Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie


Zwiększenie dawki mikro a niedobór potasu



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin. Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat
Jakiego mineralizatora zatem użyłeś ?



Sawiol
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył: 22 paź 2021, 05:18

Mam to szczęście że mam kranie 5 Mg :) Sposobu na to nie znam ale mój baniak jest przykładem że niskie Mg to klucz.

Wysłane z POCO F2 Pro przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



tomto1
Początkujący
 
Posty: 25
Dołączył: 21 mar 2010, 13:43
Miasto: Bielsko-Biała

Sawiol napisał(a):Straugene mi się rozsypała , miała białawe liście które zaczęły odpadać .
Nie nie mam takiego mineralizatora lecz przecież nie wierzę że przy takim mg nie da się prowadzić zbiornika .

Przecież jakoś to można zrobić .
Jeśli zbije mg to Ca pewnie musiał bym trzymac w granicy 20 co daje gh w granicy 6

Może zmiękczenie wody pomoże ?
Choć zdaję sobie sprawę że równocześnie będę musiał zjeżdżać z potasem

Dodatkowo na dolnych liściach pojawił mi się jakiś zielony pył , osad
Można prowadzić akwarium na
10 mg Mg tylko u ciebie nie wiem wszystkiego i nie do końca rozumiem.
Piszesz że liście zrobiły ci się białe i odpadły to mogła byc blokada miedzi . Bor masz 0,1mg jak potas u ciebie ruszy i bor zacznie wchodzić spali wszystkie stożki
Dlatego chciałem abyś węglem trochę wciągnął boru



Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Aktywny użytkownik
 
Posty: 564
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

Zastanawiam się dlaczego w teście wychodzi brak manganu i molibdenu , czy to nie dziwne .

A może winić powinienem oświetlenie?
Może za mała intensywność

Już sam nie wiem i w zasadzie 2 miesiace szukamy rozwiązania którego nie ma .
Hhhmmmm



Sawiol
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył: 22 paź 2021, 05:18

Mangan jako chelat bardzo szybko się rozpada i wchodzi w roślinę. Żeby wejść potrzebuje molibdenu
jako transportu
Żelazo bez manganu nie wejdzie w roślinę mangan musi zredukować Fe3 do Fe2
Podawanie soli mikro osobno wymaga doświadczenia bo nabawimy się dużych kłopotów

Przy większym świetle wszystko lepiej wchodzi jak masz możliwość to próbuj

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Aktywny użytkownik
 
Posty: 564
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

Mogę podnieść .
Teraz mam 2500 lumenów max mogę mieć 3500



Sawiol
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył: 22 paź 2021, 05:18

Sawiol napisał(a):Mogę podnieść .
Teraz mam 2500 lumenów max mogę mieć 3500

Sam do końca nie wiem na co bym się zdecydował w pierwszej kolejności ale chyba bym podniósł potas 3-1 do Mg



Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Aktywny użytkownik
 
Posty: 564
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

prot napisał(a): zredukować Fe3 do Fe2


Ze tak napisze,...to jakas nowa nauka??
Mangan kiedy jest dostepny redukuje sie bardzo szybko,dotyczy to rowniez Zn i Fe,natomiast Mangan znika nie to ze roslina wezmie,tylko szybciej podloze wchlonie,oczywiscie przy zwirze ten proces jest wydluzony.
Poszukaj sobie na jednym z amerykanskich portali swietny temat z manganem,lacznie z procedura naukowa.

Avatar użytkownika

macek.g
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 06 lip 2005, 01:21
Miasto: UK

macek.g napisał(a):
prot napisał(a): zredukować Fe3 do Fe2


Ze tak napisze,...to jakas nowa nauka??
Mangan kiedy jest dostepny redukuje sie bardzo szybko,dotyczy to rowniez Zn i Fe,natomiast Mangan znika nie to ze roslina wezmie,tylko szybciej podloze wchlonie,oczywiscie przy zwirze ten proces jest wydluzony.
Poszukaj sobie na jednym z amerykanskich portali swietny temat z manganem,lacznie z procedura naukowa.
Nie wiem ekspertem nie jestem ale dla roślin są dostępne jony żelaza
Fe3 i Fe2 z tą różnicą że w wodzie aktywna zredukowana forma żelaza to głównie Fe2 które dominuje w warunkach beztlenowych
Fe3 w mniejszym stopniu
W roślinie jest więcej tlenu i Fe2 utlenia się do Fe3. Takie nieaktywne żelazo wchodzi i tu następuje działanie manganu który jako przeciwutleniacz redukuje na nowo do Fe2

