Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne i nowości


bablowanie roslin



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

07 sty 2011, 23:25 bablowanie roslin  (#1)  

Jaki jest powod ze rosliny nie babluja.co 2 podaje przez dyfuzor




mariusz30
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 28 sie 2010, 15:20

07 sty 2011, 23:48 Re: bablowanie roslin  (#2)  

mariusz30 napisał(a):Jaki jest powod ze rosliny nie babluja.co 2 podaje przez dyfuzor
to że podajesz CO2 to jeszcze nie wszystko, potrzeba jeszcze odpowiedniego nawożenia i światła / proces fotosyntezy /

Avatar użytkownika

Zbyszek17
Stały bywalec
 
Posty: 415
Dołączył: 20 lis 2009, 22:12
Miasto: Łódź

07 sty 2011, 23:55   (#3)  

zgadzam sie ,SWIECE 5GODZ 4X24 I 4GODZ 2X24,Z NAWOZOW PG CLASIC PRZY PODMIANIE I PG MAKRO CODZIENNIE I NIC




mariusz30
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 28 sie 2010, 15:20

08 sty 2011, 00:07   (#4)  

Bąblowanie roślin świadczy o pełnym nasyceniu wody tlenem,jeśli zjawisko bąblowania nie występuje może oznaczać to, iż roślin w twoim akwarium jest zbyt mało , lub nie mają odpowiednich warunków do pełnej fotosyntezy.



nar
Poznaje temat
 
Posty: 86
Dołączył: 20 lis 2009, 18:07
Miasto: kalisz

08 sty 2011, 00:10   (#5)  

mariusz30 napisał(a):zgadzam sie ,SWIECE 5GODZ 4X24 I 4GODZ 2X24,Z NAWOZOW PG CLASIC PRZY PODMIANIE I PG MAKRO CODZIENNIE I NIC

Tak na marginesie,to bez sensu podawanie jest mocy oświetlenia bez podawania pojemności zbiornika.Rośliny nie muszą puszczać bąbli,jednak fajnie jest jak woda "się gotuje"...
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein

Avatar użytkownika

gogi509
Aktywny użytkownik
 
Posty: 732
Dołączył: 23 mar 2010, 22:51
Miasto: Międzyrzecz/Dublin

08 sty 2011, 11:46   (#6)  

zbiornik 112,roslin mysle ze tak malo nie jest,fakt fajnie widziec jak babluja




mariusz30
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 28 sie 2010, 15:20

08 sty 2011, 12:33   (#7)  

daj tu fotkę może tylko ci sie wydaje ze jest ich dużo ;)

upewniłeś się że CO2 jest wystarczająca ilość, przydałby się test na CO2 jak nie wiesz

na roslinach nie widać niedoborów jakis pierwiastków ?



Pethro
 

08 sty 2011, 12:52   (#8)  

Czasami bąblowania nie widać, jak jest duży ruch wody to prąd porywa bąbelki i je szybko rozpuszcza i dlatego nie widać efektu bąlowania. Najlepiej wyłączyć filtr i zobaczyz jak oślinki puszczają bąbelki.

Co do samego fektu bąblowania o faktycznie potrzeba odpowienich paramtrów wody i nawoożenia nie tylo CO2 ale pełnej gamy nawozów. Czasami trochę to trwa zanim rośliny zaczną puszczać bąbelki.

W każdym razie im twardsza woda tym ciężej jest sprawić by rośliny bąblowały, tak bynajmniej ja zaobserwowałem że przy kH 12 stopni nic się nie działo a przy kH 4 stopnie dzieje sie i o duuuuużo :D
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--

Avatar użytkownika

xinoxie
Stały bywalec
 
Posty: 334
Dołączył: 31 paź 2009, 10:29
Miasto: Filipowice, małopolska

08 sty 2011, 13:00   (#9)  

xinoxie napisał(a):
Co do samego fektu bąblowania o faktycznie potrzeba odpowienich paramtrów wody i nawoożenia nie tylo CO2 ale pełnej gamy nawozów. Czasami trochę to trwa zanim rośliny zaczną puszczać bąbelki.



i tu Cię zaskoczę mam kulę 5l do której wrzucam jakieś luźne gałązki mchów które latały po akwarium ogólnym. ostatnio coś mnie podkusiło i nalałem tam żelaza , potasu i fosforu i na to oświetlenie 11w , wyszło 2w/l po 3 godzinach mchy bomblowały aż miło było patrzeć. taki mały eksperyment. zero filtracji, woda kranówka :)

Avatar użytkownika

djwow
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 843
Dołączył: 30 paź 2010, 02:40

08 sty 2011, 14:02   (#10)  

No dobra djwow,ale tam miałeś ponad 2W/l,to nic dziwnego :)
I co nitki nie rosły?
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein

Avatar użytkownika

gogi509
Aktywny użytkownik
 
Posty: 732
Dołączył: 23 mar 2010, 22:51
Miasto: Międzyrzecz/Dublin

08 sty 2011, 14:15   (#11)  

wrzucam fotke
Załączniki
20101223272.jpg




mariusz30
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 28 sie 2010, 15:20

