Masz konto na Forum? Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra      Zobacz największy wybór ryb i roślin >>
 
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Baniak po restarcie i ten sam problem



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

13 lip 2021, 11:09   (#101)  

A czy próbowałeś Femangi? Obecnie stosuję ją profilaktycznie (pół zalecanej dawki po podmianie wody)i nie zauważyłam złego wpływu ani na krewetki ani na ślimaki.


Avatar użytkownika

Karolina
Poznaje temat
 
Posty: 70
Dołączył: 15 sie 2018, 21:11
Miasto: Kraków

13 lip 2021, 11:11   (#102)  

Juz zaczełem kuracje wiec dojade do konca i zobacze



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 118
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

Ok już po kuracji i póki co nie widze żadnych trupów amano ani rybek wiec jest ok, generalnie widać już jakieś efekty wiec polecam ten lek.
Mało tego widać sporo amano wychodzi i się pokazuje , może dlatego że zaczynają zjadać martwe glony ?
Co do nawożenia robie jak mi powiedziano , podaje codzienne dawki i po ostatniej podmianie miałem:
No3 - 7
PO4 - 0.2 ( ale idzie tego sporo w podłoże )
K - nie mam już testu ale pewnie z 10



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 118
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

Testy na K sobie daruj.
Bardziej miarodajne jest obliczenie z podawanych dawek.

Avatar użytkownika

marikfox
Aktywny użytkownik
 
Posty: 532
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

Ok od trzech tygodni podaje sole tak jak pisałeś + zrobiłem kuracje tą chemią.
Ogólnie chemia troche pomogła ale teraz widze że wszystko wraca do stanu poprzedniego.
Wczoraj robiłem testy po podmianie:
NO3 6
PO4 nadal nie pokazuje - podłoże
Fe 0.1
Gh 7
Kh 1
Ph 5.5

Z tego co widać po testach zacznę podawać troche więcej soli bo są to małe ilości czy mam racje ?
Ps świece 7 godzin dziennie czy to jest ok ?



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 118
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

Dzisiaj mija 6 tygodni od początku nawożenia solami i utrzymywaniu wiekszych ilości pierwiastków i NADAL JEST TO SAMO.
Nadal mam te krótkie nitki.
Próbowałem już wszystkiego nawet chemii i zero efektów.
Chyba czas przyszedł na sprzedaż wszystkiego
Tak wygląda mój baniak:
Załączniki
20210812_182143.jpg
20210812_182148.jpg
20210812_182157.jpg



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 118
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

Nikt już nie ma pomysłów ?



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 118
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

Furyan napisał(a):Nikt już nie ma pomysłów ?
Powiem Ci tyle że ja mam to samo i też walczę z tym dość długo, pewnie z rok i nie mam pomysłu. Najlepsze że robiłem z 2 restarty i to samo. Miałeś wcześniej sinice? Bo ja myślę czy to nie jakieś pozostałości?

Avatar użytkownika

coolfon1988
Stały bywalec
 
Posty: 474
Dołączył: 14 kwi 2014, 10:39

Furyan napisał(a):Nikt już nie ma pomysłów ?
Zanim zrezygnujesz P- 2,5-3

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Poznaje temat
 
Posty: 126
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

prot napisał(a):
Furyan napisał(a):Nikt już nie ma pomysłów ?
Zanim zrezygnujesz P- 2,5-3

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
O co chodzi?

Avatar użytkownika

coolfon1988
Stały bywalec
 
Posty: 474
Dołączył: 14 kwi 2014, 10:39

Nie ma fosforu w słupie wody niech podniesie. do 2 -2,5

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Poznaje temat
 
Posty: 126
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

prot napisał(a):Nie ma fosforu w słupie wody niech podniesie. do 2 -2,5

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Ma podnieść fosfor do 2 przy NO3 7 ???

Avatar użytkownika

coolfon1988
Stały bywalec
 
Posty: 474
Dołączył: 14 kwi 2014, 10:39

Tak nawet wiecej nitki nie lubią fosforu. Próbował wszystkiego i nic Niech da fosfor

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Poznaje temat
 
Posty: 126
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

prot napisał(a):Tak nawet wiecej nitki nie lubią fosforu. Próbował wszystkiego i nic Niech da fosfor

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
On ma podłoże aktywne.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2412
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

gazownik napisał(a):
prot napisał(a):Tak nawet wiecej nitki nie lubią fosforu. Próbował wszystkiego i nic Niech da fosfor

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
On ma podłoże aktywne.
Mniejsza z tym ja mam żwir i mam to samo co on :) ale boję się podnosić fosfor bo sinica zaatakuje jeszcze

