Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Problem z podłożem wysyp z pod żwirku.



Dyskusje ogólne oraz posty nie pasujące do innych działów + nowy temat
Witam od pewnego czasu z pod żwirku wywala mi podłoże (tropica plant substrat) tydzień temu zrobiłem odmulanie, potem basypalem nowy żwirek na górną warstwę starego żwirku i teraz po paru dniach to samo, nie wiem jak to się dzieje czy jest możliwość że pod żwirkiem coś buszuje? W niektórych miejscach tworzą się górki jak po kręcie. Posiadam dwa piskorki mogą one coś działać w tym temacie? Załączam zdjęcia. Pozdrawiam

Wysłane z M2002J9G przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



tasman
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 23 lis 2020, 14:51




FoCuS_PL
Znający temat
 
Posty: 1400
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

Tak zgada się Fokus popełniłem błąd wiem że to forum zaraz wyjaśnia każdy błąd człowieka, niestaty ja jestem z tych prostych ludzi i popełniam błędy. Zastanawiałem się nad tym czy napisać post bo zaraz ktos mnie będzie poprawiać ale jednak się odważyłem. Dzięki pozdrawiam

Wysłane z M2002J9G przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



tasman
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 23 lis 2020, 14:51

obstawiam piskorki



Hultaj
Stały bywalec
 
Posty: 459
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

Także obstawiam piskorki, po zdjęciach widać, że może być ciężko z tego wybrnąć gdyż tego substratu jest sporo...nawet jak usuniesz rybcie najprawdopodobniej może zakończyć się restartem.

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2913
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

gazownik tak jak piszesz jest problem :) przy odmulaniu jest bardzo dużo substratu w warstwie żwiru, woda również teraz mętna cały czas. Akwarium ma rok i 4 miesiące jak będę zmuszony zrobić restart to startować już z nowym substratem?

Wysłane z M2002J9G przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



tasman
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 23 lis 2020, 14:51

Tak daj nowy.

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2913
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Jak będziesz robił restart, zwróć uwagę aby przysypać substrat grubszą warstwą żwiru (wydaje mi się, że teraz może być zdecydowanie za mało). Zrezygnowałbym także z odmulania (chyba że oszczędnie, tylko wierzchnia warstwa). Piskorki lubią się zakopywać, więc to na pewno ich robota.


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

Avatar użytkownika

AquaMolitor
Aktywny użytkownik
 
Posty: 719
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

Dzięki wszystkim za pomoc. Co do restartu to teraz będę potrzebował również pomocy na jakim podłożu robić, czy też na tym samym podłożu co mam (ale oczywiście nowa jak pisał gazownik) czy dać coś innego dla akwarysty amatora jakim jestem, na nowej wodzie czy tej z akwarium co mam (100% RO) posiadam co2, dodaje róznie tropica specialized zielona.

Wysłane z M2002J9G przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



tasman
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 23 lis 2020, 14:51

Możesz dać substrat pod żwir lub zastosować aktywne. Przy aktywnym koniecznie trzeba stosować się do zaleceń wówczas wszystko będzie ładnie funkcjonować.

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2913
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Gazownik chodzi o start akwarium na aktywnym? Czy całe prowadzenie akwarium?

Wysłane z M2002J9G przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



tasman
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 23 lis 2020, 14:51

Jedno i drugie, ważny jest start i pierwsze podmiany ale też pożniej nawożenie i podejście do wyników testów. Często są tutaj wątki gdzie sporo osób dąży do wysokiego fosforu w słupie co jest wielkim nieporozumieniem.

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2913
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13








Powiązane tematy
  • Dwie lampy SKYLIGHT Hyperspot M problem

    Witam jestem posiadaczem dwóch lamp Hyperspot M plus sterownik i dwa suporty podłączyłem jak instrukcja kazała ( zgodnie z oznaczeniami kabli). Lampy działają ustawione na 100% wschody i zachody. P...

    Wyświetlenia: 241 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Wybór szafki pod akwarium

    Cześć! Szukam szafki pod akwarium 120x60x60, samo akwarium jakieś 110kg + ok. 350L wody, całość śmiało ponad 500kg. Czy to biurko to wytrzyma? Może umocnienie tyłu by coś dało? Stoi na 4 płytach co ...

    Wyświetlenia: 554 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Problem z roślinami - nawożenie

    Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...

    Wyświetlenia: 7749 | Odpowiedzi: 53 czytaj więcej...

  • Problem z microsorium mini i windelov

    Witam serdecznie , mam problem z roślinami z tematu , na liściach pojawiły się i rozprzestrzeniają czarne plamki nie wiem co robić ( anubiasy też trochę żółkną ) . Nawożę K + potas firmy aqua art je...

    Wyświetlenia: 22595 | Odpowiedzi: 120 czytaj więcej...

  • Problem z ustaleniem dawki azotu

    Akwarium: 25l Oświetlenie: 10W Aquael LED Podłoże: ziemia, glina, torf i na to 3cm żwiru Filtracja: kaskada CO2: 1 bąbel na 5 sekund, drabinka jbl Nawożenie: 5 ml Nitro easylife, 2...

    Wyświetlenia: 796 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...



Rośliny

Ładowanie...

Zwierzęta

Ładowanie...
Ładowanie...
Ładowanie...


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 155 gości

Copyright © 2001-2022 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.