A więc tak wczoraj wykonałem parę pomiarów Fe, jak kolega Prot prosił. Nawóz żelazowy jakiego używam, to Aquaflora Fe.
Do jednej fiolki pobrałem 5ml wody z akwarium i pozostawiłem ją jako fiolkę do mierzenia "zera" którego zmierzenia wymaga fotometr przy każdej próbie wykonania pomiaru. Do drugiej fiolki również pobrałem 5ml wody z akwarium i dodałem zgodnie z procedurą odczynnik i pozostawiłem na 5min jak mówi instrukcja.
Każdorazowo przed włożeniem fiolki z odczynnikiem mieszałem delikatnie zawartość przez delikatne potrząsanie.
Wyniki :
12:00 - Fe=0,09
13:00 - Fe=0,12
14:00 - Fe=0,18
15:00 - Fe=0,21
16:00 - Fe=0,24
21:00 - i tu uwaga, przed pomiarem nie przemieszałem fiolki z odczynnikiem, tylko wsadziłem do fotometru bez zamieszania i wynik mnie zaskoczył Fe=0,08
Następnie zamieszałem fiolką i wynik pokazał Fe=0,34
Tak więc jak widać upływ czasu trochę wpływa na wynik. Jednak kto i po co zostawia na dłużej tego nie wiem. Instrukcja mówi jasno odczekać 5min i jazda z pomiarem
![Smile :)](/forum/images/smilies/icon_smile.gif)
Zaskakujące jest jednak to, co się wydarzyło bez zamieszania fiolki. Zostawiłem fiolkę z odczynnikiem na noc i dziś po pracy około 15 wykonam ostatni test. Najpierw bez mieszania, a potem po zamieszaniu. Po weekendzie podzielę się wynikiem ostatniego pomiaru.