Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja i ogrzewanie


Szklany SKIMMER 16/22 - krótka recenzja produktu



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat
- Pęcherzyki powietrza unoszące się pod filmem bakteryjnym, przy powierzchni wody;
- Błona utrudniająca wymianę gazową i dostęp światła do niższych partii zbiornika;
- drobinki kurzu i zanieczyszczeń unoszące się przy powierzchni i na lustrze wody...
WSZYSTKO TO ZNIKA !! wystarczy zamontować to piękne urządzenie:
skimmer 2.jpg


Zastosowany przeze mnie szklany wylot tworzył delikatny wirek przy powierzchni ale nie zbierał wszystkich zanieczyszczeń z lustra wody, a błona bakteryjna była przerywana lecz nie znikała. Postanowiłem więc kupić szklany skimmer.
Po jego zamontowaniu (co nie było zresztą trudne) błona zniknęła po około 15 minutach. Po kilkudziesięciu minutach lustro wody jest wręcz idealne. Być może to zasługa szerszego węża wlotowego (wcześniej miałem 12/16 + redukcja 12/16 na 16/22 do Eheima 2228), a może i samego skimmera ale przepływ wody w akwarium jest zdecydowanie lepszy niż przy tradycyjnym szklanym wlocie. Dodatkowo wirek, który tworzy się przy lustrze jest znacznie większy niż poprzednio:
skimmer 3.jpg


Skimmer zbudowany jest z trzech elementów:
- szklany korpus (główna część skimmera)
- dolna, ucięta skośnie zatyczka wlotu dolnego z pleksi
- górna, odpowiadająca za zbieranie błony i zanieczyszczeń korona, zrobiona również z pleksi:
skimmer 4.jpg

skimmer 5.jpg


Ważne jest by w skimmerze wewnętrzny, wlotowy element korony zbudowany był w kształcie lejka, co decyduje w dużej mierze o efektywności skimmera. Podobno niektóre chińskie wyroby, których konstrukcja nie przewidziała tegoż lejka działają o wiele gorzej.
Wyjmowana, skośna zatyczka dolnej części skimmera umożliwia nie tylko jego łatwe czyszczenie ale spełnia funkcję regulatora mocy ssącej skimmera.
Urządzenie nie tylko jest estetyczne ale i bardzo praktyczne.
skim i węże 1.jpg

skim i węże 2.jpg

skimmer 6.jpg

skimmer 1.jpg


Jeżeli chcecie pozbyć się filmu bakteryjnego, pęcherzyków z powierzchni wody i obserwować refleksy świetlne oraz krystaliczny słup wody to serdecznie polecam zakup szklanego skimmera.

Avatar użytkownika

robert-szostak
Stały bywalec
 
Posty: 311
Dołączył: 20 paź 2013, 22:49
Miasto: Olsztyn

Świetnie wygląda i jak piszesz działa , generalnie skimmer to bardzo potrzebne urządzenie kiedyś go nie miałem i codziennie zbierałem ręcznikiem papierowym błonę . Wygląda dużo lepiej niż eheima chociaż ten też świetnie się sprawdza .

Avatar użytkownika

pagu
Znający temat
 
Posty: 1752
Dołączył: 20 wrz 2011, 17:54

Zgadza się Pagu, teraz, po zamontowaniu tego cacka nie wyobrażam sobie zbiornika ozdobnego bez szklanego skimmera ;)

Avatar użytkownika

robert-szostak
Stały bywalec
 
Posty: 311
Dołączył: 20 paź 2013, 22:49
Miasto: Olsztyn

Skimmer super bardzo estetycznie wygląda, jak i całe akwarium, super kondycja. Jaką to barwą teraz świecisz?
Pozdrawiam



Anonim 33123
 

Hopek 4 świetlówki:
1. Arcadia FW
4. Osram SKYWHITE
2. Arcadia pro plant
3. Philips 865
oraz
4 moduły led x 4 diody barwa zimna.

