Promocja -10% na produkty marki SEACHEM      ZOBACZ LISTĘ

Lista działów » Opieka nad akwarium, zabiegi pielęgnacyjne » Nawożenie i chemia wody

Przygotowanie wody do podmian i nawożenie po

Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

Cześć, zwykle wodę do podmian przygotowuję tak, że do RO dolewam odpowiednio dużo mineralizatora, aby otrzymać założone przeze mnie GH i KH. Następnie podgrzewam sobie dodatkową grzałką wodę w bańkach do temperatury jak w akwarium(mam chłodne mieszkanie i woda stojąca nawet dwa dni w bańce ma 21'). Po zlaniu wody z akwarium, dolewam tej przygotowanej, która ma jak na razie odpowiednie GH i KH. Następnie czekam ok. godzinki aż nowa woda ładnie wymiesza się ze starą(aż zmętnienie od mineralizatora zniknie) i dodaje odpowiednio tyle nawozów ile wlałem nowej wody. Czyli jeśli podmieniam 20l wody to leje tyle nawozów żeby te moje 20l miało zadane parametry czyli odpowiednie GH, KH jak i NO3, PO4, K i Fe. Jednym słowem wlewam to przykładowe 20l RO z mineralizatorem który robi tylko GH i KH, a godzinę później dolewam mikro i makro przewidziane na te 20l wody. Zwykle testy robię przed podmianą i jeszcze nie spotkałem się z nadmiarami NO3, PO4 czy micro w swoim zbiorniku. Dlatego zawsze wlewałem wodę o zadanych parametrach a później przez cały tydzień nic nie dolewałem. Czy takie podejście jest ok? Czy powinienem jakoś dzielić te dawki? Czy nie ma problemu żeby lać wodę już mającą NO3=8 PO4=0,6 itd. Skoro nie kumuluje mi się to w akwarium tylko jak już to delikatnie ubywa składników odżywczych do kolejnej podmiany. Ostatnio jeden znajomy mi powiedział że tak się nie robi i jak zapytałem dlaczego to powiedział że powinienem lać czystą RO z mineralizatorem GH,KH i resztę nawozów rozbijać na dawki dzienne i tak je podawać. Ale jak mu powiedziałem, że wtedy moja woda nie będzie miała po podmianie zadanych przeze mnie parametrów tylko niższe i nie wiem czy to się tak wyrówna, bo jak ostatnią dawkę rozbitą na 5dni wleję w piątek, a w sobotę robię podmianę to jak to sens? On mi już nic nie odpowiedział na to tylko że on by nie robił tak jak ja. Zgłupiałem zatem i piszę tego posta.
Czy zatem jeśli przygotowuję wodę do podmiany i moja woda którą podmieniam ma już docelowe wartości NO3, PO$ i micro to jest to jakiś błąd? Skoro wlewam wodę o ustalonych parametrach i przed kolejną podmianą nie mam więcej(lub nieznacznie więcej) NO3 i PO4 niż dzień po podmianie to chyba jest ok co? Pewnie będziecie się śmiać z tej rozkminy, ale serio ten znajomy mi namieszał w głowie choć wiem że to się kupy nie trzyma co wygadywał.

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A może tak po prostu
Mineralizujesz wodę do podmiany
Jeżeli nawozisz codziennie czy raz w tygodniu podajesz ustaloną dawkę i to wszystko
Nawozy podajesz na całe akwarium a nie na ilość wody do podmiany
Kontrola nad azotanami przychodzi z czasem kiedy akwarium jest stabilne