Czas rozpadu chelatów jest różny a mangan robi to bardzo szybko
Dlatego może zostac zachwiany stosunek Fe -Mn i mamy pylenie
Częściej spotykane w akwariach na podłożach aktywnych



Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Aktywny użytkownik
 
Posty: 564
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

Zastanawia mnie jedna rzecz .

Jest możliwe że mój problem jest związany z niewystarczająca ilością światła ?



Sawiol
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył: 22 paź 2021, 05:18

Nie, nie przy 50lm/litr.



gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2638
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

No dobra, niestety jestem uparty i znalazłem coś takiego
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 24150.html

Teraz moje pytanie dotyczące postu który zamieściłem.
Jeden z rozmówców zaznacza że przy pH poniżej 6.5 wapń przestaje być wchłaniany .
W moim przypadku z racji kh1 mam pH blisko 6 , tym samym poniżej 6.5

Czy jest możliwe by właśnie tym były spowodowane problemy w przyswajaniem mikro w moim zbiorniku



Sawiol
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył: 22 paź 2021, 05:18

Sawiol napisał(a):No dobra, niestety jestem uparty i znalazłem coś takiego
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 24150.html

Teraz moje pytanie dotyczące postu który zamieściłem.
Jeden z rozmówców zaznacza że przy pH poniżej 6.5 wapń przestaje być wchłaniany .
W moim przypadku z racji kh1 mam pH blisko 6 , tym samym poniżej 6.5

Czy jest możliwe by właśnie tym były spowodowane problemy w przyswajaniem mikro w moim zbiorniku


Nie,nie przestaje byc wchlaniany,to jest bledna interpretacja,moze byc wolniej wchalniany/slabiej itp.
Jesli poszedl bys w druga strone,to przy tym pH poza molibdenem mialbys problem z mikro,gdyz mikro jest lepiej wchlaniane przy pH nizszym niz 6.5

Takich wykresow jest wiecej ale wszystkie bazuja na podobnych zakresach.

Jesli chodzi o to, czy Twoje problemy byly spowodowane przyswajaniem mikro to kwestia pozostaje jakie mikro stosowales,na jakiej bazie bylo Fe,jaki byl to chelat,jesli Fe bylo oparte na EDTA to przy pH 6.5 jest wrecz graniczne a,bardziej naukowo to do granic 6.3-6.4
Wiec po podazy moglo Ci sie natychmiastowo utlenic i nie byc dostepne dla roslin.
ka.PNG
ka.PNG (117.15 KiB) Przeglądane 503 razy

Avatar użytkownika

macek.g
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 06 lip 2005, 01:21
Miasto: UK

Spójrz na badania które zamieściłem.
Tam definitywnie możesz zauważyć że mikro nie było wchłaniane przez rośliny



Sawiol
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył: 22 paź 2021, 05:18

Sawiol napisał(a):Spójrz na badania które zamieściłem.
Tam definitywnie możesz zauważyć że mikro nie było wchłaniane przez rośliny


Ale jakie badania zamiesciles??dales link do dyskusji miedzy Slawkiem a Darkiem ktorych jeszcze za starych forumowych czasow znam,w ktorych rozwazaja na temat Ca blednie interpretujac,do tego wykazujac na dolnych lisciach deficyt Ca... .
Ca jest pierwiastkiem niemobilnym,problemy pierwsze objawia sie na mlodych lisciach,wapn jest bardzo mobilny,ale w lisciu.
Owszem istnieje mozliwosc blokady mikro przez wapn,ale nie to,ze jest kompletnie nie wchlaniany z wzgledu na takie pH,bylby to absurd.
Pomysl ile zbiornikow istnieje z pH 5 itp w tym moje.
Zwroc uwage na strone Wonga.
Btw.badania To ja Ci zamiescilem oparte o nauke.

