W dniach 19-30 lipca pracownicy firmy przebywają na urlopie.

Promocja na czas urlopu: -10% na wszystko! Realizacja po 30.07

Wpisz w koszyku kod rabatowy: urlop10

Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Baniak po restarcie i ten sam problem



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
Witam!
Od dwóch lat miałem baniak 200L na ziemi , po długich debatach i walkach z zielenicami i glonami zrobiłem restart na podłożu aktywnym tropici Soil Powder + teraz leje tylko wodę RO + mineralizator Seachem equlibrium.
Stopniowo zwiększałem światło i od tygodnia podaje 1ml nawozu tropici.
Swiatło to dwie belki po 53W superfish , świece 8h dziennie.
Widać że rośliny rosną , bąblują ładnie.
Do restartu użyłem 60% starej wody aby wpuścić od razu ryby więc rozumiem że zarodniki glonów przeszły do nowego zbiornika.
Zielenic póki co nie ma ale za to jest coraz więcej rhizoclonium oraz mam sporą błonę białkową.
W tej chwili od restartu mineło 5 tygodni i jest coraz gorzej , w czwartek robiłem podmiane a dzisiaj mam zawalone akwarium tym syfem.
Z testów wiem że azotu mam 10mg ( podłoże już zostało ładnie wypłukane z azotu po licznych podmianach ) , PO4 znikome ilości , Potasu to co z mineralizatora wiec jakieś 15mg.
Leje też carbo 8ml dziennie czyli podwójną dawke od tygodnia i nic to nie daje.
Co jest nie tak ?
Załączniki
IMG-20210427-WA0003.jpeg
IMG-20210427-WA0005.jpeg
IMG-20210427-WA0007.jpeg
IMG-20210427-WA0009.jpeg



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 94
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

First strike: bakterie nie osiedlają się w toni wodnej. Przeniesienie starej wody do nowego akwarium nie wniesie absolutnie nic do inicjacji cyklu azotowego - jest to mit. Jedyne co przeniosłeś ze starą wodą, to jakieś składniki odżywcze i DOC.

Second strike: wpuszczenie ryb do nowego akwarium z podłożem aktywnym to narażanie je na duże skoki amoniaku (podłoże wyrzuca w pierwszych tygodniach dużo NH3/NH4 bez względu na okoliczności). Nie mówiąc o sprowadzaniu ph,kh,gh na glebę. Przy mineralizatorze Seachem (jeśli postępujesz zgodnie z dawkami producenta) masz GH 3-4. Powyżej tych wartości potas jest wysoko.

Third strike: pomiar fosforu przy podłożu aktywnym powinien być wykonany z podłoża, nie ze słupa wody.

Fourth strike: carbo w nowym zbiorniku nie jest dobrym pomysłem. Można je stosować w zalecanych lub mniejszych ilościach np. w celu ułatwienia roślinom przyswajania żelaza.


Poza tym...od kiedy działa akwarium? Jaka jest filtracja? Glon który się pojawił może świadczyć o braku równowagi pomiędzy składnikami odżywczymi, braku co2, nadmiarze światła. Nie podajesz co2 z butli??? Tylko carbo??? Masz rośliny które wymagają co2...aldechyd glutarowy nie jest w tym przypadku żadnym substytutem.


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 394
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

baniak działa od 2 lat a restart był robiony 5 tyg temu , użyłem starej wody ale też i filtrów specjalnie nie czysciłem wiec bakterie zostały bo stan amoniaku był praktycznie zerowy po restarcie.
GH mam 7 i tu jest zaskoczenie a podaje według producenta - podmieniam 80L wody i sypie 16gram.
Filtry mam dwa fluval 306 i 207.
Co2 z butli , około 20mg



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 94
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

AquaMolitor napisał(a):First strike: bakterie nie osiedlają się w toni wodnej. Przeniesienie starej wody do nowego akwarium nie wniesie absolutnie nic do inicjacji cyklu azotowego - jest to mit. Jedyne co przeniosłeś ze starą wodą, to jakieś składniki odżywcze i DOC.

Nie pisz bzdur.Co prawda najwięcej bakterii jest w podłożu ale w wodzie też jest ich całkiem sporo.

Avatar użytkownika

BOROTom
Znający temat
 
Posty: 1335
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

BOROTom napisał(a):
AquaMolitor napisał(a):First strike: bakterie nie osiedlają się w toni wodnej. Przeniesienie starej wody do nowego akwarium nie wniesie absolutnie nic do inicjacji cyklu azotowego - jest to mit. Jedyne co przeniosłeś ze starą wodą, to jakieś składniki odżywcze i DOC.

