Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika CO2


Nierdzewny dyfuzor CO2- recenzja



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. + nowy temat
Witam, ostatnio jest moda na "nierdzewkę" w akwarium na forum były już przedstawione nierdzewne wloty i wyloty oraz skimmery ja chciałem zaprezentować krotką recenzje nierdzewnego dyfuzora ze spiekiem ceramicznym.
Jest on w całości wykonany ze stali nierdzewnej-bardzo estetycznie wykonany jest to alternatywa dla szklanych dyfuzorów, dla mnie zostawia je wszystkie w tyle, ja zamiast reaktorów które lepiej i prawie w 100% rozpuszczają CO2 wolę dyfuzor lubię patrzeć jak gaz się z niego ulatnia -rozpyla innym przeszkadza mnie wręcz przeciwnie ;) teraz kilka moich spostrzeżeń i opinii o produkcie:

- wysoka jakość wykonania-nowoczesny design

- dość przystępna cena 24 dolary około 90-95zł z przesyłką za darmo

- wymienne wkłady ceramiczne-duży plus

- rewelacyjnie rozpyla CO2 (filmik poniżej) w postaci drobnej mgiełki po całości spieku lepszej nie miałem nigdy a przewinęło się sporo dyfuzorów

- łatwy w czyszczeniu można rozebrać na części

- dostępne rożne rozmiary-(długość rurki) od 25-40cm




Podsumowanie: jest to sprzęt godny uwagi i polecenia bo i wygląda i robi robotę w 100% ja jestem zadowolony.
Załączniki
a.jpg
1
b.jpg
2
c.jpg
3
d.jpg
4
e.jpg
5


Avatar użytkownika

PKS_26
Stały bywalec
 
Posty: 437
Dołączył: 28 lis 2012, 19:36
Miasto: Bukowno/Sławków

I must have :)
Jak cenowo wyglądają te wkłady ceramiczne? rozumiem, ze można je tez wykąpać w ACE

Avatar użytkownika

87Brad87
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2159
Dołączył: 10 wrz 2010, 19:07
Miasto: Ruda Śląska

Jak dla mnie stal nierdzewna w zbiorniku wygląda dużo lepiej niż plastik. Jeśli ma konkurować z szkłem to przegrywa jeśli chodzi o estetykę. Plusem jest trwałość produktów wykonanych z nierdzewki.

Pokazany dyfuzor jest ładnie wykonany.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5264
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Wykonanie - perfekcyjne.

Avatar użytkownika

GP
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 988
Dołączył: 03 cze 2005, 06:45
Miasto: Krosno

Znalazłem w Chinach coś podobnego, ciut inny design, ceny od 75zł w górę (bez wysyłki)...

T1nOqNXbptXXbNhQQ0_035855.jpg
T1nOqNXbptXXbNhQQ0_035855.jpg (10.49 KiB) Przeglądane 3401 razy


TB1KhSaGXXXXXb1XFXXXXXXXXXX_!!0-item_pic.jpg
TB1KhSaGXXXXXb1XFXXXXXXXXXX_!!0-item_pic.jpg (44.45 KiB) Przeglądane 3401 razy

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

Szczerze to fajna rzecz ... gdzie to kupić ?

Avatar użytkownika

pagu
Znający temat
 
Posty: 1752
Dołączył: 20 wrz 2011, 17:54

pagu napisał(a):Szczerze to fajna rzecz ... gdzie to kupić ?



Z Chin na ebayu szukaj ewentualnie podrzucę ci link na priv jak chcesz.


Avatar użytkownika

PKS_26
Stały bywalec
 
Posty: 437
Dołączył: 28 lis 2012, 19:36
Miasto: Bukowno/Sławków

Aquarium Ultra-thin stainless steel co2 diffuser 25cm 30cm 35cm 40cm to select

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

Dyfuzor który pokazał PKS_26 jeśli chodzi o osadzenie spieku jak dla mnie jest ładniejszy. Za to ten co pokazał Matu ma dobre rozwiązanie jeśli chodzi o podłączenie wężyka.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5264
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Na moich fotkach ba górnej jeden ma karbowany koniec a z kolei na dolnym zdjęciu jest nakrętka dociskowa, więc i tak nie wiem jak by to miało docelowo wyglądać... Innych fotek nie mieli.

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

87Brad87 napisał(a):I must have :)
Jak cenowo wyglądają te wkłady ceramiczne? rozumiem, ze można je tez wykąpać w ACE


Cena wkładu ok 5$ za szt ale jest on nie do zdarcia.
Czyścisz jak zwykły dyfuzor możesz moczyć ceramike w ACE czy innych środkach do czyszczenia


Avatar użytkownika

PKS_26
Stały bywalec
 
Posty: 437
Dołączył: 28 lis 2012, 19:36
Miasto: Bukowno/Sławków

http://www.ebay.com/itm/MUFAN-Aquarium- ... 1577494778

Co myślicie o czymś takim? Czy to też jest godne uwagi? Potrzebny mi dyfuzor o budowie taki jak ten powyżej (akwarium z pokrywą).
Akwaria:
340l Nature
270l typowe LT
30l Aranżacja z I Mistrzostw nano akwariów
2l - Micro akwarium

Pozdrawiam Robert Sójka

Avatar użytkownika

Hello
Stały bywalec
 
Posty: 424
Dołączył: 18 gru 2010, 09:07
Miasto: Kraków

Załączniki
D963139B93739A9B830AD299CA9C53D24399689C33D2C6639EC7D2699A63939B16CD991359CD569A0336908F97D6F533.jpg



kretos
Aktywny użytkownik
 
Posty: 603
Dołączył: 27 lut 2013, 15:24

Zakupilem takie cudo , jak to jest z spiekiem ? Trzeba moczyc czy cuś ? Czy odrazu pod butle i heja ?



