Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika CO2


Stabilna bimbrownia, czy to jest możliwe?



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. + nowy temat
Czy ktoś próbował w bimbrowni stosować reduktory ciśnień?
Takie jak stosuje się w butlach?
Pewnie to przerost formy nad treścią, ale ciekawi mnie czy to w praktyce by coś dawało.
Wiadomo że i tak ciśnienie nie było by na tyle stabilne jak z butli ale może choć trochę by poprawiło/ustabilizowało pracę bimbrowni.
Rzecz jasna trzeba by było zastosować jakieś mocne pojemniki. Może butelki od szampana?
Mają większą wytrzymałość niż butelki Pet.



krzysiek032
 

03 lut 2008, 00:37   (#2)  

Nie wiem czy to się sprawdzi, wraz ze wzrostem ciśnienia zwiększa się rozpuszczalność CO2 w wodzie, a to pewnie nie pozostaje bez wpływu na drożdże i proces fermentacji. Wtórna fermentacja przy produkcji szampana (prowadzona pod zwiększonym ciśnieniem) jest bardzo powolna i mało wydajna.



j2008
 

03 lut 2008, 20:03   (#3)  

mówię nie !
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 21:46 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz



Gość
 

07 lut 2008, 20:48   (#4)  

Czy dobrze zrozumiałem. Polecasz do bimbrowni drożdże przeznaczone do robienia wina?
Podobno są słabsze i szybciej się bimbrownia zatrzyma.
A z butelką w wodzie i grzałką już przerabiałem ale obecnie nie stosuję. Szybciej przebiega reakcja owszem ale i częściej trzeba rozrabiać nowy roztwór. Ustawiałem grzałkę też na 25st.i nie wiele to dało. Od niedawna robię coś innego. Dosypuję cukru (ok. 3 łyżeczki) jak widzę że bąbluje już wolniej (po tygodniu), oraz sody by nie zakwaszał się roztwór zbytnio. Bomblowanie przyspiesza i jak narazie się sprawdza. Tylko że w tym wypadku roztwór jest jakby odmłodzony, daję pożywienie dla drożdży po prostu :)
A jak chcę przyśpieszyć ponowny start bimbrowni stawiam butelki na pokrywie akwarium która jest ciepła. Na monitorze bym się nie odważył :)



krzysiek032
 

07 lut 2008, 21:54   (#5)  

mówię nie!
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 21:46 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz



Gość
 

08 lut 2008, 03:05   (#6)  

Czyli innymi słowy lepsze drożdże piekarskie do wytwarzania CO2.
Bo co z tego że dłużej pochodzą winne jak mało CO2 wytworzą.
25st mam w pokoju ale miewam mniej szczególnie przy oknie gdzie stoi bimbrownia i wtedy taka woda o takiej temp. coś by dała ale jak wspomniałem dałem sobie spokój z tą metodą.



krzysiek032
 

09 lut 2008, 20:18   (#7)  

mówię nie!
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 21:46 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz



Gość
 

11 lut 2008, 20:21   (#8)  

A ile litrów akwa i jak mocno zarośnięty zbiornik?
Na fotce roślin nie widać. Ja mam istną dżunglę w 100L :)
Muszę podrasowywać nawet zwykłe drożdże bo niski poziom CO2 czasami.



krzysiek032
 

11 lut 2008, 21:19   (#9)  

mówię nie !
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 21:39 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz



Gość
 

12 lut 2008, 03:12   (#10)  

Dlaczego nikt nie stosuje kwasku cytrynowego z sodą?
Ja produkuję tak CO2 od prawie roku. Wsypanie sody do butelki i wlanie kwachu zajmuje mi 5 minut. Butelki 1,5L. Raz wyregulowane (w maju) zawory nie dotykam. Starcza mi na ponad 2 miechy STAŁEGO dozowania CO2.

Nie żebym chciał się wymądrzać i mówić co lepsze albo gorsze. Zwyczajnie głośno myślę i dziwi mnie fakt że tak wielu ludzi woli bimber, który wnioskując z tego wątku przysparza wielu problemów (może o walory smakowe tu chodzi?). Szczególnie że było o tym wiele razy na forum. Teraz jakoś o tym już nikt nie wspomina.

Pozdrawiam wszystkich
(oczywiście służę radą dla tych co już przegrzebali forum a nie wiedzą nic. to się często zdarza).



Łukasz Buczek
 

13 lut 2008, 23:41   (#11)  

Łukasz Buczek napisał(a):Dlaczego nikt nie stosuje kwasku cytrynowego z sodą?.
Mógłbyś przybliżyć trochę tę metodę?
Krzysiek

Avatar użytkownika

j24
Stały bywalec
 
Posty: 430
Dołączył: 29 maja 2005, 19:20
Miasto: Zgierz

14 lut 2008, 00:38   (#12)  

jako czlowiek szanujacy zasady nie bede sie rozwodzil na ten temat na watku dotyczacym czego innego. krzysiek032 nie o to pytal.