Nie pisz bzdur.Co prawda najwięcej bakterii jest w podłożu ale w wodzie też jest ich całkiem sporo.
To nie są bzdury. Ciebie akurat edukować nie mam zamiaru. Niemniej-gdybyś zechciał wiedzę uzupełnić, znajdziesz ją m.in. na barr report oraz w wątku który ostatnio założyłem - akwarystyczne fakty i mity.


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 394
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

A czy ten glon Ci bombluje ?


Avatar użytkownika

majraf
Zainteresowany tematem
 
Posty: 159
Dołączył: 25 wrz 2008, 20:27
Miasto: Pełczyce

wygląda jakby bąblował tak , co to oznacza ?
Od dzisiaj mam ciemnice na 3 dni , ile się dało tyle usunąłem manualnie tego, CO2 nie podaje w ciągu tej ciemnicy.
Przed restartem kombinowałem z wodą tzn zmieniałem drastycznie poziomy nawozów i światła bo juz sam nie wiedziałem co mam z tym zrobić i właśnie przez to nabawiłem się tego glona. Po restarcie było jego bardzo małe ilości na roslinach ale teraz zdąrzył się rozrosnąć.
Glon łatwo schodzi z roślin i korzeni , taka maź zielona



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 94
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

A ja mam inne pytania..,
Jaka jest lokalizacja akwarium względem okna lub okien?
Czy w porze w której nie "świecisz" do akwarium dociera światło dzienne (lub odbite..)?
Bo jeżeli tak.., to może się okazać że Ty świecisz 8h a natura kolejne 8h..
Też tak kiedyś miałem i maiłem stale problemy z glonami..
Teraz akwaria mam szczelnie przysłonięte od 22 do 13 lub kiedy mnie nie ma w domu.
Wtedy dociera do nich jedynie światło z lamp i problemy z glonami mam w zasadzie znikome lub żadne..
Wodom Cześć!


Avatar użytkownika

Ubot73
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył: 06 kwi 2021, 13:47
Miasto: Grudziądz

Już kiedyś mnie to zastanawiało. Do akwarium dociera światło z okna aczkolwiek mam coś w rodzaju rolet - przepuszczają światło ale nie tak do końca więc nie wiem czy to się liczy dla roślin.
Mogę dodatkowo zasłonić całkowicie okna kurtynami i sprawdzić jak to bedzie wyglądało.
Świece w godzinach od 14 - 22.
Ps jak przysłoniłeś akwarium ?



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 94
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

Powiem Ci tak, jeżeli ilość światła która dociera( przy zgaszonym świetle..) do akwarium pozwala Ci widzieć jego mieszkańców to moim zdaniem roślinom to za mało ale już glonom wystarczy i pozwala też na wegetację.
Ja poprosiłem żonę by uszyła z grubszego materiału takie zasłony na akwaria..
Ale ja oba mam przykryte, kostkę szybą, a 160L pokrywą. W kostce mam odkryty tylko ten fragment dla lampy.
Wodom Cześć!


Avatar użytkownika

Ubot73
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył: 06 kwi 2021, 13:47
Miasto: Grudziądz

kiedyś miałem robiony remont i na kilka dni przykryłem baniak żeby go nie zakurzyć , światło ze świetlówek cały czas pracowało jak zawsze i teraz dopiero zakumałem że faktycznie było lepiej.
Muszę pomyśleć jak coś wykombinować bo nie chce mieć salonu w ciemni a jakoś firanek przy baniaku sobie nie wyobrażam u siebie - nie mam zbytnio jak tego zamontować.



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 94
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

Jeżeli masz pokrywę Alu to żaden problem, tam jest taki mikro-rant.. Reszta to materiał + haftki (takie jak przy damskich stanikach :wink: ) z pasmanterii i zasłona gotowa..
Możesz sobie dobrać kolorystycznie do mebli lub wystroju wnętrza..
Zakłada się to w 5 s., a ściąga w 2s.
Zauważ że wszystkie najfajniejsze akwaria, sklepy akwarystyczne itp. zbiorniki "referencyjne" są często w pomieszczeniach bez okien, lub z ledwie widoczną poświatą światła dziennego..
Przypadek? Nie sądzę.. 8) :wink:
Już klasyk w "Seksmisji" pytał.. "A dla czego tu nie ma okien..?" :lol:
Wodom Cześć!


