W dniach 19-30 lipca pracownicy firmy przebywają na urlopie.

Promocja na czas urlopu: -10% na wszystko! Realizacja po 30.07

Wpisz w koszyku kod rabatowy: urlop10

Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Błona na powierzchni wody



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

14 gru 2020, 19:24 Błona na powierzchni wody  (#1)  

Witam co ztym zrobić?
Załączniki
IMG_20201214_180705.jpg



tomasz barański
Początkujący
 
Posty: 45
Dołączył: 20 sie 2020, 21:57

14 gru 2020, 19:40 Re: ...  (#2)  

Siema,
Ściągać np. ręcznikiem papierowym, zakupić skimer, zadbać o biologię.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8974
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

14 gru 2020, 22:42   (#3)  

Ale co z tym ściąganiem ręcznikiem tyle czasu ile będzie się pojawiać? A bakterie podać?



tomasz barański
Początkujący
 
Posty: 45
Dołączył: 20 sie 2020, 21:57

15 gru 2020, 00:11 Re: ...  (#4)  

tomasz barański napisał(a):Ale co z tym ściąganiem ręcznikiem tyle czasu ile będzie się pojawiać? A bakterie podać?
Niestety jeśli chodzi o opcję z ręcznikami papierowymi to do skutku. Błona białkowa ogranicza wymianę gazową.
Z bakterii niwelujących ten problem u mnie sprawdzał się produkt Seachem Pristine.
Jak masz ustawiony wylot wody z filtra? Bo to też może pomóc.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8974
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

15 gru 2020, 00:16   (#5)  

JY-02 - na popularnym serwisie już za ok 19zł. Można podpiąć pod timer.


Avatar użytkownika

Tapanga
Poznaje temat
 
Posty: 75
Dołączył: 14 paź 2019, 16:14
Miasto: Bydgoszcz

15 gru 2020, 06:46   (#6)  

No filtr porusza taflą odpowiednio. Czy brak tlenu w wodzie jest teraz może zagrożeniem dla ryb?



tomasz barański
Początkujący
 
Posty: 45
Dołączył: 20 sie 2020, 21:57

15 gru 2020, 08:05 Re: ...  (#7)  

A kiedyś nie był?

Avatar użytkownika

BOROTom
Znający temat
 
Posty: 1335
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

15 gru 2020, 08:38 Re: ...  (#8)  

tomasz barański napisał(a):No filtr porusza taflą odpowiednio. Czy brak tlenu w wodzie jest teraz może zagrożeniem dla ryb?
Jeśli nie pływają przy powierzchni, desperacko łapiąc powietrze to nic im nie jest ale w sytuacji dozowania CO2 możesz podusić obsadę zwierzęcą.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8974
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

15 gru 2020, 19:05 Re: Błona na powierzchni wody  (#9)  

Molinezje zywia sie blona bialkowa.

Avatar użytkownika

marikfox
Stały bywalec
 
Posty: 494
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

15 gru 2020, 19:57   (#10)  

Nie chce molinezji mam amano 2 helmet 4 kiryski i 9 rodostomus. Nie pływają przy powierzchni zachowują się normalnie. Zdjąłem to ręcznikiem papierowym i zobaczymy. A i nie podaje co2.



tomasz barański
Początkujący
 
Posty: 45
Dołączył: 20 sie 2020, 21:57

tomasz barański napisał(a):Nie chce molinezji mam amano 2 helmet 4 kiryski i 9 rodostomus. Nie pływają przy powierzchni zachowują się normalnie. Zdjąłem to ręcznikiem papierowym i zobaczymy. A i nie podaje co2.
No to dodam oprócz tego co wyżej, niskie walory estetyczne, ograniczenie światła dla roślin, w przypadku awarii filtra/prądu deficyt tlenu zajdzie szybciej, niż gdyby owej błony nie było.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8974
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

15 gru 2020, 22:01   (#12)  

Myślę że będzie ok a podmieniać wodę czy dopuki nie zejdzie ta błona nie robić podmian?



tomasz barański
Początkujący
 
Posty: 45
Dołączył: 20 sie 2020, 21:57

Po ściągnieciu ręcznikiem będzie ok. 1-2 dni...
Co ma błona do podmian? Jedynie, że po podmianie jest mniejsza bo rozbijasz ją ruchem tafli wody.



Binio
Stały bywalec
 
Posty: 325
Dołączył: 24 sty 2019, 13:02

16 gru 2020, 06:46   (#14)  

Ok dzięki myślałem że jak doleje świeżej wody to błona się nie cofnie tylko jeszcze bardziej mi się zrobi.



tomasz barański
Początkujący
 
Posty: 45
Dołączył: 20 sie 2020, 21:57

tomasz barański napisał(a):Ok dzięki myślałem że jak doleje świeżej wody to błona się nie cofnie tylko jeszcze bardziej mi się zrobi.
A tak w ogóle to mógłbyś opisać swój zbiornik?
Tu masz link jak to zrobić:
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 30717.html


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8974
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

16 gru 2020, 21:38   (#16)  

Dzięki wielkie w weekend opiszę wszystko to coś mi doradzisz jeśli jest coś nie tak ok? Bo jutro wyjeżdżam i w sobotę wracam.



tomasz barański
Początkujący
 
Posty: 45
Dołączył: 20 sie 2020, 21:57

tomasz barański napisał(a):Dzięki wielkie w weekend opiszę wszystko to coś mi doradzisz jeśli jest coś nie tak ok? Bo jutro wyjeżdżam i w sobotę wracam.
Czy to będę ja czy ktoś inny to i tak warto opisać jeśli występuje jakiś problem. Może ktoś dostrzeże coś, co może mieć wpływ.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8974
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.







Powiązane tematy


cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 98 gości

Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.