Witam. Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czystym RO. Wczoraj dodałem mineralizatora też od vimi uzyskując GH-6 KH-3 . Dziś zacznę podawać : Solo N -3,7kropli Solo P- 1,3 kropli Solo K - 7,5 kropli Solo Trace -1,6 kropli Aby uzyskać parametry docelowe : No3-7 Po4-0,25 K- 15 Fe-0,10 Czy ktoś korzysta z produktów vimi ? Może jakieś podpowiedzi z doświadczenia ? Nie do końca potrafię zrozumieć o ile podnosi twardość reminamin. Zbiornik jakieś 70 litrów netto , kalkulator od vimi proponuję przy podmianie co tydzień 30% licząc 20L podać 5,1g mineralizatora i nawozy jak wyżej żeby uzyskać parametry jak wyżej. Po podmianach czystym RO uzyskałem po ostatniej podmianie GH-3 , wymieszałem wczoraj 5,1g i dodałem do zbiornika żeby zbadać o ile faktycznie podniesie . Dziś rano pomiar gh 6 , nie rozumiem. Może ktoś pomoże w zrozumieniu co artysta miał na myśli . Dziękuję .
- Załączniki
-
-
- Czerwona strzałka tam będzie blyxa japonica , żółta alternenthera , niebieska za korzeniem na przyssawce wystajac nad taflę wody philodendron,na korzeń wjedzie Bucephalandra
-
djbovorta
●
- Aktywny użytkownik
- Miasto: Worksop UK
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ile podmieniasz wody ? Jeżeli 20 l to podaj 4,4 g Gh - ok 6 Dobrze wymieszaj proszek Dajesz bezpośrednio do akwarium czy do jakiegoś baniaka ?
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Z dużym doświadczeniem
Tak podmieniam 20L RO, ok będę podawał 4,4 nie jak kalkulator liczy 5,1 Proszek mieszam w słoiku, zakręcam nakrętkę i potrząsam. Szybciej niż łyżeczką. Po czym wlewam do wody RO którą mam przygotowaną do podmianki.
-
djbovorta
●
- Aktywny użytkownik
-
To możesz zbadać Gh tej wody do podmiany. Powinno być tak 5,5 - 6 Dlatego 4,4 g bo z tym mineralizatorem wpada więcej potasu niż podaje producent
-
prot
●
- Z dużym doświadczeniem
To jest skutek dodania dodatkowo 5,1 g mineralizatora
-
prot
●
- Z dużym doświadczeniem
Dodam teraz , przy podmianie w niedziele. Czy jeszcze jakieś prewencje stosować ? Ten glon brązowy mnie męczy bo nie chce odpuścić. Niby potrafi się utrzymać miesiąc jak czytałem.
-
djbovorta
●
- Aktywny użytkownik
-
Jak dodasz czyste RO 20 l to Gh w zbiorniku powinno być na poziomie Gh - ok 6 Ca - 28,6 Mg - 8,6
-
prot
●
- Z dużym doświadczeniem
Czyli znów czyste RO podać na podmianę ? Co z nawożeniem ? Podaje siedem kropli solo K . Może nie podawać lub podawać mniej ? Czy może dziś podmienić te same RO i normalnie podawać nawozy po podmianie ?
