Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Programator sekundowy z aliexpress



Dyskusje ogólne oraz posty nie pasujące do innych działów + nowy temat
Czy ktoś testował taki programator sekundowy 2 kanałowy? Nazwa tego urządzenia to Sinotimer TM626. W tej cenie wydaje się bardzo ciekawym rozwiązaniem, zastępującym aż dwa urządzenia (2 kanały). Można by tego używać do dozowania sekundowego nawozów.



Avatar użytkownika

vasteq
Stały bywalec
 
Posty: 462
Dołączył: 22 lip 2005, 10:52
Miasto: -=POZNAŃ=-

Cześć. Ja mam co prawda jednokanałowy, robi w zraszaczu w terrarium, póki co działa .


Avatar użytkownika

danioo
Poznaje temat
 
Posty: 122
Dołączył: 20 kwi 2015, 10:43
Miasto: Jaworzno

Rozłącza jeden biegun (L) czy dwa bieguny (L+N)?




j666
Aktywny użytkownik
 
Posty: 609
Dołączył: 12 gru 2007, 17:07
Miasto: W-wa [NW]

U mnie rozłącza tylko L, u ciebie też tak bedzie


Avatar użytkownika

danioo
Poznaje temat
 
Posty: 122
Dołączył: 20 kwi 2015, 10:43
Miasto: Jaworzno

To dlaczego ma aż tyle styków? Po prostu "przelotki"?




j666
Aktywny użytkownik
 
Posty: 609
Dołączył: 12 gru 2007, 17:07
Miasto: W-wa [NW]

Tak, to przelotki. N jest zmostkowany (wejście z wyjściami)


Avatar użytkownika

danioo
Poznaje temat
 
Posty: 122
Dołączył: 20 kwi 2015, 10:43
Miasto: Jaworzno

A o którym modelu teraz mówicie?


Avatar użytkownika

vasteq
Stały bywalec
 
Posty: 462
Dołączył: 22 lip 2005, 10:52
Miasto: -=POZNAŃ=-

Jednym czy drugim uważam, że rozłączanie pod akwa powinno być dwubiegunowe, no chyba że akwa masz pod osobną różnicówką. Zawilgotnieje coś pod Twoją nieobecność, wspólna różnicówka (pomiędzy E i nierozłączonym N) wyłączy lodówkę i zamrażarkę, wracasz do gotowego pełzającego po podłodze pokarmu dla rybek. Poza ostatnim podzdaniem (które jest historią prawdziwą ale przy innej okazji) miałem kilka dni temu taką właśnie awarię, gdy w nocy różnicówka wyłączyła całe mieszkanie (pociekło spod pokrywy kubełka na przedłużacz). I teraz się zastanawiam, jak dać osobną różnicówkę dla akwa, żeby nie mieć bezsennych nocy na wakacjach. Różnicówka "w przedłużaczu" mogłaby nie być odpowiednio selektywna.




j666
Aktywny użytkownik
 
Posty: 609
Dołączył: 12 gru 2007, 17:07
Miasto: W-wa [NW]

Nie za bardzo rozumiem o co chodzi ale z tego co wiem dla programatora nie ma znaczenia polaryzacja i może sterować (rozłączać) zarówno L jak i N. Jeden programator jaki znam gdzie mysiala być zachowana polaryzacja to sekundowy Orbis DataLog.


Avatar użytkownika

vasteq
Stały bywalec
 
Posty: 462
Dołączył: 22 lip 2005, 10:52
Miasto: -=POZNAŃ=-

Danioo a jaki masz dokładnie model bo ja czytam o TM626 który ma w opisie dwukanałowy ale chyba komuś się pomyliło i chodzi o dwubiegowość czyli gdy jedno urządzenie wyłącza to drugie zalacza w tym czasie.


Avatar użytkownika

vasteq
Stały bywalec
 
Posty: 462
Dołączył: 22 lip 2005, 10:52
Miasto: -=POZNAŃ=-

Ja mam sinotimer TM618sH-2 i to jest wersja jednokanałowa i steruje tylko L, a N jest zmostkowany.


Avatar użytkownika

danioo
Poznaje temat
 
Posty: 122
Dołączył: 20 kwi 2015, 10:43
Miasto: Jaworzno

Na oficjalnej stronie nie można znaleźć już tych programatorów więc nie zobaczę instrukcji. Może wyszły ze sprzedaży. Natomiast są sprzedawane na ali o oznaczeniu 626-2 które podobno są dwukanałowe i ich opis podłączenia wygląda tak:



Ale nigdzie informacji o 626


Avatar użytkownika

vasteq
Stały bywalec
 
Posty: 462
Dołączył: 22 lip 2005, 10:52
Miasto: -=POZNAŃ=-

No to teraz szukać kogoś kto taki ma , multimetr do łapy i mierzyć...


Avatar użytkownika

danioo
Poznaje temat
 
Posty: 122
Dołączył: 20 kwi 2015, 10:43
Miasto: Jaworzno

Napisałem do sprzedawcy zobaczymy. Jeśli byłby dwukanałowy to by się opłacało, w cenie 50 zł z wysyłką już, mamy dwa urządzenia. Oszczędsność miejsca i pieniędzy również. Chociaż Aqma Six Doser zajmuje jeszcze mniej miejsca.


