Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika CO2


Opinie na temat zestawu Co2



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. + nowy temat

07 gru 2014, 16:38 Opinie na temat zestawu Co2  (#1)  

Witam, posiadam akwarium 100 l. Dotychczas bawiłem się bimbrownią, ale dość szybko zaczęła mi działac na nerwy więc zdecydowalem sie własnie na zakup butli.
Proszę o opinie na temat zestawu. Mam do wykorzystania 400 zł.

Zestaw CO2 Premium Exclusive z butlą 2,1l

Zestaw sklada się z:
Nowa butla CO2 2,1l
Zawór bezpieczeństwa
Profesjonalny zawór polskiej firmy GCE. Spełniający wszelkie normy, gwarantujący maksimum niezawodności.
Reduktor CO2
Przeznaczony do akwarystyki reduktor firmy Magnum.
Włoski elektrozawór ACL 3,5W (kompletny, z wtyczką)
Zawór dławiący Camozzi
Metalowe nyple i złączka Camozzi (z uszczelkami)
Wąż PU 3 metry
Szklany dyfuzor, zaworek zwrotny oraz licznik bąbelków
W skład oferowanego zestawu wchodzą wykonane ze szkła, następujące elementy:
- Zaworek zwrotny zapobiegający przed cofnięciem się wody i uszkodzeniem naszego sprzętu,
- Licznik bąbelków pokazujący jak dawkę gazu obecnie dozujemy,
- Dyfuzor CO2 20 mm z bardzo dobrym spiekiem ceramicznym rozpuszczającym całą swoją powierzchnią gaz w wodzie.

Przepraszam adminów za niedostosowanie się do regulaminu!
Pozdrowienia
Załączniki
premium_exclusivesk.jpg
Ostatnio edytowano 07 gru 2014, 18:06 przez Moderatorka, łącznie edytowano 3 razy
Powód: Aby zapytać o produkt wklej zdjęcie i opis. To w zupełności wystarczy do uzyskania porady.



beni2407
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 26 sie 2014, 22:37

Zestaw jak zestaw tylko z doświadczenia wiem, że nie warto inwestować w butle ponieważ, niektóre firmy napełniajace gaz robią to na zasadzie wymiany butli na inną trzeba na to też zwrócić uwagę.Po jakimś czasie zrezygnujesz ze szkalnego dyfuzora na żecz(rzecz) kostki lipowej bo nieżle zachodzą glonami i często trzeba je czyścić, ale u mnie stoi 6 kg butla i przy dozowaniu 24h wystarcza na równy rok a gazu nie oszczędzam, ale to zawsze lepsze niż bimbrownia.



meniek
Aktywny użytkownik
 
Posty: 554
Dołączył: 22 mar 2011, 11:57

Gdybym miał wolne 400zł sam bym go kupił .A tak na serio; na twoje potrzeby myślę że spokojnie wystarczy.

Avatar użytkownika

wasabee
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył: 26 lip 2013, 22:26
Miasto: E-g

butla reduktor, elektrozawór, zaworek precyzyjny ok...
kluczowym elementem jest dyfuzor...
moim zdaniem warto dopłacić i kupić trochę lepszy bo te "zestawowe" często są tymi najtańszymi a co za tym idzie średnio dobrymi...



Dadario
Stały bywalec
 
Posty: 330
Dołączył: 27 lut 2014, 20:44

meniek napisał(a):Zestaw jak zestaw tylko z doświadczenia wiem, że nie warto inwestować w butle ponieważ, niektóre firmy napełniajace gaz robią to na zasadzie wymiany butli na inną trzeba na to też zwrócić uwagę.Po jakimś czasie zrezygnujesz ze szkalnego dyfuzora na żecz(rzecz) kostki lipowej bo nieżle zachodzą glonami i często trzeba je czyścić, ale u mnie stoi 6 kg butla i przy dozowaniu 24h wystarcza na równy rok a gazu nie oszczędzam, ale to zawsze lepsze niż bimbrownia.


