Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie i preparaty


Testy wody ACQUALab - opinie



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin. Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat

27 sty 2022, 12:59 Testy wody ACQUALab - opinie  (#1)  

Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem się coś więcej od osób, które miały z nimi styczność...Można nimi testować wodę na NO3, PO4, K, Mg, Ca ,Fe czyli jak dla nas to jedne z ważniejszych parametrów.




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3033
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

27 sty 2022, 13:31 Re: ACQUALab  (#2)  

viewtopic.php?p=632983#p632983

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Znający temat
 
Posty: 1284
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

27 sty 2022, 14:02 Re: ACQUALab  (#3)  

Jako że akurat skończyło mi sie kilka odczynników kupiłem cały zestaw . Ogólnie całośc odbieram bardzo umiarkowanie pozytywnie. Wiele parametrów jest bliźniaczo podobnych do np Zooleka
W planach (w najbliższym czasie ) mam wykoać badanie równoegle z odczynnikami innych firm - niestety do przyrządów laboratoryjnych nie mam dostępu.

KH - do miareczkowania użyte inne substancje i oczekuje czaka sie aż próbka zacznie sie robić rózowa . Granica jest wyraźna i pomiar moż nieco bardziej jednoznaczny niż w zooleku jednak róznicy w dokładności zasadniczej nie ma

pH - podobne do zooleka lecz skala wykonana dokładniej i samo porównanie kolorów wygodniejsze . Moim zdaniem na plus i w porównaniu z pH-metrem jest identycznie (zoolek przekłamywał)

Mg/Ca - róznice w stosunku do zooleka bardzo kosmetyczne . dozowanie strzykawką zamiast kroplomierzem może być zaletą . Przeliczenie też wydaje sie jakby prostsze (choć to akurat niewielka różnica)

K - do d. Wprawdzie podobnie jak w zooleku wkrapla sie do utraty obrazka to porównaie przez przystawienie do wzornika jest dość ułomne. W zooleku jest wąska długa probówka z nadrukowaną skalą . Ogólnie gorsza odmiana zooleka

Po4 - w zasadzie niczym si enie rózni od zooleka . Może na plus jest (znowu) lepie wykonana barwna skala

NO3 - Odnoszę wrażenie że dokłądniejszy w małym zakresie . Od 20mg/l zaczyna sie zabawa w rozcieńczanie roztrworu i pomażanie wyniku . Hmm ... mieszane odczucia

Fe - porównanie z barwną skalą dśc wygodne i jednoznaczne . W instrukcji zalecenia odnośnie podgrzania badanej próbki dla rozbicia helatów . Ma to zapewnić lepszą dokładność . Mnie, jako niechemika to przekonuje jednak dokładności rzetelnie nie potrafię ocenić. Mimo to , odnoszę wrażenie że dokładniejszy test i pokrywa sie z moimi szacukami ad. tego co wlewam .

Ogólnie użyte kroplomierze są bardzo fajne (nie zapowietrzają sie a krople są moim zdaniem równe) i łatwiej sie dozuje niż zoolek i JBL.
Dozowanie odzynników w proszku jest trochę irytujące - załaczona miareczka mikroskopijnych rozmiarów że można policzyć poszczególne ziarenka i trzeba podać zwykle 3 miarki .
GH trzeba sobie samemu wyliczyć ze wzoru który tzreba sobie samemu wymyślić korzystając np. z internetu :) (jak napisali z AQUalabu)




Hultaj
Aktywny użytkownik
 
Posty: 549
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

19 lut 2022, 12:16 Re: ACQUALab  (#4)  

Miałem i polecam. Do komentarza wyżej - ja nie wiem czy robiłeś naprawdę testy Zooleka?

Mg-Ca - różnica znaczna. Sprawdzałem błąd zooleka (za pomocą wagi analitycznej) - każda kropla to różnica od siebie nawet 30%! Więc porównywanie tego ze strzykawką to jak porównanie precyzji myszki do tabletu graficznego podczas rysowania w Photoshopie. Test ACQUALabu jest naprawdę precyzyjny.
PO4 - czy miałeś do czynienia z testem Zoolek? Test zooleka ma o wiele większy błąd, na skali masz: 0,25 - 0,5 - 1,0 podczas gdy ACQUALab ma jak w JBL: 0,05 - 0,1 - 0,2 - 0,4 -0,6 itd. Czyli według Ciebie JBL jest taki sam jak ZOOLEK? XDDD No błagam! Zastanów się co Ty piszesz.
NO3 - porównałem JBL-a, Zooleka i ACQUALab - ACQUA ma dokładny do 10 i to znacznie bardziej od innych. Kontaktowałem się z producentem - wyjaśnił mi czemu później trzeba rozcieńczać. ŻADEN test NO3 na rynku nie daje prawidłowych pomiarów powyżej 20 mg/l bez rozcieńczenia bo nie istnieje metoda dająca cytuję "liniowy wykres w tak szerokim zakresie stężeń". Chodzi pewnie o kolorymetrię. Czyt. nie da się zrobić testu dokładnego od 0 do 10 mg/l i tak samo dokładnego od 15-50 mg/l. Przy zooleku zawsze rozcieńczałem, gdyż od 20 wzwyż wychodziły TOTALNE GŁUPOTY!

Łyżeczki - też pytałem producenta. Łyżeczki mają kalibrowane stąd są małe. Wygląd łyżeczek ZOOLEKA to troche jakby leciało z drukarki. Natomiast zasugerowałem im poprawę (mogliby robić np. mocniejsze "stężenia" tych proszków to wystarczyłaby 1 łyżeczka?). Natomiast wspomniał pan z produkcji, że im bardzo chodzi też o ekologię - więc wyliczyli tak, żeby też ludzie nie stosowali nadmiarów odczynników. I tu prawda - wychodzi o połowę mniej proszków (myśle o PO4 i NO3) niż u zooleka. Jednak pamiętajmy - wlewamy później wszystko do kanalizy... to nie jest mleko tylko związki chemiczne w nadmiarze szkodliwe (pan wspomniał, że przy azotanach stosuje się metale ciężkie do reakcji więc starają się używać minimalnej ilości).

Ogólnie ja jestem mega zadowolony z testów. Test na potas - rzeczywiście prymitywniejszy ALE JEDEN WAŻNY ARGUMENT - CENA! Zoolek podniósł ceny w tym roku, ja wolę kupić tańszy skoro działa tak samo no sory. Przypuszczam, że płacicie za tą ładną drukowaną fiolkę wcale nie mało, tak samo jak za walizkę u Zooleka. ACQUAlab widze ma po prostu opakowanie zbiorcze.

Większość testów porównywalna do JBL-a (PO4, Fe, szczególnie) z tym, że znacznie tańsze od nich. Mnie na JBla już nie stać - niestety zachodnia marka, zachodnie ceny. Do zooleka się zraziłem. Cieszę się, że w końcu jakaś POLSKA a nie obca firma postanowiła coś zrobić nowego. Jak kiedyś chciałem wyjaśnień od zooleka to nawet nie odpisywali a tutaj pan z acqualabu poświęcił mi chyba z pół godziny rozmowy tele żeby wyjaśnić wszystkie wątpliwości.



akwarysta1992
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 11 cze 2016, 11:18
Miasto: Poznań

19 lut 2022, 14:00 Re: ACQUALab  (#5)  

Ale przecież napisałem to (ad PO4) - lepiej wykonana skala daje mozliwość dokładniejszego oznaczania bo metoda chyba taka sama

W przypadku Mg/Ca - kilka razy robiłem jedną i druga metodą - otrzymywałem bardzo zbliżone wyniki . Akurat ten test mam w zapasie zooleka więc moge sobie pozwolić na podwójne badanie.