Wroc jesli chodzi Ci o badania wody aquaforest zapewne metoda ICP to zwroc uwage jaki masz Bor wysoki,wiec nie jest dziwne ze masz problem z Ca.
Z tego co widze masz
Ca-38
B-0.1
masz dosc duzy udzial B.Granica miedzy balansem Ca-B jest bardzo waska.
Zapewne jeszcze dochodza intereferncje bo akurat chyba ich metoda nie bierze tego pod uwage.
Doipero metoda ICP-MS potrafi "rozgraniczac" inereferencje przy pomiarze,ale w tym przypadku na pewno nie chodzi o Ca.
A juz kompletnie o pH w problemie o ktorym piszesz.
pH w naturze tym bardziej w akwarystyce nigdy nie jest stale.Czesc rzek w Ameryce Poludniowej w Brazyli w ciagu kilku godz pH zmienia sie nawet o 4stopnie.
Zrodlo D.Walstad i nie tylko.

Avatar użytkownika

macek.g
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 06 lip 2005, 01:21
Miasto: UK

To czym zatem może to być spowodowane bo już mi ręce opadają

A może dozowanie co2 24h może ma na to wpływ ?



Sawiol
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył: 22 paź 2021, 05:18

Nie lubie wchodzic w dyskusje jak Ci juz Michal @Prot cos tam sugeruje ,bo wtedy robi sie jeszcze wiekszy metlik,najlepiej trzymac sie jakiejs opcji i przez jakis czas podazac obrana droga.

Przeczytalem od poczatku Twoj temat w miare.
Po pierwsze po co Ci tyle swiatla? probowales (tym bezsensownym przelicznikiem lm/l) zmniejszyc do 20-25lm/l ?
Inna kwestia to te dziurki i nagle ich zwiekszenie po wiekszej podazy intermagu,bo o nie najbardziej chyba Ci chodzi?
To nie sa dziurki od deficytu potasu,bardziej od deficytu Mn ale dlaczego? przypuszczalnie od braku Fe,zwroc uwage jakie masz szczyty na niektorych zdjeciach.
Dlaczego Fe bo jest w scislym zwiazku z Mn,jesli nie masz Fe nie ma Mn,a dlaczego jak pisalem byc moze Fe przy Twoim pH momentalnie sie utlenia,byc moze rzeczywiste pH jest jeszcze wyzsze. i zelazo jest nie dostepne dla roslin,co ma posrednie konsekwencje dla Mn.

Rada

Obnizyc swiatlo
kategorycznie zmniejszyc mikro.
Zwieksz CO2 by obnizyc pH

Jak juz pisalem na forum nie raz w Polsce,chociaz czesciowo juz sie to zmienia jest jakis mit stalego pH .
Na zachodzie w wiekszosci jest to spadek o 1 stopien co daje okolo 30ppm w/g prawa Henry`s

nie pisze ze masz dazyc do takiego spadku ale jak bedziesz mial 0.5 pH w zupelnosci wystarczy.
Bardziej konkretnie chodzi mi o to bys obnizyl pH poprzez zwiekszenie CO2.

Avatar użytkownika

macek.g
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 06 lip 2005, 01:21
Miasto: UK

Widzisz , w tych badaniach icp mam żelazo na poziomie 0.1
Sprawa z pH .w zasadzie to utrzymuje je w granicy 6.1 (mam elektroniczny miernik pH)
Jeżeli przy tym pH i kh będę podawał więcej gazu to z pH polecę poniżej 6 .
Nie uwazasz że to zbyt nisko ?

Ale fakt faktem sprubje z tym pH .
Ludzie piszą że master soil zbija pH do granic 6.
Może być tak że to nie co2 zbija mi pH a podłoże przez to faktycznie mogę mieć niedobór węgla w wodzie .



Sawiol
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył: 22 paź 2021, 05:18

Sawiol napisał(a):Może być tak że to nie co2 zbija mi pH a podłoże przez to faktycznie mogę mieć niedobór węgla w wodzie .


Widzisz tutaj juz sam sobie zaczynasz odpowiadac,ze na wplyw pH ma wiele innch zakwaszajacych czynnikow.Jesli jedynym zrodlem "zakwaszania" bylo by CO2 to tabelka pH/kh miala by racje bytu.

