Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Akwarium i brak prądu



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

21 kwi 2021, 12:25 Akwarium i brak prądu  (#1)  

Panie i Panowie! Czy macie jakieś patenty na utrzymanie akwarium podczas ośmiogodzinnej przerwy w zasilaniu?

Podmiany wody oraz napowietrzanie z ziemniaków i wody utlenionej już opanowane.

Stoję o obliczu takiej przerwy mając 2 funkcjonujące akwaria i jedno na ciemnym starcie.

Pomóżcie w zbrojeniach.


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 390
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

21 kwi 2021, 12:51   (#2)  

Jeżeli zbiornik nie jest mocno przerybiony, to raczej nic złego nie powinno się stać przez 8 godzin.
Jedynie w szczelnych filtrach np. kubełku przy dłuższych przestojach może brakować tlenu dla bakterii. Jeśli dokładnie znasz datę przerwy, możesz na ten czas odłączyć taki filtr i go otworzyć, żeby miał dostęp do świeżego powietrza, a po awarii podłączyć z powrotem.
Aby zabezpieczyć się na stałe można zainwestować w zasilacz UPS i podłączyć do niego filtr.



mjytfc
Początkujący
 
Posty: 26
Dołączył: 20 lut 2007, 10:46

22 kwi 2021, 09:30 Re: Akwarium i brak prądu  (#3)  

Czy tylko u ciebie bedzie brak pradu?
Zawsze mozesz zaniesc filtr do znajomego i podlaczyc z wiadrem albo przedluzacz od sasiada pociagnac.
Mozna jeszcze wyciagnac wklady z filtra do wiadra z woda akwariowa i wprawic ta wode w lekki ruch jakas pompka 12v podlaczona do power banku albo akumulatora.

Avatar użytkownika

marikfox
Stały bywalec
 
Posty: 482
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

22 kwi 2021, 09:37 Re: Akwarium i brak prądu  (#4)  

Dzięki! Brak prądu jest w całym bloku. Właśnie walczę z tematem :)


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 390
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

27 kwi 2021, 09:42 Re: Akwarium i brak prądu  (#5)  

jak będą duże przerwy warto pomyśleć o jakiś filtrze



jupil
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 26 kwi 2021, 12:09

27 kwi 2021, 11:58 Re: Akwarium i brak prądu  (#6)  

Najlepszym rozwiązaniem, niekoniecznie tanim, to stary UPS z pełnym sinusem + akumulator. Niestety trochę to miejsca zajmuje, ale warto pomyśleć. Przydałoby się do tego zrobić osobną listwę, w którą wpięte byłyby tylko filtry, bez grzałek, światła itd.




derag0n
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 796
Dołączył: 07 paź 2019, 19:36
Miasto: Zgierz

27 kwi 2021, 12:34 Re: Akwarium i brak prądu  (#7)  

derag0n napisał(a):Najlepszym rozwiązaniem, niekoniecznie tanim, to stary UPS z pełnym sinusem + akumulator. Niestety trochę to miejsca zajmuje, ale warto pomyśleć. Przydałoby się do tego zrobić osobną listwę, w którą wpięte byłyby tylko filtry, bez grzałek, światła itd.
Właśnie zacząłem sobie temat obczajać. Myślę że warto zainwestować i mieć spokój. Poza tym - akwaria przeżyły brak prądu. Ostatecznie wyszło niecałe 6 godzin. Napowietrzanie z ziemniaków robiłem pierwszy raz w życiu i powiem Wam, że dobrze się przy tym bawiłem :)


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 390
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23







Powiązane tematy


cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: yetisize i 301 gości

Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.