Lista działów » Technika » Nawożenie i chemia wody

Nawożenie Iwagumi - 120 l - mała ilość roślin

Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

Cześć,
rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie.
Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało.

Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula i Micranthemum Monte Carlo.
Na razie są ślimaki i około 10 krewetek. W tym tygodniu planuje wpuścić Razbory.

Parametry wody:
GH: 8 dH
KH: około 2 dH
PO4: 0 mg/l
NO3: 0 mg/l
K: >16 mg/l poza skalą
Mg: 6-8 mg/l
Fe: niestety test JBL się przedatował
pH: 6,5

Woda osmoza + mineralizator Qualdrop GH+ Plant i KH builder
Podłoże: Master Soil Powder

Czytałem, że Basic Grow Qual Drop jest polecany do nowych zbiorników, ew. mogę podawać nawozy dedykowane DuraN i PGrow. Żelaza się boję podawać, kiedyś wystąpiły w innym zbiorników nitki, ale to był mały zbiornik i możliwe, że przesadziłem z ilością.

Może zaproponujecie dobre i sprawdzone nawozy. Najchętniej podawałbym raz w tygodniu, ale wiem że to często powoduje problemy, dawkowanie co dziennie to trochę żmudny proces chyba, że ma się pompę do nawożenia.

brunonatura
Zainteresowany tematem

Nikt nie odpowiedział. Kupiłem na próbę Qualdrop Basic Grow. NO3 i PO4 w słupie były niewykrywalne. Teraz pojawiły się nitki. Podawałem minimalną dawkę dla mojego litrażu 1 ml raz na 2 dni. Po pojawieniu się nitek zaprzestałem. Może zmierzyć PO4 i NO3 z podłoża po prefiltrowaniu przez watę?

Podaję małe ilości carbo do slupa 1 ml. Na razie efektu nie widać, aby glony się cofały.

brunonatura
Zainteresowany tematem

To ja tak zapytam, jak masz mało roślin to po co nawozić? Jak dla mnie przy twoich roślinach to bym tylko potas lał.

Akaruz
Znający temat

Miasto: Kraków

Ok. Ostatnio potas był ponad 16,więcej test jbl nie pokazuje.

brunonatura
Zainteresowany tematem

Podbić więcej?

brunonatura
Zainteresowany tematem

Jak masz >16 ja bym nie podbijał K, natomiast podniósłbym na pewno NO3 do poziomu 5mg/L (to jest na pewno bezpieczna wartość)
Nigdy nie drwij z początkującego akwarysty, bo sam nim niedawno byłeś.

Bernhard Roth
Zainteresowany tematem

Miasto: Lusówko k. Poznania

Wspieram stronę kontem Premium

Zrobiłem podmianę wody 8 dni temu, dziś będę robił kolejną. Po paru dniach nieobecności w domu wróciłem i pojawiło się sporo krasnorostów. Wcześniej były tylko na 3 planie na Eleocharisie, teraz pojawiły się na pędach Monte carlo. Parametry wody z toni oraz z podłoża takie same. PO4 =0,25 mg/l zaś NO3 = 0 mg/l. PH 6.3, temp. wody 23.8C.

Podawałem przez ostatnie parę dni Carbo 1 ml, potem 2 ml na dzień, przez ostatnie 4 dni nie podawałem. Czy jest sens podawać Carbo czy raczej podbić NO3 i PO4 do poziomu 0,5 mg/l PO4 i 5 mg/l NO3? Zgodnie z tabelą Redfielda?

Oczywiście musiałbym kupić oddzielne nawozy, bo ze świeżych mam tylko Basic Grow od Qualdrop i jakieś stare micro, macro i PO4 Boost od Aquaforest.

brunonatura
Zainteresowany tematem

Masz podłoże aktywne ,zwierzęta w akwarium , dwa gatunki roślin które ciągną z podłoża
Moje pytanie. Co skłonilo cię do nawożenia ?

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Znający temat

Generalnie rośliny zmieniły kolor z soczystej zieloni na jasno zielony. Miałem wrażenie, że brakuje im składników odżywczych. Wzrost był minimalny. PO4 i NO3 w wodzie było niewykrywalne. Zresztą poradniki Qualdropa dotyczące podłoża aktywnego Master Soil zalecają odpowiednie nawożenie. Obecnie wg Redfielda glony mogą występować, stąd jestem ciekaw waszej opinii.

brunonatura
Zainteresowany tematem

Panowie doradźcie co robicie w waszych akwariach jak pojawią się glony?