Dodam tylko że z NO3 zooleka zrezygnowałem dawno o wskazywał włąsnie głupoty . KOrzystałem cały czas z JBL--a




Hultaj
Aktywny użytkownik
 
Posty: 549
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

19 lut 2022, 14:43 Re: ACQUALab  (#6)  

Hultaj napisał(a):Ale przecież napisałem to (ad PO4) - lepiej wykonana skala daje mozliwość dokładniejszego oznaczania bo metoda chyba taka sama

W przypadku Mg/Ca - kilka razy robiłem jedną i druga metodą - otrzymywałem bardzo zbliżone wyniki . Akurat ten test mam w zapasie zooleka więc moge sobie pozwolić na podwójne badanie.

Dodam tylko że z NO3 zooleka zrezygnowałem dawno o wskazywał włąsnie głupoty . KOrzystałem cały czas z JBL--a


Ja z JBL-em miałem straszne kłopoty. Wybrali kiepski zakres barw - każda firma ma "swój patent" na barwnik - oni poszli w żółty-> pomarańcz. Niestety dla człowieka są to kolory jedne z trudniejszych do rozróżnienia gdyż zewsząd otacza nas żółte światło fałszujące wynik. Ja osobiście nie umiem odróżnić niektórych i zawsze mam problem. To samo miałem z magnezem JBL-a (kolorymetrycznym) no katastrofa. Wszystkie pomarańcze powyżej 4 mg wyglądały dla mnie prawie tak samo w zestawieniu z próbką. W ACQUALab w tym niskim zakresie jest to tak "bezbłędne kolorystycznie", że doszło do tego iż nie patrze w skale! Zapamiętałem kolory. Na pamięć znam kolor odpowiadający poszczególnym zakresom a jak robi mi się wiśniowy/mocno czerwony powtarzam test z rozcieńczeniem bo już wiem, że będzie ciężko odróżnić. I często rzeczywiście jest to np, bardziej 20 niż 40 w praktyce. Ja chwalę firmę za to, że umiała wyjaśnić mi tę niejasność (u nich w laboratorium akwaria swoje badają na UV-VIS i pan mi powiedział, że jak sprawdzają swoje akwaria to zawsze rozcieńczają bo musieliby osobną metodę robić do wyższych stężeń a to nieekonomiczne).

Zresztą. Dzisiaj akurat po przeczytaniu posta prześledziłem trochę allegro i konkurencja ewidentnie poszczała się w gacie - ktoś kupił u nich testy by wszędzie wstawić do produktów negatywne oceny (słabe zagranie konkurencji) i poinformowałem tego pana żeby zobaczył komentarze przy produktach. Bo z tego co wiem, nie przychodzą powiadomienia na allegro jak ktoś oceni produkt (nie transakcję) więc pewnie nie zauważyli. Wszędzie były komentarze "badziew, wybieram zooleka" albo "koszmar, wybieram firmy sera". Jeśli konkurencja robi takie zagrywki to jest naprawdę słabe (ale nie od dzisiaj słyszalem że branża akwarystyczna jest dość...specyficzna jeśli chodzi o ludzi, nasłuchałem się dużo o zagraniach między krewetkarzami. Pan od tych karm Shrimp Nature mówił mi, że jak hodował krewetki na sprzedaż i szło mu za dobrze to konkurencja ciągle nasyłała skarbówke, inspekcję handlową itd).

Właściciel podziękował mi za to, co więcej - dostanę uzupełnienie do jednego testu gratis za pomoc xD Dostałem też od niego informację, że dział bezpieczeństwa allegro się tym zajmie a oni chyba pozwą tego kto za tym stoi. Ja rozumiem subiektywne oceny jak tutaj my się wymieniamy "skala mogłaby być inna, fiolka jest bardziej prymitywna niż w zooleku" ale nie kurde "najgorszy test na świecie, wybierzcie zooleka". Ja nie wiem co ktoś miał we łbie by tak walczyć z nowym konkurentem. To zoolek i reszta zaspali bo podnoszą ceny a w testach nie zmienia się nic.



akwarysta1992
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 11 cze 2016, 11:18
Miasto: Poznań

19 lut 2022, 14:55 Re: ACQUALab  (#7)  

akwarysta1992 napisał(a):
Hultaj napisał(a):Ale przecież napisałem to (ad PO4) - lepiej wykonana skala daje mozliwość dokładniejszego oznaczania bo metoda chyba taka sama

W przypadku Mg/Ca - kilka razy robiłem jedną i druga metodą - otrzymywałem bardzo zbliżone wyniki . Akurat ten test mam w zapasie zooleka więc moge sobie pozwolić na podwójne badanie.

Dodam tylko że z NO3 zooleka zrezygnowałem dawno o wskazywał włąsnie głupoty . KOrzystałem cały czas z JBL--a




Zresztą. Dzisiaj akurat po przeczytaniu posta prześledziłem trochę allegro i konkurencja ewidentnie poszczała się w gacie - ktoś kupił u nich testy by wszędzie wstawić do produktów negatywne oceny (słabe zagranie konkurencji) i poinformowałem tego pana żeby zobaczył komentarze przy produktach.

....Właściciel podziękował mi za to....


To miałeś pracowity sobotni ranek...napisałeś posta, prześledziłeś oceny na allegro, ustaliłeś numer do właściciela firmy, dodzwoniłeś się do niego i wyjawiłeś co robi konkurencja...
Aż zerknąłem w te oceny na allegro...chyba mamy inne allegro...a może tylko inne opinie...
Ty jesteś z Poznania Acquatica producent testów też...
Ty masz na imię Jakub specjalista z Acquatici odpowiedzialny za uprawę roślin też...
Tak jakoś mnie naszło ale w końcu każdy ma prawo do swych przemyśleń...
Ostatnio edytowano 19 lut 2022, 15:08 przez gazownik, łącznie edytowano 1 raz




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3033
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

19 lut 2022, 15:07 Re: ACQUALab  (#8)  

gazownik napisał(a):
akwarysta1992 napisał(a):
Hultaj napisał(a):Ale przecież napisałem to (ad PO4) - lepiej wykonana skala daje mozliwość dokładniejszego oznaczania bo metoda chyba taka sama

W przypadku Mg/Ca - kilka razy robiłem jedną i druga metodą - otrzymywałem bardzo zbliżone wyniki . Akurat ten test mam w zapasie zooleka więc moge sobie pozwolić na podwójne badanie.

Dodam tylko że z NO3 zooleka zrezygnowałem dawno o wskazywał włąsnie głupoty . KOrzystałem cały czas z JBL--a




Zresztą. Dzisiaj akurat po przeczytaniu posta prześledziłem trochę allegro i konkurencja ewidentnie poszczała się w gacie - ktoś kupił u nich testy by wszędzie wstawić do produktów negatywne oceny (słabe zagranie konkurencji) i poinformowałem tego pana żeby zobaczył komentarze przy produktach.

