Promocja - darmowa dostawa od 149      ZOBACZ SKLEP

Lista działów » Opieka nad akwarium, zabiegi pielęgnacyjne » Nawożenie i chemia wody

Zagadkowo wysoki potas

Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

27 lis 2024, 17:28 Zagadkowo wysoki potas  (#1)  

Witam na początku opiszę troszkę swój zbiornik. Akwarium wielkości 325 litrów o wymiarach 130x50x50. Grzałka 150 wat filtr EHEIM professionel 3 1200XL 2080. Butla co2 sterowana komputerem.Oświetlenie 4 x 36 wat: 2 sylwania grolux , 1 sylwania Luxline Plus 865, i jeden Aquastal 10000k. Z roślin w tej chwili tylko anubiasy i dużo korzeni. Akwarium stało tak dłuższy czas bez żadnego nawożenia troszkę zaniedbane. Postanowiłem się w końcu za nie za nie zabrać. Z roślin zamówiłem troszkę aubiasów dwa spore mikrozoria trident dwa lotosy czerwony i zielony i 3 kubki rotali invitro. Zakupiłem też nawozy sypkie z invitala KALI PLUS - siarczan potasu (K2SO4),NITRO PLUS - azotan potasu (KNO3),FOSFO PLUS – diwodorofosforan potasu (KH2PO4),MAGNESIUM PLUS - siarczan magnezu (MgSO4x7H2O),INVITAL TENSO Micro . Wykonałem testy wody testami zooleka i wyszło mi coś takiego. GH 13, Kh 3, Ph 7,4 P04 0, No3 2, K ponad 125. I tu pytanie No3 i Po4 oczywiście do skorygowania nawozami ale co z potasem i skąd taka wysoka jego ilość? Test zrobiłem dwa razy i raczej o błędzie nie ma mowy. Co o tym myślicie i co z tym dalej zrobić?

mk77
Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 lis 2024, 17:55 Re: Zagadkowo wysoki potas  (#2)  

Skąd woda? RO?

jacekp1
Początkujący

27 lis 2024, 19:00 Re: Zagadkowo wysoki potas  (#3)  

Najważniejsze jakie masz podłoże

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Z dużym doświadczeniem

27 lis 2024, 21:29 Re: Zagadkowo wysoki potas  (#4)  

Woda zwykła kran. Ale mam u siebie wodę bardzo miękką. Kiedyś miałem i rozmnażałem paletki i nie musiałem mieć filta ro. Podłoże to z tyłu Aquasubstrat 2 z aqua artu. Przód plaża drobny piasek kwarcowy biały.

mk77
Początkujący

27 lis 2024, 21:57 Re: Zagadkowo wysoki potas  (#5)  

13 Gh to nie jest miękka woda
Zbadaj wodę z kranu ile ma potasu

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Z dużym doświadczeniem

Powiązane tematy
  • Potas i magnez raz w tygodniu?

Witam serdecznie. Od niedawna zabrałem się za nawożenie solami w celu uzupełnienia pierwiastków, których brakuje mi w wodzie kranowej i fosforanów w akwarium bo mam 0. Woda jaką mam z kranu zmieszan...

Wyświetlenia: 285 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Wyświetlenia: 565 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

• Potas Easy life a twardość wody

Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html podnosi twardości wody (KH i G...

Wyświetlenia: 663 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Potas bez podnoszenia ph

Panowie, czy możecie wskazać mi sól potasową, która nie podnosi ph? Ewentualnie wskazać nawóz potasowy zawierający taki związek potasu? Qualdrop (mój ulubiony) niestety ph dźwiga. Wiem że jest ADA neu...

Wyświetlenia: 3036 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

• Sole Potas

Witam, mam taki problem a raczej pytanie do bardziej zaawansowanych Mam trochę niedoborów potasu ( generalnie nawóz z akwarium-net się skończył. I teraz pytanie czy mogę poprostu kupić sole k2s04 i...

Wyświetlenia: 4280 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

• Potas kontra azot skąd te różnice

Chodzi o akwarium na żwirku Pierwsza opinia Dawka 2-3 N tygodniowo jako co tydzień jako proxy z dowolnej mojej receptury Makro Dawka lub utrzymywanie około 10 ppm Ca, 4 ppm Mg i około 4 ppm K, 8 ppm...

Wyświetlenia: 3555 | Odpowiedzi: 13 czytaj więcej...

• Potas kumulacja

Witam nie bede rozwijal tematu. Tzn. Szczegolowe dane. Ale mam jedmo zapytanie czy potas moze kululowac sie w podlozu jak fosfor. Bo doprowadzilem do kumulacji w slupie wody i po 10 podmiankach po 50 ...

Wyświetlenia: 7253 | Odpowiedzi: 20 czytaj więcej...

• Jaki test na potas

Jaki wybrać? Zooleka? JBL? Jakiś inny? Z drugiej strony z tego co czytam to ten JBL liczy tylko wartości potasu w wodzie słodkiej do 15mg/l :( Trochę za mało. Test zooleka właśnie mi się skończył i ni...

Wyświetlenia: 8391 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

• Wysoki poziom NO3

Co może być powodem stałego, wysokiego poziomu NO3? W zeszłym tygodniu NO3 miałem na poziomie 40-50 mg/l. Podmieniłem 30 litrów wody z kranu i dalej mam ten sam poziom NO3. Reszta parametrów: Stały ...

Wyświetlenia: 5432 | Odpowiedzi: 28 czytaj więcej...

• Linia Ferka a dodatkowy potas

Witam, czy przy podawaniu Ferka Aquashade i Aquailizer jest jeszcze potrzeba dodawania Ferka Balance do zbiornika czy K podaje sie tylko przy starcie.

Wyświetlenia: 1848 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian rośliin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: mk77, tomy76 i 276 gości

Copyright © 2001-2024 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.