Maniek dopisz, że kostka lipowa nawet te najlepsze np.Aquamedica po 3 miesiącach są do wymiany bo puszczają bąble wielkości podobnej do tych co kostki napowietrzające.
Dyfuzor czyści się 5 min raz w tygodniu to tak wiele ?
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5264
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Sam niedawno kupiłem gotowy zestaw i jestem mocno niezadowolony z dyfuzora jaki dostałem. Mam zamiar w niedalekiej przyszłości wymienić go na zen lub atomizer.



Evanthas
Stały bywalec
 
Posty: 373
Dołączył: 04 wrz 2014, 21:05

Zestaw jak każdy jeden. Zakupiłem podobny i na dzień dzisiejszy przetrwał dyfuzor,ponieważ został zdemontowany (po dwóch miechach na duuuży plus) i zastąpił go atomizer.Reszta po prostu stłukła się, nie polecam !

Avatar użytkownika

hanyss
Stały bywalec
 
Posty: 349
Dołączył: 14 lis 2012, 16:50
Miasto: Dublin

OKej, czyli rozumiem, że zestaw ujdzie, ale lepiej zainwestowac w lepszy dyfuzorek? @weder, w jaki sposob czysci sie dyfuzor?



beni2407
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 26 sie 2014, 22:37

Maja rada jest następująca:
zrezygnować z elektrozaworu i programatora dobowego, z mojego doświadczenia podawanie CO2 24/24 bardzo dobrze się sprawdza.
Druga sprawa oczywiście wymiana tego dyfuzora na ZEN model podwieszany na szybie, sam używam i jestem bardzo zadowolony już prawie od dwóch lat, a idea z zawieszeniem na szybie jest przednia.
Przy tym dyfuzorze rezygnujesz jeszcze z kolanka za kila złotych i plus oszczędności z zaworu i masz na ZEN.

Avatar użytkownika

kichnu
Zainteresowany tematem
 
Posty: 274
Dołączył: 04 sty 2011, 20:09
Miasto: Mosina

popieram nie wiem po co ludzie używają elektrozawory chyba przez oszczędność na gazie u mnie przez 10 lat niema tego cuda podaje 24 na dobę i nic złego się nie dzieje i nigdy nie działo więc daruj sobie ten wydatek



balsampomorski
Początkujący
 
Posty: 35
Dołączył: 25 paź 2012, 15:20

Dodam dwa grosze. Kupiłem butlę używaną za niecałe 100 zł. Do tego reduktor używany za 30 zł ale Hiwi z jakiegoś baru. Do tego dorobiłem reaktor narurowy z filtra pralkowego za 50 zł ze złączami do rur pex i trójnikiem oraz zaworkiem zwrotnym za 20 zł. Mam porządek w szafce i zero gratów w akwarium. Rachunek prosty a jeśli butla jest brzydka to można pomalować.

Avatar użytkownika

maanieek
Poznaje temat
 
Posty: 90
Dołączył: 19 maja 2014, 21:55
Miasto: Ostrów Wielkopolski

W żarku w Świnoujściu używana butla 3 kg z atestem na 10 lat chyba kosztuje 130 zł koszt nabicia 20 zł dyfuzory zakup 2 zmieniam co tydzień podczas prac porządkowych i mocze w JBL powerclean polecam albo domestos 1 do 1 z wodą .Dyfuzory ja mam 2 za 30 zł takie same jeden rozpyla jak te z najwyższej półki drugi wali już duże bąble loteria? sam zdecyduj. Elektrozawór NIE j rurka TAK Camozzi TAK przeciw zwrotny TAK ja mam elektrozawór QPNEUMATIC polecam mały estetyczny i nie potrzeba CAMOZZIEGO ale kiedyś jechałem na przemysłowym i też było git tylko że są większe kobylaste w porównaniu do QPNEUMATICA i w zasadzie wszystko życzę pięknych bąblujących roślin



