Wszystkie produkty SEACHEM -5% z kodem rabatowym: seachem






Jesteś tutaj: Serwis Forum Aktualności i ciekawostki


Za duża wydajność RO



Dyskusje ogólne oraz posty nie pasujące do innych działów + nowy temat

14 lis 2020, 10:53 Za duża wydajność RO  (#1)  

Ciekawa sprawa. Membrana 75GPD, czyli 280 litrów. RO3+demi. W ciągu godziny mam 13/14 litrów. Nominalna wydajność powinna być max 11,5. Fakt, w kranie mam srogie ciśnienie, jest możliwe żeby było za duże???


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 11:21 Re: Za duża wydajność RO  (#2)  

Może tak być. Albo źle dobrany ogranicznik przepływu.

Avatar użytkownika

Akaruz
Znający temat
 
Posty: 1020
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

14 lis 2020, 11:28 Re: Za duża wydajność RO  (#3)  

Nie możliwe , 280L to masz teoretyczną wydajność na dobę przy idealnych warunkach (temp,twardość )

Srogie ciśnienie to ile to jest ? więcej jak 3,5bara raczej nie masz .

Również wydaje mi się ze coś źle podłączone jest . Jaki przewodność (TDS ,uS) tego RO jest ?

13/14 L to odpadu przy tej membranie tyle jest :) w godzinę .



akwaAmator
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2110
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

14 lis 2020, 12:15 Re: Za duża wydajność RO  (#4)  

akwaAmator napisał(a):Nie możliwe , 280L to masz teoretyczną wydajność na dobę przy idealnych warunkach (temp,twardość )

Srogie ciśnienie to ile to jest ? więcej jak 3,5bara raczej nie masz .

Również wydaje mi się ze coś źle podłączone jest . Jaki przewodność (TDS ,uS) tego RO jest ?

13/14 L to odpadu przy tej membranie tyle jest :) w godzinę .



Wydaje mi się, że wszystko podłączyłem prawidłowo. Czerwony wężyk jest od odpadu. Na wyjściu czystej wody z membrany zainstalowałem moduł demi i z demi leci do bańki. Wrzucam fotkę ile wody jest w 5L baniaku po 20 minutach.

Nie zamówiłem jeszcze miernika TDS...Sprawdziłem za to GH-0 i NO3, które w kranie mam 20. Wynik - 0.

PH tego RO jest dość wysokie (miernik) - 7,3

Nie wiem jakie mam ciśnienie. Pisząc srogie, miałem na myśli że ostro daje z rury :D Mieszkam na I piętrze.
Załączniki
20201114_093741.jpg
(346.59 KiB) Pobrane 1510 razy
filtr.jpg
(285.3 KiB) Pobrane 1510 razy


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 14:02 Re: Za duża wydajność RO  (#5)  

A lejesz zimną wodę? Jak parametry masz ok to co się przejmujesz?

Avatar użytkownika

szarlej
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 822
Dołączył: 15 gru 2015, 13:39
Miasto: Tarnów

14 lis 2020, 15:57 Re: Za duża wydajność RO  (#6)  

Tak, zimną na 100%. Parametry w sumie ok, tylko ph wydaje mi się wysokie. Czy to norma?
szarlej napisał(a):A lejesz zimną wodę? Jak parametry masz ok to co się przejmujesz?


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 17:55 Re: Za duża wydajność RO  (#7)  

Panowie, jak jest z tym ph przy RO? Nie powinno być niższe?


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 20:45 Re: Za duża wydajność RO  (#8)  

Woda RO = czysta woda = PH 7 - jest to całkowicie naturalne i prawidłowe.

Woda RO + otwarte naczynie + czas = PH niższe niż 7, powód mieszanie czystej wody po RO z CO2 atmosferycznym.

Avatar użytkownika

Akaruz
Znający temat
 
Posty: 1020
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

14 lis 2020, 21:28 Re: Za duża wydajność RO  (#9)  

Dzięki!
Akaruz napisał(a):Woda RO = czysta woda = PH 7 - jest to całkowicie naturalne i prawidłowe.

Woda RO + otwarte naczynie + czas = PH niższe niż 7, powód mieszanie czystej wody po RO z CO2 atmosferycznym.


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 21:36 Re: Za duża wydajność RO  (#10)  

Ależ bardzo proszę.
W wolnych chwilach z RO się doktoryzuję bo korzystam z niej (po mineralizacji) w kuchni. A trochę mitów narosło jak ten, że RO zaraz po zrobieniu powinno mieć PH nawet 5.

A co do prędkości - restryktor miałeś założony czy sam zakładałeś? On jest kierunkowy, a jeżeli jest to 450'tka to masz przyczynę. Do 75GPD lepsza jest 300.

Avatar użytkownika

Akaruz
Znający temat
 
Posty: 1020
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

14 lis 2020, 22:28 Re: Za duża wydajność RO  (#11)  

Na ograniczniku jest "420". To jest zestaw z Aqua Art kupiony w RA. Myślisz że lepiej wymienić? Na razie skręciłem główny zawór i tempo wydaje się być ok... Jestem w trakcie "przekraplania" :) Na razie podmieniłem 10L. Ryby żyją. Jestem szczęśliwy, bo w końcu w podmienianej wodzie NO3=0 i w końcu będę miał kontrolę nad tym co leję! :D


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Znający temat
 
Posty: 1062
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 23:47 Re: Za duża wydajność RO  (#12)  

Parametry wody masz ok więc na razie bym się tym nie przejmował.
Jak będzie coś nie tak to sobie wtedy wymienisz.

Avatar użytkownika

Akaruz
Znający temat
 
Posty: 1020
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków











Powiązane tematy
  • Wydajność żelowych "bimbrowni" w zależności od temperatury

    Mam pytanie do użytkowników żelowych zestawów do wytwarzania CO2 (Neo, Tropica): jak mocno zmienia się ich wydajność wraz ze zmianą temperatury? W szczególności interesuje mnie: 1) czy w temperaturz...

    Wyświetlenia: 2356 | Odpowiedzi: 18 czytaj więcej...

  • Zbyt duża ilość wapnia?

    Witam, Mam problem w swoim akwarium, prawdopodobnie związany z zbyt dużą ilością wapnia (112 mg/l), która jest obecna w mojej kranówce. Powoduje to w efekcie blokady innych pierwiastków, zwłaszcza mag...

    Wyświetlenia: 2181 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Filtr CristalProfi 120 słaba wydajność

    Witam użytkowników akwarium. Jak pisałem już wcześniej na innym temacie jestem początkującym właścicielem akwarium. Razem z akwarium ( 112 l ) dostałem filtr CristalProfi CP120. Po zainstalowaniu prze...

    Wyświetlenia: 959 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Wydajność filtra RO

    Właśnie uruchomiłem moj filtr RO. Membrana jaka posiadam ma 150 gpd. Po uprzednim przefiltrowaniu prefiltrow przyszedł czas na włożenie membrany. Po kilku minutach czas na test wydajności. RO/odpad 1...

    Wyświetlenia: 3930 | Odpowiedzi: 13 czytaj więcej...

  • Eheim 2215 a wirnik z 2217- lepsza wydajność ?

    Cześć ! :D Co sądzicie o wymianie wirnika w Eheim'ie 2215 na ten z 2217? Wizualnie różnica jest dość spora - wirnik z mniejszego brata ma 3 łopatki, a z większego aż 6. Czy taka zmiana może spowo...

    Wyświetlenia: 917 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktĂłw dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Bruner i 242 gości

Copyright © 2001-2023 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.