Lista działów » Aktualności i ciekawostki

Sprzęt który się nigdy nie popsuł

Aktualności i ciekawostki akwarystyczne oraz dyskusje nie pasujące do innych działów.

Jak w każdej dziedzinie, również i w akwarystyce zaczyna panować wszechobecne zaniżanie jakości produktów (dotyczy to szczególnie chińszczyzny) i związana z tym krótka żywotność sprzętu. Ale jak to zwykle bywa zdarzają się również perełki

Zapraszam do podzielenia się w tym wątku swoimi doświadczeniami ze sprzętem, który Wam się przez lata nie popsuł i moglibyście go śmiało polecić innym.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Pompy obiegowe Tunze Silence
Jakość wydajność i cicha praca

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Znający temat

Jedyne bezproblemowe sprzęty z którymi nie było żadnych kłpotów to ... HW302 .
Pierwszego kupiłem jak wchodziły do sprzedaży - miał być jako tymczasowy /awaryjny . Działa do dzisiaj . pozostałe dwa nieco później ale też działają bezproblemowo. Wszystkie filtry bardziej cenionych marek (AQUAEL !!; JBL, Hydor)wymagały mniejszych lub większych interwencji /napraw

Hultaj
Aktywny użytkownik

Aquael Circulator 500 mam ich chyba z 5 jeszcze a mają już ok 10 lat i dalej pracują .
Kaskada FZN 1/2/3 ,dwójkę mam po dziś dzień a ma ponad 5 lat .

akwaAmator
Z dużym doświadczeniem

Hultaj napisał(a):Jedyne bezproblemowe sprzęty z którymi nie było żadnych kłpotów to ... HW302 .
Pierwszego kupiłem jak wchodziły do sprzedaży - miał być jako tymczasowy /awaryjny . Działa do dzisiaj . pozostałe dwa nieco później ale też działają bezproblemowo. Wszystkie filtry bardziej cenionych marek (AQUAEL !!; JBL, Hydor)wymagały mniejszych lub większych interwencji /napraw

Hw302 - U mnie,jeden ciekł po 8 miesiącach drugi po około 2 latach.

Aquel ultramax- Nigdy więcej ! :D Po około 2 latach po każdym odłączeniu zasilania czy zaniku prądu. Godzinami kombinowałem żeby odpalił. Włanczał się ale nie pompował wody.

Teraz mam fluval 307 około roku i kocham ten filterek.
Pozdrawiam
Paweł
Obecny zbiornik 117/50/50.

borek 81
Początkujący

Też obstaję za HW302 ponad 7 lat pracy bez awarii, w tym czasie jedna wymiana zaworów, uszczelki pod głowicą i wirnika z ośką (bardziej dla własnego spokoju niż z konieczności, bo też się obawiałem że to Chińczyk, tylko co dzisiaj nie jest?), przy cenach części do tego filtra to nic w porównaniu do innych marek, na minus wyciąganie koszyków z mediami, czasami się zakleszczały a rączka pękała, ale idzie to obejść. Poleciłem też go koledze i już 4 lata go użytkuje i jest zadowolony.
Mam też jako drugi filtr Eheim classic z 2017 roku i tak samo bez problemów, wymiana 1x uszczelki + wirnika z ośką, ale w tym wypadku to już była kosztowna impreza.
Oczywiście w przypadku tych jak i pewnie innych filtrów, istotne jest konserwowanie uszczelek przy każdym czyszczeniu np. wazeliną lub innym smarem do tego przeznaczonym.

Joohan
Poznaje temat

Miasto: Bieruń

Tetra EX 600
JBL e901 Green line
Eheim Pick Up

Dodam iz filtrow kubelkowych nigdy nie traktowalem zadna wazelina na uszczelkach i chodzily latami bez przeciekiw.

marikfox
Aktywny użytkownik

Mam w swoich zasobach kupiony wiele lat temu regulator temperatury jakiejś krajowej firmy.
Obecnie nie używany, ale przez wiele lat czuwał nad właściwą temperaturą w akwarium.
W pewnym momencie został zastąpiony przez grzałki z termostatem.