Avatar użytkownika

coolfon1988
Stały bywalec
 
Posty: 474
Dołączył: 14 kwi 2014, 10:39

Wiem i tu jest problem ciekawe ile wchłonie. Jeżeli inne parametry ma w porzadku to nic się nie powinno stać. Nowe podłoże aktywne też ma sporo fosforu a startujemy na tym baniaki. Co będzie jak odda za dużo ? Ja bym zaryzykował od 2mg fosforu w słupie wody i obserwował

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Poznaje temat
 
Posty: 126
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

Kiedyś wlewałem 0.5mg fosforu codziennie przez tydzien i nie widziałem różnicy oraz na tescie pokazywało 0 wiec to nie to.
Zrobiłem dużą podmiane 70% wody , zmniejszyłem natężenie światła ledów , wyciełem w cholere zaglonionych roślin i czekam.
Próbowałem wszystkiego , specjaliści nie wiedzą co zrobić.
Jedyne co mnie korci od roku to założenie świetlówek T5, gdzieś czytałem że rośliny najlepiej tolerują to oświetlenie. Czy wypowie się ktoś ? Czy to możliwe że od białego światła z ledów mam problem z glonami czy nie ma takiej możliwości na 100% ? ? ? ?



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 118
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

Furyan napisał(a):Kiedyś wlewałem 0.5mg fosforu codziennie przez tydzien i nie widziałem różnicy oraz na tescie pokazywało 0 wiec to nie to.

Ja nie o tym mówię . Lejesz od razu aby mieć 2- 2,5 w słupie wody a nie na raty



Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl



prot
Poznaje temat
 
Posty: 126
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

Furyan napisał(a):Kiedyś wlewałem 0.5mg fosforu codziennie przez tydzien i nie widziałem różnicy oraz na tescie pokazywało 0 wiec to nie to.
Zrobiłem dużą podmiane 70% wody , zmniejszyłem natężenie światła ledów , wyciełem w cholere zaglonionych roślin i czekam.
Próbowałem wszystkiego , specjaliści nie wiedzą co zrobić.
Jedyne co mnie korci od roku to założenie świetlówek T5, gdzieś czytałem że rośliny najlepiej tolerują to oświetlenie. Czy wypowie się ktoś ? Czy to możliwe że od białego światła z ledów mam problem z glonami czy nie ma takiej możliwości na 100% ? ? ? ?
Moje akwarium to
100x50x50
4 X 39W T5 8000x 2, 6500 X 2
Podłoże to żwir czarny 1- 1,5mm

Jak widzisz różnica w zbiornikach jest a mamy identyczny problem. Ja po 5 dniach robię podmiany bo od 4 nitki ostro nabierają na mocy. Roślin nie wycinam ale często ściągam wężem nitki z roślin, podłoża bądź też szczoteczką. Próbowałem algin ale nic to nie dało. Nie wiem jak juź nawozić ale kusi Mnie zrobić test na wapń, magnez i potas może tu coś znajdę. Wiem że w starym akwarium w innym miejscu zamieszkania ale na tym samym osiedlu to woda ta sama ale akwarium stało do słońca nie miałem wogóle problemów i Mi całkiem fajnie wszystko rosło nie był to roslinniak ale wyglądało dobrze (BEZ GLONOW). Wtedy interesowało Mnie tylko No3 i po4 z testów. Na razie w nowym zaczne ograniczac światło dzienne i chyba zasłonię tło MIST bo może przez nią też coś dochodzi ( jak zasłonię to zobaczę).

Avatar użytkownika

coolfon1988
Stały bywalec
 
Posty: 474
Dołączył: 14 kwi 2014, 10:39

U mnie to tak wyglądało i tak wygląda po czyszczeniu, 5dni i od nowa porządki.

Avatar użytkownika

coolfon1988
Stały bywalec
 
Posty: 474
Dołączył: 14 kwi 2014, 10:39

coolfon1988 napisał(a):U mnie to tak wyglądało i tak wygląda po czyszczeniu, 5dni i od nowa porządki.
P_20210831_172518.jpg
P_20210831_172526.jpg
P_20210922_170214.jpg
P_20210922_171605.jpg
Spuść jak najwięcej wody tak aby sporo roślin wystawało nad nią, rozrób carbo z wodą 1 do 4 spsikaj delikatną mgiełką po roślinach. Po wszystkim dolej wody z powrotem.
Jak mi nie ufasz to spuść wodę i opsikaj tylko dwie/trzy roślinki aby upewnić się co do efektu.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2412
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

gazownik napisał(a):
coolfon1988 napisał(a):U mnie to tak wyglądało i tak wygląda po czyszczeniu, 5dni i od nowa porządki.
P_20210831_172518.jpg
P_20210831_172526.jpg
P_20210922_170214.jpg
P_20210922_171605.jpg
Spuść jak najwięcej wody tak aby sporo roślin wystawało nad nią, rozrób carbo z wodą 1 do 4 spsikaj delikatną mgiełką po roślinach. Po wszystkim dolej wody z powrotem.
Jak mi nie ufasz to spuść wodę i opsikaj tylko dwie/trzy roślinki aby upewnić się co do efektu.
Jakie carbo polecasz? Kurde rośliny roślinami na podłożu też mi takie dziadostw wyskakuje tam już nie zpsikam bezpośrednio bo wody musiało by nie być.
Czyli tak z 50 ml rozrobić na raz? Czy mocniejsze dawki