-
djbovorta
●
- Aktywny użytkownik
-
Czyste RO bez soło K Ludzie stosując mineralizator VImi nie podają więcej potasu Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Z dużym doświadczeniem
To inne podawać tylko potasu nie dawać, no chyba że zaczną bardziej rośliny pobierać. Trzeba będzie mierzyć co jakiś czas
-
djbovorta
●
- Aktywny użytkownik
-
Tak inne tak ale nie w dużych ilościach. Mineralizator już ma w sobie Fe i Mn i o tym trzeba pamiętać Jeżeli podmieniaez wodę co tydzień nie będzie takiej potrzeby żeby podawać potas
-
prot
●
- Z dużym doświadczeniem
Z tym azotem od Vimi musisz uważać. Zawiera mocznik i azotan amonu Przy twoim ph zmieniłbym na inny nawóz azotowy Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Z dużym doświadczeniem
To może obniżę ph , zwiększę dwutlenek
-
djbovorta
●
- Aktywny użytkownik
-
Ten brązowy glon to nalot ? Przy stosowaniu tego rodzaju azotu nie zaleca się utrzymywanie pH ok 7 Wystarczy skok pH w górę i nasz amoniak w wodzie. Tak samo przy podmianie pH musi być utrzymywanie
-
prot
●
- Z dużym doświadczeniem
A jest i nalot który myślę że jest to okrzemek ale są też nitkowate jakby wata brązowe glony przy trawniku. Kurde nie chciał bym już zmieniać nawozów . Dużo czasu i pieniędzy poświęciłem żeby te używać. Teraz co od nowa , nie chciał bym
-
djbovorta
●
- Aktywny użytkownik
-
Okrzemki to twardy glon który trudno zetrzeć
-
prot
●
- Z dużym doświadczeniem
Ph zjechało po podmianie wody czystym RO. Te glony tak wyglądają, ale chyba zaczynają się rozsypywać bo jak czyściłem akwarium to lekko się rozpływały jak szczoteczką czyściłem
-
djbovorta
●
- Aktywny użytkownik
-
- Załączniki
-
-
-
djbovorta
●
- Aktywny użytkownik
-
-
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Wyświetlenia: 709 | Odpowiedzi: 1
czytaj więcej...
-
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Wyświetlenia: 777 | Odpowiedzi: 6
czytaj więcej...
-
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
Wyświetlenia: 663 | Odpowiedzi: 1
czytaj więcej...
-
nawozenie-yokuchi-gen.jpg
Zapraszam do zapoznania się z artykułem i dyskusji na temat zaproponowanej metody nawożenia:
https://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/nawozenie/5340-nawozenie-gen-growthiv...
Wyświetlenia: 11071 | Odpowiedzi: 67
czytaj więcej...
-
Podaje nawozy z dozownika automatycznego który ma opcje ustawienia kilku cykli w ciągu dnia. Mój nawoz to Vimi All in one. Zastanawiam się czy dla lepszego wykorzystania przez rosliny mniejszych dawek...
Wyświetlenia: 999 | Odpowiedzi: 3
czytaj więcej...
-
Hej. Jak zaczynać nawozić od startu na samym żwirku? Rośliny będą z uprawy nadwodnej.
Wyświetlenia: 946 | Odpowiedzi: 4
czytaj więcej...
-
Jak w temacie czekam na wasze subiektywne opinie czy waszym zdaniem to najlepsza metoda nawozenia ?
Wyświetlenia: 2470 | Odpowiedzi: 19
czytaj więcej...
-
Metoda EI (Estimative Index) jak ktoś jest zainteresowany
Sole podajemy 2-4 razy w tygodniu w zależności od zapotrzebowania roślin
Podstawa to wysokie poziomy CO2
Dobry obieg wody
Duże podmiany wo...
Wyświetlenia: 1196 | Odpowiedzi: 3
czytaj więcej...
-
Witam, pytanie może dziwne, czy można nawozić zieloną tropicą w dawkach dziennych ? Niby w instrukcji jest napisane raz w tygodniu, czy zrobi to różnice? Mam automatyczny dozownik, który nie ma możliw...
Wyświetlenia: 1592 | Odpowiedzi: 5
czytaj więcej...
-
Cześć,
Podsyłam poniżej garść informacji nowo wystartowanego baniaka z prośbą o pomoc/porady:
Zbiornik 100x40x40
Podłoże to AF Natural Substrate ok. 2 cm, przysypany AF Lava Soil. Do tego trochę piask...
Wyświetlenia: 6205 | Odpowiedzi: 31
czytaj więcej...
|
|