Avatar użytkownika

vasteq
Stały bywalec
 
Posty: 462
Dołączył: 22 lip 2005, 10:52
Miasto: -=POZNAŃ=-

vasteq napisał(a):chodzi o dwubiegowość czyli gdy jedno urządzenie wyłącza to drugie zalacza w tym czasie.
Chodzi o dwubiegunowość: czy programator odłącza również N - czy jedynie L, a wówczas styki N są zmostkowane (nie biegną przez wyłącznik/przekaźnik). Z uwagi na ewentualną różnicówkę, gdy pod akwa zrobi się wilgotno lub mokro z jakiegokolwiek powodu.




j666
Aktywny użytkownik
 
Posty: 609
Dołączył: 12 gru 2007, 17:07
Miasto: W-wa [NW]

Ja nie spotkałem się z programatorem który by odłączał oba styki czyli L i N. Wiem że dla obecnych programatorów nie ma to znaczenia i sami możemy sobie wybrać polaryzacje. A dwa biegi miałem ba myśli to co pisałem czyli jesli mamy złącza nr 3, 4 i 5 to nr 4 jest wahadełkiem (przekaznika) które stale zwarte jest z 5 i przeskakuje wg ustawionego czasu na nr 3. Wiec możemy to wykorzystać np do Co2 i pod nr 5 podłączyć elektrozawor a pod 3 pompke powietrza ktora będzie załączana po odłączeniu CO2. Dwa urządzenia pod jeden programator pracujące naprzemiennie


Avatar użytkownika

vasteq
Stały bywalec
 
Posty: 462
Dołączył: 22 lip 2005, 10:52
Miasto: -=POZNAŃ=-

Po co te dywagacje? Przecież jest w opisie jak wół zaznaczone że to są 2 niezależne timery obsługiwane przez 2 przekaźniki z czego jeden ma obciążalność 10A a drugi 16A



Hultaj
Stały bywalec
 
Posty: 389
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

No właśnie chodzi o to że nie wiadomo czy to fantazja i marketing sprzedawcy aliexpress bo nie można znaleźć na stronie producenta tego programatora a ze zdjęć z aliexpress samej obudowy nie widać żeby przy górnych stykach bylo widać rysunki podłączeń drugiego urządzenia. Podobne inne urządzenia sekundowe dwukanałowe kosztują ponad dwa razy tyle ok 100 zl. I mi o to się rozchodzi czy to błąd w opisie czy celowe reklamowanie


Avatar użytkownika

vasteq
Stały bywalec
 
Posty: 462
Dołączył: 22 lip 2005, 10:52
Miasto: -=POZNAŃ=-

:wink:
vasteq napisał(a):Podobne inne urządzenia sekundowe dwukanałowe kosztują ponad dwa razy tyle ok 100 zl. I mi o to się rozchodzi czy to błąd w opisie czy celowe reklamowanie

Ja kupiłem https://sklep.roslinyakwariowe.pl/multi-programator-timer-gniazda-tm03-dokadnoci-sekundy-p-36341.html i świetnie się spisuje z oświetleniem Aquel Leddy Day&Night. Zaprzestałem kupowania "tanich" urządzeń bo większość i tak ląduje do szafy...
Przykładowo mam kilka tanich sterowanych ściemniaczy Led, jednak żadnym nie mogę zejść z napięciem by diody się tylko żarzyły.




Badman
Stały bywalec
 
Posty: 490
Dołączył: 03 sie 2016, 16:47
Miasto: Góra

Badman napisał(a):kupiłem https://sklep.roslinyakwariowe.pl/multi-programator-timer-gniazda-tm03-dokadnoci-sekundy-p-36341.html i świetnie się spisuje z oświetleniem Aquel Leddy Day&Night. Zaprzestałem kupowania "tanich" urządzeń bo większość i tak ląduje do szafy. Przykładowo mam kilka tanich sterowanych ściemniaczy Led, jednak żadnym nie mogę zejść z napięciem by diody się tylko żarzyły.
Mam kłopot z oprawą lampy, w której są tradycyjne stateczniki magnetyczne (balasty):

- w chwili gdy lampa zostaje włączona timerem (obecnie wstawione retrofity LED, ze świetlówkami T8 było to samo), a szczególnie gdy zostaje wyłączona czy to timerem czy ręcznie wyłącznikiem wbudowanym w oprawę (jeden biegun), zegar elektroniczny do którego jest podłączona resetuje się całkowicie (typowe marketowe zegary GTV PC-ELE724 / Lexton LXU03 - te same bebechy); prawdopodobnie po przewodzie zasilajacym idzie impuls wysokiego napięcia ze statecznika;

- lampa się nocą żarzy jak gwiazdy na niebie :wink:, gdy zmienić jej L na N (w PL nie ma standardu w gniazdach co z lewej a co z prawej).

Przewód lampy 3-bolcowy (z uziemieniem).