08 sty 2011, 14:15   (#12)  

o dziwo nie ma problemu jak narazie
w akwarium dużym gdzie przywiązuje wagę do parametrów czasem pojawią się jakie glonki a kulce pozostawionej samej sobie nic się nie dzieje :)
najwidoczniej natura nie lubi aby w nią ingerować :D
a więc chłopaki zalewać akwaria i nic nie robić :D

Avatar użytkownika

djwow
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 843
Dołączył: 30 paź 2010, 02:40

08 sty 2011, 14:18   (#13)  

od siebie mogę podać, że ja średnio byłem zadowolony z dyfuzorów. najlepiej odpowiada mi co2 podawane na wylocie filtra pięknie rozprowadza się po całym akwarium. sprawdź twardość wody i ph i z tabeli odczytaj ile rozpuszczasz. może powodem braku bomblowania jest mała ilość co2.

Avatar użytkownika

djwow
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 843
Dołączył: 30 paź 2010, 02:40

08 sty 2011, 14:40   (#14)  

podstawowe parametry w moim zbiorniku:GH 14 , KH 10 , PH 6.8




mariusz30
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 28 sie 2010, 15:20

08 sty 2011, 15:33   (#15)  

przy tej twardości podejrzewam że ph troszkę wyższe masz.testy jak to mówią nie są idealne. według tabeli dlal kh 10 i ph 6,8 stężenie CO2 w wodzie wynosi 47,5 a powinno się zawierać w przedziale 15-35 ale jak widać to tylko teoria.
w praktyce jest inaczej bo stworki akwariowe żyją i nie są podduszone :)

Avatar użytkownika

djwow
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 843
Dołączył: 30 paź 2010, 02:40

08 sty 2011, 16:03   (#16)  

mariusz30 napisał(a):podstawowe parametry w moim zbiorniku:GH 14 , KH 10 , PH 6.8

A w podłożu masz coś jeszcze?Bo kh 10 to trochę za dużo,wtedy rośliny mają utrudnione pobieranie związków z kolumny wody...CO2 jest wydaje mi się wystarczająco skoro z kh10 masz pH 6,8...ja mam kh 5 i pH 6,5 i starcza :D
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein

Avatar użytkownika

gogi509
Aktywny użytkownik
 
Posty: 732
Dołączył: 23 mar 2010, 22:51
Miasto: Międzyrzecz/Dublin

08 sty 2011, 22:30   (#17)  

w podlozu nic nie mam.zamierzam kupic troche amazoni i tam gdzie heniek w sypac zamiast teg oc omam zwirku.myslicie ze heniek odzyje b ocos troche jakby marnial.




mariusz30
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 28 sie 2010, 15:20

08 sty 2011, 22:41   (#18)  

mariusz30 napisał(a):w podlozu nic nie mam.zamierzam kupic troche amazoni i tam gdzie heniek w sypac zamiast teg oc omam zwirku.myslicie ze heniek odzyje b ocos troche jakby marnial.

a nie lepiej jak byś kupił kulki gliniano torfowe?



Anonim 15172
 

08 sty 2011, 23:00   (#19)  

sek w tym kolego ze juz ja zamowilem




mariusz30
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 28 sie 2010, 15:20

09 sty 2011, 14:04   (#20)  

Ta podsypanie amazonii wydaje się być super pomysłem...Jeśli podłoże masz jałowe to obojętnie co wsadzisz,a rośliny "się ucieszą" :)
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
A. Einstein

Avatar użytkownika

gogi509
Aktywny użytkownik
 
Posty: 732
Dołączył: 23 mar 2010, 22:51
Miasto: Międzyrzecz/Dublin








Powiązane tematy
  • Problem z częścią roślin - nie rosną

    Witam Postanowiłem sie zarejestrować i napisać tego posta ponieważ jakies 2 miesiace temu wystartowałem nowy (240L) baniaczek. Jesli chodzi o podłoże: JBL Manado (około 1,5 cm) Zwirek z jeziora (ok...

    Wyświetlenia: 339 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Plantacja roślin na balkonie

    https://www.youtube.com/watch?v=_lE5mi_sakc

    Wyświetlenia: 1448 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Marnienie roślin

    Witam. Mam akwarium 215 litrów. Od jakiegoś czasu mam problem z roślinami. Mianowicie dziury, nekroza i chloroza. Nie mam pojęcia co się dzieje. 3 miesiące temu podałem końską dawkę mikroelementów. Ca...

    Wyświetlenia: 2693 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Dziury w liściach roślin

    Witam, posiadam akwarium 60 l. Na jednej z roślin są dziury na starych liściach a nowe liście są pokarbowane . Niestety nie wiem jaki to gatunek roślinki :( ale dołączam zdjęcie :D. Oświetlenie -Aq...

    Wyświetlenia: 408 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Brązowe liście i odpadające czubki roślin

    Witam W akwarium od miesiąca na roślinach pojawiają się brązowe liście i odpadają wierzchołki roślin. Do tej pory wszystko rosło ładnie i nagle taka zmiana. Nic nowego nie wprowadzałem, nie zmieniałem...

    Wyświetlenia: 597 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 118 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.
           


 
Uruchomiono zadanie harmonogramu