Avatar użytkownika

coolfon1988
Stały bywalec
 
Posty: 474
Dołączył: 14 kwi 2014, 10:39

50ml to za dużo. Jak masz drobny zamgławiacz to wystarczy Ci 20ml carbo i 80 ml wody. Zlikwidujesz tym nitki na górze a tymi na dole niestety ale muszą się zająć amano, otoski i inne takie :)
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2412
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Faktycznie masakra na tych zdjeciach
Wiem że wszyscy o tym wiedzą ale chciałbym uporządkować pewne rzeczy. Po pierwsze glony przecież czymś sie żywią a to znaczy że rosliny nie pobierają wszystkich składników są słabe i nieodporne na ataki. Musi być jakaś blokada i to co rośliny nie wchłoną pobierają glony. Nic wam nie pomoże jeżeli nie zmienicie sposobu nawożenia. Pierwsze to trzeba zrobic testy Ca, Mg, K, P, N, Fe,
Moze rosliny nie mają z czego rosnąć. Musicie mieć jakieś blokady. Podajcie wyniki przede wszystkim Ca i Mg to spróbujemy to rozwiązać
Na poczatek spróbujcie dodać węgiel do filtra, ograniczy przyrost nowych glonów. Zacznie wchłaniac amoniak czyli to co tworzy glony



prot
Poznaje temat
 
Posty: 126
Dołączył: 20 mar 2020, 21:49

prot napisał(a):Faktycznie masakra na tych zdjeciach
Wiem że wszyscy o tym wiedzą ale chciałbym uporządkować pewne rzeczy. Po pierwsze glony przecież czymś sie żywią a to znaczy że rosliny nie pobierają wszystkich składników są słabe i nieodporne na ataki. Musi być jakaś blokada i to co rośliny nie wchłoną pobierają glony. Nic wam nie pomoże jeżeli nie zmienicie sposobu nawożenia. Pierwsze to trzeba zrobic testy Ca, Mg, K, P, N, Fe,
Moze rosliny nie mają z czego rosnąć. Musicie mieć jakieś blokady. Podajcie wyniki przede wszystkim Ca i Mg to spróbujemy to rozwiązać
Na poczatek spróbujcie dodać węgiel do filtra, ograniczy przyrost nowych glonów. Zacznie wchłaniac amoniak czyli to co tworzy glony
Testy z przed chwili po wczorajszej podmianie
PH 7,4
Kh 5
Gh 11
Fe albo znikome ilości lub mi się test zepsuł
No3 10
PO4 0,4
K 25
Mg 6
Ca 55

Avatar użytkownika

coolfon1988
Stały bywalec
 
Posty: 474
Dołączył: 14 kwi 2014, 10:39








Powiązane tematy
  • Problem z microsorium mini i windelov

    Witam serdecznie , mam problem z roślinami z tematu , na liściach pojawiły się i rozprzestrzeniają czarne plamki nie wiem co robić ( anubiasy też trochę żółkną ) . Nawożę K + potas firmy aqua art je...

    Wyświetlenia: 4460 | Odpowiedzi: 48 czytaj więcej...

  • Problem z roślinami

    Witam mam problem z roślinami tak jak na zdjeciach, pojawiaja sie zielenice a toniny nie chcą się ukorzeniac a wrecz rozpuszczają się od spodu co może byc przyczyna takiego stanu. Akwarium to 150x50x5...

    Wyświetlenia: 263 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Problem z identyfikacją niedoboru/nadmiaru

    Witam. Na jakie niedobory/nadmiary mogą wskazywać takie liście roślin ? pH=6 GH= 7 CO2= 15mg/l K+ = 10-15 mg/l PO4 = 1 mg/l Ca = 39 mg/l Mg= 10 mg/l Test JBL na NO3 wykazał przedział między 0 a 10 M...

    Wyświetlenia: 350 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Problem z roślinką

    Witam, akwarium 30l , obsada: 2x helmet 2x neonki 2x molinezja 1x glonojad Od jakiegoś czasu mam problem z roślinkami, coś jakby zjadało je od dołu, czy to problem z ślimakami? IMG_20210922_080814....

    Wyświetlenia: 340 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Problem z monte carlo

    Witam, 2 miesiące temu zrobiłem restart baniaka i od początku Monte Carlo ma problemy ze wzrostem. Starsze liście robią się ciemno zielone i obumierają, nowe listki wyglądają zdrowo, ale do czasu. Par...

    Wyświetlenia: 570 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: ciepek i 125 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.