Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne i nowości


Kationit wodorowy a ph wody



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

12 cze 2016, 14:20 Kationit wodorowy a ph wody  (#1)  

Witam- mam pytanie do osób które miały do czynienia z Purolite C100H albo i chemików o wyjaśnienie mi dlaczego woda po przelaniu przez kationit po pewnym czasie wraca swoje ph do wartości z kranu? Zmiękczam moją kranówkę ze względu na dużą zawartość Ca, w proporcjach 2:1 bo wtedy mam ph-6,8; kh-5; gh-6 i wszystko byłoby idealnie bo kh i gh pozostaje w akwarium na takich wartościach, niestety ph podnosi się cały czas do 7,6- takie mam właśnie ph w kranie- dlaczego tak się dzieje?

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Jakie ma Pani podloze w akwarium

Mozliwe ze to wlasnoe podloze zmienia panu wartosc wody
Ostatnio edytowano 12 cze 2016, 14:36 przez SpaweL, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

SpaweL
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 25 mar 2014, 11:54

Hej- właśnie wczoraj robiłam w akcie desperacji doświadczenie z moim żwirkiem- zwykły żwirek kwarcowy czarny, który niby nie ma wpływu na parametry- zalałam go zmiękczoną wodą w misce no i po kilku godzinach ph dość mocno podskoczyło i myślę-"tu cię mam". Ale dla sprawdzenia wlałam też samą zmiękczoną wodę do tej miski, zostawiłam to na noc i dzisiaj rano niestety ph było również wysokie także musi dochodzić do jakiejś reakcji, nie wiem ,może utlenienia, nie jestem chemikiem dlatego pytam mądrzejszych o co chodzi...

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Niech Pani spróbuje polac zwirek aquacidem jezeli będzie sie pienil to znaczu, ze to ma 100% to

Avatar użytkownika

SpaweL
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 25 mar 2014, 11:54

Ile czasu używasz tej żywicy?
Jak bardzo twardą masz wodę?
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Nie mam aquacidu ale po zalaniu octem nie ma żadnej reakcji także to nie to...
Żywicę cały czas kontroluję, zmieniam w puszcze co ileś tam litrów przelanej wody- średnio taka mała puszka zasypowa wystarcza mi na miesiąc użytkowania przy cotygodniowych podmianach po 30l- tu nie leży przyczyna. Wodę mam twardą bo Ca 115mg/l i tak mam ustawione że w 15l wiadrze mam Ca jakieś 40-50 mg/l i reszta parametrów jak powyżej. Wiadro stoi przykryte przez noc i ph z dajmy na to 6,6 podnosi się do 6,8 po odstaniu także to jest ok ale po wlaniu do akwarium mierząc ph rano na drugi dzień mam 7,6...

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Czym nawozisz akwa?
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Mimo wszyatko obstawiam ze to podłoże

Ewentualnie mozna wlozyc troche zwiru do pojemnika z ro i na drugi dzien sprawdzic kh moze to pomoze w znalezieniu sprawcy:)

Avatar użytkownika

SpaweL
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 25 mar 2014, 11:54

Aktualnie tylko fosfor z soli, azot mam cały czas wysoko koło 20mg i na razie nie podaję (też zastanawiam się co mi go tak wysoko trzyma bo rybek kilka), micro Profito EL 2-3 ml co kilka dni i żelazo z EL po podmianie. Potas miałam wysoko i też na chwilę obecną nie podawałam teraz po podmianie a Mg mam w wodzie.
Kurcze już sama nie wiem- zwykły żwirek...
Jestem właśnie przed restartem i w planie miałam też użycie czarnego żwirku ale teraz już sama nie wiem. Pytam o to ph bo rośliny dosyć ładnie mi rosną, reszta parametrów jest ok i chciałam sobie właśnie trochę "nahodować" do nowej aranżacji a tu compsopogon wszystko mi obłazi i tak myślę że to wina tego wysokiego ph.

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Tylko hydroliza soli z nawozów przychodzi mi do głowy jako czynnik podnoszący pH, skoro poza akwarium pH się nie zmienia.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Za mało tych soli żeby miały jakiś wpływ...
No właśnie zmieniło się- w otwartej misce przez noc skoczyło do 7,6.
Musi zachodzić jakaś reakcja.
Ostatnio edytowano 12 cze 2016, 15:20 przez Biegronka, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

No mało, ale cudów nie ma. Coś musi być w starej wodzie albo w podłożu.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Czyli pozostaje mi restart, zalanie zbiornika wodą o takich parametrach jakie chcę uzyskać ewentualnie podłoże aktywne które skoryguje mi parametry ale tego właśnie chciałam uniknąć.

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Chyba że testy kłamią.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

A jakich testów używasz

Avatar użytkownika

SpaweL
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 25 mar 2014, 11:54

Papierki wskaźnikowe o zawēżonej skali.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Testy mam Zooleka i są ok- jak mierzę to w kranie wszystko się zgadza z parametrami z wodociągów.
Takie ewentualności właśnie wykluczyłam i myślałam że może ktoś mi to "chemicznie" wyjaśni.
Ostatnio edytowano 12 cze 2016, 15:30 przez Biegronka, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Papierki to nie jest dobre rozwiazanie najlepiej testy kropelkowe dwoch firm
Ostatnio edytowano 12 cze 2016, 15:35 przez SpaweL, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

SpaweL
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 25 mar 2014, 11:54

SpaweL napisał(a):Papierki to nie jest dobre rozwiazanie najlepiej testy kropelkowe dwóch firm


Ciekawa teoria, pomijając ortografię :)

Biegronka, to jakieś cuda naprawdę. Chyba jednak tylko restart, nowe podłoże, albo zamiast jonitów, spróbować RO.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Tak samo "bronię się" przed RO jak i przed podłożem aktywnym...
Tak jak mówisz- cuda jakieś tylko niestety w niedobrym tego słowa znaczeniu...

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Mozna uzywac RO i do tego mineralizator jest naprawde sopko
Masz jakies przykre wspomnienia odnosnie Ro i podłoża aktywnego (ciekawosc)

Avatar użytkownika

SpaweL
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 25 mar 2014, 11:54

Z RO szkoda mi tej wody co idzie w kanał a jak czytam jak ludzie walczą z podłożami to też się odechciewa... Na moje 96l akwa ten purolit to "idealne" rozwiązanie- parametry wody możesz sobie ładnie ustawić i tylko to ph popsuło mi ten idealny plan :evil:

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

Może CO2 Z butli albo bimbrowni? Obniży trochę pH. Albo... stary, dobry kwas solny :)
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Co2 mam z cytrynowni- ładnie działa, czasami aż za ładnie bo rośliny całe w bąblach a i tak niewiele to daje...

Avatar użytkownika

Biegronka
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 977
Dołączył: 18 cze 2014, 17:05
Miasto: Kwidzyn

No cóż, na chemii trochę się znam, ale... brak mi już pomysłów :D
Może jakaś mądra głowa coś innego wymyśli.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina








Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 149 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.