....Właściciel podziękował mi za to....


To miałeś pracowity sobotni ranek...napisałeś posta, prześledziłeś oceny na allegro, ustaliłeś numer do właściciela firmy, dodzwoniłeś się do niego i wyjawiłeś co robi konkurencja...
Aż zerknąłem w te oceny na allegro...chyba mamy inne allegro...a może tylko inne opinie...
Tak jakoś mnie naszło ale w końcu każdy ma prawo do swych przemyśleń...


Przeczytaj wcześniejszego posta xD
1. Numer do właściciela mam bo wyjaśniałem niejasności po pierwszym zakupie testów. Jestem z Poznania i odwiedzam ich sklep firmowy, jednocześnie czasem kupuje na allegro bo nie zawsze mam czas a smarta mam to korzystam (niestety mieszkam po drugiej stronie miasta więc paczkomaty bywa wygodniejszy xD)
2. Oceny znikły - zapewne w wyniku interwencji allegro. Ale komentarz negatywny u sprzedawcy jest możesz sobie sprawdzić (z tym jeszcze chyba nic nie zrobili). Właściciel nie czyta forów zbytnio i nienawidzi spamu (powiedział mi to w sklepie jak sugerowaliśmy z dziewczyną, że czemu się nie reklamuje). Powiedział, że nie zamierza angażować się w przepychanki, a jak ktoś ma zastrzeżenia do produktu to numer do niego jest ogólnie dostępny na stronie internetowej. Dlatego nie doszukuj się tutaj bóg wie czego.

Natomiast generalnie w akwarystyce praktyki między konkurentami bywają okropne. Nasyłanie na siebie urzędów, inspekcji itd. itp. - może to wina małego rynku? Każdy chce coś z tego tortu nawet jak ma brudnymi metodami walczyć z innymi. Lata temu handlowałem na allegro i wiem co to znaczy. Trzeba mieć stalowe nerwy będąc z czymś nowym.
Ostatnio edytowano 19 lut 2022, 15:21 przez akwarysta1992, łącznie edytowano 1 raz



akwarysta1992
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 11 cze 2016, 11:18
Miasto: Poznań

19 lut 2022, 15:20 Re: ACQUALab  (#9)  

Edytowałem poprzedniego posta więc dopisze jeszzce raz..
Ty jesteś z Poznania Acquatica producent testów też...
Ty masz na imię Jakub specjalista z Acquatici odpowiedzialny za uprawę roślin też...
Ty Jesteś 1992 rocznik co wynika z nicku specjalista z Acquatici po tym jak zaczynał szkołę też..
Tak jakoś mnie naszło ale w końcu każdy ma prawo do swych przemyśleń...

Nie mam nic do Acquatici i ich testów nawet w tym wątku pytałem o opinie ale niestety ze względu na te swoje przemyślenia ja osobiście nie traktuję Twojej opini za bezinteresowną.




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3033
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

19 lut 2022, 15:26 Re: ACQUALab  (#10)  

gazownik napisał(a):Edytowałem poprzedniego posta więc dopisze jeszzce raz..
Ty jesteś z Poznania Acquatica producent testów też...
Ty masz na imię Jakub specjalista z Acquatici odpowiedzialny za uprawę roślin też...
Ty Jesteś 1992 rocznik co wynika z nicku specjalista z Acquatici po tym jak zaczynał szkołę też..
Tak jakoś mnie naszło ale w końcu każdy ma prawo do swych przemyśleń...

Nie mam nic do Acquatici i ich testów nawet w innym wątku pytałem o opinie ale niestety ze względu na te swoje przemyślenia ja osobiście nie traktuję Twojej opini za bezinteresowną.


Yyyy xD
Po pierwsze nick nie ma nic wspólnego z moim rocznikiem XD jestem kilka lat młodszy ;) nigdy nie podaję prawdziwego wieku w nickach-w danych na portalach bo nie mam takiego obowiązku (zresztą w szkole na informatyce ostrzegali by nie podawać takich danych w nicku). Jestem rocznik 96. jak już bardzo chcesz wiedzieć. Imię - czysty zbieg okoliczności a to skąd Ty wiesz w jakim roczniku jest pan Jakub to nawet ja nie wiem XDDD Skąd to wiesz??? Facet na żywo dla mnie to taki po 30tce hahah. I jeszcze wiesz kiedy zaczynał szkołę? Boże skąd Ty to wyczytałeś? Pomijając fakt, że zajeżdża stalkowaniem ale nawet ja nigdzie takich informacji nie znalazłem...



akwarysta1992
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 11 cze 2016, 11:18
Miasto: Poznań

19 lut 2022, 15:44 Re: ACQUALab  (#11)  

Rozumiem, że nie byłeś nigdy na stronie Aquatici gdzie podane są dane Jakuba gdyż telefon do Niego ustaliłeś z innego nieznanego mi źródła...ok rozumiem..
To jest forum i każdy ma prawo się wypowiedzieć, Ty napisałeś o super testach ja o swoich przemyśleniach. Nie jestem detektywem i mogę się mylić dlatego właśnie to są jedynie przemyślenia...nie mniej jednak bardzo dużo wydarzyło się w tą sobotę, gdyż do tego co pisałem wcześniej doszła jeszcze bardzo szybka reakcja allegro o usunięciu negatywnych opinii-Ty je dzisiaj widziałeś, ja już nie a droga do usunięcia była spora..Twój telefon do Acquatici , ich @ do allegro i ich reakcja, która musiała być poparta dowodem... Mnie to jednak zniechęciło by spróbować z nowymi testami...przynajmniej na tą chwilę. Poczekam na opinie innych użytkowników. Pozdrawiam.




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3033
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

19 lut 2022, 15:52 Re: ACQUALab  (#12)  

gazownik napisał(a):Rozumiem, że nie byłeś nigdy na stronie Aquatici gdzie podane są dane Jakuba gdyż telefon do Niego ustaliłeś z innego nieznanego mi źródła...ok rozumiem..
To jest forum i każdy ma prawo się wypowiedzieć, Ty napisałeś o super testach ja o swoich przemyśleniach. Nie jestem detektywem i mogę się mylić dlatego właśnie to są jedynie przemyślenia...nie mniej jednak bardzo dużo wydarzyło się w tą sobotę, gdyż do tego co pisałem wcześniej doszła jeszcze bardzo szybka reakcja allegro o usunięciu negatywnych opinii-Ty je dzisiaj widziałeś, ja już nie a droga do usunięcia była spora..Twój telefon do Acquatici , ich @ do allegro i ich reakcja, która musiała być poparta dowodem... Mnie to jednak zniechęciło by spróbować z nowymi testami...przynajmniej na tą chwilę. Poczekam na opinie innych użytkowników. Pozdrawiam.


