Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Zalozenie akwarium 900l



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

07 mar 2012, 16:40 Zalozenie akwarium 900l  (#1)  

Znajomy ma zbiornik 900l (dł.200 x wys.90 x szer.50). Trzyma w niej Tanganikę, ale chce zmienić na coś "bardziej kolorowego". Posiada 2 Filtry zewnętrzne i standardową pokrywę pod ten zbiornik. Chce wymienić lampy na nowe + całą dekorację. Wyliczyłem, że na taki zbiornik będzie potrzebne około 90l? podłoża. Zbiornik jest przelotowy. Nigdy nie miałem doczynienia z takim kolosem a nie wiem jak to można urządzić. Zależy mu bardzo na tym, żeby akwarium było jak "najmniej obsługowe". Jaka obsada by pasowała (Tzn. jaka i w jakiej ilości jakaś ławica ryb)? Skąd wytrzasnąć lampy pod to (Tylko HQI wchodzi w grę) ? No i ile roślin (niewymagających Kryptokoryn,żabienic itd.) i dekoracji pasowałoby na zorganizowanie czegoś takiego.



ptaku2020
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył: 31 maja 2010, 17:41

07 mar 2012, 17:04   (#2)  

Jak na tak wysokie akwarium to tylko HQI. Jeśli chcesz żeby było bezobsługowe to daj 1cm ziemi ogrodowej pod piasek albo żwir kup sporo korzeni (takich rozgałęzionych) obsadz na nich z 5litrów mchu i gitara ;p

Avatar użytkownika

OjGeN
Znający temat
 
Posty: 1278
Dołączył: 26 sty 2011, 18:20
Miasto: Gliwice

07 mar 2012, 17:12   (#3)  

tak na prawdę to ten zbiornik nie nadaje się na akwarium roślinne, 90 cm praktycznie uniemożliwia jakiekolwiek prace przy roślinach. W zasadzie to zbiornik nadaje siętylko i wyłacznie do trzymania ryb

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2967
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

07 mar 2012, 17:53   (#4)  

Skrocic do 60cm wysokosci i mozna zaczac pracowac z roslinami.
Z reszta 90cm przy szerokosci 50cm,to straszne dysproporcje.

Avatar użytkownika

lukiki
Aktywny użytkownik
 
Posty: 622
Dołączył: 03 maja 2008, 16:08
Miasto: Łódź

07 mar 2012, 18:33   (#5)  

Wiem wlasnie mi sie tez to nie podoba ale jest jak jest. jeszcze raz sie spytam moze cos poknocil z wymiarami, ale wydaje sie byc prawdziwe



ptaku2020
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył: 31 maja 2010, 17:41

07 mar 2012, 18:40   (#6)  

Moim skromnym zdaniem też się nie nadaję ze względu na wysokość. Nie mam może długo akwarium ale 375L zajmuje trochę czasu. Jeśli bardziej kolorowo to polecam biotop malawi. Bardzo dobry zbiornik na coś takiego. Jeśli rośliniak to faktycznie potrzebne mocne światło.
Może koledzy z RA coś doradzą.



otek
Zainteresowany tematem
 
Posty: 206
Dołączył: 22 lut 2009, 15:44
Miasto: Warszawa

07 mar 2012, 19:07   (#7)  

Eeee tam..... nie nadaje się. Obcinać też nie trzeba... Wystarczy pomyśleć:

1. sypiemy 20- 30 -40cm podłoża (jałowego- i ładnego)
2. na to kamienie i korzenie z mchami i paprociami i standardowe oświetlenie
3 jak się komuś nie podoba taka gruba warstwa to obudowujemy akwarium od dołu czymkolwiek tak by było widać 10 cm
4 takie akwarium sporo waży więc cała infrastruktutra musi być porządna a żwir kupujemy na składzie budowlanym

Proste?

Avatar użytkownika

moonrider
Znający temat
 
Posty: 1410
Dołączył: 21 paź 2010, 15:38

07 mar 2012, 19:17   (#8)  

moonriderciekawe czy sam zastosowalbys sobie ten patent.
Przeciez,to 400-500kg samego zwiru,wiec pomysl troche czy komus by sie chcialo,to taszczyc i plukac.
moonridera moze by tak betonem zalac.