Stąd moje zainteresowanie, czy wyłącznik czasowy odłącza dwa bieguny (i L i N) - a jak ten Twój czterogniazdkowy?
Ostatnio edytowano 29 sty 2022, 13:20 przez j666, łącznie edytowano 1 raz




j666
Aktywny użytkownik
 
Posty: 609
Dołączył: 12 gru 2007, 17:07
Miasto: W-wa [NW]

Listwa całkiem ciekawa, tylko czy ma sekundową dokładność czy sekundowe załączanie urządzeń? Tylko wydaje mi się że w przypadku dozowników nawozow gdzie używane są pompki perystaltyczne o niskim napięciu rzędu 5-12V będzie ona dla mnie malo praktyczna gdyż do każdej pompki musiałbym użyć osobnego zasilacza. W przypadku programatora używam jednego mocniejszego.


Avatar użytkownika

vasteq
Stały bywalec
 
Posty: 462
Dołączył: 22 lip 2005, 10:52
Miasto: -=POZNAŃ=-

vasteq napisał(a):Listwa całkiem ciekawa, tylko czy ma sekundową dokładność czy sekundowe załączanie urządzeń?

Listwę Reptizoo używam do przełączania automatycznego trybów świecenia oświetlenia Aqauel Leddy Tube Day&Night. Aquael D&N potrzebuje do zmiany trybu świecenia by wyłączyć prąd i go ponownie załączyć w stosunkowo, krótkim czasie (zapewne decyduje o tym stała czasowa RC). Na zwykłym programatorze minutowym ciągle włącza się najsilniejszej dzienne światło.




Badman
Stały bywalec
 
Posty: 490
Dołączył: 03 sie 2016, 16:47
Miasto: Góra

Sprytne :-).
Mógłbyś sprawdzić, czy rozłącza jeden czy dwa bieguny wtyczki ("dziurki' w gniazdku)?




j666
Aktywny użytkownik
 
Posty: 609
Dołączył: 12 gru 2007, 17:07
Miasto: W-wa [NW]

Sprawdzę multimetrem po 20:20 bo wtedy Reptizoo przestaje pracować, jednak uważam że 1 przekaźnik na gniazo ;)




Badman
Stały bywalec
 
Posty: 490
Dołączył: 03 sie 2016, 16:47
Miasto: Góra

j666 wydaje mi się że Twoje problemy pewnie trzeba by poruszyć na forum elektrycznym gdyż to chyba jest jakiś błąd instalacji. Jedyne co mi przychodzi na myśl to w Twoim przypadku zastosowanie dwóch programatorów lub jednego dwukanałowego gdzie jeden będzie odcinał L a drugi N. Te chińskie Sinotimer 626 wyszły by chyba najkorzystniej bo sprawdziłem po komentarzach i faktycznie mają dwa kanały. Sprawdziło by się to o tyle lepiej z jednym dwukanałowym Sinotimer że programatory mają z reguły błąd zegara i po kilku miesiąc spóźnia się o kilka minut więc jakbyś wykorzystał dwa programatory różne to miałbyś różne przesunięcia czasowe, a z sinotimer będzie takie samo.


Avatar użytkownika

vasteq
Stały bywalec
 
Posty: 462
Dołączył: 22 lip 2005, 10:52
Miasto: -=POZNAŃ=-








Powiązane tematy
  • Programator czasowy

    Mam pytanie do bardziej obeznanych kolegów .Potrzebuje układa na płytce działający jak zwykły programator czasowy taki jak na fotce najlepiej na 230v ewentualnie 24 12v .Do umieszczenia w skrzyneczce ...

    Wyświetlenia: 1952 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Programator czasowy do akwarium

    https://www.youtube.com/watch?v=wOE48gdqLII Zapraszam do kolejnego odcinka AkwaGadki Rafała Kozery. Tym razem omawia on zalety analogowych programatorów czasowych. Zapraszamy do dyskusji.

    Wyświetlenia: 3814 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Paski led z Aliexpress

    Właśnie zamówiłem komplet 5 szt. taśm ledowych w osłonkach z aluminium, niby na diodach 5730 (3szt. zimny biały i 2 szt. biały) Ciekawi mnie, czy ktoś z was użytkuje takie tuby ledowe z ali? Szczerze ...

    Wyświetlenia: 1729 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Programator nie chce uruchomić CO2

    Witam Posiadam zestaw co2 z programatorem analogowych. Mam ustawiony czas na włączenie powiedzmy 8:00 i wyłącza się 20:00. CO2 wyłącza się jak należy lecz problem z włączeniem CO2 nad ranem. Chodzi o ...

    Wyświetlenia: 919 | Odpowiedzi: 16 czytaj więcej...

  • Programator czasowy, przechodzenie między programami

    Programator czasowy taki jak na rysunku poniżej. Ustawiłem w nim 3 programy, całotygodniowe. 1. ON 7:00 OFF 15:00 i tak przez 7 dni w tygodniu 2. ON 9:00 OFF 17:00 i tak przez 7 dni w tygodniu 3. ON ...

    Wyświetlenia: 5762 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...



Rośliny

Ładowanie...

Zwierzęta

Ładowanie...
Ładowanie...
Ładowanie...


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: FoCuS_PL i 224 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2022 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.