Avatar użytkownika

robert-szostak
Stały bywalec
 
Posty: 311
Dołączył: 20 paź 2013, 22:49
Miasto: Olsztyn

Również mogę polecić szklany skimmer, działa u mnie czwarty dzień. Sprawuje się rewelacyjnie i do tego ma bardzo efektowny wygląd;)



lisutorun
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 04 wrz 2014, 15:28

Jakiego producenta jest ten skimmer?



markoni
Poznaje temat
 
Posty: 139
Dołączył: 13 lut 2014, 17:34

Pewnie jakiś szklarz o małych rączkach i niewielkim wzroście ;) Facet od którego kupiłem zapakował to w piankę z fabrycznymi wyżłobieniami na poszczególne podzespoły skimmera ale nazwy producenta nie było. Zamierzam kupić drugi taki na zmianę.

Avatar użytkownika

robert-szostak
Stały bywalec
 
Posty: 311
Dołączył: 20 paź 2013, 22:49
Miasto: Olsztyn

robert-szostak napisał(a):Pewnie jakiś szklarz o małych rączkach i niewielkim wzroście ;) Facet od którego kupiłem zapakował to w piankę z fabrycznymi wyżłobieniami na poszczególne podzespoły skimmera ale nazwy producenta nie było. Zamierzam kupić drugi taki na zmianę.

Planuje zakup takiego simmera, jako alternatywa dla mojego eheima i zaciekawiło mnie twoje spostrzeżenie na temat koronki uformowanej w kształcie lejka. Stad moje pytanie.
Zamówię w ciemno i zobaczymy.



markoni
Poznaje temat
 
Posty: 139
Dołączył: 13 lut 2014, 17:34

a czy taki skimmer nie bedzie wciagal krewetek?



masa55
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 26 paź 2014, 14:23

Z dołu nie powinien bo otwory wlotowe blokowane są w 90% przez zatyczkę. Chyba że bardzo małe sztuki no ale na to, to ja już nic nie poradzę, nie chcę montować tu siateczek i innego dziadostwa ;) Jeżeli chodzi o koronę skimmera to nie zauważyłem by podpływające krewetki miały problem z ucieczką, aczkolwiek może tak się zdarzyć że jakaś mniejsza sztuka wpadnie.

Avatar użytkownika

robert-szostak
Stały bywalec
 
Posty: 311
Dołączył: 20 paź 2013, 22:49
Miasto: Olsztyn

A jak z poziomem hałasu? Nie siorbie\chlupie?



Steril
Poznaje temat
 
Posty: 136
Dołączył: 24 sty 2010, 22:03
Miasto: Starogard

Nie ma żadnego hałasu :) nic nie siorbie ani nie chlupie :))

Avatar użytkownika

robert-szostak
Stały bywalec
 
Posty: 311
Dołączył: 20 paź 2013, 22:49
Miasto: Olsztyn

Przekonałeś mnie 8)



Steril
Poznaje temat
 
Posty: 136
Dołączył: 24 sty 2010, 22:03
Miasto: Starogard

Nie tylko ciebie :D


Avatar użytkownika

PKS_26
Stały bywalec
 
Posty: 437
Dołączył: 28 lis 2012, 19:36
Miasto: Bukowno/Sławków

Tez zamierzam zmienić mojego eheima na szkło, ten ogrom szpeci mój zbiornik

Avatar użytkownika

djbovorta
Stały bywalec
 
Posty: 437
Dołączył: 18 maja 2013, 19:51
Miasto: Worksop UK

robert-szostak napisał(a):Nie ma żadnego hałasu :) nic nie siorbie ani nie chlupie :))


A mój hałasuje, szczególnie w nocy i troche zapowietrza filtr :/



gomes
Początkujący
 
Posty: 19
Dołączył: 08 sty 2015, 18:43

Nie wiem, gdzie kupowałeś swój ale mój jest bardzo cichutki i absolutnie nie zapowietrza filtra. Może masz coś źle ustawione? Ja obecnie śpię pod samym akwarium i nic nie słychać.