FoCuS_PL
Z dużym doświadczeniem

Witam, u mnie filtr Ikola 450 w akwarium 160 l chodzi czwarty rok, czyszczony może ze 6 razy. Cisza działania tego filtra jest zdumiewająca. Jest naprawdę pod tym względem rewelacyjny.

MaksymilianMax
Początkujący

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem intencję założonego tematu przez Pana Piotra ale mówimy tu o sprzęcie który faktycznie jest bezawaryjny a nie że mieliśmy szczęście i u nas działa
Wspomniane filtry różnie działają więc nie jest tak kolorowo

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Znający temat

Eheimy Classic 2213, 2215 i 2217. Kupiłem je w czasach, gdy węgiel dopiero powstawał a wciąż działają. Oczywiście uszczelki czy ośki były wymieniane, pękła zapinka czy zgubiłem gumową podstawkę ale silniki działają i są to zaczepiste filtry bo woda nie ma szans na lewy obieg. W 2213 wymieniłem biały koszyk na wkłady na dwa ruszty jak w większych braciach i jest git.
Adalbert P. Hawkins

adalberthawkins
Początkujący

Miasto: Warszawa

Ikola 600 Maxx w 112l - piąty rok bez awarii, wymiany uszczelek czy wirnika.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ciechan
Zainteresowany tematem

Miasto: Cicehanów

Fluval 207, czwarty rok zero problemów

tomy76
Początkujący

Jeszcze należy wspomieć o głowicach Aqua-Szut 750 miałem taką kilka lat. Nie bez powodu są używane w wielu sklepach akwarystycznych i zoologicznych.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ciechan
Zainteresowany tematem

Miasto: Cicehanów

Do tej listy dodam jeszcze filtry kaskadowe Hagen-Fluval AquaClear.
Jeśli zmieniałem któryś na nowy to tylko i wyłącznie dlatego, że połamałem rurki albo mimo czyszczenia już tak źle wyglądał, że przykro było patrzeć.
Poza tym to prosta i niezawodna konstrukcja.

FoCuS_PL
Z dużym doświadczeniem

FoCuS_PL napisał(a):Do tej listy dodam jeszcze filtry kaskadowe Hagen-Fluval AquaClear.
Jeśli zmieniałem któryś na nowy to tylko i wyłącznie dlatego, że połamałem rurki albo mimo czyszczenia już tak źle wyglądał, że przykro było patrzeć.
Poza tym to prosta i niezawodna konstrukcja.

mam 2 takie filtry (AquaClear 150) od bardzo dawna (chyba ze 20 lat), kiedyś używałem je dość długo, później leżały gdzieś w kącie, czasami ich używam w jakimś tymczasowym zbiorniku. Do dziś działają sprawnie, dodatkowo są bardzo ciche.
Innym sprzętem który mi bardzo długo służył była pompka atmana 305 - miałem ją przez lata w różnych akwariach zarówno słodkich jak i morskich. Z czasem zaczęła troszkę głośniej działać.
Mam jeszcze akwarium 60 litrów które kupiłem chyba 20 lat temu - mam je na strychu i używam czasami jako tymczasowy zbiornik np. przy restarcie. Co ciekawe, pomimo że wtedy nie było to powszechne, to było klejone bezbarwnym silikonem a szkło jest jakby zbliżone do Opti. Trochę jest obtłuczone i już mam pewne obawy żeby go zalewać. Ciekawe ile lat taki silikon może trzymać?
Z tego co widzę te sprzęty dalej są dostępne i nie są drogie. Pytanie czy dalej są takie wytrzymałe, czy jednak zostały "poprawione"?