balsampomorski
Początkujący
 
Posty: 35
Dołączył: 25 paź 2012, 15:20

Szybko zrezygnujesz ze szklanego dyfuzora. Brałem ostatnio podobny zestaw tylko bez elektrozaworu gdyż ten mogę zawsze dokupić jak stwierdzę, że dozowanie Co2 24/24 nie jest ok. Na razie dozuje całą dobę 7 dni w tygodniu i nie zauważyłem niczego niepokojącego. Szklany dyfuzor wywaliłem, szklany licznik bombelków i zaworek przeciw-zwrotny również - wszystko wymieniłem na plastik bo jest pewniejszy. Z zestawu został tylko reduktor, nypel, zaworek camozzi i szybkozłączka. Butlę kupiłem oddzielnie za 150 zeta. a tak wygląda to u mnie.
Załączniki
IMAG0410.jpg



Anonim 35418
 

beni2407 napisał(a):OKej, czyli rozumiem, że zestaw ujdzie, ale lepiej zainwestowac w lepszy dyfuzorek? @weder, w jaki sposob czysci sie dyfuzor?


Dyfuzor czyszczę w preparacie ADA Superge. Preparat tani nie jest ok 70zł ale opakowanie starcza mi na 150 czyszczeń. Więc odpuściłem ACE.
Polewam bardzo mała ilością preparatu ( 2ml ) spiek czekam 2min. Potem zalewam go w szklance (ok 3cm wody w szklane ) Czekam następne 2 min po tym czasie spiek jest idealnie czysty. Płukanie pod zimną wodą ok 1 min i wraca do zbiornika.Czyszczony regularnie wymaga poświęcenia 5 min raz w tygodniu. Od 2 lat posiadam ten sam dyfuzor ZEN 25mm podwieszany z sklepu RA i sobie chwalę. Bardzo estetyczny do zbiornika nie wchodzą żadne kable. Za pomocą tego dyfuzora zbiornik 150l można zagazować na amen.
Dla kogoś kto zaczyna przygodę z gazem bezpieczniejszą opcją jest podawanie tylko w dzień. Pomimo, że gazem bawię się od dawna nie podaję gazu w nocy nie widzę takiej potrzeby,wszystko rośnie ok. Wodę w nocy napowietrzam za pomocą szklanego wylotu z filtra ( uniesienie go). Jeśli chodzi o gazowanie dyfuzorem istnieje większe ryzyko wystąpienia błony bakteryjnej na powierzchni wody. Trzeba się zaopatrzyć w skimmer.
Zresztą w HT jakby gazu nie podawł to skimmer i tak trzeba posiadać.


Na tym filmie możesz zobaczyć jak wygląda praca tego dyfuzora.

https://www.youtube.com/watch?v=0oJ0KRH_Mys

https://www.youtube.com/watch?v=Y38mPecDQKc

Musisz wybrać co chcesz posiadać reaktor, dyfuzor czy atomizer.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5264
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Przepraszam nie elektrozawór tylko reduktor QPNEUMATIC żona mi nad głową brzęczała ciężko zebrać myśli pozdrwaiam



balsampomorski
Początkujący
 
Posty: 35
Dołączył: 25 paź 2012, 15:20

weder napisał(a):Musisz wybrać co chcesz posiadać reaktor, dyfuzor czy atomizer.

Żaden z nich nie jest idealny, każdy mam jakiś minus.:)

Avatar użytkownika

hanyss
Stały bywalec
 
Posty: 349
Dołączył: 14 lis 2012, 16:50
Miasto: Dublin

Dokładnie tak jakbym miał większe szkło to na 100% kupiłbym reaktor.
Jakiś czas temu zastanawiałem się nad atomizerem ale to co daje mi dyfuzor jest ok.
Więc zostałem przy nim. Przy reaktorze dla mnie jest więcej zabawy z czyszczeniem węży. A w HT zachodzą dość szybko.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5264
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Mam atomizer jest zaj.. nic w nim nie robisz.Minuskiem jest że robi straszną mgiełkę po całym baniaku. Mi to nie przeszkadza, rośliny w bąbelkach ale nie wszyscy to lubią.Reaktor słyszałem że głośno chodzi i te czyszczenie.