Avatar użytkownika

lukiki
Aktywny użytkownik
 
Posty: 622
Dołączył: 03 maja 2008, 16:08
Miasto: Łódź

07 mar 2012, 20:30   (#9)  

Żwir rzeczywiście trochę ciężki będzie, duży nacisk na dno i boczne szyby.
Może na spód skrzynie z jakiegoś tworzywa, dnem do góry i z lekką przerwą od szyb na podłoże.
Załączniki
akwaa.png
Szkic poglądowy
(4.27 KiB) Pobrane 4533 razy
Ostatnio edytowano 07 mar 2012, 20:36 przez Szyszak, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

Szyszak
Poznaje temat
 
Posty: 121
Dołączył: 07 mar 2011, 21:01
Miasto: Podkarpacie, Tarnobrzeg

07 mar 2012, 20:31   (#10)  

Można zasypać keramzytem:)



robinho00
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył: 02 cze 2011, 15:49

07 mar 2012, 21:31   (#11)  

W akwariach z malawi dają pod kamienie styropian. Tutaj też można zastosować tylko nie pamiętam jaki ten styropian. Wiem że musi być bez środka antygrzybicznego. Ale na forum z malawi można doczytać.



otek
Zainteresowany tematem
 
Posty: 206
Dołączył: 22 lut 2009, 15:44
Miasto: Warszawa

07 mar 2012, 21:31   (#12)  

A moze styropian ? jakas gruba wartswe i dookola podsypac piachem/zwirem ? w sumie lepszy pomysl niz sieganie na dno zbiornika



ptaku2020
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył: 31 maja 2010, 17:41

07 mar 2012, 21:35   (#13)  

A zamiast kamieni - lawa.

Avatar użytkownika

Godween
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4072
Dołączył: 02 maja 2011, 17:08

07 mar 2012, 21:58   (#14)  

Panowie,chyba po drodze,kiedy pisaliście posty zapomnieliście o logicznym myśleniu i fizyce na stopniu klasy podstawowej.

Ja budując poprzednią aranżację użyłem styropianu o gr.1,5cm gdyż nie chciałem ciężkich kamieni kłaść bezpośrednio na substrat.
Powierzchnia dna,to 120x50 i trzeba było użyć minimum 25kg kamienia równo rozłożonego,by zaprzestała działać wyporność.
W zbiorniku tego tematu powierzchnia dna,to 200x50 i trzeba byłoby najmniej podnieść dno o 30cm.
Czy zdajecie sobie sprawę z ogromnej wyporności wyporności?
Ja bym się bał nawet tego styropianu o takiej wysokości wklejać do dna.

Lepiej jest ściąć zbiornik i tyle.
Załatwić sprawę z dobrym szklarzem,który na miejscu rozklei zbiornik,zetnie,obrobi szkło i sklei na nowo.
Inwestycja myślę na kwotę 300zł,a śpi się spokojnie i nie szuka dzikich rozwiązań.

Avatar użytkownika

lukiki
Aktywny użytkownik
 
Posty: 622
Dołączył: 03 maja 2008, 16:08
Miasto: Łódź

07 mar 2012, 22:39   (#15)  

Kolego a zauważyłeś ile czasami dają kamulców do akwarium roślinnego. Styropianu nie dajesz na całą powierzchnie. No jeśli bez kamulców to może być problem.

To może jakieś poprzeczki ze szkła przyklejone do szyb bocznych i one by przytrzymały styropian.

