Chciał bym zakupić sobie testy do akwarium ale nie wiem jeszcze jakiej firmy. Co myślicie o zestawie testów Zoolek Aquatest 2 flora, jak z dokładnością? Czy może polecacie coś innego?
-

Karol P
- Poznaje temat
-
Moim zdaniem zestaw jest optymalny. Używałem róznych firm i żadne z tego typu testów nie grzeszą dokładnością ale to nie laboratorium.
-

Hultaj
- Stały bywalec
-
Wybierz to na co pozwoli portfel ze tak powiem Zestaw zoolek jest jak najbardziej ok lepiej taki niż żaden  . I tak jak pisze kolega wyżej to nie labo i nie patrz na testy jak na wyrocznie bo nie tędy droga .
-

akwaAmator
- Znający temat
-
Właśnie przeglądłem wskazany przez Ciebie zestaw. Testy najbardziej potrzebne są ok lecz 3 próbówki to moim zdaniem za mało. Sam mam z 10 próbówek i czasami za mało  Praktycznie po każdym wykonanym teście będziesz musiał myć próbówki by wykonać kolejny test.
-

Badman
- Stały bywalec
-
- Miasto: Góra
Ja zaproponuję kupienie podstawowych testów "luzem". Zestaw w walizeczce wygląda zgrabnie, i być może jest nawet korzystniejszy cenowo, ale tak jak napisał przedmówca, mało szkiełek 
-

FoCuS_PL
- Znający temat
-
Przepraszam koledzy ale mając nawet 10 probówek nalezy zaraz po badaniu probówkę umyć/wypłukać - takie są zasady . Jeżeli sobie będzie stało w tych szkiełkach to co rusz trzeba je dokkładnie umyć/wytrzeć od środka . Takie są zasady - czystość przy pomiarach to rzecz absolutnie wysokiej wagi
-

Hultaj
- Stały bywalec
-
A tak z ciekawości, to po co wam więcej niż 3 probówki? Przecież można wykonać kilka testów używając jednaj probówki, wystarczy po każdym teście wypłukać i wytrzeć.
-

Totik
- Zainteresowany tematem
-
- Miasto: Kryspinów
akwaAmator napisał(a):I tak jak pisze kolega wyżej to nie labo i nie patrz na testy jak na wyrocznie bo nie tędy droga .
Wiem że testy to nie wyrocznia, a mi potrzebne są tylko, aby wiedzieć mniej więcej jakie są parametry. 
-

Karol P
- Poznaje temat
-
FoCuS_PL napisał(a):Ja zaproponuję kupienie podstawowych testów "luzem". Zestaw w walizeczce wygląda zgrabnie, i być może jest nawet korzystniejszy cenowo, ale tak jak napisał przedmówca, mało szkiełek 
Luzem wyjdzie z 40% drożej i nie ma walizki, a bez niej wszystko będzie luzem i się bałagan zrobi. Probówki i tak się czyści po każdym teście więc po co mi ich więcej, a chyba mam jeszcze dwie ze starych testów . 
-

Karol P
- Poznaje temat
-
Wybierając walizkę dostajesz testy bez możliwości zmiany, kupując je oddzielnie wybierasz te które Ci są potrzebne więc możesz zapłacić mniej niż za walizkę, ale łatwiej zachować porządek w tejże.
-

kuba120000
- Początkujący
-
Dowcip polega na tym że ta walizka jest dobrana optymalnie . Kupi oddzielnie to kupi dokładnie t samo ale drożej i bedzie miał baagan
-

Hultaj
- Stały bywalec
-
Totik: z wygody wolę mieć kilka próbówek, dzięki czemu oszczędzam trochę czasu. Np. robię test na P04, a w czasie kiedy wszystko wymieszałem zaczynam robić test na NO3 i odstawiam, po czym robię PH, następnie KH i GH. Biorę próbówkę, która sobie czekała z NO3 i porównuje na skali. Następnie odczytuję PO4. Na koniec biorę wszystkie próbówki do umywalki i je czyszczę...
-

Badman
- Stały bywalec
-
- Miasto: Góra
A co sądzicie o ACQUATEST mam 20 min do firmy więc mógłbym kupić na miejscu.
-

Karol P
- Poznaje temat
-
Warte rozważenia . Jeśli względy logistyczne przemawiają to jak najbardziej . To taki trochę zmodyfikowany zoolek
-

Hultaj
- Stały bywalec
-
Jak masz blisko i chcesz to hultaj ma racje bierz i nie zastanawiaj się
-

kuba120000
- Początkujący
-
-

Kirysek
- Początkujący
-
Zamówiłem testy zoolka w promocji za 166 z dostawą.
-

Karol P
- Poznaje temat
-
-
Cześć!
Mam pewien problem z akwarium w biurze. Akwarium wystartowane około 2 miesiące temu na aktywnym podłożu ADA.
Od około miesiąca miałem problemy z glonami nitkowatymi z które od około tygodnia...
Wyświetlenia: 1620 | Odpowiedzi: 17
czytaj więcej...
-
Witam,
Zazwyczaj korzystałem z dwóch filtrów jeden do filtracji biologicznej i mechanicznej. W takim układzie nie ma problemu z ułożeniem wkładów.
Teraz w nowym 360L akwarium chciałbym mieć tylko je...
Wyświetlenia: 592 | Odpowiedzi: 4
czytaj więcej...
-
Hej,
wracam po 15-latach do akwarystyki. Zbiornik pusty już stoi 110x45x45 Optiwhite. Lampa będzie pewnie Chihiros LED WRGB II 90, ale jeszcze muszę pomyśleć. Bedzie sporo roślin, CO2, podłoże akty...
Wyświetlenia: 838 | Odpowiedzi: 4
czytaj więcej...
-
Szukam czarnego żwiru. Nie chcę bazaltowego bo ma ostre krawędzie i w rzeczywistości jest szare. Czy istnieje jakieś naprawdę bardzo czarne podłoże, czy pozostaje mi tylko barwione? Co byście polecili...
Wyświetlenia: 3466 | Odpowiedzi: 22
czytaj więcej...
-
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Wyświetlenia: 123507 | Odpowiedzi: 387
czytaj więcej...
|
|
Rośliny
Zwierzęta
Ładowanie...
Ładowanie...
Ładowanie...
Recenzje
Ładowanie...
|