W skrocie.
Gdy do sody oczyszczonej dolejesz jakiejs kwasnej substancji np. ocet, rozpuszczony kwasek cytrynowy (dawno tematu nie obserwowalem; pewnie koledzy jeszcze inne kwachy powymslali), nastepuje reakcja chemiczna w wyniku ktorej wytwarzany jest CO2 i jakis inny odpad (nikt nie powiedzial ze jestem specjalista w tej dziedzinie).
caly problem polega na rownomiernym wkraplaniu owego kwasku do sody tak, aby wytwarzac co2 powoli i w sposob ciagly. Ja zastosowalem na wezyku dwa zaworki zasikowe (made by myself 8) ). Po paru probach zaworki tak ustawilem ze jedna kropla wpada na sode co kilka minut (na moje akwarium to wystarcza). Na jak dlugo starcza? Zalezy jakie duze zbiorniki na kwasek i sode stosujesz. Ja mam 1,5L kwachu i 2L z soda na dnie i starcza na ok. 2 miechy. Gdybym zastosowal lepszy dyfuzor to pewnie musialbym jeszcze zmniejszyc czestosc "kroplenia" co wydluzyloby ten czas.

jednorazowy koszt uzytkowania: 2 paczki sody spozywczej i 2 paczki kwasku cytrynowego zakupione w byle spozywczaku to okolo kilka zl. Kupione hurtem jeszcze taniej.

Chcac sie dowiedziec wiecej na ten temat wpisz w wyszukiwarce np. "kwasek".
Jesli mimo wszystko chcialby ktos zalozyc na ten temat jeszcze jeden watek to chetnie wyloze cala ta niezwykle skomplikowana teorie lopatologicznie - z ilustracjami i zdjeciami.

sory za brak polskich ogonkow ale ten komp nie gada po naszemu



Łukasz Buczek
 

14 lut 2008, 18:07   (#13)  

No więc Łukasz myślę że nie tylko ja jestem zainteresowany projektem Twojej "bimbrowni".

Jesli mimo wszystko chcialby ktos zalozyc na ten temat jeszcze jeden watek to chetnie wyloze cala ta niezwykle skomplikowana teorie lopatologicznie - z ilustracjami i zdjeciami.


Myślę że krzysiek032 nie będzie miał nic przeciwko jak wrzucisz tu parę zdjęć i rysunków.Jak by nie patrzeć jest to sposób na stabilniejszą pracę "bimbrowni".
A jeśli nie chcesz w tym wątku to proszę załóż nowy.

krzysiek032 może być tu???



Maciej B.
Początkujący
 
Posty: 46
Dołączył: 01 mar 2007, 22:48
Miasto: Międzychód

15 lut 2008, 00:05   (#14)  

No dobrze. Założę nowy wątek bo widze że stare sztuczki przykrył kurz.
Dajcie mi panowie trochę czasu na pozbieranie myśli i doprowadzenie się do porządku; nie mogę taki nieogolony....



Łukasz Buczek
 

15 lut 2008, 13:25   (#15)  

Nie wiem czy nie za późno odpowiadam ale: nie ma problemu piszcie o tym kwasku, chętnie poczytam.



krzysiek032
 

16 lut 2008, 18:00   (#16)  

czekam na artykuł o "kwasku" :D
może i trzeba dokładnie to przemyślec niż inwestować w cukier i drożdze :D
Pozdrawiam, Paweł

Avatar użytkownika

pawel_ok
Zainteresowany tematem
 
Posty: 158
Dołączył: 10 paź 2006, 15:43
Miasto: lubelskie

16 lut 2008, 18:50   (#17)  

Nie tyle kwestia kasy co szybkiego i systematycznego spadku wydajności bimbrowni. Jak narazie dosypuję cukru (dokarmiam drożdże) do zacieru by podkręcać to wydzielanie CO2. Zobaczymy jak długo tak można :)
Zapodajcie ten kwasior bo już się nie mogę doczekać :)



krzysiek032
 

16 lut 2008, 22:03   (#18)  

pawel_ok napisał(a):czekam na artykuł o "kwasku" :D
może i trzeba dokładnie to przemyślec niż inwestować w cukier i drożdze :D


Na innym forum jest o tym sporo oto link do tego tematu
http://akwarystyka.com.pl/showthread.ph ... 75&page=25



Petrus
Początkujący
 
Posty: 25
Dołączył: 19 gru 2007, 19:15
Miasto: Oława

11 mar 2008, 00:18   (#19)  

Obiecałem więc zapraszam do lektury:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=22999



Łukasz Buczek
 








Powiązane tematy
  • Bimbrownia - sposób dozowania CO2 dla początkujących

    Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru. Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt u...

    Wyświetlenia: 109822 | Odpowiedzi: 180 czytaj więcej...

  • CO2 bimbrownika czy butla

    Witajcie.! Od niedawna zastanawiam się jakiego typu CO2 użyć w swoim baniaku 54l oświetlenie 2x 15w aquael plant, dużo czytałem o bimbrowni ale jakoś nie mogę się zdecydować z drogiej strony nie należ...

    Wyświetlenia: 1066 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Czy warto zastosować CO2?

    Witam. Mam pytanie. Warto kupić butle tylko ze wzglądu na monte carlo?

    Wyświetlenia: 1562 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

  • Bimbrownia

    Witam. Macie jakieś przepisy na bimbrownie? Moje zawsze kończą się tak samo, reakcja na 3 dni lub żadna.

    Wyświetlenia: 1469 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • 112L dyfuzor czy reaktor ?

    Hej, Jak w temacie. Przymierzam się do kupna zestawu co2 i zastanawiam się który z powyższych wybrać. Gdzieś przeczytałem, że reaktor raczej jest wskazany przy dużych przepływach w filtrze, co przy m...

    Wyświetlenia: 3913 | Odpowiedzi: 19 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 84 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.