Avatar użytkownika

Ubot73
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył: 06 kwi 2021, 13:47
Miasto: Grudziądz

Dziwne teorie. Nic nie zasłaniam, słońce wali do salonu (nie bezpośrednio w zbiornik) i glona brak.



Binio
Stały bywalec
 
Posty: 325
Dołączył: 24 sty 2019, 13:02

AquaMolitor napisał(a):
BOROTom napisał(a):
AquaMolitor napisał(a):First strike: bakterie nie osiedlają się w toni wodnej. Przeniesienie starej wody do nowego akwarium nie wniesie absolutnie nic do inicjacji cyklu azotowego - jest to mit. Jedyne co przeniosłeś ze starą wodą, to jakieś składniki odżywcze i DOC.

Nie pisz bzdur.Co prawda najwięcej bakterii jest w podłożu ale w wodzie też jest ich całkiem sporo.
To nie są bzdury. Ciebie akurat edukować nie mam zamiaru. Niemniej-gdybyś zechciał wiedzę uzupełnić, znajdziesz ją m.in. na barr report oraz w wątku który ostatnio założyłem - akwarystyczne fakty i mity.


Tak tak ja wiem Ty tylko umoralniać potrafisz i bzdury pisać a nie dyskutować rzeczowo...
Nadal powtarzam nie pisz bzdur i nie mieszaj ludziom w głowach.Nic tak człowieka nie denerwuje jak bezczelny niedokształcony typ ,który każe innym wiedzę uzupełniać.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... kjFUL-RCOP

Zadzwoń do nich że się mylą :lol: :lol: :lol:

Avatar użytkownika

BOROTom
Znający temat
 
Posty: 1335
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

A ty do nich:

https://aquariumsathome.com/where-is-be ... -aquarium/
do nich:

https://barrreport.com/articles/nitroge ... e-2005.20/

i do nich:

https://www.epa.gov/sites/production/fi ... tion_1.pdf

Podesłałeś akrtykuł, w którym znaleźli śladowe ilości bakerii nitryfikacyjnych i beztlenowych w wodzie z jeziora. Co ciekawe, masz tam podane liczby, więc warto czytać co się linkuje. Czytaj wnioski z tego artykułu, punkt drugi.

To jeszcze raz: bakterie nie tworzą kolonii w tonii wodnej, tylko na elementach stałych. To że je tam znajdziesz w śladowej ilości to inna sprawa...Inicjacja cyklu azotowego wodą ze starego akwarium, tak przyspieszy proces w nowym, jak homeopatia. Jak zaparzanie herbaty trzydziesty raz z tej samej torebki. Wiesz że w wodzie z kranu też znajdują się śladowe ilości bakterii nitryfikacyjnych? Największe ilości w ujęciach powierzchniowych.

Nadal to co napisałem jest prawdą: bakterie nie osiedlają się w toni wodnej. Nie napisałem, że ich tam nie ma.


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 394
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

"Jedyne co przeniosłeś ze starą wodą, to jakieś składniki odżywcze i DOC."
Weź się nie błaźnij.To twoje słowa.
A i nie znaleźli bo ich nie szukali tylko je badali.Na różnych głębokościach są różne ich skupiska.I nie śladowe jak mylnie twierdzisz.

Avatar użytkownika

BOROTom
Znający temat
 
Posty: 1335
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

29 kwi 2021, 08:05   (#17)  

Panowie dajcie juz spokoj. Forum ma służyc pomocą a nie dogadywaniem sobie.



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 94
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31

29 kwi 2021, 08:15 Re:  (#18)  

Jasne że tak. Mam nadzieję że artykuły, także ten podesłany przez BOROToma, okażą się pomocne ;)

Furyan napisał(a):Panowie dajcie juz spokoj. Forum ma służyc pomocą a nie dogadywaniem sobie.


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 394
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

Ja tylko dodam od siebie, że autor użył wody ze "starej" aranżacji tylko po to by móc wpuścić ryby zaraz po restarcie zbiornika. Tylko tyle i aż tyle.
I było to zrobione za moją podpowiedzią, by użyć jej jak najwięcej, czyli przynajmniej 50%.
A najważniejsza informacja, to autor podaje 1ml Tropica Specialised dziennie.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8974
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Każdy stary akwarysta tak robi.To że w wodzie się nie osiedlają bakterie każdy wie bo jak?
Ludzie też się nie osiedlają na chodnikach(z małymi wyjątkami) a jednak na nich są nie?

