Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


GH 0, KH 19, jak to unormowac



Dyskusje ogólne oraz posty nie pasujące do innych działów + nowy temat

16 lut 2022, 16:04 GH 0, KH 19, jak to unormowac  (#1)  

Nowy użytkownik Radek, witam i pozdrawiam!

Po wielu (20 latach) założyłem córce akwarium (37.5 l).
Założony 3 tyg temu przeszło cykl azotowy, dużo roślin, dozuje carbo (dziennie 0.75 ml) gotowe do wpuszczenia ryb, ale czy jednak?
Przeprowadziłem 3 testy paskami Tetra i wprowadziłem do aplikacji.
Azotyny, azotany na zielono, GH 0 i KH 19, ph 8.
Pytanie. Czy możliwe jest zeby tak roznily sie twardosci? Jezeli dodam wody destylowanej na KH to przeciez GH juz jest i tak za niska?
Jak doprowadzic to do normy?
Czy mozliwe jest ze rosliny pobieraja tyle CO2 ze GH spada do zera?
Czy moze te testy nie sa wiarygodne?
Dziekuje za pomoc!
Załączniki
IMG_20220212_201831.jpg



Radtuli85
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 16 lut 2022, 15:55

A masz podłączony uzdatniacz wody? Bo takie parametry wody wskazują na to



kuba120000
Początkujący
 
Posty: 34
Dołączył: 05 mar 2014, 12:24

16 lut 2022, 17:07   (#3)  

Woda z kranu, zadnego uzdatniacza.



Radtuli85
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 16 lut 2022, 15:55

16 lut 2022, 18:13 Re:  (#4)  

Radtuli85 napisał(a):Woda z kranu, zadnego uzdatniacza.


Gdzie mieszkasz (kraj ,miasto ) ?
Jeśli masz takie parametry w kranie to ,albo masz wadliwe testy ,albo masz jakąś stacje uzdatniania ze zmiekczaczem w domu/bloku .
A spotkałem się już z taką sytuacją ze blok /kamienica miał swoją stacje uzdatniania ze zmiękczaczem i wtedy takie coś leciało z kraniu .




akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1741
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

Mieszkam w Gdansku Oliwie. Robilem 3 razy test i 3 x ten sam wynik. Nie wiem nic o uzdatniaczach.Jakie testy najlepiej stosowac?

Edit
Info ze strony Gdanska
"Badania laboratoryjne potwierdziły, że stopień twardości gdańskiej wody wynosił od 17 do ponad 30 stopni w skali niemieckiej. Wyniki te oznaczają, że gdańska woda jest twarda bądź bardzo twarda. Może to powodować znaczne problemy użytkowe, ze względu na osadzający się kamień czy zwiększone zużycie detergentów"



Radtuli85
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 16 lut 2022, 15:55

Czyli masz gdzieś po drodze stację uzdatniania wody, ja mam taki i jak tymi paskowymi testowałem u siebie wodę i parametry kg, gh i pH miałem podobne jak u Ciebie. Teraz sprawdzałem kropelkowym zooleka i wyniki mam zbliżone



kuba120000
Początkujący
 
Posty: 34
Dołączył: 05 mar 2014, 12:24

Prosze podpowiedz co z tym zrobic:)



Radtuli85
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 16 lut 2022, 15:55

Najlepiej kupić filtr RO, chociaż w przypadku tak małego zbiornika lepiej znaleźć sklep akwarystyczny, w którym można wodę z RO kupić...
A potem tylko jakiś mineralizator i powoli dojdziesz do przyzwoitych parametrów.



FoCuS_PL
Znający temat
 
Posty: 1283
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

Ja podczas podmiany dolewam około 10 litrów wody nalej sprzed uzdatniacza i powoli podnoszę gh i obniża mi się kg wg testów przynajmniej, inną możliwością jest dodawanie chemii w celu obniżenia pH i kh oraz podniesieniu gh



kuba120000
Początkujący
 
Posty: 34
Dołączył: 05 mar 2014, 12:24

Dzieki za pomoc, mialo byc latwo, gladko i przyjemnie, a widze ze dobra zabawa sie zapowiada:)



Radtuli85
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 16 lut 2022, 15:55

A przypadkiem to nie jest tak że KH jest częścią składową GH i zawsze musi być mniejsze od GH a w PH poniżej 6 test na KH pokaże 0?

