Cześć, Na wstępie nie mam możliwości założenia filtra RO, to właśnie przez to piszę tego posta. Gdybym mógł, to bym to zrobił. Jednak do rzeczy. Parametry mojej wody to GH - 14, KH - 9. Chciałbym uzyskać wodę miękką, myślę o GH - 5, KH - 2. Wiem, że jest to możliwe przy użyciu filtra RO, jednak tak jak napisałem wyżej, nie mam takiej możliwości, dlatego szukam alternatyw. Myślałem nad włożeniem do filtra ( Aquael Ultramax 1500) produktów Filtrax GH i KH od Zooleka, jednak nie mogę się dowiedzieć, czy one naprawdę działają. Znalazłem tylko opinie, że to niebezpieczne ze względu na wahanie pH, a za to druga opinia mówi, że to całkowicie bezpieczne. Można się w tym pogubić, dlatego pytam kolejny raz – czy to ma sens? Drugą opcją, jaką wymyśliłem, jest podłączenie filtra kubełkowego z filtraxami do zbiornika z wodą (beczka itp.) zamiast bezpośrednio do akwarium. I gdy GH i KH spadną, tą wodą robić podmianki. Co o tym myślicie?
-
TheMixer
●
- Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ile masz wody w obiegu? Jak nie możesz założyć filtra RO, to zawsze możesz kupić wodę demineralizowaną. Wychodzi drożej niż filtr RO na miejscu, ale efekt ten sam.
-
MacGyver
●
- Stały bywalec
Mam 3 akwaria o pojemnościach 19, 40 i 84 litry. Jeżeli woda demineralizowana ma GH 0 i KH 0, to mieszałbym ją w proporcji 50/50 z wodą kranową, co dałoby około 70 litrów. Jeżeli dobrze widzę, cena waha się między 5 a 25 zł za 5 litrów, więc niestety, pod względem kosztów, jest to całkowicie nieopłacalne.
-
TheMixer
●
- Początkujący
jest jeszcze opcja deszczówki
-
Hultaj
●
- Zaawansowany użytkownik
Odpowiadając na pierwotne pytanie. Owszem te woreczki działają, bo jest to nic innego jak żywica jonowymienna taka jak w końcówkach demi do RO. Używałem sam kiedyś tych woreczków, bo też nie miałem możliwości na filtr RO u siebie w mieszkaniu. Jednak po niedługim czasie przeszedłem na wodę RO którą w cenie 30gr/l kupuję w lokalnym akwarystycznym. I również polecam popytanie w okolicy czy ktoś nie sprzedaje wody RO, bo pamiętaj, że te woreczki mają swoją określoną "pojemność" wymiany jonów. I przy bardzo twardej wodzie szybciej się będą zużywać, poza tym, one bardziej nadają się do utrzymania określonej twardości w akwarium, np. w sytuacji gdy zatwardzają nam wodę kamienie. Bo tak to jak byś chciał przygotować wodę do podmiany za pomocą tych woreczków, to musiał byś je z jakimś cyrkulatorem wrzucić do bańki z wodą na przynajmniej dobę w zależności od pojemności bańki. Jak użyjesz twardej wody do podmiany i woreczek umieścisz bezpośrednio w akwarium, to wtedy będziesz miał wspomniane wahania parametrów w czasie między podmianami. Wszystko zależy oczywiście od pojemności akwarium. W najmniejszym woreczek do środka to chyba za dużo, w największym ok, sam w podobnym litrażu tego patentu używałem. Ale jak wspominam, ja jako utrzymanie parametrów, a nie zbijanie ich w dół. Mam nadzieję, że coś z tego mojego napisanego bałaganu wyciągniesz
-
BATERIA
●
- Miasto: Poznań
Niestety u mnie w okolicy nikt nie ma wody ro na sprzedaż, szukałem na alledrogo itp. nawet obdzwoniłem lokalne sklepy akwarystyczne niestety bez skutku. Ale to co napisałeś ,,Bo tak to jak byś chciał przygotować wodę do podmiany za pomocą tych woreczków, to musiał byś je z jakimś cyrkulatorem wrzucić do bańki z wodą na przynajmniej dobę w zależności od pojemności bańki,, dokładnie taki był mój pomysł. Kupić najtańszego sun suna kubełkowego włożyć do niego te woreczki, i podłączyć do jakiegoś pojemnika i raz w tygodniu brać wodę na podmianę po czym uzupełniać kranówką.
