Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie


Upgrade filtra RO i schemat montażu drugiej membrany



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin.
Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat
Drodzy koledzy, drogie koleżanki.

Czynię przymiarki do rozbudowy mojego filtra RO.

Aktualnie jest sedymentacja - węgiel - membrana 75GPD - demi.

Chciałbym zmniejszyć odpad (aktualnie jest 1:5/1:6 w zimę i 1:4/1:5 w pozostałe pory roku) poprzez instalację dodatkowej membrany i pompy.

Tutaj pojawiają się pytania:

1) Czy rzeczywiście osiągnę zamierzony rezultat (redukcja odpadu)i mój plan ma rzeczowy fundament?

2) W jaki sposób podłączyć drugą membranę (chodzi o schemat - co do wejścia, co do odrzutu itd.)

Znalazłem na forum podobny temat - poruszający także membrany 1000 GPD, ale ostatecznie nie dotyczył od stricte mojej sprawy.

Będę rad mogąc przeczytać słowo od Was ;) Miłego! :)


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

Ja do podstawowego zestawu z allegro za ok 100zl dołożyłem drugą membranę na wyjściu pierwszej. Różnica w odpadzie bardzo duża, nie mierzyłem ale patrząc na wężyki odpadu i czystej ro to ciśnienie jest na zbliżonym poziomie. 30l napełnia mi się w okolicy 3h

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka



Groszek6
Początkujący
 
Posty: 29
Dołączył: 11 sie 2020, 13:33

Taki kaskadowy układ eksploatuje już od dłuższego czasu. Wyjścia wody uzdatnionej są połaczone równolegle zaś zasilania sa połączone szeregowo.
Teraz mam 2 membrany 100GPD z restryktorem przewidzianym dla takiej (pojedyńczej) membrany. W niedalekiej przyszłośći zamierzam dołozyć trzecią membranę oraz grzałkę.
Uznałem że zastosowanie grzałki oraz podniesienie ciśnienia przy tak ograniczonym odpadzie ma sens również ekonomiczny.
Dodam, że inspiracją był schemat aplikacyjny zamieszczony przez producenta na swoje stronie (Ventron). Tam była kaskada z 3 membran . Więc skoro producent proponuje 3 membrany, niech będzie - też tak zrobię .



Hultaj
Poznaje temat
 
Posty: 142
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

Jak tylko obczaję specyfikę połączeń równoległych i szeregowych, powinno pójść z górki ;)

Dzięki za podpowiedź odnośnie producenta-sprawdzę.






Hultaj napisał(a):Taki kaskadowy układ eksploatuje już od dłuższego czasu. Wyjścia wody uzdatnionej są połaczone równolegle zaś zasilania sa połączone szeregowo.
Teraz mam 2 membrany 100GPD z restryktorem przewidzianym dla takiej (pojedyńczej) membrany. W niedalekiej przyszłośći zamierzam dołozyć trzecią membranę oraz grzałkę.
Uznałem że zastosowanie grzałki oraz podniesienie ciśnienia przy tak ograniczonym odpadzie ma sens również ekonomiczny.
Dodam, że inspiracją był schemat aplikacyjny zamieszczony przez producenta na swoje stronie (Ventron). Tam była kaskada z 3 membran . Więc skoro producent proponuje 3 membrany, niech będzie - też tak zrobię .



Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

To ja też dorzucę coś od siebie - mam dwie membrany 75 połączone szeregowo.
Ostatnio mierzyłem ile mam odpadu i wyszło mi mniej więcej: 15 wody czystej na 20 odpadu. czyli powiedzmy stosunek 3:4.
Napełnia mi się dość powoli ale i tak szybciej niż z jedną membraną - 20 litrów to ok 1h45min, wcześniej nie pamiętam dokładnie ale było ok 3h
Ciekawe jak bardzo pompa by tu pomogła, w instalacji mam ciśnienie 3 bary

Avatar użytkownika

Totik
Poznaje temat
 
Posty: 116
Dołączył: 09 sie 2004, 20:08
Miasto: Kryspinów

Szeregowo, czyli że wyjście czystej wody z membrany nr 1 zasila membranę nr 2 a odpady są spięte w jeden??? Ogranicznik przepływu już chyba tylko na drugiej? Wrzuć proszę jakąś fotkę tego połączenia.