Wysłane z M2004J19C przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



wachcio
Poznaje temat
 
Posty: 72
Dołączył: 04 gru 2021, 21:07

Możesz spróbować użyć żywicy np. Filtrax K, na obniżenie Kh.
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/zoole ... 19404.html
Powinienes tez podnieść Gh.

Avatar użytkownika

Totik
Zainteresowany tematem
 
Posty: 174
Dołączył: 09 sie 2004, 20:08
Miasto: Kryspinów

Dzisiaj zrobie 4 test paskami Tetra i wrzuce wyniki. Tak, jak pisze kolega wyzej, nie jest to tak ze KH jest skladowa GH? Czy te wartosci moga byc tak skrajne przy GH 0?



Radtuli85
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 16 lut 2022, 15:55

Kh jest częścią gh, ale jak woda jest filtrowana przez uzdatniacz gdzie stosowana jest sól NaCl i istnieją również (wodorowe) węglany jonów jednowartościowych, takich jak potas czy sód. Te nie są mierzalne przez zestawy testowe do pomiaru GH (które mierzą tylko jony metali dwuwartościowych), ale są wykrywalne przez testy służące do pomiaru twardości węglanowej.



kuba120000
Początkujący
 
Posty: 34
Dołączył: 05 mar 2014, 12:24

Rozpatrujac cala sytuacje, to czy nie najprostrzym i najszybszym rozwiazaniem jest dolanie kranowki z innego "ujecia" bez uzdatniacza? Np 25-30 proc. podmiana?



Radtuli85
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 16 lut 2022, 15:55

Najtańszy sposób i chyba najprostszy



kuba120000
Początkujący
 
Posty: 34
Dołączył: 05 mar 2014, 12:24








Powiązane tematy
  • Jak ustawić sterownik lampy?

    Witam, Zakupiłem do swojej lampy Twinstar 1200s sterownik, z funkcją wschodu i zmierzchu. Pytanie jak zaprogramować lampę? Rozumiem, żeby łącznie świecić 10h, czyli u mnie to jest od 10 do 20. Ale c...

    Wyświetlenia: 268 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Jak preparować korzenie i gałęzie?

    preparowanie2.jpg Zapraszam do zapoznania się z moim opisem procesu preparowania korzeni i gałęzi w celu wydobycia faktur, usłojenia oraz zwiększenia trwałości i dezynfekcji przed umieszczeniem mat...

    Wyświetlenia: 21783 | Odpowiedzi: 17 czytaj więcej...

  • Jak ciąć Limnophila sessiliflora?

    Witam Jak poprawnie ciąć Limnophila sessiliflora? Ja jak dochodzi do tafli wody ucinam np. w połowie i górną część wsadzam w podłoże. Ta część rośnie dalej bardzo ładnie. Niestety dolna za kilka dni n...

    Wyświetlenia: 298 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

  • Przenosiny. Jak to najlepiej ogarnąć.

    Cześć. Mam kostkę pełną gupików endlera. Filtracja to Eheim 150 z prefiltrem Eheim. Chciałbym to wszystko przenieść do nowego, 2x większego akwarium. Nowe szkło jest już urządzone, zalane, pat mini ch...

    Wyświetlenia: 421 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Jak otworzyć reduktor z elektrozaworem… bez prądu

    Mam reduktor z elektrozaworem firmy Aquario. Coś tam się chyba przepaliło, bo elektrozawór przestał się otwierać. Chciałbym uniknąć wydatków i zastanawiam się, czy można coś przestawić w elektrozaworz...

    Wyświetlenia: 844 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...



Rośliny

Ładowanie...

Zwierzęta

Ładowanie...
Ładowanie...
Ładowanie...


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 97 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2022 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.