1. Stosujecie Femangę na glony?
2. Kontynuujecie nawożenie zgodnie ze skalą Redfielda?
3. A może robicie przycinkę roślin, w moim przypadku Eleocharisa i Micranthemum? Przy okazji spowoduje to usunięcie glonów w dużym stopniu.

Od posadzenia roślin nie robiłem ich przycinki. Czekałem aż się lepiej ukorzenią rośliny w podłożu.

Pozdrawiam

brunonatura
Zainteresowany tematem

brunonatura napisał(a):Panowie doradźcie co robicie w waszych akwariach jak pojawią się glony?

1. Stosujecie Femangę na glony?
2. Kontynuujecie nawożenie zgodnie ze skalą Redfielda?
3. A może robicie przycinkę roślin, w moim przypadku Eleocharisa i Micranthemum? Przy okazji spowoduje to usunięcie glonów w dużym stopniu.

Od posadzenia roślin nie robiłem ich przycinki. Czekałem aż się lepiej ukorzenią rośliny w podłożu.

Pozdrawiam
Femanga u mnie nigdy nie zadziałała, a jeśli działa to eliminuje skutek a nie przyczynę.

Na tym forum większość doświadczonych osób uważa, że stosunek Redfielda w akwariach ze słodką wodą się nie sprawdza. U mnie nie sprawdza się napewno. Stosunek Redfielda odnosi się do wody słonej.

Ja przycinam porażone rośliny ale nie na maksa, po kilka sztuk co podmiana. Jak kosiłem wszystkie na raz to ciężko było dobrać nawożenie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ciechan
Zainteresowany tematem

Miasto: Cicehanów

Wspieram stronę kontem Premium

Mi Femanga działała w poprzednim zbiorniku. Dziś zrobiłem przycinkę, dałem Femangę. Szkoda, że z braku czasu nie ogarnęłam jak się pojawiły pierwsze glony. Uznałem wtedy, że może same przejdą. Redfield w mojej ocenie działa. Stosunek 1:10 (PO4:NO3) u mnie zawsze działał, ale nie miałem nigdy podłoża aktywnego. Stąd moje lekkie zdezorientowanie. Teraz po wycince rośliny powinny ruszyć i ich wzrost powinien pokonać glony. Carbo chyba odpuszczę, może punktowo zadziałałby, ale bałem się podawać, żeby nie uszkodzić Razbor, które kryją się roślinach.

Czy przy Femandze zmniejszałeś ilość godzin świecenia na dobę?

Czy podczas kuracji dawałeś nawozy?

brunonatura
Zainteresowany tematem

No dobra to są pierwsze efekty Femangi. Glony się separują od roślin. Wylowiłem dziś bardzo dużo pływających kłębków krasnorostów. Zrobiłem zaciemnienie akwarium, z tego co kojarzę można je robić 5-7 dni, aby nie doprowadzić do śmierci roślin.

Niestety nie mogę znaleźć informacji czy w trakcie kuracji można nawozić rośliny.

brunonatura
Zainteresowany tematem

Od ilości światła zależy ile nawozu potrzebują nasze rośliny
Przy zaciemnieniu chcesz pozbyć się glonów więc nie podajemy

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Znający temat

Dziękuję. Dziś mija 7 dzień zaciemnienia akwarium. Planuję od jutra znów świecić.

Zastanawiam się tylko czy rozpocząć od 1 dnia dotychczasową długość świecenia, czy znów zacząć od 5 czy 6h/24h i co tydzień dodawać 1h do max. 8h/24h.

Żeby zasilić rośliny zacząć delikatnie nawozić czy wstrzymać się do pełnego cyklu miesięcznego likwidacji glonów i dopiero wtedy zacząć nawozić. Producent nie podaje takich informacji i też nie odpisuje, jak na razie, na moje maile. Pozdrawiam

brunonatura
Zainteresowany tematem

Ja bym zaczął świecić od 6h i zwiększał stopniowo. A co do nawożenia, to jeśli chcesz mieć pewność zrób testy. Jak wszystko będzie ok, to przez pierwszy tydzień bym się jeszcze wstrzymał z nawożeniem.