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

Nazwa szeregowo w tym przypadku jest myląca.
Mam podpięte tak że brudna woda z pierwszej membrany zasila drugą membranę. Ogranicznik jest na brudnym wyjściu z drugiej membrany. Czysta woda z obu idzie do beczki.
czyli szeregowo po brudnej wodzie ;)

Tu jest ciekawy filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=X14cUW-DXbs
goście testują jaki jest wpływ ciśnienia na wydajność RO - okazuje się że całkiem spory - zwiększenie ciśnienia 2x zwiększa przepływ 2x i co ciekawe woda jest też czystsza 2x
A tu masz filmik opisujący łączenie 2 membran:
https://www.youtube.com/watch?v=BKu_e7MVLX0

Avatar użytkownika

Totik
Poznaje temat
 
Posty: 116
Dołączył: 09 sie 2004, 20:08
Miasto: Kryspinów

Dzięki!!!


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

AquaMolitor napisał(a):Szeregowo, czyli że wyjście czystej wody z membrany nr 1 zasila membranę nr 2 a odpady są spięte w jeden??? Ogranicznik przepływu już chyba tylko na drugiej? Wrzuć proszę jakąś fotkę tego połączenia.


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

Odpad z pierwszej membrany idzie do drugiej membrany.
Odpływ czystej wody jest polaczony

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Zainteresowany tematem
 
Posty: 162
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

Dzięki! W weekend robię rozszerzenie. Niemalże cały sprzęt już dotarł :)


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

Będziesz też montować pompę?
Jeśli tak, to czy mógłbyś zrobić testy wydajności oraz ilości odpadu, z pompą i bez? I podzielić się z nami na forum?

Avatar użytkownika

Totik
Poznaje temat
 
Posty: 116
Dołączył: 09 sie 2004, 20:08
Miasto: Kryspinów

Na razie będę odpalał bez pompy. Dołożę ją w miarę potrzeby-chcę sprawdzić procent wzrostu wydajności. Oczywiście dam znać.


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

Podpiąłem drugą membranę. Płucze się ponad godzine. TDS z niej wychodzi 12….wynik nie jest zachwycający…


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

AquaMolitor napisał(a):Podpiąłem drugą membranę. Płucze się ponad godzine. TDS z niej wychodzi 12….wynik nie jest zachwycający…


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
Jak ty to podłączyłes ?
Ja mam 3 ppm lub jak kto woli 4,56 ms
Odpad z pierwszej membrany ma wchodzić do drugiej membrany.
Czysta woda z pierwszej membrany i z drugiej połączona razem w jeden odpływ trójnikiem

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Ostatnio edytowano 15 paź 2021, 19:14 przez prot, łącznie edytowano 1 raz



prot
Zainteresowany tematem
 
Posty: 162
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

Odpad z pierwszej zasila drugą. Więc ok. Najwidoczniej woda syf. Odpad z drugiej membrany ma 445 ppm.


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

Podpiąłem nowy ogranicznik 450. Stary był 420. Może to ma wpływ? Aktualnie TDS z drugiej membrany wynosi 11…kasza manna. Membrana Vontrona.


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

AquaMolitor napisał(a):Podpiąłem nowy ogranicznik 450. Stary był 420. Może to ma wpływ? Aktualnie TDS z drugiej membrany wynosi 11…kasza manna. Membrana Vontrona.


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
Bez pompy to cienko to widzę . Ja mam z pompa . W godzinę 30 - 35 litrów . Odpad nie mierzyłem ale ledwo co leci
Możesz dać dwa ograniczniki ale nie większe niż 450 jak masz membrany 75 gpd
Na you tube szukaj pod Zenon

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Zainteresowany tematem
 
Posty: 162
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

Może masz niskie ciśnienie i dlatego TDS wysoki? Pokazywali to goście z BRSTv (link do filmu zamieszczałem powyżej), zamieszczam ich wyniki:

Kod: Zaznacz cały
PSI   Bar   gpd   TDS   
10   0.8   9   17
40   2.8   51   4
60   4.1   78   3
70   5.0   96   2

czyli jak masz niskie ciśnienie to nie tylko jest słaba wydajność ale i TDS słaby.
Dwie membrany szeregowo produkują wodę troszkę gorszą niż z jednej membrany, ale różnica w TDS powinna być dość mała.

Avatar użytkownika

Totik
Poznaje temat
 
Posty: 116
Dołączył: 09 sie 2004, 20:08
Miasto: Kryspinów

Totik napisał(a):Może masz niskie ciśnienie i dlatego TDS wysoki? Pokazywali to goście z BRSTv (link do filmu zamieszczałem powyżej), zamieszczam ich wyniki:

Kod: Zaznacz cały
PSI   Bar   gpd   TDS   
10   0.8   9   17
40   2.8   51   4
60   4.1   78   3
70   5.0   96   2

czyli jak masz niskie ciśnienie to nie tylko jest słaba wydajność ale i TDS słaby.
Dwie membrany szeregowo produkują wodę troszkę gorszą niż z jednej membrany, ale różnica w TDS powinna być dość mała.
Jak gorszą ?
Z jednej membrany leci normalnie tak jakbyśmy mieli tylko jedną , ale odpad z niej kierujemy do drugiej membrany a nie do kanału .
Mamy więc jedno ujęcie odpadu i dwa czystej wody które można połączyć w jedno

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Zainteresowany tematem
 
Posty: 162
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

tak, tylko do drugiej membrany leci woda dużo gorsza niż z kranu (bo to odpad), dlatego woda z drugiej membrany jest odrobinkę gorsza niż z pierwszej. Stąd bardzo mała różnica na niekorzyść dwóch membran, aczkolwiek różnica powinna być bardzo mała.

