Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika CO2


Bimber plus kamień napowietrzający - czy to ma sens?



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. + nowy temat
Cześć,

Na razie nie chcę inwestować w co2 jakichkolwiek pieniędzy - zrobiłem więc super szybką bimbrownię: tylko jedna butelka, z niej wprost wężyk do akwa zakończony takim zwykłym kamieniem napowietrzającym. Bąble lecą ale tu pytanie - we wszalakich instrukcjach obsługi jest porada by zainstalować "dyfuzor". No potem pewnie zainwestuję i w butlę i cały sprzęt, ale czy na razie może być bez tego dyfuzora? Wystarczy zwykły kamień napowietrzający?



konrados
Początkujący
 
Posty: 17
Dołączył: 18 lis 2009, 09:44

24 sty 2011, 20:00   (#2)  

nie, po prostu lecą z niego za duże bąble co2 co skutkuje bardzo nieefektywnym rozpuszczaniem. Ogólnie jest zasada im bąble mniejsze tym lepsze.

Bardzo dobrym i tanim patentem jest wsadzenie w wąż filtra z papierosa. Leci dosłownie mgiełka. Posiadam dyfuzor mini ze spiekiem ceramicznym oraz professionala i szczerze to ten z filtra papierosa jest niewiele gorszy przy prędkości ok 2b/s.



MasterBarti
Poznaje temat
 
Posty: 93
Dołączył: 17 mar 2007, 17:16
Miasto: Jankowice k. Pszczyny

24 sty 2011, 20:25   (#3)  

O, dzięki, na to bym nie wpadł :)

A stosujesz bimbrownie? Jak tak, to jaki skład?



konrados
Początkujący
 
Posty: 17
Dołączył: 18 lis 2009, 09:44

24 sty 2011, 20:44   (#4)  

Konrados ja polecam osobiście zrobienie własnego dyfuzorka co2 ze strzykawki i drzewa lipowego jeśli wykonasz dobrze to mgiełka murowana !!! koszt 20gr strzykawka 5mlm drzewo lipowe 0 zł :) Ja u siebie tak stosuję i jestem bardzo zadowolony tak więc polecam.Jeśli chodzi o zacier do bimbrowni to 1410 , czyli 1000 ml wody 400 g cukru i 10 g drożdży , bitwa pod Grunwaldem :)
Załączniki
HPIM1479.JPG
mniej więcej widać jaka mgiełka na żywo o niebo lepiej :)



Mattik
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 07 lis 2010, 21:19
Miasto: Głogów

24 sty 2011, 20:57   (#5)  

Kamienien napowietrzający moze byc, jak chcesz drobne bombelki to go przeszlifuj drobnym papierem sciernym.



krisloro
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 24 sty 2011, 20:46

24 sty 2011, 21:19   (#6)  

OK, dzięki Wam, wypróbuję wpierw trick z papierem ściernym potem jak nie wyjdzie idę szukać drzewa lipowego (choć nie mam pojęcia jak to to wygląda :)

Trick z filtrem od fajek nie wyszedł - wcisnąłem ten filtr do wężyka i co2 idzie wszędzie tylko nie przez filtr (przeciska się obok, nawet gdy mocno wciskałem ów filtr).

Update: o, widzę, że taką kostkę lipową można za parę złoty na allegro kupić, to chyba najprostsze rozwiązanie.

Dzięki jeszcze raz za pomoc!



konrados
Początkujący
 
Posty: 17
Dołączył: 18 lis 2009, 09:44

24 sty 2011, 22:40   (#7)  

Co do filterka z papierosa to dodam, że to był filterek z papierosa hmm normalnego ? rozmiaru (nie tego wąskiego). Trochę go skompresowałem - kręciłem go w palcach i jednocześnie ściskałem.
Z biedą wcisnąłem go do wężyka 4mm. Na początku byłem sceptyczny ale rezultat końcowy mnie zaskoczył.



MasterBarti
Poznaje temat
 
Posty: 93
Dołączył: 17 mar 2007, 17:16
Miasto: Jankowice k. Pszczyny

25 sty 2011, 00:12   (#8)  

Nie no, to jest niesamowite, możecie mi powiedzieć jaki jest wasz przepis na zacier? Bo gdy guuglam co2 1410 to zawsze jest litr wody, 400 gram cukru i ... no właśnie - niektórzy podają 10 dkg (czyli 100 gram) a niektórzy 10 gram drożdży, więc jak to w końcu jest?



konrados
Początkujący
 
Posty: 17
Dołączył: 18 lis 2009, 09:44

25 sty 2011, 00:51   (#9)  

ja daję całą kostkę i jest ok , :) co tydzień wymieniam zacier.