Nie wiem jakie masz doświadczenie z allegro ale gdy ja sprzedawałem allegro reagowało w ciągu 15 minut poprzez facebooka. I to na każdy problem. xD Doszukujesz się tutaj kryptoreklamy - jeśli tak uważasz okej. Ja nie mówię, że ich testy są super - są dobre. I obecnie najtańsze. Dla mnie to istotny argument, gdyż jak mam dwa podobne produkty (nawet jakby mieli identyczne z zoolekiem) i drugi jest tańszy - wybiorę tańszy. Inne kwestie jak wygląd, fiolki itd to kwestia gustu. Osobiście najbardziej lubiłem np. łyżeczkę jbl-a choć do dzisiaj zastanawiam się do czego służyła większa (zawsze w każdym teście miałem użycie tej małej końcówki). Ale np. te podwójne fiolki? Bezsens i pewnie przepłaca się za to, bo w kolorymetrii przy używaniu do badania zwykłej wody z akwa barwa wody nie ma żadnego znaczenia przy tych testach które są (chyba, że ktoś by robił w brązowej wodzie to może).

ps. na ich stronie nie ma żadnej informacji o szkole. Więc nie wiem co Ty czytałeś ale chyba czytaliśmy dwie różne strony :D

ps. telefon do Pana Jakuba znajduje się też na drzwiach ich sklepu firmowego. I z tego co wiem nie jest właścicielem tylko kierownikiem (właścicielem jest jakiś Sylwester). Więc nie potrzeba sherlocka by go mieć (i dobrze). Natomiast Zoolek to dla mnie czasami jak firma widmo - prędzej dowiem się czegoś od firmy pośredniczącej w sprzedaży niż od właściciela.



akwarysta1992
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 11 cze 2016, 11:18
Miasto: Poznań

19 lut 2022, 16:00 Re: ACQUALab  (#13)  

akwarysta1992 napisał(a):
gazownik napisał(a):Rozumiem, że nie byłeś nigdy na stronie Aquatici gdzie podane są dane Jakuba gdyż telefon do Niego ustaliłeś z innego nieznanego mi źródła...ok rozumiem..
To jest forum i każdy ma prawo się wypowiedzieć, Ty napisałeś o super testach ja o swoich przemyśleniach. Nie jestem detektywem i mogę się mylić dlatego właśnie to są jedynie przemyślenia...nie mniej jednak bardzo dużo wydarzyło się w tą sobotę, gdyż do tego co pisałem wcześniej doszła jeszcze bardzo szybka reakcja allegro o usunięciu negatywnych opinii-Ty je dzisiaj widziałeś, ja już nie a droga do usunięcia była spora..Twój telefon do Acquatici , ich @ do allegro i ich reakcja, która musiała być poparta dowodem... Mnie to jednak zniechęciło by spróbować z nowymi testami...przynajmniej na tą chwilę. Poczekam na opinie innych użytkowników. Pozdrawiam.


Nie wiem jakie masz doświadczenie z allegro ale gdy ja sprzedawałem allegro reagowało w ciągu 15 minut poprzez facebooka. I to na każdy problem. xD Doszukujesz się tutaj kryptoreklamy - jeśli tak uważasz okej. Ja nie mówię, że ich testy są super - są dobre. I obecnie najtańsze. Dla mnie to istotny argument, gdyż jak mam dwa podobne produkty (nawet jakby mieli identyczne z zoolekiem) i drugi jest tańszy - wybiorę tańszy. Inne kwestie jak wygląd, fiolki itd to kwestia gustu. Osobiście najbardziej lubiłem np. łyżeczkę jbl-a choć do dzisiaj zastanawiam się do czego służyła większa (zawsze w każdym teście miałem użycie tej małej końcówki). Ale np. te podwójne fiolki? Bezsens i pewnie przepłaca się za to, bo w kolorymetrii przy używaniu do badania zwykłej wody z akwa barwa wody nie ma żadnego znaczenia przy tych testach które są (chyba, że ktoś by robił w brązowej wodzie to może).

ps. na ich stronie nie ma żadnej informacji o szkole. Więc nie wiem co Ty czytałeś ale chyba czytaliśmy dwie różne strony :D
Czytaliśmy te same strony z tej potrzebowałem imię i nazwisko..

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3033
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

19 lut 2022, 16:18 Re: ACQUALab  (#14)  

A ja jak robię test na NO3 to korzystam z saliferta

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Znający temat
 
Posty: 1284
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

19 lut 2022, 16:27 Re: ACQUALab  (#15)  

Ja PO4 robię z saliferta, szkoda że salifert nie ma uzupełnień...

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3033
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

19 lut 2022, 21:10 Re: ACQUALab  (#16)  

akwarysta : jak zaznaczałem nie jestem chemicznie uzdlniony więc nie będe nawet polemizował w kwestii badań na wadze analitycznej.
Zakłądając ten wątek przedstawiłem moje szczere i subiektywne odczucia w dodatku bezinteresownie

Odnoszę wrażenie że Twoje opinie nie są bezstronne ani obiektywne . Chcę wierzyć że t tylko fascynacja nową marką na rynku.
Te wszystkie tłumaczenia tej firmy (i Twoje ) to zwykła ściema .Że niby chodzi im o ekologię ? No niezły bajer .
Możesz Ty albo własciciel tej firmy mnie pozwać ale to raczej co najwyżej średni produkt i niektóre elementy są naprawdę badziewne.
Cenami również mnie nie powalili mimo że tak bardzo oszczędzają na każdym kroku.

NO3 pewnie wróce do JBL ponieważ mają idealną skalę i odcienie w oczekiwanym zakresie są łatwo rozróżniane (nie mam wady wzroku i bardzo łatwo przychodzi mi porównywanie)
potas z pewnością ZOOLEK bo ta nowość to badziew
Ca/Mg wychodzą mi tak samo to wybieram tańszego ZOOLEKA
problem mam z PO4 bo jedno i drugie to to samo i tak samo kłamie - może kupię spektrometr
Żelaza i tak nie mierzę

A i to jak mnie potraktowali w tej firmie własciwie każe mi tą firmę odradzać ale w sumie wisi mi ta firemka




Hultaj
Aktywny użytkownik
 
Posty: 549
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

20 lut 2022, 18:09 Re: ACQUALab  (#17)  

Hultaj napisał(a):akwarysta : jak zaznaczałem nie jestem chemicznie uzdlniony więc nie będe nawet polemizował w kwestii badań na wadze analitycznej.
Zakłądając ten wątek przedstawiłem moje szczere i subiektywne odczucia w dodatku bezinteresownie

Odnoszę wrażenie że Twoje opinie nie są bezstronne ani obiektywne . Chcę wierzyć że t tylko fascynacja nową marką na rynku.
Te wszystkie tłumaczenia tej firmy (i Twoje ) to zwykła ściema .Że niby chodzi im o ekologię ? No niezły bajer .
Możesz Ty albo własciciel tej firmy mnie pozwać ale to raczej co najwyżej średni produkt i niektóre elementy są naprawdę badziewne.
Cenami również mnie nie powalili mimo że tak bardzo oszczędzają na każdym kroku.