BATERIA
Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

Nie mogę uwierzyć. Po ponownym włączeniu światła rośliny zaczęły na maxa oddychać. Bąbelki lecą jakby miały dyfuzor CO2 wewnątrz. Wcześniej tego zjawiska nie zaobserwowałem. Ciekawe skąd ta zmiana?

brunonatura
Zainteresowany tematem

Dostały światła i zaczęły oddychać :)

BATERIA
Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

Wcześniej miały światło i nie za bardzo im to wychodziło. Czytałem artykuł, że to może być spowodowane dużym nasyceniem wody CO2. Faktycznie teraz indykator pokazuje się ze swojej najlepszej, zielonej strony. Stąd "zawór bezpieczeństwa" się otworzył i nadmiar CO2 przy włączonym świetle jest uwalniany.
Zobaczymy czy będą szybciej rosły.

brunonatura
Zainteresowany tematem

Po prawie 3 tygodniach trochę glonów się wycofało, ale sporo zostało. Zastanawiam się jak się pozbyć te co zostały? Carbo punktowo strzykawką z igłą? Boję się, żeby się ryby i krewetki nie popatrzyły przy okazji.

brunonatura
Zainteresowany tematem

Powiązane tematy
  • Start akwarium a nawożenie

Cześć, Podsyłam poniżej garść informacji nowo wystartowanego baniaka z prośbą o pomoc/porady: Zbiornik 100x40x40 Podłoże to AF Natural Substrate ok. 2 cm, przysypany AF Lava Soil. Do tego trochę piask...

Wyświetlenia: 3680 | Odpowiedzi: 31 czytaj więcej...

• Przygotowanie wody do podmian i nawożenie po

Cześć, zwykle wodę do podmian przygotowuję tak, że do RO dolewam odpowiednio dużo mineralizatora, aby otrzymać założone przeze mnie GH i KH. Następnie podgrzewam sobie dodatkową grzałką wodę w bańkach...

Wyświetlenia: 774 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

• Problem z roślinami - nawożenie

Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...

Wyświetlenia: 17030 | Odpowiedzi: 74 czytaj więcej...

• Nawożenie MIKRO

Mam na obecną chwilę wątpliwości jak poprawnie nawozić składnikami mikro. O ile np do żelaza, magnezu, miedzi czy manganu mam testy, o tyle np dla niklu, molibdenu, boru czy cynku (a przecież są jeszc...

Wyświetlenia: 2161 | Odpowiedzi: 20 czytaj więcej...

• Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...

Wyświetlenia: 6446 | Odpowiedzi: 47 czytaj więcej...

• Aplikacja Tropica 90 dni i nawożenie

Zainstalowałem aplikację Tropici do prowadzenia akwarium przez pierwsze 90 dni i zauważyłem ciekawą rzecz. Wcześniej zalecali start z nawożeniem dopiero od 21 dnia. W nowej wersji-już od dnia 3 (jeś...

Wyświetlenia: 795 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

• Nawożenie HT z Co2

Witam, zakładam akwarium 120L HT. Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2 Akwarium - 80x35x50 Podłoże - Platinium Soil Normal Zestaw Co2 Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...

Wyświetlenia: 2866 | Odpowiedzi: 25 czytaj więcej...

• Nawozenie- III tydzień.

Cześć Wszystkim Mam do Was pytanie! Kończę 3 tydzień od startu. Podmiana co 2 dni po ok 30% Wyskoczyły zielone glony ale delikatnie. Pytanie co z nawożeniem czy zacząć już coś podawać? Podłoże akty...

Wyświetlenia: 576 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Jak i kiedy rozpocząć nawożenie?

Po długiej przerwie wróciłem do akwarystyki, pierwsza próba z HT zakończyła się inwazją glonów (spowodowaną głównie nieumiejętnym nawożeniem i ciągłym grzebaniem w dnie), padnięciem części roślin i w ...

Wyświetlenia: 1840 | Odpowiedzi: 12 czytaj więcej...

• Nawożenie qualdrop.

Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy d...

Wyświetlenia: 3601 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: aureum, BATERIA, duszek i 123 gości

Copyright © 2001-2023 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.