Totik
Stały bywalec

Miasto: Kryspinów

Co do klejenia akwariów, to gdzieś słyszałem że bardziej wytrzymały jest sylikon czarny, a ten bezbarwny troszkę słabszy. Co nie zmienia faktu iż nowe akwaria są zwykle szacowane na 10l. Nie oszukujmy się wiele rzeczy kiedyś robiono lepiej, jednak co do sylikonów to teraz są o wiele lepsze niż kiedyś. I mimo to producenci zalecają wymianę sylikonu po 10latach. Mając akwarium ponad 20lat chyba bym nie ryzykował zalewania go do fula i pozostawiania bez opieki(chyba że w wannie lub piwnicy z kratką ściekową na podłodze). Ile w tym prawdy tego nie wiem, tak przeczytałem gdzieś i jeden ze szklarzy mi tak powiedział z tymi sylikonami

BATERIA
Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

silikon

Hultaj
Aktywny użytkownik

Totik
Stały bywalec

Miasto: Kryspinów

szczerze nigdy się nie zastanawiałem nad pisownią, od zawsze pisałem sylikon i nigdy mi żaden program poprawiający błędy tego nie podkreślił :)

BATERIA
Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

Powiązane tematy
  • Kurz/pył w wodzie, nic nie pomaga.

Walczę z kurzem/pyłem w wodzie już od kilku dni. Nie wiem co to jest, czy coś wypyliło od lawy czy to jakaś pozostałość po pierwotniakach a może śluzowce zaczynają się rozpadać. Woda jako tako jest c...

Wyświetlenia: 3227 | Odpowiedzi: 27 czytaj więcej...

• Czarny żwirek kwarcowy który?

Witam wszystkich. Chciałbym po zlikwidowanym akwarium malawi założyć zbiornik ogólny. Będzie do akwarium Aquael Glossy 260 l.Na dno chcę dać ziemi ogrodowej i na to czarny żwirek kwarcowy. Robię to p...

Wyświetlenia: 1211 | Odpowiedzi: 16 czytaj więcej...

• Jak to się robi w Liquid Nature - filmy

Witam Można zrobić film długi ale jest w nim wszystko co do tej pory firma Oase przedstawiła w tych 5 odcinkach. Tak więc jeśli macie wolne 40 minut to zobaczcie jak to się robi w Liquid Nature. ht...

Wyświetlenia: 487 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Który Neon do pH 6.8 w 112l

Wystartowałem akwarium 112l dla odmiany nie będzie to typowy roślinniak, choc roślin będzie dość dużo, ale tych łatwiejszych, planuję tam dać grupkę Neonów (15-20), myślałem o Neonie zielonym (simulan...

Wyświetlenia: 296 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Jbl direct co2 test - nie działa

Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Wyświetlenia: 395 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Utricularia graminifolia - jak się pozbyć

Cześć, mam pytanie czy ktoś może miał taki problem że Utricularia graminifolia wszystko zarastała. Mam jej dość nie mogę kontrolować roślin w akwarium przez ten chwast. Czy może ktoś wie jak się skut...

Wyświetlenia: 403 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Unimax 500 nie leci z jednego z wylotów

Filtr unimax 500 mam od jakiś ośmiu lat, jednak od dobrych 5 lat nieużywany. Jak wiadomo model ten ma dwa wloty i dwa wyloty. Dziś w wannie próbowałem go reanimować, woda szybko przepływa tylko z jedn...

Wyświetlenia: 434 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Tej firmy jeszcze nie znałem...

Podsyłam stronkę do obejrzenia. Cuda, wianki... :-) https://www.wio.eco/

Wyświetlenia: 1657 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

• PO4 nie do zbicia na podłożu Yokuchi jiban soil

Witam forumowiczów, Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...

Wyświetlenia: 1085 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

• Kontrola populacji Endlera ale nie krewetek

Dzień dobry, Czy pielęgniczka Kakadu sprawdzi się do kontroli populacji gupika Endlera bez naruszenia znaczącego populacji krewetek? Mam jak na razie mało mchu, gdzie krewetki mogą się chować, więc p...

Wyświetlenia: 735 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 129 gości

Copyright © 2001-2023 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.