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Z dużym doświadczeniem

Bardziej chodziło mi o to czy skoro po tygodniu po podmianie i przed kolejną podmianą, mam parametry które nie odbiegają zbytnio od zadanych na początku. To czy to błąd z mojej strony że wlewam ilość nawozów taką aby właśnie wlewana woda miała już docelowe parametry np. NO3=5, PO4=0,5 i K=15.
Nie ukrywam że łatwiej mi odmierzyć dawkę powiedzmy na 20l i wlać już "gotową" wodę niż wlewać zmineralizowane RO i potem nawozy na całe akwarium. Bo musiał bym zrobić testy po takiej podmianie i zobaczyć ile i jakich pierwiastków brakuje a następnie podolewać tyle żeby było dobrze. Bo jak w ciemno inaczej mógłbym dozować te nawozy. A tak wiem jakie parametry wlewam na początku i zwykle jak przed kolejną podmianą robię testy to NO3 i PO4 są praktycznie bez zmian, no może w granicach 10-15% się różnią wyniki od tych początkowych które zrobiłem do podmiany. Tak więc wydaje mi się iż pochłanialność nawozów jest dość stabilna względem tego co produkują rybki.
Jednym słowem temat ten miał na celu tylko zapytanie czy wlewanie podczas podmiany wody która ma już wszystkie przez nas ustalone parametry(GH, KH jak i micro i macro) jest jakimś błędem czy też nie mam sobie co ryć bani i robić tak jeśli mi się to sprawdza?

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Jeżeli coś ci się sprawdza i jest dobrze to nie zmieniaj .

prot
Z dużym doświadczeniem

jeszcze jedno pytanie przy okazji tego że ktoś odpowiada. Jeśli u siebie w zbiorniku mam tylko dwa gatunki roślin eleocharis sp mini jako trawnik i mała kępka na środku alternanthera reineckii rosanervig. Z tego co zauważyłem te roślinki nie konsumują u mnie zbyt wiele nawozów, światła mają w miarę ok bo rosną w porządku, CO2 też dozowane. Miałem na początku parametry NO3=10 PO4=0,8 Fe=0,3 i zaczęło mi pylić na szybach. Później zjechałem z parametrami do NO3=2-3 PO4=0,1-0,2 Fe=0,05-0,15
Pylenie nie ustało. Oczywiście jedne jak i drugie parametry były trzymane przez ok 2-3miesiące zanim zacząłem coś zmieniać, żeby mieć pewność że to nie inne czynniki. Teraz zamierzam ustawić NO3=5 PO4=0,2-0,5 Fe=0,1 i zobaczę co dalej. Przy okazji Ca=30-35 Mg=6-8 K=15. Myślisz że pylenie może przestać jeśli dopasuję w końcu parametry pasujące temu zbiornikowi. Myślałem że pylenie przez biologię, ale akwarium ma prawie rok, a pylenie zaczęło się po jakimś pół roku dopiero. Akwarium 65l wody netto, podmianki po 20l co tydzień. Nie mam już pomysłu jak walczyć z tym pyleniem, dlatego kombinuję z parametrami. Leję przy podmianach seachem stability, jak i co dwa tygodnie jakieś inne bakterie tam leję co jest pod ręką(staram się mieszać dodawane bakterie, żeby była większa różnorodność). Tak więc wydaje mi się że biologia ok, Pył jest łatwo schodzący i czasem wjeżdża też na liście althernantei jak i na skały. Dodam tylko że NO2=0, NH3/4 niewykrywalne też przez test kropelkowy.

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

A czy próbowałeś w ogóle nie podawać azotu i fosforu. ?
Pylenie może mieć różne podłoże wiele razy było o tym pisane
Próbujesz ustawić na siłę jakieś parametry azotu i fosforu i one się nie sprawdzają
Takie akwarium nie potrzebuje dużo nawozów jeżeli mamy jeszcze jakieś rybki
Próbowałeś jakiś nawóz ogólny z azotem i fosforem ?
Minimalne stałe dawki wyrównają akwarium i nie powinno ci pylić

prot
Z dużym doświadczeniem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Odnośnie pylenia, to może za dużo mikro?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ciechan
Stały bywalec

Miasto: Cicehanów

Wspieram stronę kontem Premium

Z tym azotem i fosforem to podaje właśnie podczas podmian od jakiegoś czasu. Po wcześniej jak nie podawałem wcale to miałem oba na 0 i Fe też na 0. A pylenie było. Więc zacząłem podawać do podmian wodę która ma NO3=5 PO4=0.25-0.3 i Fe=0.1 na razie mi te pierwiastki znikają a nie kumulują się.