NO3 pewnie wróce do JBL ponieważ mają idealną skalę i odcienie w oczekiwanym zakresie są łatwo rozróżniane (nie mam wady wzroku i bardzo łatwo przychodzi mi porównywanie)
potas z pewnością ZOOLEK bo ta nowość to badziew
Ca/Mg wychodzą mi tak samo to wybieram tańszego ZOOLEKA
problem mam z PO4 bo jedno i drugie to to samo i tak samo kłamie - może kupię spektrometr
Żelaza i tak nie mierzę

A i to jak mnie potraktowali w tej firmie własciwie każe mi tą firmę odradzać ale w sumie wisi mi ta firemka


Cóż. Pofatygowałem się. Jestem właścicielem firmy, którą wczoraj na allegro zaatakowano celowo, w celu zaszkodzenia dobru naszej marki. Komentarze do produktów o których wspomniał p. Jakub wyżej, miały miejsce i były niezgodne z prawem. Jeden z tekstów cytuję "Gorszy niż Zoolek, więc lepiej wybrać ten drugi.". Tego typu teksty w środkach masowego przekazu są naruszeniem prawa konkurencji. Nie wiemy, czy ta osoba czyta te fora ale w takim wypadku do niej to kierujemy.. Nawet my nie możemy używać takich haseł w środkach masowego przekazu. Komentarz na allegro zgodnie z wyrokiem jednego z sądów jest środkiem masowego przekazu (gdyż mają do tego dostęp wszelkie osoby postronne).

1. Test na pH jest badziewny? Dokładnie taki sam jak u innych. Ta sama dokładność co reszta.
2. Test na Ca-Mg - najdokładniejszy kropelkowy test w Polsce ze wszystkich akwarystycznych marek na rynku. Dokładność do 1 mg Ca i 0,6 mg Mg.
3. Test na PO4 i NO3 - skala idealnie wywzorcowana, drukowana na najlepszym na rynku papierze fotograficznym i najwyższej jakości patentowanych tuszach. Powiem więcej, każda partia przechodzi analizę na aparaturze, tak by nie było sytuacji, że coś się nie zgadza.
4. Test na K - tak kartka może jest bardziej "badziewna" niż nadruk na fiolce - to jest jednak produkt, dla akwarystów o ograniczonym budżecie - nie będziemy inwestować dziesiątek tysięcy w produkcję drukowanej fiolki. To ma być produkt tańszy i taki jest jego zamiar. Metoda dokładnie taka sama jak w Zooleku i daje dokładnie takie same wyniki.
5. Test a Fe - dokładnie jak ktoś wspomniał. Należy próbkę podgrzać wkładając ją do gorącej wody. Skala podobna do JBL-a. Rozgrzanie powoduje całkowite rozbicie chelatów. Nierozbite chelaty są NIEWIDOCZNE dla testów.
6. Test NO3 (azotany) właściwie nie różni się od Zooleka poza dokładniejszą skalą. Wszyscy nasi klienci, którzy mieli do czynienia z JBL-em mieli ogromny problem z rozróżnieniem kolorów. Początkowo mieliśmy odcienie różu, później żółte jak JBL. Po konsultacjach z ponad setką klientów wybraliśmy taką zmianę odcieni aby była łatwo rozróżnialna. Wystarczy zrobić roztwory wzorcowe - odczyt bezbłędny w zakresach do 10 mg (powyżej nie istnieje metoda, która dawałaby taką dokładność dlatego zalecamy rozcieńczanie).

To co odwalono nam na allegro było naprawdę nieobiektywne i ewidentnie zaplanowane przez konkurencję. Jest różnica między obiektywną oceną a wpisywaniem wszędzie "totalny badziew, wybierzcie zooleka". Allegro potwierdziło, że w razie pozwu udostępnią wszystkie informacje potrzebne do sądu. Nie będzie zgody w naszej firmie na tego typu nieuczciwe działania. W naszym sklepie firmowym, stacjonarnym, sprzedaliśmy testy już ponad 200 klientom i wszyscy są zadowoleni i przychodzą po uzupełnienia. Bo dla akwarysty który ma akwarium 25 litrów ma ogromne znaczenie, czy on wyda na testy 35 czy 25 zł. Nasz zestaw kosztuje 130 zł obecnie podczas gdy konkurencyjne ponad 170. To do klienta należy wybór czy chce płacić za wygląd, walizkę itd. Czy za samą wiarygodność testu i możliwość wykonywania ich niskim kosztem.

Nasze skale kolorów nie zmieniają kolorów w czasie a np. Zooleka tak (gdyż nasze tusze są patentowane i mają gwarancję producenta na druk na 100 lat przy przechowywaniu poza światłem słonecznym). Natomiast nie robimy antyreklamy innym firmom, nie bawimy się w brudne gierki wypisując wszędzie "Zoolek jest zły wybierzcie nas".

Nasz produkt jest produktem, który staje się osiągalny finansowo dla większej liczby klientów - i taki był cel naszego zespołu. Rok badań nad wprowadzeniem produktów i ogromne nakłady spowodowały, że powstały nasze produkty. Ilość pozytywnych komentarzy na allegro (a jesteśmy bardzo krótko na allegro) i nawet opinie osób, które bawiły się w porównywanie ze wzorcami (czym paru klientów nas zaskoczyło) świadczy wystarczająco o jakości naszych produktów.

Przykre jest, że są ludzie tak zawistni, że jak tylko pojawia się ktoś korzystniejszy na rynku, z produktami, które moga trafić do ludzi mniej zamożnych - od razu konkurencja trzęsie portkami i posuwa się do takich czynów. My się jednak nie poddamy. Na czasie pojawią się nagrania/tutoriale na youtube gdzie pokażemy nasze testy i będzie można wszystko zobaczyć. Tymczasem życzę wszystkim miłego dnia.

Właściciel firmy - Sylwester Żero.
Ostatnio edytowano 20 lut 2022, 18:57 przez Anonim 61782, łącznie edytowano 1 raz



Anonim 61782
 

20 lut 2022, 18:39 Re: ACQUALab  (#18)  

ACQUATICA napisał(a):
Hultaj napisał(a):akwarysta : jak zaznaczałem nie jestem chemicznie uzdlniony więc nie będe nawet polemizował w kwestii badań na wadze analitycznej.
Zakłądając ten wątek przedstawiłem moje szczere i subiektywne odczucia w dodatku bezinteresownie

Odnoszę wrażenie że Twoje opinie nie są bezstronne ani obiektywne . Chcę wierzyć że t tylko fascynacja nową marką na rynku.
Te wszystkie tłumaczenia tej firmy (i Twoje ) to zwykła ściema .Że niby chodzi im o ekologię ? No niezły bajer .
Możesz Ty albo własciciel tej firmy mnie pozwać ale to raczej co najwyżej średni produkt i niektóre elementy są naprawdę badziewne.
Cenami również mnie nie powalili mimo że tak bardzo oszczędzają na każdym kroku.

NO3 pewnie wróce do JBL ponieważ mają idealną skalę i odcienie w oczekiwanym zakresie są łatwo rozróżniane (nie mam wady wzroku i bardzo łatwo przychodzi mi porównywanie)
potas z pewnością ZOOLEK bo ta nowość to badziew
Ca/Mg wychodzą mi tak samo to wybieram tańszego ZOOLEKA
problem mam z PO4 bo jedno i drugie to to samo i tak samo kłamie - może kupię spektrometr
Żelaza i tak nie mierzę

A i to jak mnie potraktowali w tej firmie własciwie każe mi tą firmę odradzać ale w sumie wisi mi ta firemka


Cóż. Pofatygowałem się. Jestem właścicielem firmy, którą Pan w taki sposób potraktował. Nie wiem czy Pan wie, ale jest coś takiego jak Art. 24 Kodeksu Cywilnego o Naruszeniu dóbr osobistych oraz art. 212 § 1 Kodeksu Karnego o pomówieniu. Komentarze do produktów, które Pan zamieścił były niezgodne z prawem. Jeden z tekstów cytuję "Gorszy niż Zoolek, więc lepiej wybrać ten drugi.". Otóż pouczę Pana (zapewne działał Pan na zlecenie konkurencji), że tego typu teksty w środkach masowego przekazu są naruszeniem prawa konkurencji. Nie wolno Panu takich informacji zamieszczać, nie mówiąc już o dokonywaniu transakcji celem zrobienia takich opinii. Nawet my nie możemy używać takich haseł w środkach masowego przekazu. Komentarz na allegro zgodnie z wyrokiem jednego z sądów jest środkiem masowego przekazu (gdyż mają do tego dostęp wszelkie osoby postronne).

