Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Za duża wydajność RO



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

14 lis 2020, 10:53 Za duża wydajność RO  (#1)  

Ciekawa sprawa. Membrana 75GPD, czyli 280 litrów. RO3+demi. W ciągu godziny mam 13/14 litrów. Nominalna wydajność powinna być max 11,5. Fakt, w kranie mam srogie ciśnienie, jest możliwe żeby było za duże???


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 390
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 11:21 Re: Za duża wydajność RO  (#2)  

Może tak być. Albo źle dobrany ogranicznik przepływu.


Avatar użytkownika

Akaruz
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 801
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

14 lis 2020, 11:28 Re: Za duża wydajność RO  (#3)  

Nie możliwe , 280L to masz teoretyczną wydajność na dobę przy idealnych warunkach (temp,twardość )

Srogie ciśnienie to ile to jest ? więcej jak 3,5bara raczej nie masz .

Również wydaje mi się ze coś źle podłączone jest . Jaki przewodność (TDS ,uS) tego RO jest ?

13/14 L to odpadu przy tej membranie tyle jest :) w godzinę .




akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1471
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

14 lis 2020, 12:15 Re: Za duża wydajność RO  (#4)  

akwaAmator napisał(a):Nie możliwe , 280L to masz teoretyczną wydajność na dobę przy idealnych warunkach (temp,twardość )

Srogie ciśnienie to ile to jest ? więcej jak 3,5bara raczej nie masz .

Również wydaje mi się ze coś źle podłączone jest . Jaki przewodność (TDS ,uS) tego RO jest ?

13/14 L to odpadu przy tej membranie tyle jest :) w godzinę .



Wydaje mi się, że wszystko podłączyłem prawidłowo. Czerwony wężyk jest od odpadu. Na wyjściu czystej wody z membrany zainstalowałem moduł demi i z demi leci do bańki. Wrzucam fotkę ile wody jest w 5L baniaku po 20 minutach.

Nie zamówiłem jeszcze miernika TDS...Sprawdziłem za to GH-0 i NO3, które w kranie mam 20. Wynik - 0.

PH tego RO jest dość wysokie (miernik) - 7,3

Nie wiem jakie mam ciśnienie. Pisząc srogie, miałem na myśli że ostro daje z rury :D Mieszkam na I piętrze.
Załączniki
20201114_093741.jpg
filtr.jpg


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 390
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 14:02 Re: Za duża wydajność RO  (#5)  

A lejesz zimną wodę? Jak parametry masz ok to co się przejmujesz?


Avatar użytkownika

szarlej
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 789
Dołączył: 15 gru 2015, 13:39
Miasto: Tarnów

14 lis 2020, 15:57 Re: Za duża wydajność RO  (#6)  

Tak, zimną na 100%. Parametry w sumie ok, tylko ph wydaje mi się wysokie. Czy to norma?
szarlej napisał(a):A lejesz zimną wodę? Jak parametry masz ok to co się przejmujesz?


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 390
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 17:55 Re: Za duża wydajność RO  (#7)  

Panowie, jak jest z tym ph przy RO? Nie powinno być niższe?


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 390
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 20:45 Re: Za duża wydajność RO  (#8)  

Woda RO = czysta woda = PH 7 - jest to całkowicie naturalne i prawidłowe.

Woda RO + otwarte naczynie + czas = PH niższe niż 7, powód mieszanie czystej wody po RO z CO2 atmosferycznym.


Avatar użytkownika

Akaruz
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 801
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

14 lis 2020, 21:28 Re: Za duża wydajność RO  (#9)  

Dzięki!
Akaruz napisał(a):Woda RO = czysta woda = PH 7 - jest to całkowicie naturalne i prawidłowe.

Woda RO + otwarte naczynie + czas = PH niższe niż 7, powód mieszanie czystej wody po RO z CO2 atmosferycznym.


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 390
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 21:36 Re: Za duża wydajność RO  (#10)  

Ależ bardzo proszę.
W wolnych chwilach z RO się doktoryzuję bo korzystam z niej (po mineralizacji) w kuchni. A trochę mitów narosło jak ten, że RO zaraz po zrobieniu powinno mieć PH nawet 5.

A co do prędkości - restryktor miałeś założony czy sam zakładałeś? On jest kierunkowy, a jeżeli jest to 450'tka to masz przyczynę. Do 75GPD lepsza jest 300.


Avatar użytkownika

Akaruz
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 801
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

14 lis 2020, 22:28 Re: Za duża wydajność RO  (#11)  

Na ograniczniku jest "420". To jest zestaw z Aqua Art kupiony w RA. Myślisz że lepiej wymienić? Na razie skręciłem główny zawór i tempo wydaje się być ok... Jestem w trakcie "przekraplania" :) Na razie podmieniłem 10L. Ryby żyją. Jestem szczęśliwy, bo w końcu w podmienianej wodzie NO3=0 i w końcu będę miał kontrolę nad tym co leję! :D


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 390
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

14 lis 2020, 23:47 Re: Za duża wydajność RO  (#12)  

Parametry wody masz ok więc na razie bym się tym nie przejmował.
Jak będzie coś nie tak to sobie wtedy wymienisz.


Avatar użytkownika

Akaruz
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 801
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków







Powiązane tematy
  • 290l - ma być duża ilość roślin - Sylwek

    Witam. Chciałbym zaprezentować akwarium, które wystartowało 22.02.2014. W zamierzeniu ma to być akwarium z dużą ilością roślin :-). Jest to moje pierwsze akwarium tego typu chociaż pierwsze kroki w a...

    Wyświetlenia: 7818 | Odpowiedzi: 59 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: pi3cho82, yetisize i 338 gości

Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.