Do godziny 22:00 w niedzielę przyjmujemy zamówienia na rośliny i ryby z dostawą na wtorek         ZOBACZ KATALOG

Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Problem z podłożem wysyp z pod żwirku.



Dyskusje ogólne oraz posty nie pasujące do innych działów + nowy temat
Witam od pewnego czasu z pod żwirku wywala mi podłoże (tropica plant substrat) tydzień temu zrobiłem odmulanie, potem basypalem nowy żwirek na górną warstwę starego żwirku i teraz po paru dniach to samo, nie wiem jak to się dzieje czy jest możliwość że pod żwirkiem coś buszuje? W niektórych miejscach tworzą się górki jak po kręcie. Posiadam dwa piskorki mogą one coś działać w tym temacie? Załączam zdjęcia. Pozdrawiam

Wysłane z M2002J9G przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



tasman
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 23 lis 2020, 14:51




FoCuS_PL
Znający temat
 
Posty: 1490
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

Tak zgada się Fokus popełniłem błąd wiem że to forum zaraz wyjaśnia każdy błąd człowieka, niestaty ja jestem z tych prostych ludzi i popełniam błędy. Zastanawiałem się nad tym czy napisać post bo zaraz ktos mnie będzie poprawiać ale jednak się odważyłem. Dzięki pozdrawiam

Wysłane z M2002J9G przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



tasman
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 23 lis 2020, 14:51

obstawiam piskorki




Hultaj
Aktywny użytkownik
 
Posty: 539
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

Także obstawiam piskorki, po zdjęciach widać, że może być ciężko z tego wybrnąć gdyż tego substratu jest sporo...nawet jak usuniesz rybcie najprawdopodobniej może zakończyć się restartem.

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2945
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

gazownik tak jak piszesz jest problem :) przy odmulaniu jest bardzo dużo substratu w warstwie żwiru, woda również teraz mętna cały czas. Akwarium ma rok i 4 miesiące jak będę zmuszony zrobić restart to startować już z nowym substratem?

Wysłane z M2002J9G przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



tasman
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 23 lis 2020, 14:51

Tak daj nowy.

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2945
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Jak będziesz robił restart, zwróć uwagę aby przysypać substrat grubszą warstwą żwiru (wydaje mi się, że teraz może być zdecydowanie za mało). Zrezygnowałbym także z odmulania (chyba że oszczędnie, tylko wierzchnia warstwa). Piskorki lubią się zakopywać, więc to na pewno ich robota.


Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

Avatar użytkownika

AquaMolitor
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 771
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

Dzięki wszystkim za pomoc. Co do restartu to teraz będę potrzebował również pomocy na jakim podłożu robić, czy też na tym samym podłożu co mam (ale oczywiście nowa jak pisał gazownik) czy dać coś innego dla akwarysty amatora jakim jestem, na nowej wodzie czy tej z akwarium co mam (100% RO) posiadam co2, dodaje róznie tropica specialized zielona.

Wysłane z M2002J9G przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



tasman
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 23 lis 2020, 14:51

Możesz dać substrat pod żwir lub zastosować aktywne. Przy aktywnym koniecznie trzeba stosować się do zaleceń wówczas wszystko będzie ładnie funkcjonować.

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2945
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Gazownik chodzi o start akwarium na aktywnym? Czy całe prowadzenie akwarium?

Wysłane z M2002J9G przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



tasman
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 23 lis 2020, 14:51

Jedno i drugie, ważny jest start i pierwsze podmiany ale też pożniej nawożenie i podejście do wyników testów. Często są tutaj wątki gdzie sporo osób dąży do wysokiego fosforu w słupie co jest wielkim nieporozumieniem.

Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2945
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13








Powiązane tematy


Rośliny

Ładowanie...

Zwierzęta

Ładowanie...
Ładowanie...
Ładowanie...


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 94 gości

Copyright © 2001-2022 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.