1. Test na pH jest badziewny? Dokładnie taki sam jak u innych. Ta sama dokładność co reszta.
2. Test na Ca-Mg - najdokładniejszy kropelkowy test w Polsce ze wszystkich akwarystycznych marek na rynku. Dokładność do 1 mg Ca i 0,6 mg Mg.
3. Test na PO4 i NO3 - skala idealnie wywzorcowana, drukowana na najlepszym na rynku papierze fotograficznym i najwyższej jakości patentowanych tuszach. Krytykuje nas Pan za coś wyrażając totalnie subiektywną opinię, która jest wynikiem po prostu wspierania konkurencji. Aby wyrażać obiektywną opinię trzeba mieć argumenty, Pan nie ma żadnych. Powiem więcej, każda partia przechodzi analizę na aparaturze, tak by nie było sytuacji, że coś się nie zgadza.
4. Test na K - tak kartka może jest bardziej "badziewna" niż nadruk na fiolce - to jest jednak produkt, dla akwarystów o ograniczonym budżecie - nie będziemy inwestować dziesiątek tysięcy w produkcję drukowanej fiolki. To ma być produkt tańszy i taki jest jego zamiar. Metoda dokładnie taka sama jak w Zooleku i daje dokładnie takie same wyniki.
5. Test a Fe - dokładnie jak ktoś wspomniał. Należy próbkę podgrzać wkładając ją do gorącej wody. Skala podobna do JBL-a. Rozgrzanie powoduje całkowite rozbicie chelatów. Nierozbite chelaty są NIEWIDOCZNE dla testów.
6. Test NO3 (azotany) właściwie nie różni się od Zooleka poza dokładniejszą skalą. Wszyscy nasi klienci, którzy mieli do czynienia z JBL-em mieli ogromny problem z rozróżnieniem kolorów. Początkowo mieliśmy odcienie różu, później żółte jak JBL. Po konsultacjach z ponad setką klientów wybraliśmy taką zmianę odcieni aby była łatwo rozróżnialna. Wystarczy zrobić roztwory wzorcowe - odczyt bezbłędny w zakresach do 10 mg (powyżej nie istnieje metoda, która dawałaby taką dokładność dlatego zalecamy rozcieńczanie).

To co Pan odwalił na allegro może się dla Pana skończyć płaceniem odszkodowania. Jest różnica między obiektywną oceną a wpisywaniem wszędzie "totalny badziew, wybierzcie zooleka". Allegro potwierdziło, że w razie pozwu udostępnią wszystkie informacje potrzebne do sądu. To od Pana zależy czy zachowa się Pan jak człowiek. Gdyby zachował się Pan jak klient a nie konkurent - napisałby Pan do nas, że produkt kompletnie nie spełnia Pana oczekiwań i jest Pan absolutnie zawiedziony, po czym dogadalibyśmy się odnośnie zwrotu. Pan jednak bezwzględnie, od razu łamiąc wszelkie zasady allegro zaatakował naszą firmę (zapewne jak już wspomniałem na zlecenie konkurencji). Nie będzie zgody w naszej firmie na tego typu nieuczciwe działania. W naszym sklepie firmowym, stacjonarnym, sprzedaliśmy testy już ponad 200 klientom i wszyscy są zadowoleni i przychodzą po uzupełnienia. Bo dla akwarysty który ma akwarium 25 litrów ma ogromne znaczenie, czy on wyda na testy 35 czy 25 zł. Nasz zestaw kosztuje 130 zł obecnie podczas gdy konkurencyjne ponad 170. To do klienta należy wybór czy chce płacić za wygląd, walizkę itd. Czy za samą wiarygodność testu i możliwość wykonywania ich niskim kosztem.

Podsumowując, Pan postąpił bezprawnie, chamsko i kompletnie bez kultury. Nie załatwiał Pan sprawy polubownie - ja się mogę założyć, że tych testów Pan nawet nie użył. Ocenianie skali kolorów jako badziewnej? Nasze skale kolorów nie zmieniają kolorów w czasie a np. Zooleka tak (gdyż nasze tusze są patentowane i mają gwarancję producenta na druk na 100 lat przy przechowywaniu poza światłem słonecznym). Natomiast nie robimy antyreklamy innym firmom, nie bawimy się w brudne gierki wypisując wszędzie "Zoolek jest zły wybierzcie nas". To Pan zaczął te brudne gierki. A sąd łatwo rozstrzygnie wszystko biorąc pod uwagę, że mamy screeny naruszających prawo komentarzy.

Nasz produkt jest produktem, który staje się osiągalny finansowo dla większej liczby klientów - i taki był cel naszego zespołu. Rok badań nad wprowadzeniem produktów i ogromne nakłady spowodowały, że powstały nasze produkty. Atakując nas pokazuje Pan, że ma Pan w dupie innych akwarystów i nie daje im obiektywnie spojrzeć na sprawę. Ilość pozytywnych komentarzy na allegro (a jesteśmy bardzo krótko na allegro) i nawet opinie osób, które bawiły się w porównywanie ze wzorcami (czym paru klientów nas zaskoczyło) świadczy wystarczająco o jakości naszych produktów. Pana negatyw działa tylko na Pana szkodę. Ludzie którzy mają odrobinę kultury nie zachowują się jako klienci tak jak zachował się Pan.

Przykre jest, że są ludzie tak zawistni, że jak tylko pojawia się ktoś korzystniejszy na rynku, z produktami, które moga trafić do ludzi mniej zamożnych - od razu konkurencja trzęsie portkami i posuwa się do takich czynów. My się jednak nie poddamy. Na czasie pojawią się nagrania/tutoriale na youtube gdzie pokażemy nasze testy i będzie można wszystko zobaczyć. Tymczasem życzę wszystkim miłego dnia.

Właściciel firmy - Sylwester Żero.

Jak czytam to co napisał Pan a to co wkleił #hultaj
Hultaj napisał(a):Jako że akurat skończyło mi sie kilka odczynników kupiłem cały zestaw . Ogólnie całośc odbieram bardzo umiarkowanie pozytywnie. Wiele parametrów jest bliźniaczo podobnych do np Zooleka
W planach (w najbliższym czasie ) mam wykoać badanie równoegle z odczynnikami innych firm - niestety do przyrządów laboratoryjnych nie mam dostępu.

