Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja i ogrzewanie


Aquael unimax 250 prośba o opinie



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat
Jeśli ktoś ma unimaxa 250 to proszę o opinię. Znalazłem jeden wątek z opiniami o nim z 2009r... Chodzi mi o nową wersję poprawioną bo w tych starszych pękały uszczelki.
Z góry dziękuję.

Avatar użytkownika

Scenery Stone
Zainteresowany tematem
 
Posty: 200
Dołączył: 04 gru 2019, 09:45

Ja mam 2 sztuki w 200l. Niestety nie mam porównania do filtrów innych producentów (akurat tak wyszło, że zacząłem od Unimaxa 150 i tak zostało).
Filtry same w sobie myślę, że zgodnie z opiniami w sieci raczej bez większych minusów. Prosta, sprawdzona konstrukcja, cicha praca, niezawodny jednym słowem przy odrobinie serwisowania (smarowanie uszczelek). Serwis i dostępność części i ich ceny jak i samego filtra.
Z minusów to może niezbyt duża wydajność ale to zupełnie inna kwestia.
Jeśli wystarczy na Twoje akwarium i jest ze sprawdzonego źródła to bierz śmiało. Sugeruje tylko wymienić oryginalne węże zwłaszcza jak masz mało miejsca, bo są twarde jak z plastiku.
Możesz zamontować lampe UV w filtrze. Moje kupione jako nowe, mają z 2 lata póki co żadnych przykrych niespodzianek.



Majkel82
Aktywny użytkownik
 
Posty: 626
Dołączył: 05 paź 2017, 09:54

Ja mam 250. Mogę polecić, mi przeszkadza jedynie to ze aby odłączyć węże trzeba przekręcić zawór a ja mam bardzo niską szafkę i jest to problematyczne.
Pozatykają żadnych problemów

Avatar użytkownika

mazmaciek
Zainteresowany tematem
 
Posty: 154
Dołączył: 05 mar 2020, 23:43

Uniamaxa użytkuje od 7 lat.Regularnie smaruję uszczelki i sprawuje się super.Cichy mam go w sypialni w szafce 1,5m od łożka i jest cicho.Wcześniej obsługiwał 240 l. a od 3 lat pracuje w 250l.(100x50x50) i jest wystarczający.Pralki nie robi ale przy osadzie drobnych kąsaczy,krewetek,otosków w zupełności wystarczy jako jedyny w zbiorniku.



mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1787
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Jeszcze raz dzięki chyba się na niego zdecyduje a węże mam z castoramy dość miękkie fajne do podmian
1592821485384.jpeg
1592821748379.jpeg
1592821818409.jpeg

Avatar użytkownika

Scenery Stone
Zainteresowany tematem
 
Posty: 200
Dołączył: 04 gru 2019, 09:45

22 cze 2020, 16:37   (#6)  

No właśnie za miękkie to też nie dobrze, bo będą się zaginąć gdzie popadnie. Według mnie Chihiros ma dobre węże.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9008
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Paradoksalnie te oryginalne węże, na które wszyscy narzekają, bo "za twarde", najlepiej się układają nie tworząc załamań. Wymieniłem na JBLe i żałowałem, musiałem dołożyć elastycznych łączników od rurek instalacyjnych, żeby się nie zaginały.
Poza tym ciemny wąż lepszy, mniej zarasta.
A Unimaxa 250 mam parę lat w 112 i jestem b. zadowolony - bezgłośny i praktycznie bezobsługowy.
Pozdrawiam!
Quark-t

Avatar użytkownika

Quark-t
Zainteresowany tematem
 
Posty: 186
Dołączył: 23 kwi 2017, 23:03
Miasto: Będzin

Ilu użytkowników tyle opinii :) Ja pamiętam do dziś jak układałem te oryginalne węże pierwszy raz w szafce ;) wg mnie przyczyniły się do uszkodzenia uszczelki w głowicy bo aż tak prężyły.



Majkel82
Aktywny użytkownik
 
Posty: 626
Dołączył: 05 paź 2017, 09:54

Ja daje tylko węże Eheima zielone.