Alexbburago1993
Poznaje temat
 
Posty: 125
Dołączył: 01 paź 2015, 13:40
Miasto: Leszno

Lepiej pomoczyć.

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

A nie będą za bardzo rzucać się w oczy w porównaniu do tych szklanych??

Avatar użytkownika

Albinn88
Stały bywalec
 
Posty: 405
Dołączył: 29 gru 2015, 22:56

Alexbburago1993 napisał(a):Zakupilem takie cudo , jak to jest z spiekiem ? Trzeba moczyc czy cuś ? Czy odrazu pod butle i heja ?



Jeśli masz ten nierdzewny to skręć do kupy i włóż do akwarium ale nie puszczaj gazu, niech się pomoczy z 1-2 godz ja swój włożyłem od razu do wody i leciały spore bąble bokiem jak by nieszczelność napisałem do chińczyka z reklamacją wysłał mi gratis drugi spiek ceramiczny, okazało się że mój jest sprawny tylko trzeba go wcześniej skręconego moczyć :) i tak wydymałem chinola na $5.98 :D w sumie wysłał mi 2 drugą gratis za problem, teraz mam 3 :) i wszystkie sprawne, drogie same wkłady za szt prawie 6$


Avatar użytkownika

PKS_26
Stały bywalec
 
Posty: 437
Dołączył: 28 lis 2012, 19:36
Miasto: Bukowno/Sławków

PKS_26 napisał(a):
Alexbburago1993 napisał(a):Zakupilem takie cudo , jak to jest z spiekiem ? Trzeba moczyc czy cuś ? Czy odrazu pod butle i heja ?



Jeśli masz ten nierdzewny to skręć do kupy i włóż do akwarium ale nie puszczaj gazu, niech się pomoczy z 1-2 godz ja swój włożyłem od razu do wody i leciały spore bąble bokiem jak by nieszczelność napisałem do chińczyka z reklamacją wysłał mi gratis drugi spiek ceramiczny, okazało się że mój jest sprawny tylko trzeba go wcześniej skręconego moczyć :) i tak wydymałem chinola na $5.98 :D w sumie wysłał mi 2 drugą gratis za problem, teraz mam 3 :) i wszystkie sprawne, drogie same wkłady za szt prawie 6$

Co za obciach, zostałeś Januszem dym....

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Avatar użytkownika

Conrad_PL
Stały bywalec
 
Posty: 335
Dołączył: 18 lis 2013, 22:45
Miasto: Warszawa

PKS_26 napisał(a):Jeśli masz ten nierdzewny to skręć do kupy i włóż do akwarium ale nie puszczaj gazu, niech się pomoczy z 1-2 godz ja swój włożyłem od razu do wody i leciały spore bąble bokiem jak by nieszczelność napisałem do chińczyka z reklamacją wysłał mi gratis drugi spiek ceramiczny, okazało się że mój jest sprawny tylko trzeba go wcześniej skręconego moczyć :) i tak wydymałem chinola na $5.98 :D w sumie wysłał mi 2 drugą gratis za problem, teraz mam 3 :) i wszystkie sprawne, drogie same wkłady za szt prawie 6$


Dzieki wielkie za inf :)
A Chinola to ladnie wycykales :D


Conrad_PL napisał(a):Co za obciach, zostałeś Januszem dym....


Idz swoje bóle gdzies indziej przedstawiac , nikt Cie nie zmusza do uzywania ...



Alexbburago1993
Poznaje temat
 
Posty: 125
Dołączył: 01 paź 2015, 13:40
Miasto: Leszno

Ten dyfuzor jest rewelacyjny, nie ma porównania do tych szklanych. Chodzi u mnie już 4 miesiące, mgiełka idealna jak na początku. Spieku nie czyściłem jeszcze, bo nie ma potrzeby. Raz na jakiś czas przecieram gąbką stalową obudowę i jest jak nowa.
Gorąco polecam!



satek
Początkujący
 
Posty: 38
Dołączył: 24 sie 2015, 09:11








Powiązane tematy
  • Bimbrownia - sposób dozowania CO2 dla początkujących

    Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru. Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt u...

    Wyświetlenia: 109632 | Odpowiedzi: 180 czytaj więcej...

  • CO2 bimbrownika czy butla

    Witajcie.! Od niedawna zastanawiam się jakiego typu CO2 użyć w swoim baniaku 54l oświetlenie 2x 15w aquael plant, dużo czytałem o bimbrowni ale jakoś nie mogę się zdecydować z drogiej strony nie należ...

    Wyświetlenia: 1006 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Reaktor CO2 i filtr w jednym DIY

    Witam. Mam w planie taki mikser i filtr w jednym. Zastanawiam się czy ktoś robił coś takiego. Jakie macie panowie i panie zdanie. Filtr oczywiscie wewnetrzny.

    Wyświetlenia: 587 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Czystość CO2 z butli

    Od kilka dni podaje co2 z butli na reaktor własnej roboty. To jest zwykła butelka PET założona na gąbkę i do niej wciśniety jest wężyk od co2. Gąbka jest na wlocie filtra wewnętrznego. Rozpuszczalność...

    Wyświetlenia: 641 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Miejsca, w których można nabić butlę CO2 (cała Polska)

    Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu). Pomyslalem przy okazji o ...

    Wyświetlenia: 170553 | Odpowiedzi: 379 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 68 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.
           


 
Uruchomiono zadanie harmonogramu