-
TheMixer
●
- Początkujący
Ja powiem tak, jeśli chce ci się bawić w ten sposób i kontrolować parametry w tych bańkach, bo te woreczki jednak będą się wyczerpywać. Jednak je można regenerować zwykłą solą kuchenną o ile dobrze pamiętam, więc też bez obaw o dramatyczne koszty.
-
BATERIA
●
BATERIA napisał(a):Ja powiem tak, jeśli chce ci się bawić w ten sposób i kontrolować parametry w tych bańkach, bo te woreczki jednak będą się wyczerpywać. Jednak je można regenerować zwykłą solą kuchenną o ile dobrze pamiętam, więc też bez obaw o dramatyczne koszty.
Solą regenerujesz woreczek od GH. Natomiast ten od KH kwasem. I rzeczywiście będzie trzeba cały czas sprawdzać parametry wody. Producent podaje także taką informację: "Wykorzystany w Zoolek Filtrax KH kationit działa powoli. Dzięki temu jest bezpieczny dla organizmów żywych. Maksymalny efekt zastosowania produktu jest widoczny po około tygodniu." Przygotowanie wody zajmuje więc tydzień i wymaga ciągłego obiegu w naczyniu. Potrzebny do tego cyrkulator + prąd + dodatkowe miejsce na zbiornik. Ja sam mieszkam w bloku i nie mam jak (brak miejsca) podłączyć RO na stałe, ale jakoś radzę sobie z tym, żeby co sobotę podpiąć filtry, przygotować 50L wody i po wszystkim odłączyć RO od węży prysznicowych. Nawet żona dość szybko się przyzwyczaiła (choć z początku były awantury xD) do mojej 3-godzinnej operacji i nieczynnej łazienki :) Ta woda to jest dla mnie absolutnym priorytetem i choć trzeba obiegać się z wiaderkami, no to trudno. Warto. Na wstępie bardzo jasno wyraziłeś się, że nie masz możliwości korzystania z RO. Może jednak napiszesz co jest największą związaną z tym przeszkodą?
-
jacekp1
●
- Poznaje temat
jacekp1 napisał(a):Na wstępie bardzo jasno wyraziłeś się, że nie masz możliwości korzystania z RO. Może jednak napiszesz co jest największą związaną z tym przeszkodą?
Najgorzej jak to będzie żona, bo chyba resztę niedogodności da się jakoś obejść bez stresu :)
-
BATERIA
●
lepszym rozwiazaniem beda korpusy narurowe 3 szt pierwszy wklad propylenowy,drugi wegiel i trzeci zywica .Napewno starczy na dluzej podlanczasz to na wezyku do osmozy ,pod prysznic i tyle .Oczywiscie trzeba badac i kontrolowac wode ale powinno wystarczyc na kilkanascie podmian
-
zdybu
●
- Zainteresowany tematem
- Miasto: Sandomierz/Łódz
Zakładam, że jak by wchodziło w grę podłączenie pod prysznic, to kolega by sobie podłączył tak filrt RO.
-
BATERIA
●
No tak tylko to leci 10 razy szybciej i niema odpadu a jak chce szybko to trzeba kupic dobry filtr Ro a bawic sie woreczkami zooleka to niewiem czy warto wolalbym takie korpusy.