Avatar użytkownika

robert-szostak
Stały bywalec
 
Posty: 311
Dołączył: 20 paź 2013, 22:49
Miasto: Olsztyn

robert-szostak napisał(a):Nie wiem, gdzie kupowałeś swój ale mój jest bardzo cichutki i absolutnie nie zapowietrza filtra. Może masz coś źle ustawione? Ja obecnie śpię pod samym akwarium i nic nie słychać.


Ja kupiłem firmy Nag w zestawie razem z wylotem, próbowałem różnych ustawień ale zawsze przy wlocie tworzy się wir wody ktory tak hałasuje



gomes
Początkujący
 
Posty: 19
Dołączył: 08 sty 2015, 18:43

Nie załamujcie mnie - dziś odebrałem paczkę właśnie z tym NAG - podłączony będzie do eheima classica 2217. Nie chciałbym go dławić, niech wieje na maksa...jak będzie się zapowietrzał albo siorbał nie będzie dobrze;) Z nowym baniakiem startuję ok 7mego lutego - dam znać jak wyjdzie.



Steril
Poznaje temat
 
Posty: 136
Dołączył: 24 sty 2010, 22:03
Miasto: Starogard

Słyszałem od jednej osoby, że właśnie z tymi skimmerami od NAG różnie bywa, na przykład u jedego gościa nie mozna było go wyregulować i korona z pleksi cały czas opadała pod wodę. Ten który ja kupiłem jest no name ale sprawuje się naprawdę rewelacyjnie, choć zanim go kupiłem, zrobiłem wywiad u sprzedawcy, który stwierdził, że jakość tych skimmerów jest "dość dobra". Dla mnie działa idealnie.

Avatar użytkownika

robert-szostak
Stały bywalec
 
Posty: 311
Dołączył: 20 paź 2013, 22:49
Miasto: Olsztyn

Czy ktoś już przetestował ten skimmer ze sklepu RA? Jestem ciekawy opinii.



Groger
Początkujący
 
Posty: 21
Dołączył: 23 cze 2011, 14:39

Daj znać. A na wąż 12/16 też są te szklane skimmery? Bo tak patrzę na tytuł i wspominacie o szkle 16/22.

Avatar użytkownika

Rafik25
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2272
Dołączył: 26 mar 2014, 18:59
Miasto: Radzymin








Powiązane tematy
  • Szklany wlot, wylot a przepływ.

    Hej kupiłem dzisiaj szklany wlot i wylot (ten szeroki) 16/22 firmy Aqua Nova i podłączyłem pod Filtr Aquael Ultramax 1500. Z tego co zauważyłem oryginalny zasys posiada masę rowków i jest ogólnie duży...

    Wyświetlenia: 115 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Recenzja filtra Oase Biomaster Thermo 350

    oase-002.jpg oase-003.jpg Otrzymaliśmy do testów filtr kubełkowy BioMaster Thermo 350 firmy Oase. Producent, znany dotychczas z asortymentu przeznaczonego do oczek wodnych, wchodzi na rynek pro...

    Wyświetlenia: 37512 | Odpowiedzi: 33 czytaj więcej...

  • Aquael fzn i skimmer

    Witam, czy jest ktoś tu posiadaczem filtrów aquael fzn, kaskady i posiada do niego dorobiony skimmer, mógłby pokazać jak to wyglada? Albo jakie macie propozycje wykonania takiego? :)

    Wyświetlenia: 1059 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Prośba o opinię Skimmer Rurka ssąca ze stali nierdzewnej

    Witam. Jak w temacie. Czy ktoś używał tej rurki ze skimmerem ? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/skimmery/rurka-ssaca-stali-nierdzewnej-16/22mm-47cm-skimmer-p-27672.html Potrzebuję do sw...

    Wyświetlenia: 689 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Skimmer

    Witam Dlaczego pływak od skimmera w akwarium tonie?

    Wyświetlenia: 967 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: tomek110, wojtek deputat i 136 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.