KH - do miareczkowania użyte inne substancje i oczekuje czaka sie aż próbka zacznie sie robić rózowa . Granica jest wyraźna i pomiar moż nieco bardziej jednoznaczny niż w zooleku jednak róznicy w dokładności zasadniczej nie ma

pH - podobne do zooleka lecz skala wykonana dokładniej i samo porównanie kolorów wygodniejsze . Moim zdaniem na plus i w porównaniu z pH-metrem jest identycznie (zoolek przekłamywał)

Mg/Ca - róznice w stosunku do zooleka bardzo kosmetyczne . dozowanie strzykawką zamiast kroplomierzem może być zaletą . Przeliczenie też wydaje sie jakby prostsze (choć to akurat niewielka różnica)

K - do d. Wprawdzie podobnie jak w zooleku wkrapla sie do utraty obrazka to porównaie przez przystawienie do wzornika jest dość ułomne. W zooleku jest wąska długa probówka z nadrukowaną skalą . Ogólnie gorsza odmiana zooleka

Po4 - w zasadzie niczym si enie rózni od zooleka . Może na plus jest (znowu) lepie wykonana barwna skala

NO3 - Odnoszę wrażenie że dokłądniejszy w małym zakresie . Od 20mg/l zaczyna sie zabawa w rozcieńczanie roztrworu i pomażanie wyniku . Hmm ... mieszane odczucia

Fe - porównanie z barwną skalą dśc wygodne i jednoznaczne . W instrukcji zalecenia odnośnie podgrzania badanej próbki dla rozbicia helatów . Ma to zapewnić lepszą dokładność . Mnie, jako niechemika to przekonuje jednak dokładności rzetelnie nie potrafię ocenić. Mimo to , odnoszę wrażenie że dokładniejszy test i pokrywa sie z moimi szacukami ad. tego co wlewam .

Ogólnie użyte kroplomierze są bardzo fajne (nie zapowietrzają sie a krople są moim zdaniem równe) i łatwiej sie dozuje niż zoolek i JBL.
Dozowanie odzynników w proszku jest trochę irytujące - załaczona miareczka mikroskopijnych rozmiarów że można policzyć poszczególne ziarenka i trzeba podać zwykle 3 miarki .
GH trzeba sobie samemu wyliczyć ze wzoru który tzreba sobie samemu wymyślić korzystając np. z internetu :) (jak napisali z AQUalabu)

to dochodzę do całkiem innego wniosku niż Pan...

Natomiast co do zakupu testów Acqualab, w sprawie których założyłem wątek dostałem tutaj wystarczająco dużo informacji, wiem jedno nie chcę kupować testów, aby potem co Pan sugeruje dogadywać się co do ich zwrotu....
Ostatnio edytowano 20 lut 2022, 18:45 przez gazownik, łącznie edytowano 1 raz




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3033
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

20 lut 2022, 18:41 Re: ACQUALab  (#19)  

"A i to jak mnie potraktowali w tej firmie własciwie każe mi tą firmę odradzać ale w sumie wisi mi ta firemka" - po tym zdaniu wnioskujemy, że to jest sprawca tego zamieszania na allegro. Dlatego nie rozumiemy całej tej akcji. Bo niby jak tego Pana potraktowaliśmy? Sytuacja miała miejsce poza forum i nagle ten Pan czuje się "potraktowany"? Chyba, że ten Pan niech się wypowie - nie jest sprawcą tej sytuacji na allegro, ale tak to po prostu zabrzmiało. W takim razie przepraszam, natomiast chcę by ludzie też wiedzieli co zaszło na allegro i jak zostaliśmy zaatakowani. Przy większości testów były komentarze "totalny badziew, wybierzcie lepiej zooleka", "totalna katastrofa, lepiej wybrać zoolek lub sera". Pominę fakt, że zapewne te marki totalnie odcięłyby się od tej sytuacji i tego Pana który to zrobił - taka sytuacja miała miejsce. Oceny te zostały usunięte a allegro zablokowało temu Panu wystawianie nowych ocen za wielokrotne złamanie regulaminu.

Wyszło tu chyba niemałe zamieszanie... Proszę Pana "hultaja" o sprostowanie swojej wypowiedzi, bo wypowiedź o potraktowaniu można łatwo odebrać, że ta cała sytuacja na allegro dotyczyła właśnie tego Pana.

Dodam coś innego - Naprawdę KAŻDY może wyrazić swoją opinię, napisać do nas e-mail - my wszelakie sugestie rozważamy. Poprawiliśmy od powstania testów chyba z 30 mankamentów, które wskazywali klienci. Na tym polegają prace badawczo-rozwojowe. Gdyby ktoś był w stanie drukować na fiolkach w niskiej cenie - jasne zrobilibyśmy fiolkę podobną do Zooleka. Niestety - firmy zajmujące się tym, chcą od razu zamówień na kilkadziesiąt tysięcy sztuk - realistycznie myśląc nie sprzedamy takiej ilości przez najbliższy rok czy dwa i to TYLKO JEDNEGO TESTU.

A ekologia naprawdę ma dla nas znaczenie. Ludzie, którzy nie są chemikami nie wiedzą, że w tych testach są bardzo szkodliwe dla środowiska odczynniki! Firma JBL wpada w każdy aspekt prawny HP 14 czyli EKOTOKSYCZNE - bo większość ich odczynników wpada w ten "paragraf" unijnej dyrektywy. OTÓŻ MY wyprodukowaliśmy testy o granicy szkodliwości znacznie poniżej ekotoksyczności! Ma na to wpływ ilość dawkowania (stąd mikrołyżeczka), inne stężenia, inne substancje itd. To był nasz priorytet - działanie zgodnie z zasadami ZIELONEJ CHEMII. Jeśli ktoś tego nie rozumie to tak samo nie potrafi zrozumieć, że ktoś może zmienić opakowanie masła na bardziej ekologiczne. I nie kupi tego masła więcej bo mu opakowanie nie pasuje wizualnie albo w innym aspekcie.
Ostatnio edytowano 20 lut 2022, 18:50 przez Anonim 61782, łącznie edytowano 1 raz



Anonim 61782
 

20 lut 2022, 18:48 Re: ACQUALab  (#20)  

Wypraszam sobie Pańskie bezczelne i bezpodstawne insynuacje . Za to to możemy sie spotkać w sądzie i za nic innego.
Po zakupie otrzemał Pan mój pozytywny komentarz i nieczego na allegro nie odwalałem. Jestem akwarystą hobystą i nigdy nie współpracowałem z żadną firmą akwarystyczną w inny sposób niż robienie sporadycznych zakupów (bezwarunkowych) w miarę pojawiających sie moich potrzeb.
I za te insynuacje/Pańskie łedne ustalenia oczekiwałbym przeprosin .



Przypisuje mie Pan równiez opinie nie wyrażone przezemnie .
-Wyrażnie napisałem że test na pH jest dokładniejszy (moim zdaniem od zoleka) a dodatkowo dołaczona jest fajna skala - czyli pozytyw i moja rekomendacja

-test na Mg/Ca : zaznaczyłem że robiąc równolegle testy Waszą metodą oraz zoolekiem nie zanotowałem znaczacych róznic (wskazałem kilka mało znaczących zalet)

-w przypadku NO i PO zwrociłem równiez uwagę na ardzo dobre wzorniki więc nie bardzo wiem o co pretensje .
- suiektywnie wyróżniłem Fe
- potas - tutaj sie zgadza , zoolek suiektywnie wydaje sie dokładniejszy a na pewno wygodniejszy

Tak więc w sumie nie wiem o co Pan bije pianę o wychodzi na to że zarzuty całkowicie nietrafione w każdym razie ad mojej osoby. O co Panu chodzi ? o zwrócenie na siebie uwagi? No , zwrócił Pan.
Podsumowując : oczekuje przeprosin i/lub wezwania do sądu .