-
zdybu
●
- Zainteresowany tematem
- Miasto: Sandomierz/Łódz
Nie mam możliwości podpięcia ro, ani prysznic ani niestety zlew ze względu na lokatorów. Za to mam miejsce w ,,kuchni letniej,, czyli osobiście u mnie magazynie na wszystko stare oraz piec, dlatego pomysł na beczkę i filtr. Nawet gdyby dało się tak podłączyć ro, że podłączam pod beczke z kranówą to mógłbym to zrobić ale to oczywiście niemożliwe.
-
TheMixer
●
- Początkujący
TheMixer napisał(a): Nawet gdyby dało się tak podłączyć ro, że podłączam pod beczke z kranówą to mógłbym to zrobić ale to oczywiście niemożliwe.
Jest to możliwe, tylko wtedy twój filtr RO musi być wyposażony w dodatkową pomkę, bo nie będziesz miał ciśnienia pochodzącego z kranu, a to z beczki będzie za małe, żeby przepchać wodę sprawnie przez filtr.
-
BATERIA
●
-
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Wyświetlenia: 36863 | Odpowiedzi: 107
czytaj więcej...
-
Cześć,
mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek.
Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny
Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...
Wyświetlenia: 964 | Odpowiedzi: 5
czytaj więcej...
-
Witam
Mam takie nietypowe pytanie: wie ktoś ile ma (pojemniści) plastikowa łyżeczka z testu Fe Zooleka (dostępna również w zestawie 9w1 oraz 10w1)?
Nigdzie nie znalazłem takiej informacji.
Wyświetlenia: 819 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
-
Witam
Jak w tytule. Ma ktoś może listę co znajduje się w nawozach Zoolek? Coś mi zatwardza i tak "betonową" wodę i szukam przyczyny.
Wysłane z M2004J19C przy użyciu aplikacji mobilnej r...
Wyświetlenia: 2252 | Odpowiedzi: 5
czytaj więcej...
-
Witam, wyśle ktoś fotkę instrukcji testu Zoolek K na wysokie poziomy, bo nie pamiętam czy leje się 5ml wody z akwa i 5ml wody Ro, czy po 2,5ml. ulotka mi niestety zagineła
Wyświetlenia: 2462 | Odpowiedzi: 6
czytaj więcej...
-
Joł!
Mam prośbę o opinie do wszystkich, którzy używali bądź używają.
I od razu zastrzeżenie: jeśli ktoś ma zamiar napisać, że lepiej i taniej jest samemu rozrabiać proszki, niech się wstrzyma......
Wyświetlenia: 2596 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
-
nie wiem czy słyszeliście ale stara firma zoolek wypuszcza nowa serie nawozów
http://www.zoolek.pl/aquaflora.php
bardzo ciekawym nawozem może być Aquaflora micro dla ludzi stosującą metodę EI
ps.Nie...
Wyświetlenia: 15225 | Odpowiedzi: 38
czytaj więcej...
-
Witam.
Nadszedł czas na ocenę wiarygodności testu ZOOLEK Fe do oznaczania stężenia żelaza w wodzie.
Zasada testu polega na tworzeniu barwnych związków kompleksowych (prawdopodobnie z użyciem jakiegoś...
Wyświetlenia: 8561 | Odpowiedzi: 23
czytaj więcej...
-
Witam.
Kolejnym testem, który sprawdziłem jest test ZOOLEK PO4 (data ważności 06.2018).
Metodyka i sposób przeprowadzenia eksperymentów jest podobny do tych, które robiłem dla testu ZOOLEK NO3.
Sprzę...
Wyświetlenia: 11841 | Odpowiedzi: 10
czytaj więcej...
-
https://www.youtube.com/watch?v=77hf0kiS45w
Zoolek przygotował "Laboratorium Akwarystyczne - co w wodzie piszczy?" 24-25 marca w Kompleksie Świętokrzyska Polana odbyła się duga Wystawa Ak...
Wyświetlenia: 3152 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
|
|