Avatar użytkownika

Totik
Poznaje temat
 
Posty: 116
Dołączył: 09 sie 2004, 20:08
Miasto: Kryspinów

Zamontowałem wkład demi za drugą membraną. TDS=0. Także zestaw się trochę rozrósł :)

Mimo wszystko zaserwowałbym sobie pompę. Czy powinienem zwrócić na coś konkretnego uwagę przy jej zakupie? Dla przypomnienia: pompa ma być do membran 75 GPD.

Miłego weekendu!

Edit: wydajność wzrosła niemalże dwukrotnie. Odpadu jeszcze nie mierzyłem.


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

AquaMolitor napisał(a): ...Membrana Vontrona.


Model ULP1812-75 ?



bjoan
Stały bywalec
 
Posty: 325
Dołączył: 30 wrz 2018, 22:55

Nie wiem jaki model. Skoro zamontowana, już raczej nie sprawdzę. Wiem że najtańszy ;)(kupiłem cały filtr RO za 99zł zamiast samej membrany).


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

To pewnie ten - ten model membrany kosztuje ok 50zł (sama membrana)

Czytam ten wątek i tak się zastanawiam czy warto modernizować mój zestaw RO3 na membranie Pentair 100gpd. Ma już ponad dwa lata, filtry wymieniłem ale membrana ta sama - na wylocie daje 7 TDS. Wydajność ok 10 l/h odpadu nie liczę (pewnie ogromny) ale idzie do mausera i potem podlewam tym w ogrodzie. Ma początku membrana dawała TDS 3 teraz widać spadek jakości więc powoli myślę o zakupie nowej.

Może faktycznie warto zmniejszyć odpad wykorzystując dwie membrany 75gpd - dobrze rozumiem, że ma być jeden ogranicznik 420/450 na wylocie odpadu z drugiej membrany ? Pompa to już spory wydatek nie wiem czy warto w moim przypadku.



bjoan
Stały bywalec
 
Posty: 325
Dołączył: 30 wrz 2018, 22:55

Uważam że warto. Wszystko jest fajnie zobrazowane na filmach, które podesłał @Totik. Pompę chyba też warto zamontować. Skoro utrzymuje stałe ciśnienie, zapewnia też jednakową, najwyższą wydajność membrany (niech mnie ktoś poprawi jeśli piszę głupoty).


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23








Powiązane tematy
  • Schemat nawożenia

    Witam. Mam zamiar rozpocząć nawożenie mikro i makro w mojej kostce 22 l Oświetlenie to 6w led z żarówki Gu10 o świetle 8000k. Rośliny to bacopa crenata, rotala rutundifolia oraz micranthemum Monte Ca...

    Wyświetlenia: 659 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Purolite C100H bezpośrednio do filtra

    Witam, nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, zatem: Zakładając twardość GH 20 w kranówce i podmieniając co tydzień 30% w akwarium 200l, czy nie można by włożyć jakiejś określonej ilości do filtra n...

    Wyświetlenia: 345 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Jak zmienić parametry po zakupie filtra RO

    Witam. Zakupiłem filtr i jutro robię podmianę.Na tą chwilę gh-15, kh-13, ph7,2. Jak podmienić wodę, żeby nie zaszkodzić paletką?Do jakich parametrów zejść za pierwszym razem.?

    Wyświetlenia: 334 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Woda z filtra RO

    Witam Potrzebuję porady. Czy woda z filtra RO jest szkodliwa dla ryb? Jest "agresywnym rozpuszczalnikiem" jak opisują to sklepy sprzedające mineralizatory do wody RO? Mój problem polega na...

    Wyświetlenia: 2845 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • rozpylanie co2 z pomocą filtra wewnętrznego

    co2.jpg Witam, Przepraszam za taki słaby rysunek ale chyba każdy będzie wiedział o co chodzi. Tak się zastanawiałem czy takie rozwiązanie czyli podłączenie wylotu z jbl vario do filtra wewnętrzneg...

    Wyświetlenia: 1061 | Odpowiedzi: 18 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Wydra i 101 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.