Lista działów » Opieka nad akwarium, zabiegi pielęgnacyjne » Nawożenie i chemia wody

Fotomentr Exaqua

Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

08 sty 2025, 13:57 Re: Fotomentr Exaqua  (#21)  

Jak nie zapomnę, mogę zrobić taki test. Ja u siebie nawożę żelazem max raz na miesiąc 1ml, bo mam proste rośliny. Używam nawozów z lini Aquaflora

Trzymam u siebie Fe=0,1-0,2

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

10 sty 2025, 09:41 Re: Fotomentr Exaqua  (#22)  

A więc tak wczoraj wykonałem parę pomiarów Fe, jak kolega Prot prosił. Nawóz żelazowy jakiego używam, to Aquaflora Fe.
Do jednej fiolki pobrałem 5ml wody z akwarium i pozostawiłem ją jako fiolkę do mierzenia "zera" którego zmierzenia wymaga fotometr przy każdej próbie wykonania pomiaru. Do drugiej fiolki również pobrałem 5ml wody z akwarium i dodałem zgodnie z procedurą odczynnik i pozostawiłem na 5min jak mówi instrukcja.
Każdorazowo przed włożeniem fiolki z odczynnikiem mieszałem delikatnie zawartość przez delikatne potrząsanie.
Wyniki :
12:00 - Fe=0,09
13:00 - Fe=0,12
14:00 - Fe=0,18
15:00 - Fe=0,21
16:00 - Fe=0,24
21:00 - i tu uwaga, przed pomiarem nie przemieszałem fiolki z odczynnikiem, tylko wsadziłem do fotometru bez zamieszania i wynik mnie zaskoczył Fe=0,08
Następnie zamieszałem fiolką i wynik pokazał Fe=0,34

Tak więc jak widać upływ czasu trochę wpływa na wynik. Jednak kto i po co zostawia na dłużej tego nie wiem. Instrukcja mówi jasno odczekać 5min i jazda z pomiarem :) Zaskakujące jest jednak to, co się wydarzyło bez zamieszania fiolki. Zostawiłem fiolkę z odczynnikiem na noc i dziś po pracy około 15 wykonam ostatni test. Najpierw bez mieszania, a potem po zamieszaniu. Po weekendzie podzielę się wynikiem ostatniego pomiaru.

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

10 sty 2025, 18:26 Re: Fotomentr Exaqua  (#23)  

Dzięki .
A teraz można sobie zadać pytanie ile jest faktycznie tago żelaza ?
Nie wszystkie testy badają żelazo związane w chelacie dlatego test na żelazo jest mało precyzyjny
Czas działania wskaźnika ma duże znaczenie w przypadku żelaza chelatowanego
Można dojść do wniosku że ten test nie bada żelaza w chelacie(związanego)

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Z dużym doświadczeniem

10 sty 2025, 20:41 Re: Fotomentr Exaqua  (#24)  

Czegoś chyba nie zrozumiałem . Czy jak wlałeś 5ml wody dodałeś odczynnik to tą próbkę badałeś co godzinę czy co godzinę z próbki mierzonej pobierałeś 5 ml i dodawałeś nową porcję odczynnika ?

Hultaj
Zaawansowany użytkownik

10 sty 2025, 22:17 Re: Fotomentr Exaqua  (#25)  

@Hultaj
Ta sama próbka mierzona co godzinę.

@ BATERIA bardzo dobrze że masz związane żelazo w akwarium
AquaForest Iron daje radę
Jaki ma kolor ?

prot
Z dużym doświadczeniem

10 sty 2025, 23:26 Re: Fotomentr Exaqua  (#26)  

W takim razie niespecjalnie rozumiem sens tego eksperymentu. Sądziłem ze chodzi o badanie rozpadu chelatu w wodzie a tutaj próbka jest wystawiona na długotrwałe działanie odczynnika . Takie samo zjawisko będzie wystepowało w przypadku działania azotanów i potasu oraz odwrotne w przypadku fosforu. Podejrzewam że przy innych próbach również

Hultaj
Zaawansowany użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

10 sty 2025, 23:34 Re: Fotomentr Exaqua  (#27)  

@Hultaj
Z żelazem jest inaczej. Rozmawiamy o chelacie
Poprosiłem o ten test bo podejrzewalem że nie jest wstanie wykryć związanego żelaza
Krótko mówiąc robiąc test na żelazo według instrukcji nie jesteś w stanie zbadać żelaza w chelacie
Moze się to nie podobać co teraz powiem ale to jest zwyczajne nabijanie kasy przez producenta
Jak jest użyty jakiś mocniejszy chelat to nie wystarczy godzina czy dwie ale nawet 48 godzin i więcej
Test akwariowy na żelazo to ściema

prot
Z dużym doświadczeniem

11 sty 2025, 00:18 Re: Fotomentr Exaqua  (#28)  

Wiem - dlatego już dawno zaprzestałem tego badania .
W tym wypadku podważam samą ideę . Moim zdaniem to badanie powinno się co nawyżej przeprowadzać na tej samej próbce ( w sensie pobranej wody) ale za każdym razem z nową porcją odczynnika .
Tak samo zafałszowane/zoptymalizowane wyniki otrzymamy np podgrzewając badaną próbkę .
Już dawno sie tak zamotałem że otrzymywałem absolutnie różne wyniki w zależności od ... wlaściwie wszystkiego . Efekt : nie badam

Hultaj
Zaawansowany użytkownik

11 sty 2025, 00:28 Re: Fotomentr Exaqua  (#29)  

Ja jestem za tym żeby sobie ustalić jakąś dawkę dzienną czy tygodniową i jezeli sie sprawdza to się tego trzymać a test zwyczajnie sobie odpuścić

prot
Z dużym doświadczeniem

13 sty 2025, 16:14 Re: Fotomentr Exaqua  (#30)  

Przeprowadziłem test ponownie. Zaskakujące jest to, że jak próbka odstoi swoje czyli minimum parę godzin, to wynik pomiaru wskazuje około 0,06-0,08 po pomieszaniu w zależności od upływu czasu raz było to 0,34, a raz po dwóch dniach 0,54 oba pomiary przed zamieszaniem wskazywały 0,08.

Co do nawożenia, to mam proste rośliny i używam całej linii nawozowej Aquaflora. Mam od nich preparat Micro, jak i samo Fe. Generalnie mam od nich wszystko, Mg, Fe, Micro, K, N, P, i jestem zadowolony od ponad dwóch lat korzystam. ładnie opisane na etykiecie czego i ile podnosi w danej objętości wody i cena też niezbyt wysoka.

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Powiązane tematy
  • Fotometr exaqua czy mała hanna

Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...

Wyświetlenia: 357 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

• Kalkulator Zulix-a VS fotometr Exaqua

Witam Mikołaj (na spółkę ze mną) w tym roku był bardzo łaskawy dla mnie i mam nową "zabawkę" fotometr Zoolek Exaqua Pro3 z zestawem testów pod rośliny. Jako, że od jakiegoś czasu robię sobi...

Wyświetlenia: 4196 | Odpowiedzi: 18 czytaj więcej...

• Fotometr exaqua

Witam Post kieruję do użytkowników ww fotometru. Użytkuje fotometr od ponad roku i nie mam większych zastrzeżeń. Nurtuje mnie jedno jak użytkownicy fotometru zapatrują się na wiarygodność pomiarów wy...

Wyświetlenia: 1980 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian rośliin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 123 gości

Copyright © 2001-2025 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.