Avatar użytkownika

hanyss
Stały bywalec
 
Posty: 349
Dołączył: 14 lis 2012, 16:50
Miasto: Dublin

@hanyss jaki masz atomizer??



beni2407
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 26 sie 2014, 22:37


Avatar użytkownika

hanyss
Stały bywalec
 
Posty: 349
Dołączył: 14 lis 2012, 16:50
Miasto: Dublin

Witajcie, zdecydowałem się na reaktor/ mixer co2. Z racji tej, że jestem typem majsterkowicza zabawię się i sam spróbuję zrobić takie urządzenie :D Nasuneły mi się w takim razie dwa pytania

1. Tak podsumowując, jeśli będę chciał rozpuszczać to co2 reaktorem to zestaw, który bede musial sobie skompletowac to :
-butla
- reduktor
-zaworek precyzyjny
- ew. elektrozawor
- licznik bąbelków
- to tego nyple
Jesli o czymś zapomniałem to proszę powiedzieć.

Drugie pytanko. Znalazłem taki poradnik btw. budowy własnie tego reaktora. http://akwarystykaroslinna.blogspot.com ... -gazu.html. Prosze o szybkie przestudiowanie storny i oceny samego pomysłu.



beni2407
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 26 sie 2014, 22:37

Zaworek przeciwzwrotny :wink:
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5264
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

o super dzieki wielkie, Weder. Rzuć prosze okiem na tego linka



beni2407
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 26 sie 2014, 22:37

weder napisał(a):Zresztą w HT jakby gazu nie podawł to skimmer i tak trzeba posiadać


Możesz wyjaśnić dlaczego Twoim zdaniem w HT skimmer jest niezbędny?

Avatar użytkownika

breugnir
Stały bywalec
 
Posty: 301
Dołączył: 08 gru 2011, 01:51
Miasto: Olsztyn

Nie wiem jak nawozisz jak mocno gazujesz ale u mnie po 24h bez skimmera mam błonę na powierzchni. Czasami jak zegar sterujący się zawiesza to po powrocie do domu mam ją bardzo okazałą.
Tak sytuacja jest u wszystkich moich znajomych a jest ich sporo którzy mają HT.
U mnie skimmer pracuje 12 razy na dobę po 10 min. ( tylko w dzień ) od 6 rano do 22.
Przy powstawaniu błony czystość wody nie ma znaczenia bo mam ją krystalicznie przejrzystą a mimo to bez skimmera błona powstaje. W zbiorniku LT skimmera nie mam i nie mam najmniejszego problemu z błoną.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5264
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia








Powiązane tematy
  • Bimbrownia - sposób dozowania CO2 dla początkujących

    Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru. Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt u...

    Wyświetlenia: 110040 | Odpowiedzi: 180 czytaj więcej...

  • CO2 bimbrownika czy butla

    Witajcie.! Od niedawna zastanawiam się jakiego typu CO2 użyć w swoim baniaku 54l oświetlenie 2x 15w aquael plant, dużo czytałem o bimbrowni ale jakoś nie mogę się zdecydować z drogiej strony nie należ...

    Wyświetlenia: 1120 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Reaktor CO2 i filtr w jednym DIY

    Witam. Mam w planie taki mikser i filtr w jednym. Zastanawiam się czy ktoś robił coś takiego. Jakie macie panowie i panie zdanie. Filtr oczywiscie wewnetrzny.

    Wyświetlenia: 679 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Czystość CO2 z butli

    Od kilka dni podaje co2 z butli na reaktor własnej roboty. To jest zwykła butelka PET założona na gąbkę i do niej wciśniety jest wężyk od co2. Gąbka jest na wlocie filtra wewnętrznego. Rozpuszczalność...

    Wyświetlenia: 731 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Miejsca, w których można nabić butlę CO2 (cała Polska)

    Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu). Pomyslalem przy okazji o ...

    Wyświetlenia: 171210 | Odpowiedzi: 379 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 126 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.