Mattik
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 07 lis 2010, 21:19
Miasto: Głogów

25 sty 2011, 12:18   (#10)  

ja daję całą kostkę i jest ok


No i właśnie takich postów/instrukcji znajduję b. dużo w internetach, co powoduje, że w końcu nie wiem o jaką jednostkę chodzi w 1410 :( Bo "cała kostka" - ta najpopularniejsza - to 100 gram czyli 10 dkg, a z drugiej strony znajduję przepisy gdzie stoi 10 gram.

No kurde, przecież to 10-krotna różnica. Chyba, że "całą kostkę" dajesz na 10 litrów wody i 4kg cukru?

Naprawdę byłbym wdzięczny za odpowiedź.



konrados
Początkujący
 
Posty: 17
Dołączył: 18 lis 2009, 09:44

25 sty 2011, 12:56   (#11)  

Mój zacier robiłem do butelki 2,5l.
Przepis
0,5 kg cukru rozpuscić w ok. 1,5 litra gorącej wody i wystudzić
łyżeczkę drożdży ok. 10 gram wymieszać z niewielką iloscią wody.
Do butelki wlać rozrobione drożdże, a następnie wodę z cukrem (chłodną)
Butelkę uzupełnić wodą, tak aby wolna przestrzeń do korka wynosiła ok 10 cm
250l EI, 54l krewetki

Avatar użytkownika

bogust
Zainteresowany tematem
 
Posty: 198
Dołączył: 30 gru 2007, 22:39
Miasto: Rzeszów

25 sty 2011, 14:13   (#12)  

OK, czyli jednak GRAMY a nie DEKAGRAMY :) Tak też myślałem, ale było pełno porad w stylu "10 deka drożdży, litr wody...".

Dzięki.



konrados
Początkujący
 
Posty: 17
Dołączył: 18 lis 2009, 09:44

25 sty 2011, 23:59   (#13)  

tak jak pisałem daję cała kostkę drożdży i jest ok .



Mattik
Stały bywalec
 
Posty: 465
Dołączył: 07 lis 2010, 21:19
Miasto: Głogów

26 sty 2011, 00:06   (#14)  

[do usunięcia]
Ostatnio edytowano 26 sty 2011, 00:09 przez wujek_bogdan, łącznie edytowano 1 raz



wujek_bogdan
Zainteresowany tematem
 
Posty: 278
Dołączył: 23 lip 2010, 09:01

26 sty 2011, 00:09   (#15)  

Mattik napisał(a):ja daję całą kostkę i jest ok , :) co tydzień wymieniam zacier.

Możesz dać nawet 5 kostek, z tym że to jest bez sensu, bo przy za dużej ilości drożdży w stosunku do cukru część po prostu nie przereaguje i się zmarnuje. Na temat zacieru do bimbrowni pisałem w TYM temacie.
- 1l wody,
- 250g cukru,
- 25g drożdży.
wydaje się być prawidłową interpretacją Grunwaldówki.

konrados napisał(a):Update: o, widzę, że taką kostkę lipową można za parę złoty na allegro kupić, to chyba najprostsze rozwiązanie.!

u mnie dyfuzor ze spieku działa lepiej niż kostka lipowa, bąble są dużo mniejsze. nie sugeruj się wielkością bąbli na starcie bimbrowni. zacier na świeżo zawsze szaleje, następnego dnia jest już OK.

a co do kostki lipowej to nie zrób tak jak ja zrobiłem - tzn nie podłączaj od razu po kupieniu. kostkę musisz najpierw namoczyć przez kilka godzin. jeśli podłączysz na sucho, to duże bąble z bimbrowni szybko znajdą ujście i wydrążą sobie zbyt duże otwory w kostce. krótko mówiąc zepsujesz kostkę.



wujek_bogdan
Zainteresowany tematem
 
Posty: 278
Dołączył: 23 lip 2010, 09:01

26 sty 2011, 11:50   (#16)  

OK, tak też uczynię, dzięki.

Update: więcej drożdży (proporcjonalnie) daje dłuższy czas działania zacieru, czy więcej bąbli na sekundę? Z logiki wydaje mi się, że to drugie, ale wolałbym się upewnić.

Aktualnie na 140L akwa, mało roślin, mam 0.9 bąbla na sek przy użyciu 10 gram drożdży na litr wody i 400 gram cukru. Jako, że wyłączam co2 na noc, chciałbym zwiększyć ilość bąbelków - więc dać więcej drożdży? A może więcej całego zacieru (aktualnie mam 0.7L zacieru w butelce 1.5L)?



konrados
Początkujący
 
Posty: 17
Dołączył: 18 lis 2009, 09:44

27 sty 2011, 21:27   (#17)  

konrados napisał(a):Update: więcej drożdży (proporcjonalnie) daje dłuższy czas działania zacieru, czy więcej bąbli na sekundę? Z logiki wydaje mi się, że to drugie, ale wolałbym się upewnić.