Dlatego tabelki przynajmniej na zachodzie bez wzgledu na podloze dawno poszly do lamusa.
Oczywiscie jest mozliwosc,ale trzeba miec dokladna analize skladnikow,ale nie chce Cie tutaj zaglebiac w podawanie dosc zawilych sczegolow.

Martwisz sie o spadek pH ponizej 6stopni,przeszdlem przez ogrom roznych podlozy,wlaczajac zwir,jesli powiem Ci ze na Amazoni nie pamietam ktorej mialem pH 4.7... ,
Jesli chesz zaglebic sie, to nic prostszego przegladnij sobie zbiorniki na swiecie jakie ludzie maja pH i czy robia z tego jakis problem?nie zaden.

Jesli Twoje pH jest 6.1 i oczywiscie jest rzeczywiste no to zamknal by temat Fe w temacie Ph.
Ale dawno temu majac do czynienia z sondami pH np. hydrometu doskonale wiem jak potrafia z czasem wynik przeklamywac nawet do 0.5stopnia
Ogolnie jesli bys sie zaglebil w temat pH od strony bardziej naukowej to w akwarystyce jet to dosc "dziwny twor" :wink:
dlatego czesto bazuje sie na TDS

Ale przechodzac do meritum

Jesli masz mozliwosc zmniejsz swiatlo,zmniejsz podawanie mikro nawet do 0.02-0.05 Fe ,zwieksz CO2,nie martw sie o pH.

Przy okazji zobacz jak nawet media filtracyjne moga ingerowac w pH
Ostatnio edytowano 23 sty 2022, 16:30 przez macek.g, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

macek.g
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 06 lip 2005, 01:21
Miasto: UK

Tak zrobię jak mówisz .
Ostatnia rzecz .

Czy mogę dozować co2 24h?



Sawiol
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył: 22 paź 2021, 05:18

Jeżeli chodzi o sondy Ph to niedawno miałem sam taki problem stara ok 2 lata sonda hydrometu nie miałem czasu kalibrować i zaczął się problem z rotalami takie proste rośliny a nie chciały rosnąć ustawienia były na 30-36 mg CO2 po sprawdzeniu wyszło że jest 20 mg nowa sonda ,,na starej coś się wydzieliło na druciku ,, i rotale rosną.Teraz jak coś nie tak to pierwsze sprawdzam Co2.Różnie mówią o zooleku ale nie znam lepszego testu na CO2 tylko trochę go przerobiłem zamiast ich kroplomierza mam taką cienką strzykawkę sprawdziłem ilość kropli z ich kroplomierzem i strzykawką się zgadza.Ten test ma kilka kolorów zanim osiągniemy punkt końcowy miareczkowania trudno przegapić.Był czas że nie wierzyłem że CO2 ma takie znaczenie jednak się myliłem przy mocnym świetle wszystko dzieje się bardzo szybko



lesniowka
Poznaje temat
 
Posty: 90
Dołączył: 31 gru 2012, 18:47

Sawiol napisał(a):Tak zrobię jak mówisz .
Ostatnia rzecz .

Czy mogę dozować co2 24h?


Mozesz,oczywiscie z mojego punktu widzenia nie ma sensu,szkoda wegla,oraz ryby czy rosliny chca tez w nocy tlenu,ale nie jestem tez jakos przeciwnikiem,gdyz wiem ze spora liczba osob taka opcje stosuje.

Ale faktycznie tak jak opisujesz to powstajace dziurki po zwiekszeniu mikro sa dosc dziwna "opcja"
Jesli bys my wzieli standardowy,juz w koncowej fazie objaw deficytu potasu,czyli dziurki na dolnych lisciach,to zwiekszenie potasu moglo by z czasem pomoc,jak na tym foto.
Oczywiscie tam dochodza jeszcze Mn oraz czasem mylony z Mn,Zn,ale widac ze po uzupelnienu K z czasem wszystko wraca do normy.