Ja bym nie przycinał. Bym spróbował styropian i keramzyt.



otek
Zainteresowany tematem
 
Posty: 206
Dołączył: 22 lut 2009, 15:44
Miasto: Warszawa

07 mar 2012, 23:02   (#16)  

otek napisał(a):Kolego a zauważyłeś ile czasami dają kamulców do akwarium roślinnego

Tak kolego sam użyłem 50kg na 300 litrów.
Tylko obierasz dziwną drogę podpowiadając tak komuś.
Zbiornik roślinny,to co innego niż iwagumi,a by takowe zrobić na styropianie,to policz sobie sam jakie dociążenie jest potrzebne.
Policz sobie sam,bo ja wiem ile,a dałem już przykład,że na powierzchnię dna 120x50 w styropianie o gr 1,5 cm dałem 25 kg kamieni,by całkowicie wyeliminować wyporność.
Przy 20kg jeszcze się unosiło.
Trzeba brać pod uwagę,że jak się zaleje,to kamień w wodzie jest ''lżejszy''

By podwyższyć dno o 30cm na pow 120x50 ,to potrzeba 20 sztuk styropianu o gr.1,5cm
Przyjmując,że 1,5cm styropian o takiej powierzchni potrzebuje do przegrania z wypornością 25 kg,to:

25kg X 20 sztuk styropianu ( na łączną wysokość 30cm ) = 500kg kamieni,by wyporność uległa.
Być może wystarczyłoby 20kg,może kwestia bardziej równomiernego ułożenia.
Ale,to przykład mniejszej powierzchni dna,a kolega ma większą powierzchnię.

Wyniki wyliczenia są wysokie i można rzec nieprawdopodobne,no ale...

Więc tego typu kombinacje są niepoparte logiką,bo taniej wyjdzie kupić nowe akwarium niż inwestować w setki kilogramów kamieni,no i jeszcze ten kłopot...

Avatar użytkownika

lukiki
Aktywny użytkownik
 
Posty: 622
Dołączył: 03 maja 2008, 16:08
Miasto: Łódź

07 mar 2012, 23:06   (#17)  

Wszystko się da, trzeba w to tylko włożyć odrobinę pomyślunku i dużo chęci!
Tak gwoli przypomnienia, że w wysokich zbiornikach to dopiero można poszaleć z aranżacją:
Obrazek



kordi
Poznaje temat
 
Posty: 123
Dołączył: 01 cze 2007, 13:14
Miasto: Brzeszcze

07 mar 2012, 23:12   (#18)  

Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli :)

Można mieć akwarium roślinne przy takiej wysokości. Można oświetlać je świetlówkami i mieć trawnik. Można obniżyć stelaż i serwisować z przenośnego stopnia (IKEA - taboret Bekvam). Wszystko jest możliwe, tylko trzeba wiedzieć kogo zapytać, gdzie szukać inspiracji. Wszystkiego nauczy Was... Oliver Knott.

Polecam: http://www.pbase.com/plantella

A swoją drogą - świetne akwarium dla skalarów wysokich (Altum) :)
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Avatar użytkownika

Kadazan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2649
Dołączył: 19 lut 2005, 18:19
Miasto: Toruń / Bydgoszcz

07 mar 2012, 23:33   (#19)  

Do akwarium roślinnego wcale nie trzeba dużo światła. Na ten zbiornik 200-300W w świetlówkach spokojnie wystarczy. Wam już się poprzewracało od tych Watów na litr.
EDIT: O, Kadazan był szybszy ode mnie :)

Najważniejsze jest dobre zaaranżowanie, najlepiej pomyśleć o czymś piętrowym na styl palludarium. Np połowę dna w kierunku tyłu podnieść o 20-30cm choćby na profilu o przekroju H zrooionym samodzielnie z pleksi. Górę profilu zakleja się ściankami bocznymi i a sam profil robi się tutaj na jakieś 150cm szeroki. Na przód daje się podłoże z roślinami wolnorosnącymi albo jakąś blyxą czy saggitarią + kryptokoryny, albo co tam komu pasuje. W donicę z profilu też się sypie jakieś podłoże i sadzi zupełnie inne rośliny, np. ludwigię, rotalę czy didpilisa. Stopień pomiędzy profilem a dnem maskuje się kamieniami i korzeniami robiąc jakieś zbocze, w które wciera się lub upycha mech. Można też miejscami podsypać ADĄ albo czymś podobnym i pokusić się na wsadzenie tam eleocharisa czy małego henia. W "dziury" po bokach można upchnąć hygrophilie, które pięknie wyrosną nawet pod samą taflę przy słabym świetle. Albo nurzańce. Kurczę, takie wysokie szkło ma ogromny potencjał.

