Witam nie moge poradzic sobie z jakas blokada. Roslinki mi nie chca rosnac. Pisalem o tym wczesniej ale po pożarze dane zostaly usuniete. Postanowilem zalozyc nowy watek. Przeszukiwalem inne fora pisalem na nich ale nikt nie udzielil mi jakuejs konkretnej odpowiedzi. Ktos powiedzial zebym zmienil nawoz na gotowy
vimi all in one. I takowy zamowilem jutro go zaczynam podawac. Ale watpie ze zadziala skoro mam blokade. Inny mi mowi ze mam zaprzestac nawozic jeszcze inny ze ukryty azot. Nawet nie znalazlem wyjasnienia co to konkretnie znaczy. A wiec tak jaka mam blokade.... sam juz nie wiem. Tego jest masa jak zaczalem sie dowiadywac. K blokuje Ca i Mg. I na odwrot. P blokuje Fe. Fe jego nadmiar ukazuje sie jak niedobor. Potas blokuje azot. Sam juz nie wiem co jast u mnie blokada. Juz nawet nie wiem jakie mam blokady. Myslalem mam za malo zelaza wiec go lalem od 0.1 do 0.2 dziennie nie bylo lepiej ale gdzies wyczytalem ze nadmiar ma taki sam obiaw jak niedobor wiec zmniejszylem do 0.05 dziennie ale zauwazylem po testach ze ze go nie pobiera. Wlalem 0.05 jak bylo zero i po dwoch dniach tez 0.05 i po nastepnych 2 dniach zmierzylem i bylo 0.05 czyli pobieranie jest niewielkie. A rosliny pokazuja jego brak. To moze byc fosfor blokuje mi zelazo...... albo mam jego nadmiar w roslinie... niewiem. Albo sa to niedobory azotu stad te zolte stozki. Juz nic nie wiem. Potas blokuje azot... czy to w nadmiarach sa blokady ... czy co... moje parametry to.
P-0.8
N-15 wlalem w zaszly czwartek ale skonczyl mi sie test i nawet nie ma uzupelnienia na
allegro i musze czekac.
K wlalem ok 20 wczesniej zjechalem do 16 zeby wykluczuc blokade i na roslince
ALTERNANTHERA REINECKII SP. MINI pojawily sie dziury wiec zwiekszylem. Na jednym forum pisze ze potas wywoluje blokade a na innym ze potas nic nie blokuje....
Ca po zbadaniu w laboraorium mam 84 wiec tu nasuwa sie blokada ale czy mam utrzymywac potas 40 i Mg 20...
Mg-12 wg. testu
jblKupilem roslinke
rotale h ra ale zgnila id dolu.....zanim sue rozrosla co jest przyczyna nie wiem.... i dlaczego nie mam blokady w 60l przy tej samej wodzie P-0.5. N-15. K 20. I Fe 0.05 dziennie i rosnie wiec nie mam pojecia skad w 160 l blokada...