lesniowka napisał(a):Jeżeli chodzi o sondy Ph to niedawno miałem sam taki problem stara ok 2 lata sonda hydrometu nie miałem czasu kalibrować i zaczął się problem z rotalami takie proste rośliny a nie chciały rosnąć ustawienia były na 30-36 mg CO2 po sprawdzeniu wyszło że jest 20 mg nowa sonda ,,na starej coś się wydzieliło na druciku ,, i rotale rosną.Teraz jak coś nie tak to pierwsze sprawdzam Co2.Różnie mówią o zooleku ale nie znam lepszego testu na CO2 tylko trochę go przerobiłem zamiast ich kroplomierza mam taką cienką strzykawkę sprawdziłem ilość kropli z ich kroplomierzem i strzykawką się zgadza.Ten test ma kilka kolorów zanim osiągniemy punkt końcowy miareczkowania trudno przegapić.Był czas że nie wierzyłem że CO2 ma takie znaczenie jednak się myliłem przy mocnym świetle wszystko dzieje się bardzo szybko


Ja co roku wymienialem sondy hudrometu na nowe,oczywiscie bylo to z 8-10lat temu,kiedy jeszcze uzywalem do odczytu pH,ale zawsze byl po czasie, czy nawet po krotkim czasie uzywania jakis problem ktory dawal mi do myslenia ,z czasem kupilem "Hanki"
Okazalo sie ze roznica wynosila 0.6 stopni...jak zyc :wink:

Avatar użytkownika

macek.g
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 06 lip 2005, 01:21
Miasto: UK

Moge potwierdzić, od lat utrzymuje się mit o granicznym i mega niebezpiecznym ph=6. A jak jeszcze kh będzie 0 to juz w ogóle akwarium wybucha 8) Nic z tych rzeczy, u mnie ph zawsze poniżej 6 (często 5) i kh=1, często 0 i nic się nie dzieje :D


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2110
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

A jak ryby w takim kwasie funkcjonują , zakładając że je masz .
Gwzujeszesz w nocy ?



Sawiol
Poznaje temat
 
Posty: 58
Dołączył: 22 paź 2021, 05:18

W takim kwasie pływa sobie stado paletek (20szt) od Janusza Zajonza, kiryski, rodostomusy i ramirezy, co2 pilnuje komputer ustawiony na max 6, wiec nic nie trzeba pilnować i oszczędnośc gazu jest. ale po powrocie z pracy musze sprawdzić czy sonda jest ok, bo panowie wyżej postraszyli trochę

A takiej macrandry jak kolega wyżej pokazuje to mam wrażenie że istnieje tylko na zdjęciach :mrgreen:


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2110
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45








Powiązane tematy
  • Niedobory mikro na starych liściach

    Dzień dobry Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza? Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...

    Wyświetlenia: 461 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Niedobór potasu

    Dzień dobry Posiadam kostkę 35 litrów nieskoenergetyczną (nie low tech bo jest co2), czyli 6W światła LED i Co2 na ziemi ze żwirkiem i piaskiem. Staram się regularnie codziennie podmieniać 1-1.5 li...

    Wyświetlenia: 1325 | Odpowiedzi: 23 czytaj więcej...

  • Niedobór Mg?

    w połowie roku przeszedłem z kranówki na RO w ramach walki z wysokim Si, którego nijak nie szło zbić do jakiegoś akceptowalnego poziomu (okrzemki pokrywały wszystko). Okrzemki zwalczyłem, ale padają m...

    Wyświetlenia: 9017 | Odpowiedzi: 81 czytaj więcej...

  • Ustalenie dawki nawozów

    Od trzech miesięcy "bawię się" w nawożenie solami, czyli dopiero się uczę. Sporo się naczytałam, ale chyba nie do końca rozumiem tych dawek nawozów. Przykładowo jeśli chcę dojść do poziomu N...

    Wyświetlenia: 1227 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Mikro - ilości nawozu

    Witajcie! Zasadniczo od startu w listopadzie 2020 przeszedłem w moim baniaku 200l spora drogę (szczególnie jeśli chodzi o wiedzę i świadomość). Dużo się też zmieniło i przeszedłem z LT na HT, chociaż ...

    Wyświetlenia: 1290 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...



cron

Rośliny

Ładowanie...

Zwierzęta

Ładowanie...

Recenzje

Ładowanie...

Recenzje

Ładowanie...


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 93 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2022 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.