W procesie fermentacji daje się wyróżnić kilka faz. Pierwszą z nich jest zaszczepianie nastawu (zafermentowanie). Faza ta polega na umieszczeniu zasuszonych form przetrwalnikowych drobnoustrojów w środowisku umożliwiającym ich szybkie rozmnożenie i podjęcie aktywności (tzw. matka drożdżowa) oraz dodaniu ich do moszczu. W słodkim środowisku oraz w odpowiedniej temperaturze następuje faza lawinowego rozmnażania się drożdży poprzez pączkowanie. Drożdże zużywają do tego nieco cukru, ale nie produkują jeszcze alkoholu. Po około dwóch dobach, kiedy osiągną liczebność rzędu 100 milionów komórek w mililitrze nastawu (sic!), całkowicie opanowują środowisko i przestają się rozmnażać. Następuje faza fermentacji właściwej, kiedy to każdy drożdż w pocie czoła konsumuje cukier, oddając w zamian alkohol, a ubocznymi produktami tego procesu jest dwutlenek węgla i energia przejawiająca się we wzroście temperatury nastawu. Dwutlenek węgla powoduje intensywne pienienie się moszczu, stąd ta faza fermentacji nazywana bywa burzliwą. W miarę ubywania drożdżowego pożywienia (cukrów) i wzrostu stężenia alkoholu pogarsza się środowisko metaboliczne dla drożdży. Mikroby stopniowo obumierają opadając na dno pojemników fermentacyjnych a ich alkoholotwórcza działalność powoli, ale nieuchronnie ustaje

Powyższy cytat zaczerpnięty ze strony: http://winoman.pl/pl/Fermentacja_alkoholowa
Wynika z tego że większa ilość drożdzy nic nie daje. Lepiej zużyć resztę paczki np. do ciasta na pizze.
Zacier z mojego przepisu działał po ok. 2godz. od podłaczenia do akwa.
(czas na rozpoczęcie produkcji CO2 i sprężenie w instalacji. Dyfuzor był ze strzykawki z drewnem lipowym). Czas działania 10-12 dni.
250l EI, 54l krewetki

Avatar użytkownika

bogust
Zainteresowany tematem
 
Posty: 198
Dołączył: 30 gru 2007, 22:39
Miasto: Rzeszów

13 lut 2011, 22:50   (#18)  

butelka1,5l, dwa kubki wody w trzecim z ciepła rozpuść 1/4 kostki drożdży i szklanka cukru i leci do 2 tygodni :) zamiast lipy możesz zastosować balsę. do dostania jako filtr do fajki w dobrze zaopatrzonej trafice.



rafi0rh
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 13 lut 2011, 22:14
Miasto: Szczecin

10 mar 2011, 07:14   (#19)  

Kochani wybaczcie mi to pytanie ale w kwestii domowych bimbrowni jestem kompletnym nobkiem :) Czyli co do butelki podłączam wężyk który z kolei bezpośrednio do dyfuzora?
I to wszystko?
Do tej pory stosowałam system nutrafin ktory tz tak mniej wiecej działa. Ale wolę się upewnić :)
Dziękuję za pomoc



DevaDestroy
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył: 12 sie 2008, 12:23








Powiązane tematy
  • CO2 bimbrownika czy butla

    Witajcie.! Od niedawna zastanawiam się jakiego typu CO2 użyć w swoim baniaku 54l oświetlenie 2x 15w aquael plant, dużo czytałem o bimbrowni ale jakoś nie mogę się zdecydować z drogiej strony nie należ...

    Wyświetlenia: 1032 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Czy warto zastosować CO2?

    Witam. Mam pytanie. Warto kupić butle tylko ze wzglądu na monte carlo?

    Wyświetlenia: 1538 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

  • Wybór i sens reaktora CO2

    Witam. Jaki reaktor narurowy polecili byście do akwarium 128l? Filtr eheim proffesional 4+ 350. Zależy mi aby nie wydobywały się pęcherzyki powietrza z wylotu. Czy jest wogole sens w takim akwarium s...

    Wyświetlenia: 1284 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • 112L dyfuzor czy reaktor ?

    Hej, Jak w temacie. Przymierzam się do kupna zestawu co2 i zastanawiam się który z powyższych wybrać. Gdzieś przeczytałem, że reaktor raczej jest wskazany przy dużych przepływach w filtrze, co przy m...

    Wyświetlenia: 3884 | Odpowiedzi: 19 czytaj więcej...

  • Napowietrzanie przez dyfuzor do Co2 - czy można

    Dozuję Co2 z butli tylko w porze dziennej i jako że jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości "technikaliów" widocznych w akwarium chciałem zapytać czy można przez ten sam dyfuzor napowiet...

    Wyświetlenia: 2343 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 98 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.