Avatar użytkownika

BOROTom
Znający temat
 
Posty: 1335
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

BOROTom napisał(a):Każdy stary akwarysta tak robi.To że w wodzie się nie osiedlają bakterie każdy wie bo jak?
Ludzie też się nie osiedlają na chodnikach(z małymi wyjątkami) a jednak na nich są nie?
No to udziel autorowi wątku rzeczowej rady. Chyba że jesteś tutaj tylko po to, aby bić pianę...


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 394
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

Widzisz nie jestem aż takim znafcom jak Ty i bez testów wody wolę się nie odzywać niż walnąć jakąś bzdurę o bakteriach itd.Są inni mądrzejsi widzą co się dzieje na podstawie wyglądu roślin-ja nie.Jeśli autor poda skład jego wody chętnie się udzielę w temacie.
Na tą chwilę brak fosforu by mnie zastanowił.

Avatar użytkownika

BOROTom
Znający temat
 
Posty: 1335
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

29 kwi 2021, 14:23   (#23)  

Im dłużej żyję, tym ten okres wpuszczania ryb do akwarium dłuższy :) Pamiętam ilustrowaną książeczkę sprzed trzydziestu paru lat, czytaną przeze mnie jako brzdąca, w której jakaś mądra głowa objaśniała, by zaczekać minimum 48 godzin... Potem był tydzień, dwa tygodnie, teraz słyszę minimum o czterech. Coraz to bardziej leniwe się te bakterie robią. I w wodzie się nie osiedlają. A tu chłop nie wiedział, ryby do starej wody wrzucił i nic nie zdechło :)
Może ryby też nie wiedziały, że nie można?



pk77
Początkujący
 
Posty: 48
Dołączył: 19 lis 2014, 13:29

:D :D :D



grzegorzg
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 28 sty 2011, 22:24
Miasto: okolice Krakowa

znalazłem sporo info na innej stronie o bąblującym glonie i podobno jedyna walka z nim to spore ilości carbo + amano. Na mój baniak powinienem lać dziennie 4ml , zwiekszyłem dawke x4 wiec teraz dziennie leje 16ml. Według autora innego posta z innej strony można nawet i zwiekszyć dawke x8 ale bałem się tego robić. Zobacze jaki bedzie efekt, dodatkowo myślę jak zakryć akwa przed słoncem :/
Czy dawkowanie Tropica Plant Fertilisers 2ml na dzien jest odpowiednie czy powinienem dawac tego wiecej ? Na opakowaniu pisze jakoś 10ml na tydzień.



Furyan
Poznaje temat
 
Posty: 94
Dołączył: 02 paź 2020, 17:31







Powiązane tematy
  • Hydrocotyle tripartita sp. Japan - problem

    Cześć forumowicze, Mam mały problem z Hydrocotyle, gdyż jej listki pokrywają się brązową otoczką, mimo wszystko ciągle rośnie i powstają nowe kłącza. Akwarium 192l (120x40x40) ma już z 5 tygodni. Lam...

    Wyświetlenia: 105 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Problem z roślinami

    Hej. potrzebuje pomocy od bardziej zaawansowanych. Co się dzieje z roślinami? dodam ze nie wszystkie maja problem. Akwa ma 3 tyg. 20210627_185746.jpg

    Wyświetlenia: 1008 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...

  • Problem z dużym heńkiem.

    Tylko z ta jedną rośliną, pozostałe rosną bez problemu. Oświetlenie Chihiros RGB A 601 PLUS 70% mocy, 6500 K, 8h dziennie Nawożenie Growise mikro+makro+żelazo 2ml dziennie CO2 butla, dyfozor Neo 8h ...

    Wyświetlenia: 1130 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • 112l - Ten pierwszy raz - derag0n

    To moje pierwsze akwarium w życiu, start w 05.2019r, restart 12.12.2019r. Akwarium: 112l 80x35x40cm 6mm Oświetlenie: Chihiros A801 + 2x paski LED 15cm niebieskie - ośw. nocne Podłoże: 24l plati...

    Wyświetlenia: 14859 | Odpowiedzi: 107 czytaj więcej...

  • 072l - Ten Years Later - Nuendo

    Dzień Dobry 😁 Po dziesięciu latach przerwy postanowiłem odnowić to piękne hobby. Wymiary akwarium + objętość: 60x30x40 72 l Zalany: 15.08.20 Oświetlenie:Belka Led ok 33 lm na litr.8000 K Świecenie od...

    Wyświetlenia: 2929 | Odpowiedzi: 28 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 78 gości

Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.