PS
W moim pierwszym poscie zaznaczyłem że to są moje suibektywne odczucia i porównanie jakich wiele na forach




Hultaj
Aktywny użytkownik
 
Posty: 549
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

20 lut 2022, 18:52 Re: ACQUALab  (#21)  

Hultaj napisał(a):Wypraszam sobie Pańskie bezczelne i bezpodstawne insynuacje . Za to to możemy sie spotkać w sądzie i za nic innego.
Po zakupie otrzemał Pan mój pozytywny komentarz i nieczego na allegro nie odwalałem. Jestem akwarystą hobystą i nigdy nie współpracowałem z żadną firmą akwarystyczną w inny sposób niż robienie sporadycznych zakupów (bezwarunkowych) w miarę pojawiających sie moich potrzeb.
I za te insynuacje/Pańskie łedne ustalenia oczekiwałbym przeprosin .



Przypisuje mie Pan równiez opinie nie wyrażone przezemnie .
-Wyrażnie napisałem że test na pH jest dokładniejszy (moim zdaniem od zoleka) a dodatkowo dołaczona jest fajna skala - czyli pozytyw i moja rekomendacja

-test na Mg/Ca : zaznaczyłem że robiąc równolegle testy Waszą metodą oraz zoolekiem nie zanotowałem znaczacych róznic (wskazałem kilka mało znaczących zalet)

-w przypadku NO i PO zwrociłem równiez uwagę na ardzo dobre wzorniki więc nie bardzo wiem o co pretensje .
- suiektywnie wyróżniłem Fe
- potas - tutaj sie zgadza , zoolek suiektywnie wydaje sie dokładniejszy a na pewno wygodniejszy

Tak więc w sumie nie wiem o co Pan bije pianę o wychodzi na to że zarzuty całkowicie nietrafione w każdym razie ad mojej osoby. O co Panu chodzi ? o zwrócenie na siebie uwagi? No , zwrócił Pan.
Podsumowując : oczekuje przeprosin i/lub wezwania do sądu .

PS
W moim pierwszym poscie zaznaczyłem że to są moje suibektywne odczucia i porównanie jakich wiele na forach



Przepraszam Pana bardzo. Edytowałem. Najmocniej Pana przepraszam. Nie widział Pan tej sytuacji która się wczoraj wydarzyła i dotknęła nas bardzo. Z Pana zdania źle wywnioskowałem teraz, że to Pan za tym stoi (mój błąd i najmocniej przepraszam)! Zrozumiałby Pan nas gdyby Pana spotkała taka sytuacja jak nas wczoraj (i gdyby klient p. Jakub nie dał nam znać te komentarze wisiałyby Bóg wie ile na allegro). Ktoś poważnie naruszył nasze dobro firmy i zrobił to absolutnie celowo. Dlatego proszę wybaczyć.

CO więcej - To Pan nam zwrócił uwagę, że nie mamy przelicznika na GH w instrukcji Ca-Mg? Za to również Pana przepraszam, mój pracownik zgłosił taką sytuację - nowe instrukcje zawierają już taką informację. Poprawiliśmy ponownie wszystkie instrukcje po sugestiach klientów. Zdarzało się, że klient nie rozumiał jak się rozcieńcza próbkę (próbowali dolewać wody do już zrobionej analizy...) i wszelkie niejasne aspekty poprawiliśmy w instrukcjach. Kalkulację Ca-Mg na GH również:)

Przyznam uczciwie - z reguły nie zaglądam na fora, nie czytam za bardzo opinii na forach itd. może wynikać to z faktu, że nie lubię spamowania - wolę kiedy klienci sami między sobą dzielą się opiniami i ja w to nie ingeruję. Produkt albo się obroni, albo nie. Aspekty, które możemy poprawić to poprawiamy. Poprawki, które kosztować by mogły zbyt wiele (jak nadruk na menzurkach do testu K) a są kwestiami kosmetycznymi - odpuszczamy. Nie chcemy podnosić ceny testu.



Anonim 61782
 

22 lut 2022, 18:49 Testy Acqua Lab.  (#22)  

Witam

Zakupiłem ostatnio zestaw testòw Ca/Mg i jestem ciekawy jakie są wasze opinie o produktach tej firmy.

Używam dwóch mineralizatoròw i w obydwu przypadkach wyszło ,że nie zgadza się stosunek Mg/Ca w stosunku do tego co podaje producent.

Samo wykonanie testu bardzo fajne.




anubias81
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 16 kwi 2017, 21:26

23 lut 2022, 00:56 Re: Testy Acqua Lab.  (#23)  

Mam ten sam test u siebie i dla mnie pokazuje precyzyjnie. Zwróć uwagę ze przy magnezie jest przemnożenie x0,6 żeby uzyskać wynik w mg/l czy ppm.
Na tym forum tez jest wątek o tych testach
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/te ... 81491.html

Avatar użytkownika

jurgiel
Poznaje temat
 
Posty: 61
Dołączył: 05 kwi 2011, 20:37

23 lut 2022, 07:45   (#24)  

Faktycznie już o tym pisano.
Mnożylem przez 0.6.
Na świętego spokoju kupię jeszcze odczynniki z.. dla porównania.
Ostat w przypadku magnezu była przepaść,ale skończył mi się odczynnik.




anubias81
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 16 kwi 2017, 21:26

23 lut 2022, 18:12 Re: ACQUALab  (#25)  

Z ciekawości zamówiłem sobie Ca/Mg i K. Zobaczymy.


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 910
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23











Powiązane tematy
  • O twardości wody w akwarium - tego nie wiedziałeś

    Zapraszam do obejrzenia, udziału w ankiecie i dyskusji. Fajnie omówione najważniejsze kwestie związane z twardością wody. https://www.youtube.com/watch?v=kWz0O9jx33k Zapraszam do poczytania artyku...

    Wyświetlenia: 502 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Parametry wody kranowej - ocena

    prośba o ocenę pod kątem zawartości microelementów, czy czegoś nie jest za dużo itp. Woda I kw. 22.pdf będę wdzięczny za opinie

    Wyświetlenia: 338 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Testy wody przed podmianą czy po podmianie

    Temat rzeka co akwarysta to inne zdanie . Dla tego chciał bym poznać wasze zdanie jak to u was wygląda . Kiedy robicie testy wody ? Przed podmiana czy po podmianie ?

    Wyświetlenia: 508 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

    Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...

    Wyświetlenia: 120929 | Odpowiedzi: 251 czytaj więcej...

  • PO4, Fe, Nawożenie i Testy

    Cześć! Mam pewien problem z akwarium w biurze. Akwarium wystartowane około 2 miesiące temu na aktywnym podłożu ADA. Od około miesiąca miałem problemy z glonami nitkowatymi z które od około tygodnia...

    Wyświetlenia: 2876 | Odpowiedzi: 17 czytaj więcej...



Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 95 gości

Copyright © 2001-2022 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.