Albo w ogóle zabawić się w palludarium, gdzie połowę wysokości zajmie woda.
_________________________________________
Obrazek

Avatar użytkownika

spajoo
Zainteresowany tematem
 
Posty: 182
Dołączył: 31 sie 2011, 18:33
Miasto: Gliwice

07 mar 2012, 23:46   (#20)  

Panowie 200W na zbiornik 200x50x90cm?

Jak to widzicie w świetlówkach? 3x80W?
Konia z rzędem temu kto utrzyma w takim akwarium rośliny na poziomie, który pozwoli uznać akwarium za atrakcyjne wizualnie.

Pewnych rzeczy się nie przeskoczy.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 11319
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

07 mar 2012, 23:55   (#21)  

A moje Ci się nie podoba? :) Nawet swego czasu wpadło na główną RA.
http://www.roslinyakwariowe.pl/galerie/zdjecia-akwariow/akwarium-375l-ziemia-12-11.html

A przecież ja tam mam niecałe 0,3W/litr.
_________________________________________
Obrazek

Avatar użytkownika

spajoo
Zainteresowany tematem
 
Posty: 182
Dołączył: 31 sie 2011, 18:33
Miasto: Gliwice

08 mar 2012, 00:04   (#22)  

spajo ,ale nie masz 90cm wysokości zbiornika.
O przenikliwości światła,luxów lektury proponuję.
Wedle mnie może poprowadzić ten zbiornik przy tych 90cm z jakimiś tam roślinami i przy 300Watach ,ale tylko hqi.

Avatar użytkownika

lukiki
Aktywny użytkownik
 
Posty: 622
Dołączył: 03 maja 2008, 16:08
Miasto: Łódź

08 mar 2012, 00:08   (#23)  

Piotr Baszucki napisał(a):Panowie 200W na zbiornik 200x50x90cm?

Jak to widzicie w świetlówkach? 3x80W?
Konia z rzędem temu kto utrzyma w takim akwarium rośliny na poziomie, który pozwoli uznać akwarium za atrakcyjne wizualnie.

Pewnych rzeczy się nie przeskoczy.


No proszę... stary koń (to tak, żeby w tematyce hippicznej było), a takie teksty rzuca :) Tylko bez obrazy :D

Pozwól zatem, co tu mamy? Atrakcyjne wizualnie akwarium?

Obrazek

Jak dla mnie - tak, to jest atrakcyjne wizualnie akwarium.
Jakie wymiary? 200x60x70.
Jakie oświetlenie? 4x30W

Tak, tu nawet nie ma świetlówek T5 :)

(przy okazji - woda twarda i zasadowa ;) )

A tutaj? Atrakcyjne akwarium?

Obrazek

4800 litrów, ponad metr wysokości, 324W światła :)

Jak już mówiłem - można. A jak ktoś się boi, że mu się rotala nie zaczerwieni przy 0,25W/l, to polecam zwrócić się do Romanbyd na korepetycje. ;)

Rola mocy oświetlenia jest mocno przeceniana...
Ostatnio edytowano 08 mar 2012, 10:17 przez Kadazan, łącznie edytowano 1 raz
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Avatar użytkownika

Kadazan
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2649
Dołączył: 19 lut 2005, 18:19
Miasto: Toruń / Bydgoszcz

08 mar 2012, 00:26   (#24)  

Rośliny które są w tym akwarium (Echinodorusy, trawnik z saggitarii, w drugim kryptokoryny) nie są specjalnie wymagające pod względem oświetlenia, takie wystroje królowały 10 lat temu - pytanie do właściciela zbiornika czy jemu o coś takiego chodzi?

Gdyby rosły tam rośliny łodygowe, w dolnych partiach byłyby pozbawione liści, a autor postu chciał aby w zbiorniku było kolorowo. Trzeba doprecyzować wymagania i dostosować je do możliwości.

Nie jestem zwolennikiem przeginania z oświetleniem, ale z doświadczenia wiem, że chłopak sobie nie poradzi z utrzymaniem baniaka przy 3 świetlówkach 80W i 2m akwarium wysokim na 90cm.