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Masz podłoże aktywne w akwarium tylko jakaś trawa i roślinka .
Zmniejsz nawożenie i nie przywiązuj tak dużej wagi to zawartości azotanów i fosforanów w wodzie
Podłoże próbuje ustabilizować akwarium ale ty mu przeszkadzasz
Mozez zrobić większą podmianę tylko mineralizator i zostawić akwarium w spokoju bez nawożenia

prot
Z dużym doświadczeniem

Z dzieleniem dawek to u mnie było tak. Jak nie zapomniałem to dałem :D
Więc wiecznie cos było nie tak.
Około 8 miesięcy robię dokładnie jak Ty. I efekty dużo lepsze.
Z tym że na 250l netto zlewam 100l. Woda Ro. Podmieniam co 7 do 10 dni.

Co do pylenia: Test taki niedawno robiłem. Akwa z makro bez mikro.
Efektem było rozpuszczanie się roślin :) Więc nie polecam Ale...
Pierwsze 3 miesiące bez mikro ZERO PYLENIA A fosfor z azotem i potasem latał wysoko. Ale w ogólnie polecanych stosunkach
Jak tylko dodałem pierwsze dawki posypało bo szkle.
A i nitki się pokazały jak dodatkowo jeszcze żelazo zacząłem dolewać

Temat się uspokoił po około 2 miesiącach.
Jak zmieniłem podawanie mikro na noc po zgaszeniu światła. Mimo tych samych nawet większych dawek. - nie pyliło
Jak podawałem 3mll mikro (mikro z żelazem) + 3mill ( hybryda Fe+2 Fe+3 ) mimo dawek na noc, - mniej ale pyliło

Więc zostałem przy samym mikro podawanym na noc 3mll na 250l 4 do 5 razy w tygodniu.
Nie bez powodu piszą na forach o stosunku Fe do Mn
Więc za cholerę nie kumam czemu seachem ma mikro i żelazo oddzielnie ??
Pozdrawiam
Paweł
Obecny zbiornik 117/50/50.

borek 81
Początkujący

Mam żwirek jałowy, nie podłoże aktywne. Po liściach althernantei widze że brakować zaczyna azotu, bo dolne liście żółkną, a nowe już nie są tak soczyście czerwone tylko też bledną. efekt ten obserwuję od miesiąca, zbadałem wodę i : NO3=0 PO4=0 Fe=0 K=15 MG=6 Ca=30
Jakie wnioski? Do podmian dolewałem dawkę K i mineralizator. Jak widać K było dodawane i było w wodzie, reszty nie dodawałem i reszty nie było. Rośliny zaczęły wolniej rosnąć i pożółkiwać liście. Znam się trochęna roślinach doniczkowych, więc mi to wygląda na braki składników pokarmowych głównie azotu(gdyż żółknąć zaczynają dolne liście a ten pierwiastek jest pierwiastkiem mobilnym). Tak więc zdecydowałem się na lanie zarówno azotu jak i fosforu podczas podmiany. Oczywiście robiętak że mineralizuję wodę GH i KH podmieniam, a minimum po godzinie a zwykle później tuż przed zgaszeniem światła leję Azot Fosfor i Potas, oraz micro, wszystko w dawkach na ilość podmienianej wody. Dzięki temu chcę zaobserwować jakie jest zużycie poszczególnych pierwiastków, bo wiem co wlewam i jak później badam wodę przed kolejną podmianą to mogę zaobserwować czy dawki są ok, czy trzeba się jeszcze bawić. Ja jeszcze ustalam dawki odpowiedniego nawożenia u siebie. Przerabiałem poziom NO3=10 PO4=0,8 Fe=0,3 i pyliło. Teraz miałem wszystko bliskie zeru i też pyliło. Więc teraz chcę zadać jakieś parametry bardziej książkowe i zobaczę co się stanie. Jak to się mówi w naszym hobby czas płynie wolniej nie zaszkodzi spróbować takiej metody.

BATERIA
Zaawansowany użytkownik

Powiązane tematy

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian rośliin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 136 gości

Copyright © 2001-2024 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.