Majkel82
Aktywny użytkownik
 
Posty: 626
Dołączył: 05 paź 2017, 09:54

Ja z tych jestem zadowolony, bardzo dobre węże, w rzeczywistości są tylko lekko przydymione, prawie przezroczyste.
Screenshot_20200623-132346.jpeg



derag0n
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 816
Dołączył: 07 paź 2019, 19:36
Miasto: Zgierz

Ja od siebie mogę polecić węże z all z drutem
Nie da się go załamać a wbrew pozorom jest bardzo elastyczny. Mówię tu o 12/16



kamz
Zainteresowany tematem
 
Posty: 190
Dołączył: 29 sty 2019, 19:06

A jeszcze jedno jak z przepływem?

Avatar użytkownika

Scenery Stone
Zainteresowany tematem
 
Posty: 200
Dołączył: 04 gru 2019, 09:45

Ten filtr jest super. Ostatnio kupiłem kolejną już sztukę i choć tym razem sprzęt był używany, to zupełnie nic się z nim nie dzieje. W tej cenie jest bezkonkurencyjny, bezgłośny i zupełnie nie ma z nim problemu.
Co do węży, to sam stosuję we wszystkich swoich kubłach właśnie te tanie, które były pokazane na fotce "z Castoramy". Uważam, że są najlepsze, bo swobodnie można je ustawić ze względu na dużą elastyczność. Natomiast ze względu na cenę nie szkoda ich później wyrzucić. Polecam zarówno filtr, jak i węże.

Avatar użytkownika

dareczek7
Stały bywalec
 
Posty: 314
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

Milem akwarium roślinne . 4 lata filtr dawal rade czyscilem go co pare miesiecy. I gąbka na wlocie . Polecam. Nic nie cieklo dawał rade



GERAS
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 23 wrz 2020, 15:58

Ja z 6 lat temu miałem ten filtr w 112l. Bez problemów byłem zadowolony. Ale chyba wycofano go już z produkcji i nie da się chyba kupić nowych. B szukałem go z rok temu do nowego akwarium 60l i mi się udało go znaleźć



Magister85
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 21 wrz 2020, 20:34

Mam dwa szt tego filtra, spisywały się bezproblemowo ponad 7 lat, po przestoju z akwariami planuje je ponownie uruchomić w nowych zbiornikach.


Avatar użytkownika

cob_ra
Stały bywalec
 
Posty: 329
Dołączył: 01 sie 2013, 23:21
Miasto: Skierniewice








Powiązane tematy
  • Nowe filtry AquaEL Ultramax - nowość z Norymbergii

    Przed chwilą wróciłem z targów Interzoo 2018 z Norynbergii. Aquael zaprezentował nową serię filtrów o nazwie ULTRAMAX. Widziałem, dotykałem i wydaje mi się, że będzie to bardzo dobry filtr. Są trzy mo...

    Wyświetlenia: 54027 | Odpowiedzi: 235 czytaj więcej...

  • Opinie o filtrach RO

    Witam Jestem zmuszony do zakupu filtra RO - przy kH 16 nie ma innego wyjści, PH7,4 Dawkowanie CO2 nic go nie rusza przy takim buforze i niestety słabo się ropuszcza Nie chcę inwestować zbyt duzych p...

    Wyświetlenia: 4292 | Odpowiedzi: 28 czytaj więcej...

  • Aquael ULTRAMAX 2000 do 200 l ?

    Stosunkowo tanio mogę kupić używany filtr Aquael ULTRAMAX 2000. Czy nie będzie robił pralki w akwarium 200 l ? Może kupić Aquael ULTRAMAX 1500 ?

    Wyświetlenia: 1111 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Aquael fzn i skimmer

    Witam, czy jest ktoś tu posiadaczem filtrów aquael fzn, kaskady i posiada do niego dorobiony skimmer, mógłby pokazać jak to wyglada? Albo jakie macie propozycje wykonania takiego? :)

    Wyświetlenia: 1059 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Aquael Ultra Filter - kilka pytań

    Po nowym roku zamierzam wystartować z 2-im akwarium lecz nie zdecydowałem co do filtra. W sklepie jest Aquael Ultra Filter https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/filtry-zewnetrzne/fi...

    Wyświetlenia: 7575 | Odpowiedzi: 39 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: BartQQ, Iwagumiak, sponwwa i 155 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.