Na upartego zawsze można znaleźć jakiś ekstremalny przykład, tylko czy o to chodzi?
Jak utrzyma zbiornik na 3 świetlówkach przez rok masz u mnie piwo na KMRW :)

3mam kciuki :) (i nie chodzi tu o to, że ktoś się nie zna, tylko po prostu utrzymanie takiego zbiornika będzie trudne i będzie ograniczało do wąskiej grupy roślin).

p.s. czy akwarium jest zabudowane od góry, czy dociera do niego także światło z lamp zwieszanych z sufitu?

p.s. sagittaria rośnie bardzo dobrze w twardej i zasadowej wodzie :) ciekawe czy by rósł mały heniek :) - wszystko zależy :)

[edit]
Tak mi się przypomniało - stare dobre czasy (1100l / 450W - ale HQI)
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=13099

Obrazek
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 11319
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

08 mar 2012, 01:22   (#25)  

lukiki napisał(a):spajo ,ale nie masz 90cm wysokości zbiornika.
O przenikliwości światła,luxów lektury proponuję.
Wedle mnie może poprowadzić ten zbiornik przy tych 90cm z jakimiś tam roślinami i przy 300Watach ,ale tylko hqi.


Podejrzewam, że z fizyki dotyczącej światła to ja mógłbym nauczyć Ciebie wielu ciekawych rzeczy. Ale dzięki za poradę. Mnie się już naprawdę nie chce dyskutować na tematy lumenów, luksów, temperatury barwowej i współczynników RA. Światło i CO2 nie są głównymi wykładnikami sukcesu. Ja wiem swoje, sprawdziłem na swoim baniaku i działa. Inni bez minimum 200W, kilku butli CO2 i arsenału nawozów nie podchodziliby do niego. Ze swej strony polecam lekturę o biochemii roślin oraz ich mechanizmach gospodarki energią. I tym podobnych bzdurach. Procentują.

Piotr Baszucki napisał(a):z doświadczenia wiem, że chłopak sobie nie poradzi z utrzymaniem baniaka przy 3 świetlówkach 80W i 2m akwarium wysokim na 90cm.


Racja, jeśli będzie się stosował do rad nielimitowania światła, CO2 i nawozów, to nie da rady. Wywali łopatą glony i wróci do tangi.

Piotr Baszucki napisał(a):sagittaria rośnie bardzo dobrze w twardej i zasadowej wodzie Smile ciekawe czy by rósł mały heniek


Mały henio rośnie w takiej wodzie. Tylko ciągle krewetki mi go wykopują z podłoża, więc więcej pływa niż siedzi w miejscu. Nie, nie w tym dużym baniaku. W kostce.

Piotr Baszucki napisał(a):po prostu utrzymanie takiego zbiornika będzie trudne i będzie ograniczało do wąskiej grupy roślin


Do kilkunastu litrów też nikt nie wsadza dużych żabienic. Rośliny można dobrać i to wcale nie będzie taka mała grupa. Baniak ma ogromny potencjał, tylko trzeba chcieć go wykorzystać i myśleć.

BTW, powiedz, których roślin Twoim zdaniem nie utrzymam w zasadowej i twardej wodzie? Być może aż sprawdzę u siebie tak z samej z ciekawości.


Acha, żeby nie było, że chodzi o odpicowane wyjątki - 200x60x68, świecone 4x58W:
http://www.zierfischforum.at/800l-ein-jugendtraum-wird-wirklichkeit-t67236,start,30.html#460398
OK, nie wyrywa z butów, ale jest kolorowo. Tylko nie piszczcie, że 30cm wysokości więcej zrobi aż tak dużą różnicę. Bo nie zrobi. Ale nie chce mi się szukać kolejnych fotek w sieci.

Obrazek
Ostatnio edytowano 08 mar 2012, 01:36 przez spajoo, łącznie edytowano 1 raz
_________________________________________
Obrazek

Avatar użytkownika

spajoo
Zainteresowany tematem
 
Posty: 182
Dołączył: 31 sie 2011, 18:33
Miasto: Gliwice








Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Maruswal i 220 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.