok 3-4 tygodnie... butle zawsze możesz kupić używana gdzieś na stacjach ppoż gdzie nabijają CO2 i inne gazy czy gaśnicę... o elektrozawór 2 letnie bym się nie martwił, raczej powinien być dobry, ja swoj używam już 15lat i nic mu nie dolega... pozdrawiam I owocnych zakupów
-
prezes_jelonek
●
- Początkujący
- Miasto: Knurów-Gliwice
Jest to caly zestaw od jbl proflora,komputer rowniez jest od jbl. Co do butli wiem ze jest za mala ale patrzac na cene samego komputera 800 zl to taki zestaw za 450wydaje sie nawet okazja,nie wiem tak mi sie wydaje ja doczynienia nigdy nie mialem z co2. Co do sondy nie wiem jaka to jest, na zdjeciu wydaje sie taka szklana tuba z jakims plynem w srodku. Powinienem ten plyn wymienic.? Albo moze co myslicie o tym zestawie z allegro. Byla by to dobra opcja na start bez komputera.? https://allegro.pl/oferta/zestaw-aquari ... 6233661560
- Załączniki
-
-
-
jaztorunia
●
- Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To warto, ten komputerek jest bardzo fajny, jak wszystko działa, to chyba dobra cena. Tą drabinkę lepiej wymień na jakiś dyfuzor CO2 ze spiekiem ceramicznym. jaztorunia napisał(a):Co do sondy nie wiem jaka to jest, na zdjeciu wydaje sie taka szklana tuba z jakims plynem w srodku. Powinienem ten plyn wymienic.?
sonda jest wewnątrz tej szklanej tuby, przed włożeniem do akwarium należy ją wyjąć z tego płynu i opłukać w wodzie RO. Przydały by ci się też płyny do kalibracji. Dobrze że jest w płynie, bo jakby wyschła to by była do wyrzucenia.
-
Totik
●
- Stały bywalec
- Miasto: Kryspinów
Dobra opcja na start, tylko jeśli chcesz docelowo dokupić komputer, to zwróć uwagę jakie elektrozawory obsługuje. Bo jeśli kupisz reduktor z elektrozaworem pod 220V a potem dokupisz komputer który obsługuje elektrozawory na 12V, to masz ten element do wymiany. Chyba że potem dokupisz komputer pod elektrozawór. Opcji jest wiele, ale warto o tym pamiętać, żeby nie wydawać niepotrzebnie dwa razy kasy. A co do elektrozaworu używanego przez dwa lata, to wiele zależy w jakim trybie ów elektrozawór pracuje. Czy włącza gaz jak się zapala światło i wyłącza po zagaszeniu. Czy działa w trybie ciągłym przez całą noc będąc podłączonym do komputera. I tu jeszcze w drugiej opcji zależy jak mamy ustawioną ilość b/s Bo w moim przypadku mój elektrozawór otwiera się na chwilę i zamyka w interwale ok 5-10min. Więc jest na pewno bardziej wyeksploatowany niż taki który załącza się raz dziennie czy tam kilkukrotnie. Pamiętajmy, że jest to przełącznik jak by nie było "mechaniczny" i się zużywa, nie tak jak sama elektronika.
-
BATERIA
●
- Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Poznań
@jaztorunia To jeszcze raz, bo widzę, że tu pojawiają się w postach swobodne dywagacje na temat, a mięska mało. Jeśli masz 450 PLN i chcesz je przeznaczyć na sprzęt do akwarium, kup ten zestaw JBL'a zanim ktoś ci sprzątnie sprzed nosa! HAWK!
-
FoCuS_PL
●
- Z dużym doświadczeniem
-
Hej!
W przypływie nagłego olśnienia zamówiłem sobie po latach małe akwarium 40x25x30.
Wydawało mi się, że postawię je na regale i wszystko będzie cacy. Ale posprawdzałem "maksymalny udźwig"...
Wyświetlenia: 170 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
-
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry.
Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio.
Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...
Wyświetlenia: 3213 | Odpowiedzi: 8
czytaj więcej...
-
Hej wszystkim 🤗
Jak stosujecie CO2 w akwarium z krewetkami i dużą ilością roślin ? Czy wyłączacie CO2 na noc, czy jednak chodzi całą dobę ? I jak robicie z napowietrzaniem ? Włączać tylko na noc ? Są ...
Wyświetlenia: 220 | Odpowiedzi: 1
czytaj więcej...
-
https://www.youtube.com/watch?v=upvBCOXa9EA
Zapraszam do obejrzenia.
Wyświetlenia: 5597 | Odpowiedzi: 21
czytaj więcej...
-
Dzień dobry,
Obecnie mam akwarium o pojemności około 25 litrów, które stoi na komodzie i nie sprawia żadnych problemów. Planuję jednak zakup większego akwarium o pojemności 54 litrów i zastanawiam si...
Wyświetlenia: 1144 | Odpowiedzi: 6
czytaj więcej...
-
Cześć, przymierzam się do zakupienia jakiegoś reaktora CO2(chyba padnie na qualdropa).
Zastanawiam się czy są jakieś przeciwwskazania do tego, aby do takiego reaktora w razie potrzeby pakować media d...
Wyświetlenia: 492 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
-
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Wyświetlenia: 1060 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
-
Witam, posiadam zbiornik o wymiarach 60x40x40 (cm) i planuję zakup filtra sunsun HBL 801, ale czytałem w internecie artykuły, że HBL 801 to za mało do zbiornika 60 cm.
Czy ktoś kto używał może mi dor...
Wyświetlenia: 674 | Odpowiedzi: 1
czytaj więcej...
-
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
Wyświetlenia: 776 | Odpowiedzi: 1
czytaj więcej...
-
Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru.
Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt u...
Wyświetlenia: 143520 | Odpowiedzi: 182
czytaj więcej...
|
|